Deironáló víz kútból

A kutak számának növekedésével felmerült a probléma a talajvíz vasból való tisztításával. Ennek az eljárásnak a végrehajtásához számos módszer segíthet. A továbbiakban megvizsgáljuk a vízhalasztó rendszerek típusait és azok telepítését..

Tartalomjegyzék:

Kútvíz – vasvizsgálat

A kutak egyre népszerűbbek a nyaralókban, vidéki házakban vagy nyaralókban. Képesek teljes mértékben ellátni az épületet vízzel. Ugyanakkor a kutakból származó vizet gazdagabb íz és kellemes puhaság jellemzi..

A kút fúrása után a vizet nem isszák azonnal. Először is speciális laboratóriumoknak adják elemzésre. Az egészségügyi és járványügyi állomás pozitív következtetései után a víz használatra kész lesz. Ebben az esetben a kút vizének nincs szüksége további tisztítórendszerre..

A valódi eredmények elérésének fontos tényezője a megfelelő vízmintavétel az elemzéshez. Ha hibásan gyűjtött vizet hoz, akkor a kutatási eredmények 80% -ban megbízhatatlanok lesznek, és ebben az esetben problémák és követelmények merülhetnek fel a víztisztításhoz. Ezért a kút megépítése után először is adja a vizet elemzéshez. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan kell ezt helyesen megtenni:

1. A víznek üvegből vagy élelmiszeripari műanyag edényben kell lennie. Tilos a vizet fémben vagy más edényben szállítani.

2. Lehet használt palackokat használni, de ha ásványvizet tároltak bennük előzőleg. Az édes víz vagy gyümölcslé utáni tartályok nem működnek, mivel a gyártásukhoz használt tartósítószereket és festékeket még forró vízzel sem mossák le az edényekről.

3. A víztartály maximális mérete nem haladhatja meg az 1500 ml -t..

4. Műanyag palackok használata esetén ajánlott többször öblíteni meleg vízzel. Az üvegfelületeket forró vízzel kezeljük.

5. Ezután a tartályt ki kell öblíteni az elemzéshez vett vízzel. Ha vizet vesznek a csővezetékből, akkor a tartály feltöltése előtt ki kell nyitni a csapot, és várni kell körülbelül húsz percet, hogy megszüntessük a csőben lévő stagnálást és növeljük az elemzés pontosságát..

6. Annak elkerülése érdekében, hogy oxigén kerüljön a tartályba vízzel, fokozatosan nyissa ki a csapot, és a víznek nagyon lassan kell folynia.

7. Töltse fel teljesen a tartályt. A kupak zárása közben kissé nyomja le a palackot, hogy az összes oxigént kiszorítsa belőle..

8. Vegyen egy sötét műanyag zacskót, tegye bele az üveget, és legkésőbb három órával később vigye el a dolgozószobába..

9. Ha ez idő alatt nem lehetséges a tartály laboratóriumba szállítása, tegye a csomagot a hűtőszekrénybe. A vizet körülbelül 40 órán keresztül tárolják..

Ez az elemzés szükséges eljárás a frissen ásott kutak minden tulajdonosának. Ezenkívül 24 havonta egyszer kell elvégezni. Ha kellemetlen utóíz vagy zavaros víz jelenik meg, azonnal el kell küldeni vizsgálatra. Mivel a víz, amelybe szennyvíz vagy ipari kibocsátás kerül, mérgező provokátor.

Deironáló víz kútból: rossz minőségű víz jelei

Azt, hogy a víz minősége rossz, nemcsak laboratóriumi vizsgálatok, hanem megjelenése is jelzi. Ezért a kútból származó vizet, amely tulajdonosai számára rossz minőségűnek tűnik, csak forralt formában szabad fogyasztani..

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a rossz minőségű víz legnyilvánvalóbb jeleivel:

1. Rossz tojásillat jelenléte. Az ilyen szag megjelenésének legfontosabb oka a hidrogén -szulfid jelenléte. Az ilyen víz fogyasztása veszélyes az egészségre.

