A salakblokk önfeldolgozása rezgőpréssel

A vibropress jelenléte a helyszínen jelentősen felgyorsítja és csökkenti az építési munkálatok költségeit. Ezzel az eszközzel önállóan lehet hamutömböt készíteni. A kiváló minőségű építőanyagok megszerzéséhez azonban követni kell a vibropresszessel való munkavégzés technológiáját. Hogyan válasszuk ki, építsük és helyesen használjuk a vibrációs prést egy hamutömbhöz, tovább fogjuk vizsgálni.

Tartalomjegyzék:

A vibrációs prés jellemzői és működési elve a hamutömbök gyártásához

A vibrációs prés munkája az ütőerő alkalmazására épül, melynek segítségével rezgést lehet elérni. A nyomás létrehozásához hidraulikus vagy gravitációs jellegű felárat használnak. Ennek a technológiának köszönhetően lehetséges a betonoldatnak egy bizonyos formát és szilárdságot adni..

Annak érdekében, hogy a termék különleges formát nyerjen, olyan mátrixot használnak, amely eltér méretben, konfigurációban, magasságban, mélységben stb. Miután önállóan vásárolt vagy készített vibropresszet, nagy hatékonyságú berendezéseket lehet beszerezni, amelyek teljesítménye magas, és a kész építőanyagok egy hónap alatt megtérülnek..

A vibrációs prés segítségével nemcsak hamutömböt lehet készíteni, hanem burkolólapok, falkövek, térkövek, válaszfalak létrehozásához szükséges elemek stb..

Számos hazai cég gyárt vibropresszusokat. A legnépszerűbb közülük az uráli “Stroytekhnika” növény. Ez a berendezés magas szintű teljesítményt, megfizethető költségeket és jó teljesítményt nyújt..

Figyelembe véve a vibrációs prés működési elvét a hamutömbhöz, a teljes gyártási folyamatot két szakaszra osztjuk:

 • a kompozíció elkészítése;
 • kialakulását.

Kezdetben a kompozíció összes összetevőjét összekeverik egymással. Ez a szakasz a döntő az anyag jövőbeni fizikai tulajdonságainak meghatározásában. Ebben a szakaszban határozzák meg a késztermék minőségét és költségét.

Ennek a folyamatnak a gépesítésének vagy automatizálásának egy változata lehetséges. Vagyis nem minden berendezés képes összetétel kialakítására. Bizonyos esetekben ez a munka manuálisan vagy betonkeverő segítségével történik. De az alkatrészek összekeverésére szolgáló eszköz nagy részében keverőt használnak, amelynek páncélja megakadályozza a további súrlódást..

A következő szakasz a hamutömb kialakítása. Ehhez vibráló egységet vagy speciális asztalt használnak. Annak érdekében, hogy az oldat bizonyos formát kapjon, azt mátrixba helyezzük. A termék alsó része raklapon van, ami alulról biztosítja a síkosságát. A mátrixon belüli összetételt rezgés és bizonyos felár befolyásolja.

Így lehetséges a kompozíció maximális eloszlásának elérése a mátrix falai mentén, a termékeket megkülönbözteti az egyenletesség, a jó szilárdság és a korábban meghatározott geometriai forma. Ezért a vibropress megvásárlásával rövid időn belül megtérül, miközben az építőanyag piaci áránál jóval olcsóbban szerezhető be..

Hogyan készítsünk rezgő prést salakos blokkokhoz saját kezűleg

A salakblokk nevezetes elérhetőségéről és széles körű népszerűségéről. Ebből az építőanyagból különféle típusú nem lakóépületeket emelnek. Miután saját kezűleg vibráló prést épített egy hamutömbhöz, sokat spórolhat. Figyelembe kell azonban vennie azt a tényt, hogy a munkavégzés során szüksége lesz hegesztőgéppel és lakatos szerszámmal való munkavégzésre..

Ne feledje továbbá, hogy a hamutömb végleges változata rosszabb minőségű lesz, mint a megvásárolt változat. Az otthoni termelésben nem tartják fenn a gőzölési technológiát, amelynek során az anyagot bizonyos mennyiségű nedvességgel telítik, ami javítja annak szilárdságát. Az ilyen blokkok segítségével azonban körülbelül harminc éves élettartamú épületeket lehet építeni..

A hamutömb vibrátorának fő része a hamutömb gyártásához egy mátrix. Acéldoboz alakú, amelynek belsejében a korábban biztosított alkatrészek vannak felszerelve, amelyek segítségével üregek képződnek. Ahhoz, hogy saját kezűleg mátrixot építsen, szüksége lesz:

 • hegesztés;
 • őrlők speciális tartozékokkal;
 • satu;
 • kiegészítő eszköz.

Készítsen elő anyagokat az alábbi formában is:

 • fémlemez anyag, 3-4 mm vastag;
 • 9 cm átmérőjű csövek;
 • elektromos motor;
 • speciális csíkok4
 • bilincsek és további rögzítőelemek.

A munka megkezdése előtt készítsen rajzokat egy vibropresszről a hamutömbökhöz, és tanulmányozza őket részletesen. Minden alkatrészt ezekhez képest gyártanak.

Döntse el a jövőbeli termék méreteit. Ezekhez képest vágjon ki egy üres lapot egy fémlemezből a mátrix keretrészéhez. Belsejében partíciónak kell lennie. A doboznak két egyenlő rekeszt kell tartalmaznia. Ezután döntse el a párhuzamos cső magasságát, amely az üregek korlátozására szolgál. Vágja a csövet nyolc részre, amelyek mindegyike megegyezik a henger magasságával. Annak érdekében, hogy a henger kúpos alakot kapjon, vágja mindegyiket a közepére, ragadja meg satuval, és hegesztőgép segítségével hegesztje ebben a helyzetben.

Így az átmérő több centiméterrel csökkenhet. Mindkét oldalon a hengerek össze vannak hegesztve. Csatlakoztassa a hengereket úgy, hogy üregek képződjenek, mint a gyári blokkokban. Hegesztjük a füleket az ellenkező oldalon a mátrix minden furatának középső része mentén. Így nemcsak üreges hamutömböt lehet előállítani, hanem monolit anyagokat is. A mátrix univerzális felhasználásra fog szert tenni.

Hegeszthessen négy csavart a külső falhoz, a rezgésmotor rögzítve lesz hozzájuk. A pengéket és a kötényt hegesztik a mátrix szélső szakaszaira. Ezután minden alkatrészt megtisztítanak és políroznak. Szereljen kényelmes fogantyúkat a formára, amellyel könnyen eltávolítható a szerszámból. Fesse le az összes alkatrészt, és vonja be korróziógátló anyagokkal. Ügyeljen a vibrációs motor felszerelésére..

Annak érdekében, hogy egy hagyományos villanymotort rezgőberendezéssé alakítsanak, több tengelyt és excentrikus elemet kell hozzáadni, amelyekhez közönséges csavarokat kell használni. Próbálja meg elérni a tengely mentén történő illeszkedést. A kívánt rezgési frekvencia kiválasztásához csavarja fel az anyákat a csavarokra, és fokozatosan állítsa be ezt az indikátort.

Ennek a mátrixnak a segítségével lehetséges gyalogos vagy álló gépet építeni a hamutömb előállításához.

Ezután nézzük meg, hogyan lehet önállóan felépíteni egy rezgő asztalt, amelyhez a mátrixot csatlakoztatni fogják. A vibrációs asztal működési elve a rezgés átvitelén alapul a motorról az asztallapra. A rezgés további csillapítására ütéscsillapító párnákat vagy rugókat használnak.

Az asztallapra mátrix van felszerelve, amelynek belsejében van egy rezgésre érzékeny megoldás. Így készül a hamutömb gyártása. A folyamat során szüksége lesz a lakatos kéziszerszámával való munkavégzés készségére. Ezenkívül az anyagokat a következő formában kell elkészíteni:

 • acél sarok, körülbelül 600 cm hosszú;
 • téglalap alakú cső;
 • acéllemez;
 • nagy rugók;
 • aszinkron motor;
 • csavarok, anyák és egyéb anyagok.

Minden anyagot alaposan megtisztítanak a korróziótól, csiszolóberendezésekkel dolgozzák fel. Az asztal fő része a keret. Gyártásához acél sarok szükséges. A keret fő funkciója a rezgéscsillapító pontok álló helyzetben tartása. A keret felépítéséhez vágjon le egy bizonyos méretű sarkot, csatlakoztassa egymáshoz hegesztőgéppel. Ezután hegesztje a lábakat a kerethez, és hegesztje a felső rész rugóit.

A burkolat nem fog szilárdan a keret aljához tapadni, hanem a rugókhoz fog nyomódni. A speciális oldalak megakadályozzák a leesést a hamutömb gyártása során.

A saját borító elkészítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 • vágja le a profilcsövet a rajzban szereplő üres méreteknek megfelelően;
 • hegesztse össze őket, akkor egy asztalkerethez hasonló keretet kell kapnia;
 • szereljen fel egy platformot a merevítőkre, amelyekre a motort rögzítik;
 • hegeszthessen gyűrűt a fedél sarkán, és hegeszthessen egy fémlemezt is a felületre.

Ezután vegyen részt egy vibrációs motor építésében, amely felelős a rezgés aktiválásáért. A szükséges rezgésszint elérése érdekében a motor tengelyének kiegyensúlyozatlanságát csavarok formájában excentrikumok hozzáadásával hozza létre. Használjon anyákat a csavarok súlyozásához. Próbálja egyenletesen elhelyezni a terhet mindkét oldalon. Így lehetséges lesz a maximális rezgéshatás elérése..

A terhelés súlya határozza meg a motor teljesítményét, amelyet a vibrációs berendezés általános paraméterei határoznak meg.

A további intézkedések célja, hogy minden alkatrészt egyetlen szerkezetbe kapcsoljanak. A motor csavarokkal van felszerelve az ülésbe. Minden adagoló meghajtó automatával van felszerelve. A burkolat és a hozzá rögzített motor közvetlenül az asztalra van felszerelve.

Kérjük, vegye figyelembe: Az asztalt a munkafelületre szerelés után földelni kell. Vigyázzon biztonságára, és ne hagyja figyelmen kívül ezt a tanácsot.

Az egyedi igényekhez képest további tervezési módosítások is lehetségesek. Ezenkívül ajánlott a vibráló asztal festése az élettartam növelése érdekében. Helyezze a keretet biztonságosan a tartókra, és csak ezután indítsa el az egységet. Ennek a táblázatnak a segítségével lehetséges hamutömbök készítése otthoni használatra.

Ha úgy dönt, hogy vibrációs sajtót vásárol egy hamutömbhöz, akkor ez többszörösébe kerül, mint egy házi készítésű mechanizmus. Mindenesetre, ha törlesztőrészletet készítünk a hamutömbök vibrációs préséhez, lehetőség van az eszköz gyors megtérülésére. A salakblokk vibrációs sajtója esetén az árat a következő paraméterek határozzák meg:

 • a készülék teljesítménye;
 • a növény termelékenysége;
 • rezgőprés típusa: álló vagy mozgatható;
 • sokoldalú felhasználás vagy egyetlen anyaggyártás;
 • további funkciók elérhetősége.

Általánosságban elmondható, hogy a mobil vibrációs sajtó nagyon alkalmas otthoni használatra, amely könnyen mozoghat a helyszínen, alacsonyabb költségű, mint egy helyhez kötött, de alacsonyabb a termelékenysége.

A helyhez kötött berendezések alkalmasak a hamutömbök ipari előállítására, mivel használatban vannak, néhány hónap alatt megtérülnek. A hálózathoz való csatlakoztatáshoz leggyakrabban háromfázisú mérőre van szükség, ezért ügyeljen arra, hogy ezt a paramétert vegye figyelembe, amikor telepítést választ a hamutömb elkészítéséhez.

Miből készítsünk házi hamutömböket

Elvileg a hamutömb gyártásához különböző összetételű anyagokat használnak agyag, fűrészpor, cement, expandált agyag, beton stb..

Optimálisnak tekintik a cement és homok egy részének és három részének gránitsalakanyagának kombinációját. Kiváló minőségű építőanyagok beszerzéséhez ne tévedjen nedvességtartalmával. A kész oldatnak nem szabad kúsznia a felületen, jól meg kell tartania alakját. Az ilyen alapanyagokból préselik a kiváló minőségű blokkokat. Ha nincs megfelelő üreges mátrixa, akkor szokásos üvegpalackokkal formálja őket. A törött tégla vagy kőtermékek is alkalmasak erre a célra..

A gép első üzembe helyezése előtt ajánlatos minden alkatrészét olajjal megkenni. Ily módon elkerülhető az oldat túlzott tapadása a formához. Miután az oldatot a formába helyezte, kapcsolja be a rezgő egységet. Az oldat elleni védelem érdekében a vibrátor kötényt borít.

A kész blokkok optimális tartási ideje a levegőben, 15 Celsius foktól legalább három nap. Az anyag korai kiszáradásának megakadályozása érdekében polietilén fóliával borítják.

Javasoljuk, hogy az ilyen hamutömböket olyan falazóhabarccsal fektesse le, amelyben homok és cement van (3: 1). Az otthon készült agyagtömbök nagyon alkalmasak garázs, fészer vagy bármilyen melléképület építésére. Az anyag technológiai gyártásának, lerakásának és befejezésének szabályaira figyelemmel az épület több mint egy tucat évig szolgál..

Nézze meg az online vibropress videót a hamutömb gyártásához: