DIY fa csónak

A fahajó vásárlása meglehetősen költséges folyamat, amely sok befektetést igényel. De gyártása számos lehetőséget, formát és stílusmegoldást nyit meg az alkotó előtt, amelyekben a hajót gyártják, ráadásul egy kicsit meg is spórolhat. Egy kézzel készített, fából készült hajó remek kiegészítője lehet a horgászatnak, a vadászatnak és a vízen való pihenéshez. Megfontoljuk, hogyan építsünk tovább egy fahajót..

Tartalomjegyzék:

A hajók fő típusai

A csónak építéséhez többféle anyag létezik. Közöttük:

 • gumi alapú szövet;
 • műanyag alkatrészek;

 • acél;
 • faipari;
 • furnér.

A felfújható csónakokat szövött csónakoknak is nevezik. Gyártásukhoz gumi- vagy polimervegyületeket használnak. Instabilak és nem úsznak jól. Könnyen megrepednek, instabilak hideg és fagy előtt. Állandó javításokat igényelnek, és nagyon veszélyesek, mivel a legrosszabb pillanatban sérülnek meg. Az ilyen típusú hajók előnyei a könnyű szállítás, a tömörség és a könnyű tárolás..

A műanyag csónakokat elsősorban vonzó megjelenésük jellemzi, sokféle színben készülnek. Ezenkívül, ha helyesen használja a műanyag csónakokat, akkor több mint egy tucat évig szolgálják tulajdonosukat..

A deszkákból készült fahajók kevésbé tartósak, mint a műanyag hajók. Ezenkívül állandó gondozást igényelnek nedvesség-visszataszító oldatok alkalmazása formájában. A facsónakok egyes tulajdonosai használat előtt vízbe áztatják a készüléket, hogy formában tartsák..

Fából készült hajók fotó:

A rétegelt lemez alapú csónakok a legjobb választás a fahajók között. A rétegelt lemez nedvességállósággal, nagy terhelésekkel, szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik. A rétegelt lemez egyetlen hátránya a hajlítás nehézsége, ezért az ilyen csónakok nem rendelkeznek sima vonalakkal, hanem éles sarkok jellemzik őket.

A fémcsónakok gyártásához duralumint használnak, amely szilárdsággal és kopásállósággal rendelkezik. Lehetőség van rozsdamentes acél felhasználására a hajó gyártásához, de ebben az esetben a szállítása lehetetlenné válik a súly hatalmas súlya miatt.

Házi facsónakok: gyártási jellemzők

A fahajók rajzainak rajzolásához speciális online programok állnak rendelkezésre, amelyek segítenek kiszámítani egy különálló alkatrész méretét. A 3D konstruktor segítségével a hajó minden részlete minden szögből látható.

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a következő méretű hajófelszerelésekkel:

 • az íj és a far alsó hossza 200 és 850 cm, a felső hossza 500 és 1120 mm, magassága 150, 185 mm;
 • megerősítő bordák méretei: 1. – alsó magasság, felső és hossz – 830 mm, 510 mm, 295 mm;
 • a táblát szögben kell vágni; kiszámításához jobb számológépet használni.

Tipp: Mielőtt elkezdené a hajó készítését, tanulmányozza a fő csónakrészek számával és nevével kapcsolatos további szakirodalmat..

Ez a csónak rétegelt lemezből készül, vásárláskor ügyeljen a nedvességállóságra. Az ilyen rétegelt lemez többször is tart, és nem igényel további költségeket a javításához és karbantartásához..

Az alsó részhez 1,2 cm vastagságú rétegelt lemezt használjon, az oldalakhoz és más részekhez pedig 0,8 vagy 1 cm -t.

A rétegelt lemez megvásárlása után kezdje el a hajóalkatrészek gyártását. Ehhez speciális mintákat kell készítenie. Nagy papírlapokra, például tapétára készülnek. A minta alakja pontosan megismétli az alkatrész alakját.

Használja az elektromos szúrófűrészt az alkatrészek vágásához. Mivel a rétegelt lemez mérete nem teszi lehetővé a hajó aljának teljes felépítését, több részből kell ragasztani. Ehhez használjon EDP ragasztót vagy bármilyen más nedvességálló ragasztóoldatot. A ragasztási eljárást fedőrétegek segítségével, rétegelt lemezcsíkok formájában, 10 cm hosszúságban hajtják végre.