2. Ha vizet öntenek üveg vagy fehér edényekbe, akkor halványsárga árnyalat figyelhető meg. Ezenkívül, ha a mosogató vagy WC -csésze felületén rozsdanyomok láthatók, ez azt jelzi, hogy nagy mennyiségű vas található a vízben. Nem tilos ilyen vizet inni, de csak főtt formában. Bár íze olyan, mint a fémé.

3. A víztározó alján fokozatosan leülepedő, zavaros üledék jelenléte folyadékkal bizonyítja a fúrólyuk falainak feliszapolódását. Ezenkívül ez a probléma a szűrő nem megfelelő működése miatt jelentkezik. Előfordul, hogy az üledék megjelenése vibráló szivattyúval jár, amely segít a folyadék szivattyúzásában a vízvezeték -rendszerbe. A szakértők nem javasolják az ilyen típusú szivattyú használatát, mivel a nagyszámú rezgés miatt a fúrólyuk falai fokozatosan feloldódnak..

Ötféle vegyület létezik, amelyekben vas található a kútban. A víz halasztásának fő funkciója bizonyos oxidatív reakciók kiváltása, amelyek eredményeként a vasat elválasztják a többi összetevőtől, és kicsapódnak. Ezt követi a kútból a víz szűrése speciális szűrők segítségével..

Amint azt korábban említettük, a vasfelesleg következtében a víz sárga árnyalatot kap, és az edényekben való hosszú tartózkodás után korrózió nyomai maradnak falain..

Ezért a vízellátó rendszerben, az épület bejáratánál speciális vízszűrő eszközöket kell felszerelni. A szűrők szerkezete oxidáló vegyületek jelenlétére utal a belső falakon. Amikor a víz áthalad a szűrőrendszeren, a vas kölcsönhatásba lép a savakkal, szilárd formát ölt és a szűrő alján marad. Ezek a szűrők rendszeres cserét igényelnek, mivel a kicsapódott vas mennyisége rontja a víztisztítás minőségét.

Ennek a folyamatnak a végrehajtására szolgáló, deironáló víz módszerei

A vasból való víz tisztítására vonatkozó eljárásnak a kút vizének laboratóriumi vizsgálatainak eredményein kell alapulnia. Ez a folyamat bonyolítja a két- vagy háromértékű vegyületek és a szerves vas vízben való jelenlétét. A víz szűrőrendszeren való áthaladása során annak kémiai és fizikai összetétele megváltozik. Nem változtatja meg a színét, átlátszóvá válik, csökken a mangán, a hidrogén -szulfid és a vas mennyisége.

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a fő módszerekkel, amelyek segítenek eltávolítani a vasat a kút vízéből:

1. Reagens szűrők a víz halasztásához.

A szemcsés szűrőközeg jelenléte miatt a víz áthalad, a vas-, mangán- és hidrogén-szulfidtömegek vízben oldhatatlan vegyületekké válnak. Ezenkívül fordított vízkiáramlás történik, amellyel a sütőport megtöltik. Ebben az esetben a kálium -pergamanát összetétele áthalad a szorbens szerkezeten. A víz végső öblítése előtt tömörítő mozdulatokat hajtanak végre a felső ponttól az alsóig.

A vízszűrők használatának jellemzői a következők:

 • magas szintű teljesítmény és megfizethető költségek;
 • gyors helyreállítás 1-1,5 órán belül;
 • nagyon kevés víz szükséges a szűrő regenerálásához.

Egy ilyen szűrő kiválasztásakor vegye figyelembe az alábbi tényezőket:

 • a naponta elfogyasztott víz mennyisége;
 • a kútba telepített szivattyúberendezés típusa;
 • víznyomás a rendszerben, a norma 1,5 atm;
 • a szűrő felszerelési helye, mivel az semmiképpen sem fagyhat le;
 • készlet jelenléte a csatornarendszerben, mivel a szűrő átöblítése további vízmennyiséget igényel, amelyet a csatornába engednek.

