A formázott fűrész javítása és beállítása

Még a legdrágább és kiváló minőségű berendezéseket is be kell állítani és kalibrálni. Ellenkező esetben nem számíthat jó eredményre. Fontoljuk meg, hogyan állítsunk be formázott fűrészt, növeljük a hatékonyságot és tegyük a munkafolyamatot a lehető legkényelmesebbé és produktívabbá.

Tartalomjegyzék:

A panelfűrészek munkájának alapfogalmai

Ha rajzot készít egy formázott fűrészről, akkor a következő elemek jelennek meg rajta:

 • test, amely lábakból és összekötő válaszfalakból áll,
 • ágy, összecsukható vagy szilárd,
 • fűrészkocsit,
 • rögzítő oldalsó lemez,
 • fő fűrészlap,
 • további fűrészlap,
 • áramellátó rendszer,
 • vezérlő rendszer.

A panelfűrész beállítása magában foglalja ezen elemek finomhangolását. Ezenkívül minden anyaghoz speciális fűrészelési előírások vannak..

Nem kevésbé fontos a helyiség, amelyben a famegmunkálást végzik. Meg kell felelnie a megállapított szabványoknak:

 • kétszer akkora, mint a panelfűrész területe, teljesen kinyitva,
 • kiváló minőségű szellőzés, mindig mechanikus,
 • tökéletesen sík padló,
 • magassága legalább 3 m,
 • éles sarkok, oszlopok és egyéb építészeti formák hiánya.

Ezután nézzük meg közelebbről a formázó fűrész elemeinek beállítását.

A panelfűrész felszerelése és első üzembe helyezése

A formázott fűrész működési elve magában foglalja a munkadarab húzását az ágy mentén, majd a fűrészelést:

 • A fő fűrészlap mindig 90 fokos szögben van beállítva. Sajnos ugyanez nem mondható el a panelfűrész lábáról és testéről..
 • Ha az egyik láb sétál, akkor 1-2 mm-ről a kézzelfogható 2-3 cm-re holtjáték keletkezik. Ugyanakkor szabad hely keletkezik az ágy és a munkadarab között.
 • Az eredmény a vágás görbülete. A legjobb esetben az alkatrész élei egyenetlenek lesznek, a legrosszabb esetben a tárcsa meghajlik és felrobban, ami elkerülhetetlenül súlyos sérülésekhez vezet..
 • A kiegészítő fűrészlap még érzékenyebb az egyenetlen padlóburkolatokra, mivel sarokvágások vágására szolgál. Minél nagyobb a holtjáték, annál ívesebbek lesznek az élek..

A gép megfelelő telepítéséhez a következő lépéseket kell végrehajtania:

 • vegyen két méteres szintet és uralkodjon,
 • szinten ellenőrizze a padló dőlésszögét, szigorúan 90 fokosnak kell lennie,
 • szabály annak ellenőrzésére, hogy nincsenek -e cseppek és apró szabálytalanságok, a felületnek nemcsak egyenletesnek, hanem simanak is kell lennie.
 • ha eltéréseket talál a magasságban vagy a lejtésben, akkor a padlót esztrichekkel kell feltölteni.

A helyi illesztés, például a lábak fűrészelése vagy alátétek beszerelése alá, szigorúan nem megengedett. Tekintettel az egység jelentős súlyára, a béléseket szó szerint egy munkanapon belül értékesítik. A vágással minden még bonyolultabb, mivel szinte lehetetlen pontosan kitalálni a méretet.

Amint a panelfűrész felszerelve van, folytassa az első indítással. Ez a motor helyes csatlakoztatásáról szól. Bár az utasítások többsége azt javasolja, hogy az üresjáratot csak gázmotoroknál hajtsák végre, ez az elektromos berendezésekre is vonatkozik..