Nyírgerendákat használnak a belső merevítők ragasztásához. Ezek a csónak belsejében helyezkednek el, és bizonyos dőlésszöggel rendelkeznek.A fából készült csónak felépítésének egyes változataiban tömör nyereggerendákat használnak, amelyek ragasztásához két oldalrész egy lapos padhoz van csatlakoztatva. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkentse a csónak belső feltöltését, és növeli a felhajtóerőt, még akkor is, ha a hajó felborul..

A csónaképítésben újonnan érkezők számára a fő probléma több alkatrész egymáshoz való csatlakoztatása, különösen akkor, ha különböző szögben dőlnek el. A legegyszerűbb módszer az úgynevezett „varrás és ragasztás” módszer. Ebben az esetben az alkatrészeket acélból vagy erős nylonszálból készült huzal segítségével kötik össze egymással. Ezt megelőzően speciális lyukakat fúrnak az alkatrészek széleibe, átmérőjük nem haladhatja meg a négy millimétert, és a csónak szélétől való elhelyezkedés nem haladhatja meg az öt millimétert. Amikor a testet menetekkel kötik össze, akkor a következő folyamaton van a sor, amely magában foglalja az összes kötés üvegszállal történő ragasztását. Nedvességálló ragasztóval vagy epoxigyantával impregnálva rögzítik a felülethez. Ajánlott ragasztást végezni mind a csónak belsejében, mind annak külső részében..

Kezdje el összeszerelni a hajótestet az oldalsó részekből, beleértve az oldalt, az íjat és a farit. Először fúrjon lyukakat a megadott értékekhez képest, figyelje a fúrási lépés egyenletességét. Húzza össze ezeket a darabokat szál vagy huzal segítségével. Ügyeljen az alkatrészek relatív helyzetére és az összes sarokcsukló egyenletességére. Az önmetsző csavarok segítenek rögzíteni a merevítőket, az üvegszál pedig további rögzítést biztosít. Ügyeljen arra, hogy ne keletkezzenek légbuborékok az üvegszövet alatt, ha vannak ilyenek.

Az alja ugyanúgy a testhez van rögzítve. Az oldalak felső részén rögzítőgerendát kell ragasztani. Fő feladata, hogy megvédje a hajót a mechanikai sérülésektől a kikötésnél a parton vagy a parton..

A gerinc a csónak kötelező eleme. Felelős a hajó kanyarokba való biztonságos belépéséért és oldalsó részeinek stabilitásáért. Rögzítése az alsó középső rész mentén történik, és a középvonala mentén van felszerelve.

A középső gerinchez ne egyet, hanem több lécet használjon. Ha további alkatrészeket ragasztanak a hajó orrába vagy hátuljába, az ereje és stabilitása nő..

Javasoljuk, hogy ügyeljen a keresztfal – a far hátsó része – megerősítésére. A hajó fő részeinek rögzítése után ajánlott speciális impregnálással kinyitni. Miután megszáradtak, folytassa a hajó tesztelését. Szállítsa a hajót egy folyóba vagy víztározóba, és engedje le a vízbe, ha nincs szivárgás, akkor készen áll a használatra. Azt is ajánlott ellenőrizni, hogy mekkora rakományt tud szállítani. Ha minden probléma megoldódott, fesse le a hajót olajfestékkel. Több rétegben kell festeni..

DIY fa csónak: használati utasítás

A közönséges rétegelt lemez és ügyes kezek segítségével kiderül, hogy jó hajót épít. Egy ilyen hajó átlagos költsége körülbelül 20-30 dollár, ami lényegesen alacsonyabb, mint gumiból vagy fából készült alternatív hajók vásárlása..

Egy ilyen típusú hajó elkészítéséhez szüksége lesz:

 • több rétegelt lemez;
 • poliuretán ragasztó;
 • körmök;
 • latex alapú festékek;
 • szilikon tömítő;
 • fecskendő a varratok lezárásához;
 • csiszolópapír;
 • Lombfűrész;
 • paracord;
 • bilincs;
 • csavarhúzó;
 • rulett;
 • fúrók;
 • ecsetek.

Az összes szükséges eszköz előkészítése után az egyes részek előkészítési folyamata következik. Ehhez a rétegelt lemezt három részre kell osztani, amelyek az alsó és fő részekként fognak működni. Az első szakasz – 460×610 mm, a második – 310×610 mm, a harmadik 610×1680 mm.

Két oldalsó panel 310×2440 mm méretű. Használjon 25x50x2400 mm -es kis rudakat támaszként. A szükséges támaszok száma – 3 db. Az íj elkészítéséhez ajánlott 25x76x2400 mm méretű rudat használni. A test felépítéséhez két rúd használata szükséges 25x50x2400 mm. Több részre vágják és paracorddal rögzítik..

Ha az összes alkatrészt kivágták, folytassa a facsónak önszerelésével. Ennek a folyamatnak a végrehajtásához szögekre és csapokra van szükség. Utasítások a facsónak saját kezűleg történő összeszereléséhez:

 • az alsó felszerelése és a bal oldal rögzítése hozzá;
 • a far bal oldalán történő rögzítése és az alsó csatlakozás;
 • a jobb oldal rögzítése az aljához és a farhoz;
 • orr rögzítése.

Mielőtt a hajót szögekkel rögzítené, először szerelje össze ragasztóval. Ha a csónak megjelenése kielégíti a gyártóját, rögzítse az ízületeket szögekkel.

Ezt követi a késztermék festésének és fényezésének szakasza. A csónak összegyűjtése után kezdje el csiszolni a kis érdességtől és egyenetlenségtől. Ehhez csiszolópapír vagy csiszológép szükséges. A szilikon tömítőanyag segítségével le kell tömíteni az összeszerelési folyamat során kialakult összes rést. Hagyja a hajót nyílt területen, amíg teljesen megszárad. Egy nap múlva kezdje el festeni a hajót. Alkalmazza az első réteget kívülről, a másodikat pedig belülről. Miután a festék megszáradt, újabb réteget kell felvinni a hajó belsejébe..

Most ellenőrizze a készüléket úszáskor. Ha vannak kisebb hibák, akkor azokat ki kell küszöbölni..

Fa csónak punt: a gyártás fő szakaszai

Mielőtt elolvasná a lapos fából készült csónakok készítésére vonatkozó utasításokat, ismerkedjünk meg előnyeikkel:

 • minimális építési költségek;
 • könnyű súly, ami nagyban megkönnyíti szállítását;
 • tömörség – a könnyedség elfér a garázsban télen, és még az autó csomagtartójában is szállítás közben;
 • nem igényel különleges befejezést és karbantartást;
 • kézzel könnyen elvégezhető.

A csónak hosszának kiválasztásakor figyelembe kell venni a rajta lévő személyek és rakományok számát, a punt hosszúságának optimális értékei közötti intervallum 1,8 és 3,8 m között van. egy ilyen hajó 1 és 1,5 m között lehet. az oldalak magassága fél méter. A csónak súlya a méretétől függ, és körülbelül 70 kg. A hajó egy -négy személy elhelyezésére ingyenes.

Lehetőség van további motor vagy vitorla felszerelésére, ami egyszerűsíti a csónak irányítását. Fontoljuk meg, hogyan lehet facsónakot készíteni tovább..

1. A hajó munka első szakasza – az anyagválasztás az építéséhez.

Punt építéséhez kétféle rétegelt lemezre van szüksége:

 • megnövelt nedvességállóságú rétegelt lemez, az ilyen anyag vastagsága eléri a két centimétert, az ilyen típusú rétegelt lemez ragasztóalap használatán alapul, kérjük, vegye figyelembe, hogy káros anyagokat tartalmaz, ezért nem ajánlott lakóházakban használni helyiségek, alternatívaként javasoljuk többrétegű rétegelt lemez laminált típusának megvásárlását, ez biztonságosabb az egészségre;
 • repülés ötrétegű rétegelt lemez – kis súlyú, de nagyon tartós, ülések és keresztfal készítésére szolgál.

Vannak bizonyos szabályok a punt építésének alapanyagával való munkavégzésre, nevezetesen:

 • lemezlemezzel vágja az anyagot részekre;
 • ha a rétegelt lemez vastagsága nem haladja meg az egy centimétert, akkor egy irodai kés elegendő a vágáshoz;

 • vastagsága két -hat centiméter, a legjobb megoldás a szúrófűrész használata;
 • nem ajánlott a rétegelt lemez vágása a szemen, mivel fennáll a repedés veszélye; szükség esetén az ilyen típusú vágásnál húzzon gyengítő csíkokat a furnér felső rétegére;
 • népszerű facsónakok elhelyezésekor az alkatrészeket dróttal, önmetsző csavarokkal vagy epoxigyantával kötik össze egymással, önmetsző csavarokkal történő rögzítéskor nem vezetheti őket a rétegelt lemez felületére, mivel ez károsítja ajánlott először megfelelő átmérőjű lyukat fúrni, majd önmetsző csavart felszerelni;
 • ha hajót ívelt formákkal kell felszerelni, nedvesíteni kell a rétegelt lemezeket, hajlítani kell a kívánt helyzetbe, és rögzíteni kell, amíg teljesen megszárad, az eljárás időtartama körülbelül 15 óra;
 • az alkatrészek ragasztása során figyeljen a ragasztóból származó csomagolásra, általános ajánlásokat tartalmaz a szárításra és a munkavégzés szabályaira, amelyek magukban foglalják a tisztítást, zsírtalanítást és ragasztóval történő felületkezelést;
 • figyeljen a szálak elhelyezkedésére két rétegelt lemez felületén; ha párhuzamosak, a rögzítés megbízhatósága többször megnő;
 • a rétegelt lemez rétegezésének munka közben ajánlott ragasztani, ehhez ragasztóval átitatott papírlapot kell elhelyezni a leválasztott rétegek között, az ilyen rétegelt lemez nem alkalmas csónak építésére, mivel hibás..

2. A következő szakasz magában foglalja a munkához optimális eszköz kiválasztását. Elektromos fűrész vagy szúrófűrész segít az anyag vágásában. Elektromos gyalugép segítségével lehetővé válik a szükséges harapási szög elkészítése. Bármilyen elektromos és mechanikus szerszám használata megengedett a csiszoláshoz. Csavarhúzóval önmetsző csavarokat kell felszerelni, és lyukakat kell készíteni hozzájuk.

3. A hajón való munkavégzés legoptimálisabb helye a padló, mivel a nagy alkatrészek nem férnek el az asztalon. Helyezze a rétegelt lemezt a padló felületére, és helyezze át az alkatrészeket a felületére egy négyzet segítségével.

Tipp: Az anyag jelentős megtakarítása érdekében készítsen előzetes vázlatot a hajóról papírra. A szakértők azt javasolják, hogy ha lehetséges, készítsenek kartonból egy pontos másolatot a hajóról annak érdekében, hogy képet kapjanak eredeti megjelenéséről..

A hajónak két lehetősége lesz. Az első függőleges táblák felszerelése, amelyek egyenes vonalúak. A második – a klasszikus változat – a táblák telepítése, egy kicsit szűkített jellegű. Ezek elkészítéséhez sorját kell készítenie. Ehhez ajánlatos elektromos repülőgépet használni. Sétáljon vele egyszer az alkatrészek felületén. Ezután ismételje meg az eljárást bármilyen csiszolószerszámmal. Ha súlyzó vagy egyéb jumper van a fretboardon, amelyek növelik a merevséget, akkor ebben a szakaszban kivágják őket.

Továbbá összegyűjtik az oldalakat, a takarmányt és a fortspiegelt, ha rendelkezésre állnak. Minden alkatrészt fémhuzallal rögzítenek. Először lyukakat kell fúrni a telepítéshez.

Tipp: Az összeszerelés megkönnyítése érdekében használja a kábelekhez mellékelt műanyag kábelkötegelőket. Szinte láthatatlanná válnak, miután a csónakot epoxigyantával befejezték..

Amikor a keret össze van szerelve, folytassa az alsó csatlakozásával. Rögzítése bilincsekkel vagy ugyanazzal a fémhuzallal történik. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alját megfelelően le kell zárni, ehhez gyantával öntik. Ha üvegszálas ragasztást használ, akkor a szivárgások nem kerülhetők el..

Ha az összes ízület száraz, folytassa a következő kezeléssel. Ez magában foglalja a varratok csiszolását. Ezután az illesztéseket epoxigyantával bevont üvegszállal ragasztják. A külső részt kétszer ragasztják, a belső részt pedig egyszer..

4. További alkatrészek telepítése.

Ha vitorlát kell felszerelni, akkor az edényt tovább kell erősíteni, ezáltal növelve annak stabilitását. Jobb, ha ezt egy középső táblával végezzük. gyártásához 0,6 cm vastagságú rétegelt lemezre van szükség, ráadásul ebből a rétegelt lemezből kormánykereket vágnak. A középső táblák száma a hajó méretétől függ. A legoptimálisabb megoldás az, ha két középső táblát szerelünk az edény szélső részeire. A kormánykerék több hurokkal van rögzítve a csónakhoz, lehetőleg nem eltávolítható.