Burelyan tűzhely saját kezűleg

Amikor magas hatásfokú fűtőtestet választ, a borelyan tűzhely felszerelése kiváló lehetőség lenne. A találmányt széles körben használják lakó- és nem lakáscélú helyiségek fűtésére. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a burelyan kemence fő jellemzőit és eszközét.

Tartalomjegyzék:

Burelyan típusú kemence általános koncepciója és kialakítása

A Burelyan kemencéket konvektoros kemencéknek is nevezik, és 2005 óta Burelyan kemencéknek nevezik át őket. Ezek az eszközök a légkonvekció elvének köszönhetően működnek. Meleg levegő mindig a szoba felső részében van, hideg levegő pedig az alsó részben, ezért a tűzhely úgy van kialakítva, hogy hideg levegőt szív le az alsó részből, felmelegíti és kiengedi..

A burelyan tűzhely feltalálásának története a kanadai favágókhoz tartozik. Nevezetesen ők, akiknek szükségük volt a csak este felmelegített helyiség gyors és minőségi fűtésére, feltalálták a különféle hulladékokkal, különösen a kerek rönkökkel működő kályhát..

Külsőleg a burelyan tűzhely egy fémszerkezetből áll, amely beépített fémcsövekkel rendelkezik. Minden cső 70-150 fokra melegíti a belépő levegőt.

A burán kemence kialakítása és működési elve gyakorlatilag nem változott a feltalálása óta. A burán kemence működési elve a szabályozott égés használatán alapul. Az üzemanyag elégetése az oxigén részvétele és szabad hozzáférése nélkül történik, vagyis e folyamat során gázok keletkeznek, amelyek belépnek a másodlagos kamrába, és újra égnek benne. Ezért a konstruktív beállítások és különösen a csappantyú beállítása több mint 80%-ra növelheti a hatékonysági szintet, miközben többször is csökkenti az üzemanyag -fogyasztást.

Ezenkívül a burelyan sütő a konvekció elvén működik. A vízkör nincs beépítve a szerkezetbe. A szoba felmelegszik, mivel sok fémcső van jelen, amelyek körülveszik az égéstér. A levegő ezeken a csöveken keresztül halad, és így felmelegíti a helyiséget. Ez az eszköz egy légkondicionálóhoz hasonlít, a padlóról egy speciális lyukon keresztül hideg levegő jut a sütőbe, amely felmelegszik és kimegy.

Burelyan sütő fotó:

Ez a kialakítás hozzájárul a helyiségek gyors felmelegedéséhez, amelyeket nagy terület jellemez. Kis helyiségek fűtésekor speciális eszközöket használnak, amelyek képesek a fűtött levegő keringtetésére.

Burelyan kemence légfűtési kör:

 • az üzemanyag elégetése során sok gáz szabadul fel, amely hőenergiává alakul,
 • a csövek a tűzhely körül helyezkednek el, amelyek konvektoros szerelést jelentenek,
 • a fűtött levegő áthalad a csőszerkezeten és belép a helyiségbe,
 • a gáztermelési folyamat eredményeként további hőenergia szabadul fel.

Burelyan fűtőkályhák: a használat jellemzői

A Buleryan kemence tüzelőanyagaként a következőket használják:

 • közönséges tűzifa,
 • pellet,
 • fahulladék,
 • karton,
 • papír és fa bármilyen formában.

Ezek az eszközök korlátlan élettartamúak. Rugalmas fémtömlők segítségével megoldódik a több különálló szoba egyszerre történő fűtésének kérdése.

Az ilyen eszközöket nyaralókban, vidéki házakban használják. A burelyan garázs kályhája lehetővé teszi a garázs fűtését a téli szezonban. Pótolhatatlanok a mezőgazdaságban, az erdészetben. A helyiségek gyors felmelegedése lehetővé teszi a burelyan kályha használatát nagy termek fűtéseként. Ezenkívül a burelyan kemencét ipari létesítményekben használják: műhelyekben, gabonaszárítókban, üvegházakban..

A burelyan kemence működésének van néhány jellemzője:

 • több helyiség fűtésekor ajánlott a levegőellátó csatornák fektetése hullámos csövek segítségével;
 • magas hatásfok eléréséhez használjon fúvóventilátort;
 • ezen ventilátorok számának megtakarítása érdekében világosan határozza meg a csatornacsatlakozási rajzot, és először fektesse le a csöveket, majd szerelje be a ventilátorokat.

Burelyan kályhák – hátrányok és előnyök

A burelyan kályhával való fűtés lehetővé teszi számunkra, hogy kiemeljük az eszköz használatának alábbi előnyeit:

1. Hosszú élettartam – a sütő megfelelő telepítésével és használatával ez az eszköz több mint egy tucat évig szolgálhat.

2. Gyors fűtés – a burelyan kályhát a szobafűtés nagyon gyors mutatói különböztetik meg. Miután telepítette az országban, még nagyon alacsony szobahőmérsékleten is képes fél óra alatt teljesen felmelegíteni a házat.

