A repülőgép használata

Annak ellenére, hogy a repülőgép keletkezésének története nagyon ősi, ez az eszköz a mai napig nem veszítette el népszerűségét. Különböző típusú gyaluk jelentek meg azonban, mind a területen, mind a felhasználás technológiájában. A repülőgép használatát tovább vizsgáljuk.

Tartalomjegyzék:

A szerszámgyalu működési elve és funkcionális jellemzői

A repülőgép gyakorlatilag nem változtatta meg formáját és működési elvét a kezdetek óta. Ez az eszköz pótolhatatlan asszisztens a fa alkatrészek gyártásának folyamatában..

A gyaluk fő funkciója a fa alkatrészek megtervezése úgy, hogy azok tökéletesen sík felületet kapjanak. A jó gyalulási eredmény eléréséhez a gyalukést jól be kell állítani. Ezzel az eszközzel való munka során figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a forgácsokat ugyanúgy kell eltávolítani a termék minden területén..

A gyalu kettős típusú gyalugép, dupla pengével. A pengék felett van egy forgácstörő alakú alkatrész, amely szorosan a penge felett helyezkedik el, és ellátja a forgács eltávolításának funkcióját.

A gyalu működési elve az, hogy a kést a termékre rögzítik, míg a forgácstörőt a résbe szerelik, és úgy osztják fel, hogy a forgácsot eltávolítsák. A pengék úgy vannak elhelyezve, hogy párhuzamosan futnak a talppal. Ezt követi a penge végleges rögzítése ék, csavar vagy bütyökbilincs segítségével..

A gyalulás során a gyalugép felső része a munkadarabhoz képest mozog, ezért az ácsnak a munkadarabhoz képest párhuzamosnak kell lennie, miközben egyik lába előre van állítva. Először nyomja le a gyalu elejét, majd a hátát, így a kapott zsetonok egyenletesek lesznek.

A repülőgép használatára vonatkozó kérdésre adott válasz az eszköz típusától és helyétől függ. Így például az élek gyalulása során egyenletes helyzetben kell mozognia. Ebben az esetben az átfedésnek egyenletesnek kell lennie. A gyalukés pengéi vízszintes helyzetben vannak rögzítve, hogy elkerüljék a blokkokon belüli rezgést. A forgácsnak egyenletesnek kell lennie, és nem törhet. A gyalulásnak párhuzamosnak kell lennie a fa rész szemcséjével..

Ha a fa szerkezete vékony és szabálytalan, például a gyökereken, akkor először a késeket kell élezni. Ebben az esetben a munkadarabot folyamatosan kell forgatni a gyalulás során..

Egy jó gyalugépnek minden részletet, még a legkisebbet is, gond nélkül síkba kell hoznia. Annak érdekében, hogy megszabaduljon a felület szabálytalanságaitól és érdességétől, csiszológéppel és gyaluval kell feldolgoznia..

Ha a végszakaszok tisztítását tervezik, akkor elegendő egy gyalugép használata, amelyet az alkatrész végein simán és egyenletesen a felülethez nyomva kell elvégezni. Ebben az esetben a késnek nagyon élesnek kell lennie, különben egyenetlen területek alakulnak ki a széleken. Annak elkerülése érdekében, hogy a széle megrepedjen, először el kell végeznie a letörési munkát..

A legtöbb gyalukban a késeket egy speciális csavarral rögzítik a felülethez. Ha azonban a gyalulás pontossága nagyon magas, akkor egy rögzítőcsavart használnak, amellyel lehetőség van a munka sebességének és minőségének beállítására. Ezen túlmenően ezeknek a modelleknek funkciójuk van a késnek a munkafelülethez viszonyított dőlésszögének beállításához..

A gyaluk helyes tárolása nagyon fontos. Ha a műszert hosszú ideig nem használja, akkor oldalára vagy egy speciális állványra fekteti. Ezzel egyidejűleg a kések eltávolításra kerülnek a blokkrész belsejébe..

Munka elektromos repülőgéppel és kéziszerszámokkal

A működési elvtől függően a sík lehet kézi vagy elektromos. Az első lehetőség könnyebben használható. Segítségével nagy pontossággal megtervezhetők a legapróbb részletek is. Ennek az eszköznek az elektromos változata egyszerűbben kezelhető, és nem igényel sok erőfeszítést a szántás során. Munkájának pontossága azonban továbbra is alacsony. Az elektromos sík akkor megfelelő, ha nagy mennyiségű asztalos munkát kell végezni..

Kéziszerszám segítségével a felület sima lesz, nincs rajta érdesség és egyenetlenség. Használat előtt készítse elő a szerszámot. Először is megfelelően konfigurálni kell. A munka megkezdése előtt tanulmányozza ezt az eszközt. A gyalu részleteket tartalmaz a következő formában:

 • nyomófedél;
 • forgácstörő;
 • fogantyúk;
 • beállító csavarok;
 • kés;
 • tollak;
 • ék;
 • testrész.

