A fém csiszoló kő jellemzői

Nagyszámú csiszolószerszám létezik, amelyek élezési mód, megjelenés, konfiguráció és méret tekintetében különböznek egymástól. Egy meglehetősen népszerű élező eszköz a csiszolótömb. A továbbiakban figyelembe vesszük használatának jellemzőit és fajtáit..

Tartalomjegyzék:

Köszörűkövek: összetétel, működési elv

A csiszolóeszközök széles választéka közül a fém köszörűkövek különleges szerepet játszanak. A GOST szerint a fémrudaknak a következő formái vannak:

  • négyzet;
  • négyszögletes;
  • háromszög alakú;
  • kerek;
  • félkör alakú.

A lapos rudakat is meg kell különböztetni. Bármely csiszolószalag két töredékes anyagot tartalmaz, amelyek egymással keverednek. Az egyik kristályos formájú csiszolószemcsét képez, míg a többi különleges keménységgel rendelkezik, leggyakrabban acél. A szemek bizonyos alakban való tartásához lágy anyagot használnak mátrix formájában. Keménységét tekintve a mátrixnak megközelítőleg azonosnak kell lennie azzal az anyaggal, amellyel a rudat feldolgozzák. Így az élezés vagy csiszolás során a mátrix fokozatosan elhasználódik, megnyitva az új kristályok és csiszolószemcsék hozzáférését. A csiszolószalag kopásának és kopásának folyamata teljesen normális, jelezve alkalmazásuk helyességét..

Lágyabb mátrix jelenlétében a csiszolóanyag nem tud megbirkózni a munkájával, az élezés rosszul történik. Mivel a csiszolóanyag nem újul meg, és a szemcséket egyszerűen kihúzzák a mátrixból. Ennek eredményeképpen a rúd alakja érthetetlenné válik, a feldolgozás nem történik pontosan..

A rúd összetételében lévő csiszolóanyagnak homogén szerkezetű kristályos zárványokkal kell rendelkeznie. Ha a rúd egyik és másik felén különböző méretű szemcsék találhatók, akkor választható az adott eszközhöz szükséges élezés típusa. Ha a kis és nagy szemcsék kaotikus irányban helyezkednek el, akkor nem lehet pontos élezést elérni..

A leginkább azonos szemcséket tartalmazó rúd építése azonban meglehetősen bonyolult folyamat, amelyet különleges erőfeszítésekkel kell elérni, ezért egy ilyen rúd költsége nagyságrenddel magasabb lesz. Bár végül olyan szerszámot kap, amely nagy pontosságú élezést biztosít.

Különös figyelmet kell fordítani a csiszoló kristályok alakjára, mivel vágóélek alakja eltérő, és ez a mutató az élezés minőségét is befolyásolja. A rúd minősége közvetlenül befolyásolja a termék élezésének folyamatát, de az ezzel az eszközzel való munkavégzéshez szükséges készségek jelenléte szintén különleges szerepet játszik ebben a folyamatban. Kezdetben azt javasoljuk, hogy kezdjen kísérletezni olcsó rudakkal, fokozatosan haladva a drágábbak felé. A rúd hosszának meg kell egyeznie az élezett penge hosszával. A rúd szélességét ebben az esetben nem szabad figyelembe venni..

Köszörűkő jellemzői: termékjelölés

Amikor az élezéshez fémből készült rudakat választ, először is figyelnie kell a jelölésükre. Először is, a sávon fel van tüntetve a gyártó cég emblémája. Az alábbiakban a sáv alakját is feltüntetjük, amely lehet téglalap, háromszög, félkör stb..

Ezt követően a rúd mérete szélességben, hosszban és magasságban jelenik meg. A csiszolóanyag minősége és összetétele, valamint a szemcseméret jellemzői. Szintén az anyag jelölésében tüntesse fel a keménység mértékét, valamint a csiszolócélú szemcsék közelségének szintjét..

A rúd fő jellemzője szemcséssége. Léteznek alapvető rendszerek az őrlőkő szemcseméretének meghatározására:

1. FE PA – szabványok a csiszolóélesítés európai gyártásának egyesítésére, ez a jelölés a legtöbb európai országra, Oroszországra és Törökországra vonatkozik.