2. Integrált vízhalasztó állomások használata.

A víztisztítás meglehetősen népszerű módja a komplex rendszerek használata. Ez a berendezés nagyszámú multifunkcionális szűrővel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik többféle vegyület eltávolítását a vízből, vas, mangán, keménység, ammónium és szerves anyagok formájában. Ezek a rendszerek a következőkből állnak:

 • a víz halasztásáért, a mangán- és ammóniumtömegek eltávolításáért felelős folyamat, ebben az esetben a szorbens fő feladata a szerves vegyületek, nehézfémek semlegesítése, amelyek a víz számára szokatlan színek;
 • majd lágyítórendszerek és szűrők használata a szerves vegyületek eltávolítására.

A kútból történő víztisztításhoz használt integrált rendszerek használatának jellemzői a multifunkcionalitás és az olcsó tablettázott só használata, amely lehetővé teszi a szűrési képesség helyreállítását..

3. A reagens nélküli víztisztítás vasból.

Ez a módszer magában foglalja a szűrőoszlop feltöltését nagy katalitikus aktivitású abszorberrel. Amikor a víz áthalad az oszlopon, a vas átmegy a kétértékű állapotból a háromértékű állapotba, miközben a megjelenése megváltozik. A fém pelyhek formájában lévő vas leülepedik a szorbensre, és fokozatosan a csatornába kerül.

A víz reagens nélküli halasztása közül számos előnyt emelünk ki:

 • a szűrő több évig képes normálisan működni;
 • a vas mellett gázokat távolítanak el: hidrogén -szulfid és metán;
 • nem igényel speciális anyagokat a regeneráláshoz, közönséges vízzel helyreállítják.

A hiányosságok között magas költségek vannak, amelyek másfélszer magasabbak, mint a reagens tisztítószerek ára..

Vaseltávolító rendszerek – jellemzők

A vízhalasztó rendszer fő funkciója a vas- és mangánvegyületektől való tisztítás. Ez akkor történik, amikor a víz áthalad a szűrőrendszeren..

Ne feledje, hogy a rendszer zökkenőmentes és hatékony működése érdekében szükséges a vas vas formáját vas alakúra oxidálni levegőztető rendszerek és klórozás segítségével..

A vízszűrő közeg üledékes eredetű anyagként jelenik meg. Különféle típusú ásványi anyagokat tartalmaz. Ezenkívül létezik egy reagensmentes regenerálási módszer, amelyet egyetlen vezérlőegységgel lehet szabályozni. Lehetőség van manuális vagy automatikus szűrők beállítására..

Minden kút egyedi megközelítést igényel a szükséges szűrőrendszer kiválasztásához. Mivel a benne lévő víz kémiai összetételében és a káros anyagok mennyiségében különbözik. A felszíni víz deononozását nem reagens módszerrel végezzük, amely ezenkívül mechanikai szűrést eredményez.

A talajvizet vaseltávolítóval tisztítják, amely fizikai és kémiai kezelés után levegőztetés, klórozás formájában reagál.

A vízmentesítő patronok hatékony víztisztítást biztosítanak vasból, mangánból és hasonló fémekből. A vasból készült víztisztító rendszerek előnyei közül kiemeljük:

 • működési időtartam, körülbelül öt év;
 • gazdaságosság használatban;
 • kompatibilitás a kedvenc vízvezeték -rendszerekkel;
 • megfizethető költség;
 • az összes vas -vegyület eltávolításának képessége;
 • a vízvezeték -rendszer szűrőinek és vezérlőinek élettartamának növelése;
 • széles hatótávolság;
 • kiváló önregeneráció.

A vízhalasztó rendszer segítségével nemcsak vasszennyeződéstől, hanem olyan anyagoktól is megtisztítható a rendszer, amelyek hozzájárulnak a vízkeménység növekedéséhez. Ezek a berendezések úgy néznek ki, mint egy hengeres henger, amelynek felső részében vannak olyan eszközök, amelyek szabályozzák a vízellátást. Lehetőség van manuális vezérléssel felszerelt berendezés megrendelésére. Költsége olcsóbb lesz, de a víztisztítás ideje nő..

A víz nyomás alatt kerül a hengerbe. Ezután ömlesztett töltőanyagokon keresztül halad, amelyek kémiai reakciókat váltanak ki, amelyek a vasat oldhatatlan formává alakítják. Továbbá a vizet megtisztítják a szennyeződésektől. Egy ilyen töltőanyag kiválasztásához gondosan tanulmányozza a víz kémiai összetételét, és ennek megfelelően válassza ki a tisztításhoz szükséges reagensmennyiséget.

Lehetőség van komplex kémiai összetétel használatára, amelyek automatikus és kézi öblítésre is képesek. Az ilyen szűrők munkakapacitása 500-6000 liter vízfeldolgozás óránként. Fő előnyük a tömörség. Az automatikus öblítésű szűrők használata lehetővé teszi, hogy ne vezérelje a tisztítási folyamatot, kényelmes és könnyen használható.

A víztisztító rendszer segítségével további szűrők beszerelése, patronok cseréje, a vízszabályozás technikai munkái zajlanak. A vízhalasztó egység többször javítja minőségi jellemzőit, és eltávolítja a vizet a kútból a káros szennyeződésektől.

Diy vas eltávolítása

Mielőtt elkezdené megismerni a vasat a vízből történő eltávolítására szolgáló egység építési utasításait, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a vasból való víz tisztításának fő módszereivel:

1. Oxidációs folyamat.

Ez ózon, klór, hidrogén -peroxid, levegőztetés, oxigén jelenlétét igényli a levegőben. Ez a módszer a legnépszerűbb. A halasztási folyamat felgyorsítása érdekében ajánlott oxidálószereket, például klórt hozzáadni, mivel az oxidáció mellett a vizet is fertőtleníti. E folyamat után a vasrészecskék nagyon kicsi méretűek, és nem képesek önállóan leülepedni az aljára, ezért koagulánsok jönnek segítségükre. Fő funkciójuk a vasrészecskék megerősítése, ami az alján leülepedéshez vezet..

2. Ioncsere módszer.

Ennek az eljárásnak a végrehajtása sok időt vesz igénybe. Segít lágyítani a túl kemény vizet. Ez a módszer természetes vagy szintetikus ioncserélők használatát igényli. Nemcsak a vasat, hanem a magnézium- és kalciumionokat is eltávolítják.

3. Biológiai kezelés.

A víztisztítást biológiai módszerrel mikroorganizmusok teszik lehetővé, ebben az esetben – vasbaktériumok. Hozzájárulnak a vas formájának vas -oxiddá történő átalakításához. Ennek a módszernek az egyetlen hátránya a tisztítási idő..

4. Levegőztetés.

Az eljárást injektorok, kompresszorok stb. Az ilyen víz a legbiztonságosabb, és ivóvízként ajánlott használni..

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a kútból történő víztisztító levegőztető öngyártására vonatkozó utasításokkal:

1. A levegőztető gyártásához ajánlott egy közönséges tartályt használni, amelyet egy dombra helyeznek el, padlás formájában.

2. A tartály típusa, mérete és alakja nem számít. Gyártásához használjon élelmiszeripari minőségű polietilént vagy élelmiszeripari műanyagot..

3. Válasszon egy tartályt az elfogyasztott folyadék mennyiségéhez képest, jobb, ha a térfogat felét tartalékolja. Például, ha napi 50 liter ivóvízre van szükség, akkor ajánlott 100 literes tartályt vásárolni..

4. A levegőztető szerkezete a következőket tartalmazza:

 • kompresszor jelenléte;
 • a vízellátásért felelős úszószelep;
 • vízpermet fúvókák;
 • hálós szűrő;
 • csap, amelyen keresztül eltávolítják a vasüledéket.

5. A kútból a víz a tartályba kerül, és áthalad az úszószelep -készüléken. Megvédi a tartályt a túlfolyástól.

6. A vizet vékony sugárban öntik a tartályba, miközben aktívan érintkeznek a levegővel.

7. A levegőztetési eljárás abból áll, hogy a vízből kicsapódik a vas, ezért el kell távolítani egy csapból..

8. Ügyeljen arra is, hogy a tartály fedelén legyen egy speciális szellőzőnyílás, amelyen keresztül oxigén kerül a tartályba vízzel..