A sík szerkezeti elemei közül megemlítjük:

 • vágó, rés;
 • bilincs;
 • forgácstörő;
 • elülső és hátsó fogantyúk;
 • behatolási mélységszabályozó eszköz.

A maró egy éles acél penge, amely meghatározott szögben helyezkedik el a munkafelület felett. A vágó bizonyos távolságra húzódik a testtől.

A forgácstörő becsomagolja és letöri a forgácsot. Az első és hátsó fogantyúk végigvezetik az alkatrészt a megmunkálási folyamaton. A gyaluk minden alkatrészének helyes beállításának és kölcsönhatásának köszönhetően bármilyen bonyolultságú asztalosmunkát lehet végezni..

Melyik repülőgép jobb: a ház gyalugépének kiválasztásának jellemzői

Válaszolva arra a kérdésre, hogyan válasszon repülőgépet a házhoz, először is meg kell ismerkednie a gyalugépek fajtáival, azok tervezési jellemzőivel kapcsolatban..

1. Kézi összekapcsolók.

Ezt az eszközt két metszőfog jeleníti meg. Ennek az összeillesztőnek a segítségével véglegesíthető a fa. Ez az eszköz lehetővé teszi egy nagy sík igazítását. A blokk felületén van egy fogantyú, majd egy vágókés. A szerszám eleje dugóval van ellátva, amely gyengíti a vágót. A munka elején egy illesztő segítségével egyenetlen és csomós forgácsok képződnek. Amikor a forgács hosszú formát ölt, a felület sík lesz, és a munka leáll..

2. Gyalugép típusa.

Ez a szerszám penge túlnyúlás -szabályozóval rendelkezik. A sík szerkezetén bélyegző található, amelynek munkaszakaszának szélessége körülbelül 4 centiméter. A véggyalu alapja merőleges az oldalsó monolit falakra. A homlokgyalu vágószerszáma 21 fokos meghatározott szögben helyezkedik el. A gyalulás mélységének beállításához egy beállító kerék alakú elemet használnak..

3. Zenzubel vagy mintavevő.

Ez az eszköz a gyalu módosítása is. A maró a munkafelülethez képest egyenes vonalban helyezkedik el. Ezért a munka során lehetőség van a munkadarab felületére vágások, téglalap alakú hajtogatott szakaszok kiválasztására és építésére. Ezzel az eszközzel végzett munka során egy negyedet jelölnek meg, míg egy elemet kis párkány formájában lehet beszerezni. A véső lehetővé teszi a felületkezelést.

4. nyelv és barázda.

Ezzel az eszközzel kiválasztást rendezhet egy alkatrész alapján. A sík téglalap alakú keskeny horony alakú, amely a készülék hátoldalán található. Nyelv-horony segítségével lehetőség van az előkészített minta mélységének beállítására. A maximális mélység 1,2 cm. A blokk vezető eszköz, míg a vágó egy szabványos gyalukon legfeljebb 6 mm.

5. Kiegészítő típusú sík.

Ennek az eszköznek három munkasíkja van az alsó, bal és jobb oldalon. A vágó és a készülék elülső része közötti távolság nagyon kicsi, ezért nagy pontosságú gyalulási munkákat végeznek..

Ezenkívül a gyaluk másik lehetősége a forgácsoló eszköz. Segítségével hullámos és közvetett felületek jönnek létre. A szerszám tartalmaz egy kést és két fogantyút az oldalán.

Síkkal való munkavégzés: a szerszám kezelésének szabályai

Annak érdekében, hogy a repülőgép minősége magas szinten maradjon, azt be kell állítani. Ugyanakkor a működés során képződő forgácsnak folyamatosnak és teljesen egyenletes vastagságúnak kell lennie.

A kiváló minőségű forgácseltávolításhoz állítsa be a kést kalapáccsal. A gyalu pengéi párhuzamosak a talppal, vagy több milliméterrel túlnyúlnak rajta. Rögzítő mechanizmusokat használnak a kés rögzítésére a blokkban.

Amikor síkkal dolgozik, a szerszámtól jobbra kell állnia azzal a felülettel, amelyen a munkát végzi. A test testrészének együtt kell mozognia a műszerrel, miközben minden mozdulatnak egyenlőnek kell lennie. Az egyik láb elöl van felszerelve, így kényelmes lesz rá támaszkodni munka közben. Annak elkerülése érdekében, hogy a gép működés közben felboruljon, a munka elején nyomja meg az elülső részét, a gyalulás végén pedig nyomást gyakorol a gép hátuljára..

A repülőgép elektromos verziójával való munka során biztonságosan rögzítse az alkatrészt. A szerszámot két kézzel fogják, és párhuzamosan vezetik a beszerelt alkatrészhez.

A gyaluk működése során kerülni kell a készülék pengéinek bármilyen érintkezését a felülettel. Ezért tárolásakor ajánlott a műszert az oldalára szerelni..

Annak érdekében, hogy a gyaluk vágó része ne legyen unalmas a hosszú távú tárolás során, el kell rejteni a szerszámtestben. Az elektromos gyalu tárolásához speciális dobozokat vagy műanyagból készült dobozokat használnak.

Melyik repülőgépet válasszuk: a gyártók áttekintése

Az építőipari és faipari gépek modern piaca hatalmas választékot kínál mindenféle gyaluk közül. Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg az eszköz fő gyártóival, azok előnyeivel és hátrányaival:

1. “Interskol” repülőgép.

A gyalu használatának előnyei között megemlítjük:

 • a professzionális és otthoni használatra egyaránt alkalmas teljesítmény- és teljesítményberendezések széles választéka;
 • a vágók nagy forgási gyakorisága;
 • a felület kiváló minőségű kiegyenlítése és illesztése;
 • az alkalmazás sokoldalúsága és sokoldalúsága.

2. “Makita” repülőgép.

Ennek a gyártónak a szerszámai népszerűek a professzionális fafeldolgozásban. Ezeket az eszközöket nagy termelékenység és gyors munkavégzés jellemzi. Ugyanakkor a szerszámmal való munka nem nehéz. Egy villanymotor segítségével nyomó típusú dobot indítanak el, ami viszont hatással van a késekre, amelyek nemcsak gyalulást végeznek, hanem beállító és szintező részeket is. A Makita gyalugép lehetővé teszi a fatermékek letörését is..

3. Bajkál gyalugép.

Ennek a gyártónak az előnyei között megemlítjük:

 • a készülék megfizethető ára;
 • a kezelés egyszerűsége és egyszerűsége;
 • magas termelékenység;
 • azoknak az alkatrészeknek a megbízhatósága és tartóssága, amelyekből az elektromos repülőgép készül.

4. Gyalu Bosch.

A gyaluk ezt a változatát leggyakrabban a professzionális asztalosiparban használják. A Bosch gyalu népszerűségét a következő előnyök magyarázzák:

 • magas színvonalú munka;
 • a teljesítmény és a használat biztonsága;
 • a készülék működésének időtartama.

A felhasználónak lehetősége van önállóan kiválasztani azt az oldalt, amelyre a zsetonokat dobja. Ezenkívül a fa beállítási mélysége meglehetősen simán állítható. A szerszámnak vágótengelye és biztosítékai is vannak a biztonságos használat érdekében. A védőcipő lehetővé teszi az alkatrész védelmét és feldolgozását. A munkafelület szélessége és a sík modellje függ a talp szélességétől egy elektromos síkon. A szerszám kényelmes markolattal és puha markolattal rendelkezik. Ennek az eszköznek a magas költségei ellenére előnyei és a munka minősége továbbra is magas..

5. Rebir Plane.

Ezt az eszközt nagy teljesítmény és hosszú élettartam jellemzi. Ezenkívül lehetőség van a modell kiválasztására, a kezelt felület területéhez képest. A “Rebir” gyalulót átlagos költsége, sokoldalúsága és sokoldalúsága jellemzi..

6. “Zubr” repülőgép.

Az ilyen típusú gyalugép előnyei között megemlítjük:

 • az elektromos motor legnagyobb teljesítménye;
 • nagy ropogós szélesség;
 • elektronikus rendszer, amely biztosítja a zökkenőmentes indítást;
 • lehetőség álló helyzetben történő telepítésre;
 • külön kiegészítő fogantyú jelenléte;
 • a forgácskiadás jobbra és balra történő beállításának képessége;
 • két, rozsdamentes acélból készült kés jelenléte;
 • egy cipő segítségével az alkatrész védve van a sérülésektől.

7. “Kaliber” repülőgép.

Ennek az eszköznek a segítségével a faipari termékek kiváló minőségű fafeldolgozása biztosított. A szerszám otthoni és professzionális használatra egyaránt alkalmas. A gyalu utasításai egyértelműen leírják a működésének szabályait. A gyalulási mélységet meglehetősen simán és egyszerűen lehet beállítani.

8. Kalapácssík.

Az eszköz nagyon könnyen használható és könnyen kezelhető. A gyalu összecsukható tartókerettel rendelkezik. Az előnyök közül megemlítjük:

 • a gyalulás mélységének beállítása;
 • megbízható öntvényalap rendelkezésre állása;
 • rekeszek, amelyekben a kulcsokat tárolják;
 • a hirtelen indítás blokkolásának lehetősége.

9. Sturm sík.

A gyártó garanciája több mint két év. A gyalukialakítás lehetővé teszi a végleges rögzítést. A készülékek azonban nem rendelkeznek lágyindítással, de lehetőség van a gyalulás mélységének beállítására..