3. A borelyan kályha telepítéséhez nincs szükség mesterre. Az összes utasítást követve ezt a folyamatot egy kezdő könnyen elvégezheti.

4. A hatásfok meghaladja a 80%-ot, ami azt jelenti, hogy minimális üzemanyag -fogyasztással nagy helyiség fűtése lehetséges.

5. Különféle tüzelőanyagok: bármilyen típusú fa, papír vagy karton üzemanyag alkalmas a burelyan tűzhelyre..

6. Ez a készülék független a gáz-, olaj- vagy áramfogyasztástól..

7. A széles körű felhasználás lehetővé teszi ezen eszközök különböző területeken történő alkalmazását..

8. Az eszközök széles választéka megnyitja a vásárló számára a neki megfelelő eszközt az egyéni igények szerint.

9. A kanadai burelyan tűzhely külső beavatkozás nélkül képes dolgozni körülbelül 10 órán keresztül, a tűzifa lerakása után.

A berellák fatüzelésű kályhájának hatalmas előnye mellett számos hátránya van:

1. A külső csövek, amelyek felelősek a levegőáramlásért, szigetelést, és ennek megfelelően anyagi és munkaerő -befektetést igényelnek.

2. A kemence elhelyezéséhez kis területet kell kiosztani.

3. Kis mennyiségű por kerül a helyiségbe, amelyben a borelyan tűzhely található, és égő szag van.

4. Annak érdekében, hogy elkerülje a füst megjelenését a helyiségben, a burelyan kályha kéményt igényel, amely különbözik a magasságától, amely több mint 300 cm.

5. Lehetséges páralecsapódások kialakulása a kéménycsőben, amelyek hozzájárulnak a kellemetlen szagok megjelenéséhez a helyiségben..

6. Maga a tűzhely felszerelése meglehetősen egyszerű, de a kémény, a ventilátorok és a légcsatorna -rendszer telepítéséhez működnie kell. Rajzoljon diagramot a csövek helyzetéről, vásároljon anyagot.

7. A doboz rendszeres tisztítását igényli a hamu képződményektől.

8. A burelyan tűzhely meglehetősen összetett szerkezetű, ezért sokkal könnyebb megvásárolni, mint saját maga megépíteni.

Kályha otthoni burelyans számára: fajták

A működési elv és a műszaki jellemzők tekintetében a burelia kályhák több típusát különböztetjük meg:

1. Hosszú égésű burelia kemencék – képesek emberi beavatkozás nélkül működni 10-12 órán keresztül. A következő jellemzőkben különböznek egymástól:

 • akár 150 m³ -es helyiség fűtésére is alkalmas;
 • 1,2 m átmérőjű kéményre van szükség;
 • átlagos súlya 70 kg.

2. A vízkörrel rendelkező Borelya kemencéket vízhőhordozó jelenléte különbözteti meg. A következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • maximális fűtési térfogat 1000 m³;
 • 1,8 m átmérőjű kéményre van szükség;
 • átlagos súlya 130 kg.

3. Buleryan kályhák fürdőkhöz mind a magán-, mind a nyilvános fürdők fűtésére szolgálnak. A következő jellemzőkben különböznek egymástól:

 • van egy rekesz a kövek elhelyezéséhez,
 • víztartály áll rendelkezésre,
 • gyorsan melegítse fel a helyiséget 90 fokos hőmérsékletre.

4. A gáztermelő típusú burán kemence a következőkben különbözik:

 • nagy teljesítményű,
 • modellek sokfélesége,
 • alkalmazások széles skálája.

5. A borelyan tűzhely kandalló formájában – vonzó megjelenésű, amely hasonlít egy közönséges kandallóhoz, de ugyanakkor számos előnyt és a borelyan tűzhely kialakítását ötvözi. A következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • akár 160 m³ -es helyiség fűtésére is alkalmas;
 • 1,2 m átmérőjű kéményre van szükség;
 • átlagos súlya 50 kg -tól.

6. A borelyan sütő főzőlappal nemcsak a szoba fűtését teszi lehetővé, hanem ételeket is főzhet.

A Burelyan kemence felszerelése

A burelyan kemence telepítéséhez kövesse az alábbi ajánlásokat:

1. Tűzhely vásárlásakor alaposan olvassa el annak műszaki jellemzőit és szerelési utasításait..

2. A tető feletti minimális csőhossz 30 cm.

3. A hőszigetelés üzembe helyezésével kapcsolatos munkák elvégzése kötelező..

4. A tűzvédelmi szabályok nem teszik lehetővé a tűzhely gyúlékony tárgyak közelében történő elhelyezését.

5. A kályha telepítésének legjobb helye az alagsor. Ha nincs, akkor minden jó szellőzésű helyiség megfelelő..

A burán kemence telepítésének fő elemei a következők:

 • kémény,
 • kémény: tégla, acél vagy kerámia,
 • állvány, amely csökkenti a padlófűtést.