2. ANSI – Amerikában elterjedt szabványrendszer, amelyet csiszolóanyagok előállításához használnak.

3. J S I – téglalap alakú köszörűkövek gyártása a japán ipari szabványok szerint.

Egyes gyártók nem jelzik a jelölést ezeknek a szabványoknak megfelelően; jobb megtagadni az ilyen rudak vásárlását..

A kerámia csiszolókövek használatának jellemzői

Leggyakrabban kerámia rudak előállításához elektrokorund szemcséket, azaz oxidált alumíniumot használnak. Szilícium -karbid kötőanyaggal kombinálva is használható.

A kerámiarudak közül a legelterjedtebbek a német, lengyel és kínai gyártású anyagok. Sőt, az ilyen rudak költsége sokkal alacsonyabb, mint a fémé.

Működés közben azonban az ilyen rudak gyorsan romlanak, elveszítik alakjukat és elhasználódnak, ezért rendszeresen cserélni kell őket. Ezenkívül nem ajánlott ilyen anyaggal 30 percnél tovább dolgozni, mivel gyorsan felmelegszenek.

Egyes piacokon vannak a Szovjetunióban gyártott bárok, azt javasoljuk, hogy előnyben részesítse őket. Mivel minőségükben sokkal jobbak, mint a németországi alternatív bárok.

A kerámiarudak gyártója hatalmas számú, minőségük és élezési idejük eltérő. Lehetséges speciális rudak gyártása bizonyos alakú és méretű élezéshez.

Ezenkívül egyes kerámia kések gyártói rúdakat is készítenek élezésükhöz, vagy csak bizonyos rudakkal javasolják a kések élezését. Bár a kiváló minőségű élezési eredmény eléréséhez elegendő csak a kések élezésében szerzett tapasztalat. A kerámia alapú kések és rudak előnyei között mindenekelőtt a nagy kopásállóságot és a hosszú élettartamot említjük. A közepes minőségű kerámiák nagyon lassan kopnak, a finom kerámiák nem kopnak.

A kerámia rudakkal való munka során azonban fokozatosan eltömődnek kis fémdarabokkal, emiatt gyors kopásuk következik be. Egy ilyen rúd helyreállításához elegendő egy konyhai tisztítószerrel törölni, amellyel az edényeket tisztítani lehet, vagy folyékony szappannal kombinált homokkal..

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kerámia alapú rudakkal való munka során ajánlatos speciális oldatot használni víz vagy víz formájában, szappan hozzáadásával, hogy elkerülje a felmelegedést. Ellenkező esetben a fémpor gyorsan eltömíti a felületet..

A kerámia csiszolórudak készítésének folyamata abrazív anyag kialakításából és további szárításából áll. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az égetés során bizonyos termékek deformálódnak, azokat nem lehet helyreállítani és ártalmatlanítani. Ha kis, legfeljebb fél milliméteres eltérítés van, akkor egy ilyen rúd alkalmas a használatra. Ha nagyobb eltérítés tapasztalható a rúdon, ne vásárolja meg. Mivel ebben az esetben az élezés minősége meglehetősen alacsony lesz.

Japán vízkő – csiszolótömb

Figyelembe véve egy közönséges fémrúd és egy japán kő összetételét, nincs túl sok különbség. Működési elvük ugyanaz, azonban az élezés minőségét továbbra is olyan mutatók határozzák meg, mint a csiszolószemcsék mérete, egyenletes elrendezése, homogenitása és a mátrixszál keménysége. Ezeknek a köveknek a költsége meglehetősen magas a szokásos kövekhez képest..

A fő különbség a szabványos rudakhoz képest a lágyságuk, annak meghatározásához, hogy melyik szükséges összehasonlítani a kötőanyag, a csiszolóanyag és az összekötő alkatrész térfogatát. Mivel a rúd különösen puha, a kopás mértéke magasabb. A szemek ledolgozása után azonban, amikor vízzel érintkeznek, a kő felületén oldat képződik, ami javítja az élezés minőségét. Ezért a japán kövek teljesítménye nagyságrenddel magasabb, mint egy hagyományos rúdé..