Az elosztó indukciós tekercseket nem kell hibakeresni, de minden dörzsölő résznek a helyén kell lennie, és jól kell futnia olajban. Ha azonnal elkezdi a munkát, az első néhány rész tönkremegy. A száraz futást a következő elv szerint kell elvégezni:

 • csatlakoztassa a gépet a hálózathoz,
 • hagyja a motort felmelegedni 5-10 percig,
 • indítsa el az első sebességet, és hagyja a készüléket 10-15 percig járni,
 • futtassa a második sebességet 5-10 percig,
 • futtassa a 3. sebességet 5-10 percig, ha van ilyen,
 • a kiegészítő fűrészlap mindig nagy sebességgel jár, ezért azonnal beindul, és teljes alapjárat után kikapcsol.

Egy üresjárat után, az elején nem adnak teljes terhelést, hanem ellenőrzik a rendszert. Ehhez felesleges vágásokat vesznek, és átfuttatják őket a fűrészlapon, ha a varrat egyenletes, akkor minden megfelelően van beállítva, és a berendezés készen áll a munkára. Ha láthatóak a forgácsok vagy a vágás görbülete, akkor az okokat a formázott fűrész más elemeiben kell keresni. És a probléma valószínűleg a rossz fűrészlapban van..

A panelfűrészek fűrészlapjainak áttekintése és jellemzői

A lemezeket a következőkre osztják:

 • nagy fogak 10-12 db,
 • középső fogak 20-24 db,
 • finom fogak 40 és több,
 • 40 vagy több speciális fog, speciális élezéssel.

1. Mivel a panelfűrészek nemcsak forgácslap, MDF és egyéb faforgács alapú anyagok fűrészelésére alkalmasak, a nagy fogak használata megfelelő 5 cm vastagságú fával történő munkavégzés során A vastagabb munkadarabokat speciális berendezésekkel kell feldolgozni..

2. A közepes fogakat fához is használják, jobb vágást biztosítanak, és legfeljebb 2 cm -es munkadarabokra kerülnek..

3. A finom fogakkal ellátott fűrészek lehetővé teszik a tökéletesen sima vágást és az erős, gyönyörű élt. Hátrányuk a fokozott erőfeszítés. Bár a munkadarabot formázott fűrészek kocsijával finomhangolják, a motor terhelése jelentősen megnő. Ezért figyelemmel kell kísérnie a túlmelegedést..

4. A speciális fűrészeket egyenesen élesítik – trapéz alakú, ami azt jelenti – az első fog egyenletes vágást végez, a második kitágítja. Ezt a technológiát kifejezetten fűrészpor-alapú anyagok feldolgozására használják, mivel lehetővé teszi a szerkezet integritásának megőrzését. Fűrészelés után a széle azonnal készen áll a laminálásra.

A negyedik kategória tárcsái tartoznak a formázott fűrészek alkatrészeinek készletébe. De ez nem mindig van így. A legtöbb kínai és egyes európai gyártók megtakarítják és cserélik a forgácslap lemezeket olcsóbb, hagyományos finomfogakkal.

A kiegészítő tárcsa mindig középső foggal érkezik. A szögben történő fűrészelés nehezebb, ezért a nagyobb fog kompenzálja a gyengébb pontozású fűrészmotor terhelését.

A következő fontos pont a gyártási módszer. Vannak:

 • monolit korongok,
 • keményfém korongok.

1. A tömör tárcsa tömör acélrúdból készül. Ez a technológia a legolcsóbb, de a lemezek nem kiváló minőségűek, gyorsan törölhetők és könnyen szúrhatók..

2. A drágább keményfém tárcsák nemcsak pontosabb vágást biztosítanak, hanem sokkal tovább tartanak. Az ilyen tárcsák alapja, mint az előző esetben, monolitikus, de a keményfém vágóbetétek a fogakhoz vannak forrasztva. Gyakorlatilag nincs szükség élezésre, nem kopnak le, és az üzemidőt tekintve 4-5-ször jobbak, mint a monolit lemezek.

Panelfűrész beállítása

Az egyenletes alap és a megfelelő penge nem garancia arra, hogy az alkatrész egyenletesen lesz vágva. A sebesség beállításáról és a megfelelő mód kiválasztásáról van szó.

