A mosógép leeresztő szivattyújának cseréje

Ha a mosógép leeresztő rendszere meghibásodik, ki kell cserélni egy olyan eszközzel, mint például leeresztő szivattyú. Ajánlatos ezt a folyamatot szakemberekre bízni. Bizonyos esetekben azonban a vízelvezető betét saját kezűleg cserélhető. A mosógép szivattyújának ellenőrzését és szükség esetén cseréjét hogyan fogjuk tovább vizsgálni.

Tartalomjegyzék:

Mosógép szivattyú: a szivattyú karbantartási jellemzői

A legtöbb mosógépet gravitációval látják el vízzel. Ennek oka a hideg víz nyomása a vízellátásban, amelyhez a gép csatlakozik. A ruhák mosásának egy bizonyos programjával kapcsolatban a mágneses szelep kinyitásával víz jut a készülékbe. Mennyiségének szabályozásához nyomáskapcsoló alakú eszközt használnak..

A víz először a garatba kerül, ahol porral vagy más mosószerrel keverik össze. Ezután közvetlenül a mosási osztályra költözik. A mosás befejezése után a folyadékot egy csőnek nevezett elemen keresztül a leeresztő szivattyúba szállítják.

Egy bizonyos jelzésnek megfelelően a szivattyú bekapcsol, és folyadékot pumpál a lefolyócsőbe, majd a csatornába. Ugyanakkor a szivattyú csak akkor kapcsol ki, ha a mosógépet teljesen megtisztította a szennyezett víztől. Ugyanez történik a dolgok öblítésekor is. A szivattyú azonban folyamatosan működik a folyamat során. A mosógép szivattyújának felszínén, amely a leeresztő cső közelében található, egy védőrács van bolyhos szűrő formájában. Megvédi a belső munkaterületet, az úgynevezett csigát a kis tárgyak, például gombok, érmék, iratkapocsok okozta mechanikai sérülésektől. Ha ennek ellenére valamilyen tárgy kerül a szivattyúba, akkor a járókerék károsodása miatt meghibásodhat. Ebben az esetben szükség van a szivattyú javítására vagy cseréjére..

Mosás vagy centrifugálás közben a szivattyú a legnagyobb terhelés alatt van. Ez az eszköz a mosógép szinte minden üzemmódjában részt vesz. Mind a hideg, mind a forró víz áthalad a felületén, miközben különféle kémiai oldatokat adnak hozzá.

Néhány mosógépben szivattyút is használnak a víz visszavezetésére a dobba. De a legtöbb esetben ez a folyamat egy nyomásfokozó szivattyú..

A szivattyú felépítése azt feltételezi, hogy megszakítás nélküli működése tíz vagy több év. Ehhez azonban be kell tartani a mosógép működésére vonatkozó bizonyos szabályokat. Minden mosás előtt ellenőrizni kell a dolgokat, hogy vannak -e apró részek, idegen tárgyak. Ha az elemek nagyon piszkosak, akkor először öblítse le őket egy mosdóban, majd tegye a mosógépbe. Ha orsók vannak a dolgok felületén, speciális áttetsző tasakokat használnak a mosáshoz. Ezenkívül, ha kutya vagy macska van a házban, akkor a dolgokat alaposan meg kell tisztítani a hajuktól..

A legtöbb mosógép meghibásodásának leggyakoribb és leggyakoribb oka az eltömődött szivattyú. Fő jellemzője a normál víztelenítés hiánya a készülék működése során. Ebben a helyzetben a leeresztő szivattyút és annak szűrőjét meg kell tisztítani. Minden műveletet úgy végez, hogy a mosógép le van választva a hálózatról. A mosógép leeresztő szivattyújának szűrőjének tisztításához számos műveletet kell végrehajtania:

 • ellenőrizze a mosógépet egy kis átmérőjű nyílásnál, amely leggyakrabban alul található;
 • tegyen alá egy kis edényt, hogy a nem leeresztett folyadék bekerüljön;
 • azonban ebben a helyzetben szüksége lesz egy nagyon alacsony falú tartályra, mivel a szivattyú szinte a gép alján található, ennek hiányában használjon egy közönséges, de nagy rongyot, amelynek legalább egy liter vizet kell felszívnia;
 • nyissa ki az ajtót, vegye ki a szűrőt, és tisztítsa meg a törmelék felhalmozódásától;
 • tegye vissza a szűrőt a helyére, csukja be az ajtót, és ellenőrizze, hogy működik -e a mosógép.

Ha az ilyen manipulációk elvégzése után a rendszer megfelelően működik, akkor a probléma megszűnt. Ha a mosógép szivattyúja nem működik, a mosógép működésképtelenségének lehetséges oka lehet a szivattyú mechanikai vagy elektromos összeomlása, vagy idegen tárgyak bejutása..