A kályha minden falatól legalább 1 méterre van felszerelve. Támaszként vagy alapként csak nem gyúlékony anyagokat használjon: betont, téglát, födémet vagy követ. A tűzbiztonság érdekében fémlemezt kell rögzíteni a tűztér előtti felületre. A kémény gyártásához használt anyag: hőálló beton, acél vagy tégla. A téglakémény falvastagsága nem lehet kevesebb 12 cm -nél, a beton 6 cm -nél és az acél 0,5 mm -nél.

Burelyan kályha kémény – további követelmények a készülékhez:

 • erő,
 • egy üveg jelenléte, amely lehetővé teszi a kémény eszköz időszakos tisztítását,
 • vízszintes részek hiánya, amelyek hossza meghaladja a 100 cm -t.

A burelyan tűzhely felszerelése nem nehéz, különösen akkor, ha a gyártó utasításokat tartalmaz. Ennek a folyamatnak a legfontosabb pontja a kémény beépítési helyének és helyének helyes megválasztása..

A buleryan tűzhely egyes tulajdonosai megtalálják a módját annak díszítésére. Portálokat készítenek vagy rendelnek, amelyek a tűzhely szerkezetére vannak felszerelve, és a kályha kandalló alakú.

Burelyan kemence gyártása és rajzolása

Anyagok a munkához:

 • fém csőszakaszok, amelyek átmérője 5-6 cm;
 • acéllemezek, legalább 4 mm vastag.

Egy csőhajlító segítségével a kemence ívelt részeit kell elkészíteni. Ezután folytassa a füst eltávolításáért és a kondenzátumok összegyűjtéséért felelős szerkezet építését. Készítsen ajtót a tűztérhez. Helyezze a terelőlapot a hajlított csővázra. Hegeszthessen fémlemezeket a burkolat oldalába. Szerelje be a tűztér ajtaját, majd gondoskodjon a lábak gyártásáról és beszereléséről.

Ahhoz, hogy a kemence részeit csövekből készítse, a csövet darabokra kell vágni, egyenként 120 cm hosszúak. Egy csőhajlító segítségével hajlítsa meg a csöveket 225 fokos szögben. Rendezze el őket, mint egy sakktáblát.

A füst eltávolításához építse fel a készüléket T betű alakúra, amely mentén a füst eltűnik a tetejére, és a kondenzátum összegyűlik alul..

A nedvesség eltávolításához tegyen egy speciális csapot erre az eszközre. Készítsen egy csappantyút, amely lehetővé teszi a füstelvezetés és a kályha huzatának szabályozását. A kályha alján van egy fúvó, amelyet egy speciális rugós csappal kell lezárni.

Tipp: A borelyan tűzhely maximális hatékonyságának biztosítása érdekében ügyelni kell arra, hogy az alsó fúvó csappantyúja teljesen süket legyen.

Ezután folytassa a bejárati ajtó gyártását, amelynek különleges tömítettséggel kell rendelkeznie..

Vágjon ki két gyűrűt egy nagy átmérőjű cső segítségével. Például egy 35 cm átmérőjű csőben két 4 cm -es szakaszt kell levágni. Az egyik szakasz gyűrű alakban bontakozik ki és hajlik, ez a tűzhely elülső fala, és a második elem belép. ez, ez az ajtó. Ajtó készítéséhez hegesztsen egy másikat a kivágott gyűrűhöz, de kisebb átmérővel, majd tegyen azbesztzsinórt a kapott helyre és szerelje fel a csappantyút.

Annak érdekében, hogy a levegő érintkezzen a kemencével, speciális befecskendező eszközöket kell felszerelni. Hajlított csövekbe vannak hegesztve, és légáramlást biztosítanak a helyiségben.

A következő lépés az acéllemez hegesztése a csövekhez és a terelőlap elkészítése. Annak érdekében, hogy ne tévesszük össze a lap méretét, amelyet a csövekből készült keret átfedésére kell használni, jobb előre elkészített sablonokat használni.

Ezt követi az ajtó beszereléséhez szükséges lábak és zsanérok készítésének eljárása..

Ez a folyamat meglehetősen bonyolult, és elengedhetetlen az elektromos hegesztés területén szerzett tapasztalat. Ezért, mielőtt saját kezűleg burelán tűzhelyet készítene, jobb, ha jól gondolkodik, és tanulmányozza ezen eszközök ipari modelljeit. Sőt, költségük körülbelül 300 dollár, figyelembe véve az öngyártás munkaerőköltségeit, a munka megkezdése előtt jól mérlegeljék az előnyöket és hátrányokat..

Videó a Burelyan kályhákról: