DIY elektromos fűrész javítása

Az elektromos fűrészek nélkülözhetetlen eszközök egy nyaralóban vagy egy magánházban. Könnyen megbirkózik vastag ágak, deszkák és különféle faanyagok vágásával. Még a legmegbízhatóbb szerszámnak is megvan a maga kopási foka, rendszeresen szükség van kisebb vagy nagyobb meghibásodások kijavítására. A saját kezűleg elektromos fűrész javítása csak bizonyos esetekben és bizonyos készségekkel és eszközökkel lehetséges. Az eszközt gyakran vissza kell juttatni a szervizbe. De vannak olyan meghibásodások, amelyek önmagukban könnyen korrigálhatók..

Tartalomjegyzék:

Az elektromos láncfűrész tervezési áttekintése

Az elektromos fűrészek javításával kapcsolatos ismeretek elsajátításához meg kell érteni a kialakításukat. Az anyagot vágó fő elem a fűrészlánc, amelyet a motor hajt. Maga a lánc vágószalagok összessége, amelyeket csuklópántok tartanak össze. A lánc mozgását egy lemezen hajtják végre, amelyet gumiabroncsnak neveznek. Ez az alkatrész kiváló minőségű acélból készül, amely nincs kitéve forgácsnak, karcolásnak és korróziónak – ez a szerszám minőségének fő mutatója. A gumiabroncsok kialakításuk szerint megkülönböztethetők:

 • hegesztett;
 • egy darabból, kivehető csúccsal;
 • kemény, keményfém csúccsal.

A hegesztett rúd olyan, mint egy “szendvics”, amely három részből egybe van hegesztve, a hajtott lánckerék pedig a szerkezetbe van szegecselve. Egy darabból álló kivitel cserélhető csúccsal – egy lapos termék, ideális hosszú hangszerekhez. Egy ilyen gumiabroncsban a fő terhelés a hajtott lánckerék görgőscsapágyára esik. Az egy darabból álló konfiguráció 8-10%-kal csökkentheti a súrlódási veszteséget. A tömör keményfém szerszám szilárd gumiabronccsal ideális nagy igénybevételű alkalmazásokhoz, valamint homokhoz, porhoz és szennyeződéshez..

1. Ha bármilyen konfigurációjú elektromos fűrésszel dolgozik, emlékeznie kell a “visszarúgás” lehetőségére – a szerszámot a munkát végző személy felé kell dobni. Ez a helyzet akkor fordul elő, amikor a vezetősín legvégét a vágott anyagnak támasztja alá. A sérülések elkerülése érdekében a gyártók automatikus láncfékkel látják el a fűrészeket..

2. Az automatikus láncféket inerciahajtásnak is nevezik, amely a munkát végző személy bal keze előtt található pajzsnak köszönhetően működik. A munka megkezdése előtt ezt a pajzsot a kézhez közelebb kell helyezni, hogy szükség esetén gyorsan aktiválható legyen. Ha pillanatnyi visszarúgás következik be, akkor a kezelő keze ezen a védőn nyugszik, és a lánc megáll. A helyzet az ütközésből eredő tehetetlenség miatt is változik. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi az elektromos láncfűrészek javításának valószínűségének csökkentését, mivel fő mechanizmusa nem sérül meg ütközés közben..

3. Egy másik rendszer, amely megakadályozza a kopást, az automatikus lánckenés. Az olajat egy speciális tartályba öntik, amelyet a fűrész működése során az olajszivattyún keresztül a meghajtó lánckerékre és láncra továbbítanak. Egyes modellek még olajellátás -szabályozóval is rendelkeznek, mivel a különböző intenzitású munkákhoz különböző mennyiségű olaj szükséges. Például a Makita elektromos fűrész javítása magában foglalja az olajellátó rendszer ellenőrzését..

4. Az elektromos láncfűrészeknek vannak hátrányai vagy gyengeségei. Az egyik a sebességváltó kialakítása. A nyomatékot egy sebességváltón keresztül továbbítják a lánchoz, amely mereven kapcsolódik az elektromos motor horgonyához. Ez a kialakítás minden terhelést a motorra szállít, vagyis ha a munkadarab szilárd betéteket tartalmaz, vagy a fűrészlánc unalmas, akkor nem csúszik olyan simán a felületen. Ez a motor túlmelegedését vagy egyes alkatrészeinek kopását eredményezi. Megelőző intézkedésként a fűrészt időben kell élezni, és munka közben nem szabad nyomást gyakorolni rá. Gyakran ilyen hibás működéssel jönnek a Parma elektromos fűrész szervizébe..

5. A villanymotoros fűrészek második gyenge pontja a hálózati feszültségtől való függés. Ha leesik, a motor terhelése nő, azoknál a modelleknél, amelyek nincsenek felszerelve a motor hővédelmével, a növekvő terhelés égéshez vezet. A hőmérséklet -emelkedés elleni védelemnek azonban hátrányai is vannak, mivel alacsony feszültség esetén aktiválódik, csökkentve a teljesítményt. Például egy Interskol elektromos fűrész javítása gyakran csak a hálózati feszültség növekedésére csökken, ami után a szerszám megfelelően működik.

Az elektromos fűrészek lehetséges meghibásodásának áttekintése

Az elektromos fűrész élezése

Az egyik fűrészelem, amelyet nyomon kell követnie, a lánc. Profilaktikusan kell élezni, mivel ha késlelteti ezt a folyamatot, akkor már nem lehet saját kezűleg javítani az elektromos láncfűrészt. Szervízbe kell vinni, ahol az élezést professzionális gépeken végzik..

1. A fűrészlap élettartamának meghosszabbítása:

 • a munka megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a munkadarabban nincs szilárd fémtárgy. Ha a vágóelem érintkezik egy fémtárggyal, akkor egy bevágás vagy forgács marad a láncon, amelyet már nem lehet eltávolítani;
 • lehetetlen földön munkát végezni, mivel a talajba történő mélyítés eltömíti az olajbarázdákat, aminek következtében a lánc normál kenés nélkül marad és gyorsabban elhasználódik;
 • figyelni kell a fűrész ékét, nem szabad megengedni, mivel ez túlmelegíti a fémet és csökkenti annak élettartamát.

2. Hogyan állapítható meg, hogy a fűrészt élesíteni kell -e. Ehhez elég figyelni a forgácsokra – ha kicsik és kissé sötétebbek, akkor a lánc unalmas. Ez annak köszönhető, hogy a tompa élek nem távolítják el a szükséges vágóréteget, ami forgácszúzáshoz vezet. Ezenkívül a fűrészélesítés minőségét vizuális ellenőrzés alapján határozzák meg, a fűrészrészen nem lehetnek sugarak, sérülések szakadt szakaszok formájában, a fog és a vágóél alakja megegyezik a új eszköz.

Ha mindezek a tényezők nem felelnek meg a szükséges követelményeknek, akkor a fűrészt élezni kell. A tompa fűrésszel folytatott munka hatással lesz a teljesítményre és a fűrész élettartamára is. Az élezett elemekkel a motor terhelése nő, túlmelegszik, és minden eleme gyorsabban kopik, mint a megadott időszak.

3. Hogyan élezze meg az elektromos fűrészt:

 • az élezéshez speciális szerszám szükséges, ez egy kerek és ovális reszelő, egy tüske és egy kaliber;
 • néha a készlet tartalmaz egy kampót is a láncréseknek a forgácsoktól való megtisztítására;
 • egy kerek reszelőt egy tüskével kombinálnak;
 • a lapos reszelő és a kaliber külön használható;
 • a láncot maga a fűrészlap élezi;

 • a tüskét a vágófog szélére kell helyezni, miközben figyelembe vesszük a letörés szögét;
 • az élezési szög 30 vagy 10 ° -ra van állítva, a szög beállítása a legnehezebb szerkesztési folyamat, mivel ha rossz szög van beállítva, a szerszám megsérül;
 • élezéskor a reszelőt a szárra merőlegesen állítjuk be, élezéskor kissé a fog fölé nyúlik;
 • az élezés egy irányban történik, vagyis csak fordító mozgással, nem pedig viszonzással;
 • amikor az egyik fogat kihegyezik, a láncot görgeti, és a következő fogat élezi;
 • miután a fogak minden széle reszelt, megkezdődik a korlátozó vágás feldolgozása – a láncon lévő nyúlvány, amely nem rendelkezik vágóélekkel, ugyanazon a lemezen található, mint a fog. Ennek a résznek a funkciója a mélyítés kialakítása vágáskor;
 • ha a vágás ütközői erősen kinyúlnak, akkor a lánc nem vág, hanem csak csúszik; ha túl mélyek, a fa elakad a szerszám vágó részén;
 • a vágáskorlátozókat mérővel kiegyenesítik, a vágófogak szélére helyezik, míg a véglemez a korlátozóval azonos szinten van;
 • ha a korlátozó kinyúlik, akkor le kell vágni, ez egy közönséges lapos reszelővel történik;
 • a korlátozó reszelőjével egy irányban merőleges síkban mozogjon.

4. A fűrész élezése a gépen:

 • a gépen történő élezéshez a láncot eltávolítják a rúdról;
 • a láncot a gépvezetőre kell felszerelni, és hengerrel és racsnival meg kell húzni, amelyek a vágófognál fogva tartják;
 • a gép szögmérővel rendelkezik, amely beállítja az élezési szöget;
 • a csiszolókorongot leeresztik, segítségével kis fémréteget távolítanak el – körülbelül néhány tized millimétert. Ez a lánc kiegyenesítésének és élezésének folyamata;
 • az egyik fog kiegyenesítése után a vezetőt átrendezzük a következőre, és így tovább;
 • ez a fajta élezés lehetővé teszi, hogy ellenálljon a szerszám kötözésének és élezésének merev keretének;
 • ha szeretne ilyen gépet vásárolni magának, akkor ajánlott nem elektromos, hanem kézi változatot vásárolni, mivel költsége sokkal alacsonyabb. A gép lehetővé teszi a Bosch elektromos fűrészek és más gyártók javításának visszaszorítását.

Néhány szabály az elektromos fűrészekkel való munkavégzéshez