A szerszám tökéletes élezéséhez nincs szükség speciális pasztákra, vegyületekre és filc körökre, elég egy japán kő. Ezt az anyagot soha nem kezelik szárazon. Jól nedvesnek kell lenniük. A munka előtt a követ egy vízzel ellátott edénybe helyezzük, ha apró légbuborékok vannak a vízen, kezdje el a kővel való munkát. A durva rudak vízfelvételi ideje körülbelül 7 perc. A finom szemű modellek áztatása tovább tart.

Ezután a követ a tartó felületére kell felszerelni. Lehetőség van önállóan elkészíteni, vagy kővel kiegészítve megvásárolni. A fő követelmény az, hogy a tartó a követ a kívánt helyzetben tartja. Mivel mindkét kéz munkájára lesz szüksége a szerszám élezéséhez.

Finom szemcsés kövek használatakor speciális felfüggesztést kell használnia, miközben a munka meglehetősen piszkos lesz. Ne öblítse le a szuszpenziót, de ha erősen besűrűsödik, távolítsa el a felületről. A szuszpenzió eltávolítására eldobható fecskendőt vagy porlasztót használhat. Ha kis mennyiségű korrózió van a kövön, akkor szódavizet vagy gyenge szappanoldatot használnak a munka során. A penge véglegesítésekor azonban nem használnak habarcsot..

Próbálja megérinteni a rudat a teljes területen, figyelje a mechanizmus egyes részeinek kopását. Leggyakrabban a rúd központi része maximális kopásnak van kitéve. Az elhasználódott kő kiegyenlítéséhez használjon rudakat, amelyek minden felületén vágások vannak. Lehetőség van vízálló csiszolópapír használatára, amellyel a sérült tömböt is kiegyenlítik.

Az ilyen rudak tárolásához műanyagból vagy kartonból készült egyedi tartályokat használnak. Az ilyen rudakkal végzett munka meglehetősen lassan és pontosan történik. Az eredmény azonban megéri, mivel az élezés jobb, mint a piacon vásárolt hagyományos fém csiszolóanyagok használata..

Csiszolószerszám – gyémántrudak

A gyémánt az egyik legkeményebb anyag, és élezőkövek gyártására is használják. A gyémánt élező blokk soha nem változtatja meg alakját, ami az egyik fő előnye. A gyémántrúd tartásához leggyakrabban nikkel acél felületet használnak. Lehetséges egy hagyományos rúd gyémántporral való bevonása, az ilyen anyagok kevésbé tartósak és gyorsan elhasználódnak.

A gyémántrúddal végzett munka rendszeres vízzel történő nedvesítéssel történik. A kiváló minőségű gyémánttömb nem dugulhat el, ezért tisztításához elegendő a tömböt vízbe mártani munka után.

A gyémánt csiszoló kő másik előnye az acél gyors kopása, így a kő munkaereje többször megnő a kerámia kövekhez képest. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyémántkő méretének másfélszeresének kell lennie az élezett szerszám méreténél, csak ebben az esetben lehetséges kiváló minőségű élezés.

A gyémántköveket csak az ilyen típusú szerszámokkal jártas szakemberek használhatják. Ellenkező esetben fennáll a sérülés veszélye, ha tapasztalatlan kézműves lesz.

Egy ilyen eszköz fő hátránya a magas költségek, amelyek működésük során megtérülnek. Mivel a gyémántrudak gyártásának technológiája különösen bonyolult, és maga az anyag is meglehetősen drága, a gyémántrúd többszörösébe kerül a szokásosnál..

A gyémántkövek olcsó analógjai gyorsan elhasználódnak. Mindenesetre, ha csiszolórúddal dolgozik, nem kell túl erősen nyomni a felületet, ettől nem élesedik, hanem éppen ellenkezőleg, eltörik. Nyers fizikai erő alkalmazása esetén a gyémántkristályok meghasadnak, és a rúd visszafordíthatatlanul megsérül. Különösen vigyázzon a bárral, amit most vásárolt. Egy ilyen eszköznek nagyon óvatosan engednie kell a lappangásnak. Az első tíz élezés nem olyan kiváló minőségű, mint szeretnénk, ez azért van, mert a csiszolószemcsék összeomlanak a rúdról. A további élezés tökéletes lesz.

A hamisítvány megállapításához elegendő több élezést elvégezni egy gyémántrúdon, egyenletes kopaszodásával a rúd hamis. Mivel az eredeti gyémánttömb nagyon hosszú ideig nem kopaszodik meg, és nem viselhető.