A legtöbb panelfűrész 3 sebességgel rendelkezik a fő fűrészkoronggal és az egyik pontozótárcsával, amellyel elkezdjük.

Minél nagyobb a forgási sebesség, annál pontosabb a vágás. De ugyanakkor fontos megérteni, hogy a magas fordulatszám nagy terhet ró a motorra. A szabványos pontozó fűrészmotor teljesítménye 750 watt. Ez meglehetősen kicsi, mivel még a legtöbb kézifűrész is 1-1,5 kW teljesítményű. Ezért minél nagyobb a pontozótárcsa sebessége, annál vékonyabbnak kell lennie a munkadarabnak. Vegyük például a 9000 rpm fordulatszámot. Ezekkel a mutatókkal a munkadarab maximális vastagsága nem haladhatja meg az 1,5 cm -t, különben forgácsok képződnek a vágáson, és a széle rossz minőségű lesz.

Tanács: alacsony fordulatszámú korongok, akár 7500 fordulat / perc, csak drága ipari rendszerekbe vannak felszerelve, minden más esetben a munkadarab vastagságának 1-1,8 cm-en belül kell lennie.

A fő lemez lassabban forog:

 • első fordulatszám 3000-4500 fordulat / perc,
 • második fordulatszám 4500-6000 fordulat / perc,
 • harmadik sebesség 6000-8000 fordulat / perc.

A mutatók feltételesek, és a modelltől és a gyártótól függenek.

A panelfűrész beállítása empirikusan történik. Ez nem annyira a technikához, mint az anyaghoz kapcsolódik. Akár forgácslap, OSB, MDF, vagy bármilyen más fűrészpor-alapú termék, ragasztót, gyantákat, faforgácsot, adalékanyagokat, tömítéseket és egyéb alkatrészeket tartalmaz. Mindez nagyban befolyásolja az olyan paramétert, mint a keménység. Az egyik gyártó rétegelt lemezének lapja könnyen és pontosan vágható 7000 -es sebességgel, egy másik lap pedig 4000 -nél is összeomlik.

A megadott részlet gyakran az oka annak, hogy a fogyasztó elégedetlen a technikával és a szervizközponttal, amely megtagadja a teljesen szervizelhető készülék javítását..

Ezután beszéljünk a berendezés elektromos részéről. A panelfűrészeket, amelyek áramkörei és csatlakozásai nagyon érzékenyek az időjárásra, gyakran rosszul szellőző, nedves helyiségekben tárolják. Az alacsony minőségű modelleknél ez korrózió kialakulásához vezet, a drágább modelleknél – sólerakódásokhoz..

A só jól vezeti az áramot. Ezért, amikor áramot vezetnek a mikroáramkörbe és érintkeznek a sólerakódással, az áram egy része kárba veszik. Ennek eredményeként a feszültség és az áramerősség csökken, és bizonyos esetekben, éppen ellenkezőleg, jelentősen megnő. Ez az egész rendszer hibás működéséhez vezet. Hamarosan az érintkezők elkezdenek rövidülni, olvadni és kiégni.

A probléma megoldása elég egyszerű. A működés megkezdése előtt ellenőrizni kell az összes elektromos vezetéket és tisztítani kell az áramköröket. Néha szállítás közben a kábelek becsípődnek vagy elkopnak, az ellenőrzés ezt a hibát is feltárja.

A formázott fűrész eszköze egy másik nagyon szeszélyes elem – egy kocsi – közelségét feltételezi. Kiváló minőségű egységekben alumíniumból készül. A fém nem korróziónak van kitéve, és nem terheli a görgős mechanizmust, mivel sokkal könnyebb, mint az acél. Minden szükséges művelet a munka megkezdése előtt – ellenőrizze a vezetősín csavarjainak feszességét.

Az olcsóbb modellekben csak acélt használnak. Az anyag gyorsan oxidálódik, a rozsda eltömíti a görgőket, és a kellően nagy kocsisúly meglazítja a rögzítőelemeket. Még az 1-2 mm-es holtjáték is jelentősen befolyásolja a vágás minőségét. És ha a kocsi simasága megtört, akkor nem is kell lapos szélről álmodoznia.

Formázott fűrészek javítása

A készülék szakszerűtlen használata előbb -utóbb meghibásodáshoz vezet. A legtöbb esetben a hibákat még a jótállási időszak alatt is észlelik, és a szervizközpont mesterei közvetlenül megszüntetik..

A jótállás utáni szolgáltatás meglehetősen drága, ezért felesleges megérteni a formázott fűrész egységeit, és megtanulni lokalizálni az okot. A kényelem kedvéért két csoportra osztjuk őket:

 • mechanikai,
 • elektromos.

A meghibásodás mechanikai okai a következők:

 • alkatrészek kopása,
 • törmelék,
 • kötőelemek meglazítása,
 • mechanikai vagy kémiai sérülések,
 • szabálytalan karbantartás.

Könnyű kicserélni a régi alkatrészeket, meghúzni a rögzítőelemeket, szétszedni és tisztítani az eltömődött szerelvényt. Ha bármilyen sérülésről beszélünk, akkor valószínűleg cserélnie kell az alkatrészt. A csomóelemek egyike sem forrasztható vagy kiegyenesíthető. De a formatervezett fűrészek legfélelmetesebb ellensége a szabálytalan műszaki ellenőrzés. Szinte minden alkatrész dörzsöl, ezért jól olajozottnak vagy zsírosnak kell lennie. Melegítéskor az olaj elpárolog és a zsír megszárad. Minél gyakrabban és hosszabb ideig jár a gép, annál gyorsabban felmelegednek az elemei és elhasználódik az anyag. Célszerű hetente egyszer ellenőrizni a kenést..

Az elektromos meghibásodás okai a következők:

 • kábelek kopása,
 • a mikroáramkörök lezárása,
 • kiégett vezetékek,
 • a motor kiégése.

Különleges ismeretek és berendezések nélkül meglehetősen nehéz azonosítani a meghibásodás elektromos okait. Az egyetlen kivétel a motor, de csak akkor, ha üzem közben kiég. Bármely villanyszerelő minőségi elektronikus voltmérővel a megoldás.

Hasznos tippek a panelfűrész használatához

Elég népszerű kérdés, hogyan lehet produktívabbá tenni a formát. Csak egy válasz van rá – erősebb motort tenni. Az eljárás végrehajtása előtt azonban mérlegelnie kell az előnyöket és hátrányokat. Az energiafogyasztás nyilvánvaló növekedése mellett számos más buktató is van:

 • Szükséged lesz egy villanyszerelőre, aki nem csak összekapcsolási rajzot készít a készülékhez, hanem kiszámítja az összes műszaki adatot.
 • A fűrészlap rögzítő mechanizmusát megbízhatóbbá kell tenni. Ehhez fel kell szerelnie a bilincset további csatlakozókkal..
 • A könnyű asztalokat, akár 1500 kg -ig, a padlóhoz kell rögzíteni. Általában ezekre a célokra fém sarkokat csavaroznak a lábakhoz, amelyeket tiplikkel rögzítenek a padlóban..

 • Minél erősebb a motor, annál jobbnak kell lennie a hűtőrendszernek. És ez a probléma a legnehezebb. A csúcstechnológiai megoldások drágák, és a hagyományos ventilátorok nem sokat segítenek.
 • Ha a korszerűsítésre még a jótállási szolgáltatás idején kerül sor, akkor a rendszer jogosulatlan megváltoztatása az ingyenes javítási szerződés felmondását vonja maga után..

Így az alkalmasság erősen vitatott. Ha nagy teljesítményű panelfűrészre van szüksége, akkor könnyebb kiválasztani az igényeinek megfelelő modellt. Ha a gyakorlatban azokat. a jellemzőket túlbecsülték, a törvény szerint két hét áll rendelkezésre az áruk másikra történő cseréjére vagy pénz felvételére.

A formázott fűrész videó beállítását az alábbiakban ismertetjük: