Barkács WC -tartály javítása

A kényelmes tartózkodás elidegeníthetetlen tulajdonságai az ember számára ismert civilizáció áldásai, mint például az ergonomikus bútorok, a stabil vízellátás, a megfelelően megtervezett világítás és a megszakítás nélkül működő vízvezeték. A fenti berendezések megfelelő működése magától értetődő, és a meghibásodás szinte mindig meglepő, és sok bajt hoz. Leggyakrabban a vízvezeték -szerelés válik a lakástulajdonosok fokozott figyelmének tárgyává, és zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében előzetesen gondoskodni kell a helyes beszerelésről, ami a csövek és tömlők erős csatlakoztatását, a rögzítőelemek és tömítések. Ha a vízvezetéket hosszú ideig üzemeltetik, annak zavartalan működésének előfeltétele a megelőző ellenőrzés, amely lehetővé teszi a szerelvények időben történő azonosítását a nem megfelelő vízminőség miatt. A vízvezeték -berendezések időben történő karbantartása megakadályozza az Ön és a szomszédok otthonának elárasztását. A vízvezeték -berendezések meghibásodása esetén a legjobb megoldás egy vízvezeték -szerelő hívása, aki a lehető leggyorsabban és hatékonyabban megszünteti a meghibásodást. Ha nincs lehetősége mester hívására, elvégezheti a WC -tartály független javítását, amelynek technológiája nem nehéz..

A WC -csésze elve: alapvető rendelkezések

A meghibásodás megértéséhez és a legoptimálisabb megoldás megtalálásához meg kell vizsgálni a vízvezeték -berendezés elméleti alapjait, és meg kell értenie, hogyan ürül ki a WC -ben lévő víz. Függetlenül a WC tervezési jellemzőitől, bármely modellt két fő rész – a padlón vagy a falhoz rögzített tál – és a tetején található víztartály jellemzi. Ez a tartály az öblítőtartály. A vízleeresztő rendszer működése a “vízzárás” elvén alapul, ami azt jelenti, hogy a víz (a kar) megnyomásakor a víz a gravitáció hatására a csatornába öblít.

A WC -tartályok közötti különbségek: a tartályok osztályozása

A vízvezeték -berendezések modern piaca a különféle típusú és típusú vízelvezető eszközök széles választékát kínálja a fogyasztóknak. A ciszternák nagyszámú fajtája létezik, amelyek az alábbiakban bemutatott számos jellemző szerint osztályozhatók..

A tartály helye a WC -hez képest

A WC -k beépítésének hagyományos módja, amely ma sem veszíti el aktualitását, magában foglal egy fúziós szerkezet létrehozását, amely a ciszternát és a WC -t egyetlen egésszé egyesíti. Ennek a telepítési módnak az az előnye, hogy nincs szükség a WC -csészét és a tartályt összekötő kivezető cső felszerelésére..

A hagyományos telepítési módszer előnyei és megbízhatósága ellenére a rejtett szerkezetek és a függő WC -csészék egyre népszerűbbek. Az első lehetőség ideális a felújított lakásokhoz. Ez magában foglalja a tartály falba történő beépítését oly módon, hogy az teljesen láthatatlan legyen. A rendszer a panelen található speciális gombra kattintva indul el.

A függesztett szerkezetek egy másik új módja a WC -k felszerelésének, ami azt jelenti, hogy a tartályt egy bizonyos magasságra kell felakasztani a WC -csészétől. Ennek a kialakításnak a jellemzője az erős víznyomás, amely garantálja a hatékony vízelvezetést. Ennek azonban hátrányai is vannak, amelyek közül az egyik a túlzott zaj, amely a víz elvezetése során keletkezik. A hátrányok ellenére általában az ilyen mintákat az egyik legpraktikusabbnak és legkényelmesebbnek tekintik, és megjelenésük kiváló kiegészítője lesz a belső térnek, retro stílusban..

A kiváltók fő típusai

A kiváltók leggyakoribb típusai a nyomógombos és rúdleeresztő eszközök, amelyek bizonyítottan a legmegbízhatóbb és legtartósabb rendszerek közé tartoznak. A nyomógombos öblítőmechanizmusok a legmegfelelőbbek a zárt típusú öblítőtartályoknál. Fő elemük egy gomb, amely a lefolyótál oldalán vagy a közepén helyezkedik el. Van egy és két módú nyomógomb-mechanizmus. Ez utóbbi két gomb jelenlétét jelenti: az egyik teljesen elvezeti a vizet, a másik fele. A készülék hasonló elve vizet takarít meg, ha ilyen igény merül fel. A leeresztőberendezés hasonló működési elve egy gomb segítségével valósítható meg, ha a leeresztett víz mennyiségét a gomb megnyomásának mértéke határozza meg.

A karokon vagy láncokon alapuló leeresztő eszközök is egyre népszerűbbek. A gyártó inkább ilyen mechanizmusokat helyez el a lefolyószerkezet oldalán. A víz leeresztéséhez csak húzza meg a kart vagy a láncot. Ez a fajta öblítőrendszer a leginkább releváns a falra szerelhető WC-csészéknél. Tekintettel ezekre a tulajdonságokra, a falra szerelhető vécé öblítőtartályának javítása kissé eltérő lesz. Az öblítőtartály kiválasztott telepítési típusától függetlenül van egy kézi kioldó mechanizmus, amely magában foglalja a leeresztett víz mennyiségének kézi beállítását, és egy automatikus..

A vízbevezető rendszer jellemzői

Többféle szerelvény létezik, amelyek szabályozzák a vízellátást:

 • Az oldalsó vízellátás, feltételezve a szerelvények elhelyezkedését felülről, az orosz gyártók vízvezeték -berendezéseire jellemző. Annak ellenére, hogy az ezzel a mechanizmussal felszerelt vízvezetékeket alacsony költség jellemzi, nem túl nagy a kereslet, ami egy meglehetősen zajos vízkészletnek köszönhető. A magasabb költségű modellek speciális zajcsökkentő csővel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a víz közvetlen áramlását az aljára..
 • Az alacsonyabb vízellátás jellemző mind a hazai, mind a külföldi gyártók modelljeire, amelyek meglehetősen magas árkategóriába tartoznak. Az alsó vízellátó mechanizmus jellemzői minimálisra csökkentik a vízzajt.

Öblítőtartály: alapvető elemek

Annak érdekében, hogy helyesen határozzuk meg a meghibásodások okait, és azokat időben megszüntessük, legalább általánosságban szükség van egy elképzelésre a leeresztő tartály belső szerkezetéről. Annak ellenére, hogy a tartály megerősítő szerkezetei eltérnek egymástól, egyetlen eszközdiagram jellemzi. A tartály belső szerkezete a következő elemek jelenlétét vonja maga után:

 • Az elzáró vagy leeresztő szelep szabályozza a víz áramlását a tartályból a WC-be, és megakadályozza a szükségtelen szivárgást. A tartály feltöltése során a benne lévő víz hozzájárul a szelep felületének szoros nyomásához a lefolyóba a WC -csészébe, amelyre tekintettel a vízszivárgás leáll. Így ha a leeresztő tartályból víz szivárog, ez az elzárószelepek meghibásodásának köszönhető;
 • Töltőszelep, amelyet vízellátó berendezéssel kombináltak, és úgy tervezték, hogy beállítsa a vízszintet a leeresztő tartályban. Amikor a víz eléri egy bizonyos szintet, a tartályba való betáplálása leáll. A vízszintjelző egy úszó, amely sárgaréz rúd segítségével csatlakozik a töltőszelephez. Ha a vízelvezető berendezések első modelljei feltételezték a töltőszelep oldalsó elhelyezkedését és az úszó vízszintes elhelyezését, akkor a modern vízvezeték -modellek, a hagyományos működési elv megtartása mellett, előírják a töltőszelep elhelyezését az alján a leeresztőtál, míg az úszót függőleges elhelyezés jellemzi;

Fontos! A vécétartály javítását igénylő problémák leggyakrabban ennek a mechanizmusnak a meghibásodásához kapcsolódnak, és a legtöbb esetben a beállításhoz vezetnek..

 • Mechanizmus a víz elvezetésére és túlcsordulására, amelynek kialakítását indítógombokkal ellátott műanyag szerelvények képviselik. Feladata, hogy megakadályozza a víz bejutását a tartályból a helyiségbe az úszószelep meghibásodása esetén. A lefolyóhoz csatlakoztatott víz túlfolyó rendszer a start gomb megnyomása után lép működésbe. A felesleges vizet nem öntik ki, mivel a leeresztő mechanizmus túlfolyó eszközökkel van összekötve, ami hozzájárul a felesleges víz kibocsátásához a csatornarendszerbe. A rendszer fontos eleme egy úszószelephez csatlakoztatott úszószelep, amely szabályozza a tartály vízszintjét. Az úszószelep működésével kapcsolatos meghibásodások vízszivárgáshoz vezetnek a tartályból.

Fontos! Ezen elemek mindegyike használhatatlanná válhat, ami javításhoz vezet. Ebben a tekintetben nem kell figyelembe venni a tartálytest károsodásával kapcsolatos problémákat, mivel a gyakorlatban gyakorlatilag lehetetlen megszüntetni a karosszériában lévő repedéseket és forgácsokat. Ennek oka a legmodernebb ragasztók hatástalansága is, amely a WC -tartály cseréjének leggyakoribb oka..

A tartály leggyakoribb hibái: megszüntetésük módszerei

Vízszivárgás a helyiségben: a meghibásodás okai és módszerei

Ha észreveszi a víz megjelenését a helyiségben, akkor ennek oka valószínűleg a rögzítés hibája. Ebben az esetben a tapasztalatlan lakástulajdonosok valószínűleg pánikba esnek, és a vízvezeték cseréjén gondolkodva elkezdenek választ keresni a következő kérdésre: “Hogyan tegyünk egy WC -csészét, és elkerüljük a működés közbeni sérülést?” De ne siessen, ez a probléma könnyen megoldható. Tekintsük a hiba leggyakoribb okait:

 • A tartály és a WC-csésze közé szerelt O-gyűrű kopása;
 • A rögzítőcsavarok tömítéseinek integritásának megsértése.

Mindezek a hibák nem igényelnek komplex diagnosztikát, és még egyszerű szemrevételezéssel is észlelhetők. Ha ezeket a hibákat észleli, próbálja meg meghúzni a rögzítőelemeket anélkül, hogy túlzott erőt gyakorolna, ami a tartály tönkremeneteléhez vagy akár az integritásának veszélyeztetéséhez vezethet..

Ha elvégezte a jelzett manipulációkat, és azok sikertelenek voltak, a szakértők azt javasolják, hogy távolítsák el a leeresztő tartályt, és cseréljék ki a leeresztőcsatornán lévő gumitömítést. Javasolják továbbá a rögzítőcsavarok tömítéseinek és alátéteinek cseréjét..

Fontos! Az ízületek sűrűségének növelése és megbízhatóbbá tétele érdekében a szakértők további szilikon tömítést javasolnak.

Mi a teendő, ha a víz nem folyik a tartályba??

Ez a hiba szintén nem ritka, és leggyakoribb oka a szelep legkeskenyebb részének eltömődésében rejlik. Ennek a problémának a kiküszöbölése nem okoz nehézségeket – ehhez elegendő az összes víz leeresztése a tartályból, és a kar és az úszó együtt csavarja ki a szelepet. Ezt követően észrevesz egy meglehetősen keskeny lyukat, amelyet arra terveztek, hogy víz kerüljön a tartályba. Az eltömődés megszüntetéséhez tűvel vagy vékony huzallal tisztítsa meg. Ezután kissé csavarja ki a szívócső szelepét, és öblítse le a fennmaradó dugulást. Miután meggyőződött arról, hogy a víz szabadon áramlik a lyukon keresztül a tartályba, kapcsolja be a szelepet, és állítsa a szelepet a karral és az úszóval az eredeti helyzetbe..

Folyamatos vízáramlás a tartályból a WC -be: a meghibásodás okai és orvoslása

Ennek a meghibásodásnak az okai lehetnek:

 • Az úszó kar elmozdulása;

Hogyan javítsuk ki? Ha szembesül ezzel a problémával, akkor elegendő a kar optimális helyzetét megadni..

Úszó kár, ami ahhoz vezet, hogy elkezd vizet engedni magába. Ez elkerülhetetlenül a tartálytartály aljára történő felszívódáshoz vezet, vagyis az úszó belsejébe kerülő víz megakadályozza, hogy visszatérjen eredeti helyzetébe, amelynél a csapvíz áramlása el van zárva. Ha ez nem történik meg, akkor a túlfolyó rendszeren keresztül a felesleges víz a WC -be kerül.

Hogyan javítsuk ki? A hatékony javítás egyetlen lehetséges módja ebben az esetben az alkatrész cseréje.

Ehhez a vizet a felszálló mentén elzárják, a készüléket szétszerelik, és egy új, korábban megvásárolt hasonló alkatrészt helyeznek a helyére..

Fontos! Annak érdekében, hogy a WC -tartály szerelvényeit a lehető leghatékonyabban javítsák, a kiválasztás során a szakértők azt javasolják, hogy figyeljenek az alkatrészek méreteire és kialakítási jellemzőire, mivel néhányuk nem mindig cserélhető.

Fontos! A legtöbb esetben műanyagból vagy rozsdamentes acélból készülnek modern úszók. A megadott anyagokból készült úszók gyakorlatilag nem szivárognak.

A leeresztő szerelvények tömítő elemeinek kopása. Elég egyszerű kideríteni, hogy a meghibásodás oka a tömítőelemek kopásában rejlik -e. Ehhez elegendő kissé megszorítani a szelepet a kezével: ha víz kezdett folyni, akkor nem tévedett, a probléma valóban az elzárószelep, a gumitömítések vagy a tömítés kopásában rejlik. Ez a kár a fogyóeszközök cseréjével kiküszöbölhető..

Az úszó kopása tartós szivárgást is okozhat. Ebben az esetben egy lyuk képződik az úszóban, amelyen keresztül a víz kifolyik..

Fontos! Ha a probléma pillanatában nincs kéznél a szükséges alkatrész, végezzen „ideiglenes” javítást. Ehhez az úszóban kialakított lyukat felmelegített műanyaggal lezárják, vagy műanyag zacskóval körbetekerik a meghibásodott úszót, ezáltal lezárják. Fontos, hogy ne felejtse el rögzíteni az úszó kar körül..

WC -tartály javítása gombbal: eljárás

Hogyan lehet eltávolítani a fedelet egy gombbal?

 • Csavarja le a gomb körüli rögzítőgyűrűt. Ebben az esetben fontos, hogy kerüljük az erős nyomást, mivel a legtöbb esetben műanyagot használnak a gyűrűk gyártásához;
 • Távolítsa el a fedelet, és folytassa a javítást.

Amint fentebb említettük, a tartályból a WC -be történő folyamatos vízszivárgás oka többféle lehet:

 • Helytelen úszóhelyzet – ebben az esetben egyszerűen vegye le a vécé fedelét és állítsa be az úszót.
 • A gumiabroncs kopása az úszószelepen, aminek következtében nem tömít.

Ebben az esetben ki kell cserélni. Ehhez rögzítse az úszót a felső helyzetben, és csavarja ki a tartályt és a leeresztőcsövet összekötő anyát, és távolítsa el az egész mechanizmust;

 • Távolítsa el a régi körtét, és cserélje le egy hasonló, hasonló jellemzőkkel rendelkező modellre.
 • Ha a körtét tartó csavarok elhasználódtak, ki kell cserélni őket..
 • Ehhez ürítse le a vizet a tartályból, távolítsa el maradványait;
 • Csavarja le a rugalmas tömlő és az úszószelep közötti összekötő anyát, valamint a csavarokat. Kis erőfeszítéssel döntse hátra a tartályt egy polccal, engedje el a tartály és a WC között elhelyezkedő gumi mandzsettát;
 • Csavarja le a sérült csavart és a páros csavart, és távolítsa el őket. Fontos, hogy mindkét csavart ki kell cserélni, még akkor is, ha a második épsége még sértetlen. Cseréhez válasszon azonos méretű, sárgarézből vagy rozsdamentes acélból készült csavarokat;
 • Távolítsa el a cserépedényt a körte nyereg alatt, és alaposan tisztítsa meg a polc és a tartály hasonló lépéseinek végrehajtásával. Vonja be a körtét szilikon tömítőanyaggal, amely később megoldja a kopással kapcsolatos problémákat, és megakadályozza annak cseréjét;
 • A tartály összeszerelése után húzza meg a szerkezetet új csavarokkal, elkerülve a torzulásokat. A törékeny cserépedények károsodásának elkerülése érdekében ne használjon túlzott erőt a szerkezet összeszerelése során;
 • Nyissa ki a vizet és töltse fel a tartályt, gondosan figyelve a szivárgást.

A kioldó kar meghibásodása: hogyan javítható?

Hogyan állapítható meg, hogy az Ön esetében erről a hibás működésről beszélünk? Ez elég egyszerű: ha megnyomja az öblítő gombot, de nem kezd leereszteni, ez a fejezet hasznos lesz az Ön számára..

Az ilyen meghibásodás oka a vontatás megsértésében rejlik, és az egyetlen helyes kiút a cseréje.

Fontos! Ebben az esetben “ideiglenes javítást” is végezhet, ha vastag huzalból rudat készít, és több rétegben csavarja. A rögtönzött vontatásnak azonban nincs hosszú élettartama – idővel a huzal hajlítani kezd, ami szintén meghibásodásához vezet..

Mielőtt ebben az esetben megkezdené a régi WC -tartály javítását, lazítsa meg a gomb rögzítését a tartály fedeléhez. Ehhez forgassa el néhány fordulattal a dekoratív anyát – a legtöbb esetben ez elegendő a fedél felemeléséhez, hozzáférve a mechanizmushoz..

A tartály zajos feltöltése vízzel: hogyan lehet megszüntetni?

Gyakran a kézműveseknek szembe kell nézniük ezzel a problémával, és ez különösen igaz a vízvezeték -berendezések tulajdonosaira, amelyeket az oldalsó vízellátású tartályok jelenléte jellemez. Egy bizonyos idő elteltével a tartály kapacitása elkezd megtelni zajjal, ami nem “a hajnalban” volt.

Ennek a meghibásodásnak a leggyakrabban az oka a vízcsillapító lekapcsolása, amely egy speciális cső, amelyen keresztül víz kerül a tartály aljára zajhatások nélkül.

A meghibásodás kiküszöbölése érdekében tegye a hangtompítót a speciálisan erre a célra kialakított szerelvényre.

WC -tartály javítása gombos videóval