Ebben az esetben a legjobb bízni a szakemberekben. Amikor a mosógép működik, mossa és forgatja a dobot, de nincs lefolyó, és jellegzetes szivattyúzaj esetén az ok elsősorban a szivattyú felületének érintkezésének és elektromos feszültségének hiányában rejlik. Ebben a helyzetben a következő műveleteket kell végrehajtania:

 • távolítsa el a mosógép házának hátlapját;
 • ellenőrizze az egyes vezetékek integritását;
 • ellenőrizze, hogy az összes érintkező biztonságosan csatlakozik -e egymáshoz;
 • A törések jelenlétének megállapításához bilincset vagy más elektromos eszközt kell használni..

Amikor a leeresztő szivattyú működik, amelyet erős rezgése kísér, a meghibásodás leggyakrabban a járókerék károsodásával jár. Ebben az esetben számos olyan munkát kell elvégeznie, amelyek a készülék szétszerelését és a járókerék cseréjét célozzák..

Ha erős üvöltés zajlik a leeresztő szivattyú működésében, a járókerék elakad. Leggyakrabban ennek a meghibásodásnak az okai a kis idegen tárgyak, amelyek a leeresztő szivattyú felületére esnek. Ebben az esetben szükség van a mosógép szétszerelésére, a szivattyú cseréjére vagy javítására, a sérülés súlyosságától függően. Az idegen tárgyak eltávolításához távolítsa el a szűrőt, majd húzza ki a csigát.

A mosógép leeresztő szivattyújának javításának okai

A leeresztőgép szétszereléséhez és a leeresztő szivattyú cseréjéhez szükség esetén szüksége lesz:

 • a kívánt alakú csavarhúzók;
 • fogó.

A fő okok, amelyek jelzik, hogy végre kell hajtani ezeket a műveleteket:

 • a mosógép leállítása egy bizonyos programnál;
 • a leeresztés hiánya a készülék működése során;
 • állandó zaj vagy zaj jelenléte.

A leeresztő szivattyú cseréjének menete a következő:

 • a mosógép le van választva a hálózatról;
 • a hátsó panelt eltávolítják, és a készülék az egyik oldalra dől;
 • leeresztő szivattyú található az alsó sarokrészben;
 • először a vízelvezető csövet eltávolítják;
 • akkor a vezetékeket leválasztják, amelyek áramot szolgáltatnak a készüléknek;
 • szükség esetén a szivattyút cserélik.

Ebben az esetben a mosógép szivattyújának cseréjének ára nagyon alacsony lesz, mivel minden munkát önállóan végeznek. Az egyetlen dolog, amire szükség van, egy új leeresztő szivattyú, a régi javításának lehetősége hiányában.

Az egyes leeresztő szivattyúk fő alkotóelemei a következők:

 • járókerekek;
 • forgórész;
 • állórész.

A forgórész állandó mágnesen alapul, amely szabad forgási spektrummal rendelkezik. 10 percig terhelés alatt van, dobbanás nélkül. Ebben az esetben, amikor idegen tárgy elakad a járókerékben, a forgórész szakaszosan mozog, és bizonyos esetekben a tárgyat magától eltávolítják..

Ezenkívül a mosógép leeresztő szivattyújának meghibásodásának okai a következők:

 • a csövek elzáródása, amelyeken keresztül a víz a csatornába áramlik;
 • áramkimaradások;
 • mechanikai sérülések;
 • a szükséges motorteljesítmény hiánya.

A leeresztő szivattyú működésének fő oka, hogy nem szivattyúzza ki a vizet a gép működő részéből. Ezért a mosógép leáll, vagy hibaüzenet jelenik meg..

Először távolítsa el a szűrőt, csavarja le a fedelet zseblámpával, ellenőrizze, hogy nincsenek -e idegen tárgyak a járókerékben, például gombok, érmék, haj, távolítsa el őket, majd csavarja vissza a fedelet. Kapcsolja be a mosógépet a centrifugálási programhoz, ha ennek ellenére a víz fokozatosan és nagyon lassan távozik a dobból, akkor a probléma a szükséges teljesítmény hiánya.

Szivattyúk mosógépekhez: választható tulajdonságok

Ha a leeresztő szivattyút továbbra sem lehet megjavítani, akkor ki kell cserélni. A vízelvezető szivattyúk tervezési jellemzőik szerint különböznek egymástól. Ezenkívül csigáik bizonyos részleteket tartalmaznak, amelyek ebben vagy abban a helyzetben képesek kis tárgyakat tartani. A mosógép szivattyújának költségeit különböző tényezők határozzák meg..

A leeresztő szivattyúnak a csiga felületéhez való rögzítésének típusától függően:

 • csavarra szerelhető,
 • beépíthető reteszek.

Vannak szivattyúk, amelyeket három csavarral vagy három, négy, nyolc retesszel szerelnek fel. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni a berendezés kiválasztásakor.

A hálózati csatlakozás típusától függően megkülönböztetünk szivattyúkat, amelyek forgácsokkal és kapcsokkal rendelkeznek. Ha van egy chipes szivattyú, akkor a helyére egy terminállal ellátott szivattyút kell felszerelni, meg kell vágni a kettős vezetékeket, le kell csupaszítani őket, és fel kell szerelni az elemeket terminálok formájában. A szivattyú érintkezőcsoportjának cseréjéhez hat mm-es kapcsokra lesz szüksége.

A szivattyú érintkezőinek helyétől függően a következők:

 • Előttük;
 • hátsó.

Ez a tényező nem játszik jelentős szerepet a leeresztő szivattyú kiválasztásában. Ezenkívül a gyártótól függően hatféle leeresztő szivattyú létezik. Mindazonáltal minden szivattyú felcserélhető, ezért a gyártó gyakorlatilag nem játszik szerepet. A teljesítménytől függően a leeresztő szivattyúk 19-20 W teljesítményűek.

Hogyan távolítsuk el a mosógép szivattyúját

A mosógép leeresztő szivattyújának cseréje a szétszereléssel kezdődik. Ebben az esetben be kell tartania ezeket az utasításokat:

1. A betöltőajtó kinyitása, az elülső bilincs eltávolítása és a mandzsetta elválasztása.

2. Az adagoló kihúzása a garatból. Csavarja le a mosógép elülső részén található speciális csavart.

3. Az előlap kinyitása, amely a mosógép alján található. Ebben az esetben rongyot kell felhelyeznie, mivel a gépből nem szivattyúzott víz a padlóra ömlik..

4. Csavarja le a csavarokat, amelyekkel az alsó elülső fal a házhoz van rögzítve.

5. A szekrény falának elválasztása a mosógép fő részétől.

6. A csatlakozót óvatosan eltávolítjuk, az elülső falat elválasztjuk.

7. Ezen manipulációk elvégzése után könnyen ellenőrizhető a leeresztő szivattyú teljesítménye vagy meghibásodása.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a mosógép leeresztő szivattyúja az úgynevezett csiga felületén található, így a további műveletek a következők:

1. Válassza le a szivattyút a vezetékekről. Lazítsa meg az összes bilincset.

2. Csavarja ki a rögzítőcsavart. Hajtsa vissza az összes reteszt, forgassa el a szivattyút, és válassza le a volutáról.

3. A hely alapos megtisztítása a szivattyútól, szoros csatlakozása.

4. Az alkatrészek beszerelése fordított sorrendben.

Utasítások a mosógép szivattyú szétszereléséhez:

1. Miután eltávolította a burkolat burkolatát a felületről, a mosógép elejét le kell venni.

2. Ehhez teljesen el kell távolítania az adagoló készüléket. Ezután a vezetékeket leválasztják, ha zavarják a további műveletek végrehajtását.

3. Ezután a panelrész kinyílik, mögötte leeresztő szivattyú található. Ezután csavarja ki a szűrőt, szükség esetén tisztítsa meg.

4. Az előlap eltávolítása után vegye le a leeresztő szivattyút.

5. Ehhez csavarja ki néhány csavart, a szivattyú kialakításától függően, és távolítsa el a készüléket.

A szivattyú leeresztő szivattyújának mosógéphez való cseréje során, például a “Zanussi” modellben, a hátsó tető eltávolításának lehetősége megfelelő. Ezenkívül ezt a módszert olyan mosógépek tulajdonosai is használhatják, amelyek alja nem választja el a karosszéria elülső részét. A mosógép szivattyújának cseréjéhez kövesse az alábbi lépéseket:

1. A munka megkezdése előtt távolítson el minden vizet a gépből. Csavarja ki a csavarokat, amelyek a mosógép házának felső részét rögzítik.

2. Ezután távolítsa el a fedelet. A vezetékeket, amelyekhez a szivattyú csatlakozik, eltávolítják.

3. A csiga ki van húzva egy elágazó csővel és egy szivattyúval. A reteszek kinyitják a szivattyút.

4. Állítsa a szivattyút a kívánt helyzetbe. Tisztítsa meg a szivattyú telepítési helyét a szennyeződésektől, a törmeléktől.

5. Szerelje össze a gépet és végezzen részletes vizsgálatot.

Videó a mosógép szivattyúiról: