DIY gérvágó doboz

A gérvágó doboz az egyik olyan eszköz, amelyet praktikus használni, és hasznos lehet az építési és felújítási munkálatok során. Ez a cikk az eszköz jellemzőiről, felhasználási köréről fog szólni, és leírja a rögtönzött gyártási módszert is.

Tartalomjegyzék:

Mi az a gérvágó doboz és mire használják?

A gérvágó doboz rendszerint egy kiegészítő eszköz, amelyet különböző anyagokkal való munkavégzés során használnak, amikor egy tárgyat meghatározott szögben kell vágni. Különböző típusú eszközök léteznek:

 • alapértelmezett;
 • esztergálás;
 • elektromos.

Tehát vegye figyelembe az egyes űrlapok jellemzőit.

Egy egyszerű eszköz egy tálca, amelynek hornyai vannak a fűrészek végén. Ez a kialakítás elősegíti, hogy a beállított részt pontosan meghatározott szögben vágja le. A szabványos formában a gérvágó dobozt 45 fok és 60 jelzi, amelyet leggyakrabban az építőiparban használnak.

A gérvágó doboznak más változatai is vannak, amelyeket professzionális munkára terveztek. Az egyik változat a forgatható gérvágó doboz. Ez az alakzat maximális pontossággal és a legkisebb eltéréssel segít a tárgy vágásában. Egy ilyen gérvágó doboz stabil talppal rendelkezik, és egy forgó alkatrészt rögzít, amely a fűrész vezető eleme. Ez a rész szó szerint legfeljebb 1 fokig rögzíthető, ami segít a tárgy pontos és pontos fűrészelésében.

Az egyik legdrágább és legösszetettebb változat az elektromos gérvágó doboz. Alakjában két részből áll: egy elektromos fűrészből és egy forgó gérvágó dobozból. A drága és professzionális példák lézerrel vannak jelölve. Ez a fajta gérvágó doboz segít rendkívül pontosan vágni a tárgyakat minimális idő alatt..

Valójában megállapítható, hogy ezt az eszközt asztalosmunkában használják. Alakjában egyfajta sablont jelent, amelyet az anyag meghatározott szögben történő vágására terveztek. A legnépszerűbb alkalmazási mód a szegélylécek, valamint a padló és a mennyezet gérvágó doboza. A szerszám segítségével a dolgozó magabiztosan permetezhet műanyagból, fából, műanyagból készült elemeket, valamint kábelcsatornákat.

A gérvágó doboz gyakorlati alkalmazása nem olyan nehéz. Először is, a tárgyat a szerszám közepére kell helyezni, és óvatosan fűrészelni kell a fűrésszel a kívánt szögben. De mégis, minden munkában vannak árnyalatok és sajátosságok. A fűrészelés megkezdése előtt el kell döntenie a vágás szögét: belső vagy külső. Természetesen minden munkás vagy építtető képes saját maga elkészíteni egy ilyen szerszámot. A gérvágó doboz elkészítése egyszerű, és nem igényel sok időt és anyagmennyiséget..

A házi gérvágó doboz előnyei

Bárki vásárolhat ilyen eszközt egy boltban kis áron. De a házi tervezésnek megvannak a maga előnyei és jellemzői:

 • képesség multifunkcionális eszköz létrehozására különböző szögekkel;
 • a gyártásban erős anyagot használnak, amely segít a termék több mint egy évig történő kiszolgálásában;
 • gyors gyártási módszer;
 • a fogyóeszközök minimális száma;
 • a szerszám elkészítése ingyenes lesz, ha otthonában korábbi javításokból származó régi táblák vannak.

A házi készítésű szerszámban egyetlen lehetőség marad a szögek kijelölésének helyes kiszámításához.

A munkához szükséges anyagok és eszközök listája

A gérvágó doboz elkészítése saját kezével nem olyan nehéz, ha követi a szakértők ajánlásait. Először is győződjön meg arról, hogy a munkához előkészített anyagokat csiszolják. A gérvágó doboz gyártásához fontos, hogy olyan fát válasszon, amelynek száraznak, horpadásmentesnek, sima felületűnek kell lennie, hibák nélkül. Kiindulási anyagként ne válasszon műanyagot, mert nem erős, és ezért könnyen megsérülhet munka közben. A szerszámhoz készített tábláknak körülbelül 2 centiméter vastagnak kell lenniük.

A munka megkezdése előtt érdemes előkészíteni a következő eszközöket:

 • Vonalzó és ceruza;
 • finom szemcsés bőr;
 • fémfűrész fémhez;
 • helyettes;
 • fúrjon más fúrószárral;
 • eurocsavarok (visszaigazolások);
 • kis fogú fémfűrész szegélylécek vágásához.

A fenti eszközök mindegyikének elegendőnek kell lennie a munka elvégzéséhez. A kiegészítő eszközök közül jól jöhet egy hatszögletű csavarkulcs, amellyel könnyebb lesz meghúzni a megerősítéseket. Ezenkívül a munka megkezdése előtt érdemes előkészíteni az egyes elemeket egy házi készítésű eszközhöz. Mielőtt folytatná az utasítások leírását: hogyan készítsen gérvágó dobozt saját kezével, figyeljünk a készülék alkatrészeinek gyártásának részletes vizsgálatára..

Fűrész vagy fűrész kiválasztása gérvágó dobozhoz

Először is, a munka megkezdése előtt érdemes fűrészt választani a munkához, hogy gérvágó dobozt készítsen. Valójában egy gérvágó dobozt választanak a fűrészhez, és nem fordított sorrendben. A jó minőségű fűrésznek a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

 • vékony penge legyen;
 • kis fogak;
 • jó kegyetlenség.

A kicsi fogak tisztává és hibátlanná teszik a fűrészelést. A vékony penge magabiztosságot kölcsönöz annak, hogy az anyag egyenesen a vágás mentén lesz vágva. A túl rugalmas fűrészlapok jelentős hátrányt jelentenek. Lehetséges kiküszöbölni egy fenékkel – egy speciális bordával, amely erős és merev. Gérvágó fűrész – a fotó ennek az eszköznek az összes jellemzőjét mutatja.

A szegélylécek és a poliuretán vágásához ajánlott fém fűrészt választani. Egy ilyen szerszámnak tökéletesen lapos és vékony penge van, valamint a szükséges merevség, amelyet a penge feszültsége okoz. Ezenkívül a fémfűrész alkalmas lehet sablonvágások permetezésére és eszközkészítésre.

Az oldalfalak előkészítése a gérvágó dobozhoz

A gérvágó doboz oldalsó alkatrészeinek gyártásához rétegelt lemez részeket vagy deszkadarabokat használnak. Annak érdekében, hogy az eszköz kiváló minőségű legyen, érdemes betartani a pontos méréseket és ajánlásokat:

 • az oldalfalak hozzávetőleges mérete 10 mm legyen rétegelt lemeznél és 20 mm lemezeknél;
 • magasságukat a szerszám rendeltetésétől függően 30-50 milliméter között választják (mennyezeti lábazatoknál 30 mm, fa esetén kb. 50 mm);
 • a gérvágó doboz oldalfalainak hossza 250 mm vagy több legyen, de nem ajánlott túlságosan meghosszabbítani, mivel kényelmetlen lesz a munka elvégzése. Kivételként hosszú gérvágóasztal használható, de ez csak masszív tárgyakra vonatkozik..

A táblák oldalsó részeinek mérése után két teljesen egyenletes és azonos elemet vágtunk ki. Ez nagyon fontos a táblák további fűrészeléséhez és a szerszámmal való megjelöléséhez. Az előkészített szerszámokban a megerősítések alatt az alábbi jelöléseket végezzük.

Hogyan készítsük el a helyes jelölést a gérvágó doboz vágásaihoz

Válasz a kérdésre: hogyan lehet gérvágó dobozt készíteni? – fontos, hogy először határozza meg a vágások jelöléseit, ezt követően már folytathatja a munka utolsó szakaszát. Tehát a jelölések készítésének folyamata a következő:

1. Két gyártott oldalfal van egymásra helyezve.

2. Ellenőrizzük az összes élt, amelyeknek pontosan egybe kell esniük egymással.

3. Egy satu segítségével két üres lapot kötünk össze.

4. Keressen egy pontot a vonal közepén, és jelölje meg ceruzával vagy jelölővel.

5. Ezután 45 és 90 fokos szöget mérünk a szemközti éleken.

6. Elkezdjük az átlós vágásokat fémfűrész segítségével. Ennek az eszköznek kis fogai vannak, amelyek egyenletes és pontos vágást biztosítanak..

7. Közvetlen permetezésnél a vágási mélységnek jelentősnek kell lennie ahhoz, hogy tovább dolgozhasson az asztalos fémfűrésszel. A bemetszést csak a gérvágó doboz tövébe kell elvégezni, de nem mélyebbre..

8. Hasonló módon erre a célra merőleges másik rést készítünk, ami fontos a lábazat széleinek egyenletes vágásához..

9. Minden után csiszolópapírral vagy reszelővel megtisztítjuk a törmelék darabjait..

Gérvágó doboz készítése: az utolsó szakasz

A munka utolsó szakaszában az összes üres részt össze kell kötni:

1. Rögzítjük a nyersdarabok oldalsó részeit az alaphoz, hogy a vezetőlapok végterülete az oldalhoz csatlakoztatható legyen.

2. Az előzőleg kialakított jelek segítségével fúróval lyukakat fúrunk. Jobb, ha a fúrási folyamathoz különböző átmérőjű fúrókat használ, ahelyett, hogy egy lépcsős fúrót használna a megerősítéshez. Nagy átmérőjű fúrókkal először egy területet alakítunk ki a megerősítéshez, a terepen pedig egy bizonyos menetű élesebb fúróval a kívánt végű lyukat készítjük el.

3. A megerősítések segítségével szigorítunk minden részletet. A jobb kényelem érdekében lyukat készíthet a szerszám közepére, és asztalhoz vagy más sík felülethez csatlakoztathatja..

4. A szerszámot ajánlott összecsukhatóvá tenni, ezért nem szükséges ragasztót használni..

5. Vágásokat végezhet az eszköz alján, amelyet jelölésekként használnak a folyamat kényelme érdekében..

Hasznos tippek

Határozottan szinte mindenki készíthet szögletes gérvágó dobozt, de mindenesetre figyelembe kell vennie a munka árnyalatait és jellemzőit. Például, ha összecsukhatóvá szeretné tenni a szerszámot, akkor elegendő megerősítéssel rögzíteni, és a ragasztó használata nem szükséges. Professzionális és helyhez kötött munkákhoz a szerszámot legjobban egy felülethez, például egy munkaasztalhoz lehet rögzíteni.

Nagy terhelés mellett a munkafelület hátoldalán érdemes az anyag egy részét, például gumit rögzíteni, ami nem teszi lehetővé a szerszám mozgását. A szerszámkészítés során érdemes helyesen kiszámítani az alap szélességét. Ez általában a feldolgozandó anyagok méretétől függ..

A gérvágó doboz használatának szabályai

Ahhoz, hogy megtanulja, hogyan kell használni a gérvágó dobozt a munkahelyén, nincs szüksége bizonyos készségekre és képességekre. Nem olyan nehéz tanulmányozni a lehetőséget a fűrészelési sarkokkal, miközben minden tudás hasznos lesz a ház körüli javítási munkákban.

A gérvágó doboz elkészítése csak egy része a munkának. Az alkatrészek pontos permetezésének megismeréséhez fontos, hogy a szerszámot helyesen használja a munkában. Azoknak, akik először a sarkok fűrészelésével foglalkoznak, meg kell tanulniuk a szögek mérését. A készségek fejlesztése érdekében először gyakorolhat fa és poliuretán szegélylécekre..

Figyelem: Gérvágó doboz használatakor emlékezni kell a munka egyes részleteire és sajátosságaira. Végül is szem előtt kell tartani, hogy a csatlakoztatott szegélyléceknek két oldaluknak kell lenniük – jobbra és balra:

 • a jobb oldalt a lábazat jobb oldalán, a lefűrészelni kívánt sarkot pedig a bal oldalon kell elhelyezni;
 • a szegélyléc bal oldala bal oldalról a szerszámba, a fűrészszög pedig a jobb oldalra kerül.

Ez a szabály főleg kezdőknek szól, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a munkájában..

A második szabály az, hogy a kívánt tárgyat a gérvágó doboz oldalaihoz kell nyomni, vagyis meg kell határozni, hogy a fűrészelni kívánt tárgyat a mestertől közelebb vagy távolabb helyezik -e el. Ezt a kiigazítást érdemes megfontolni az alkalmazottak által elkövetett példákon és hibákon keresztül..

Négy fő hibát követnek el a dolgozók, ha helytelenül használnak egy gérvágó dobozt a fűrésszel..

1. Az első hiba a szegélyléc pontatlan fakulása. A legtöbb esetben ez ahhoz vezet, hogy a szegélylécek vágott sarkai egyenetlenek lettek egymás között. E hiba elkerülése érdekében érdemes a lábazatot bizonyos részekre osztani, és a kerület mentén, és nem a sarkoknál beállítani, figyelembe véve a közvetlen betéteket.

2. A második hiba a külső vagy a belső sarkok meghatározásának zavarából adódik. Készpénz esetén fontos a tétel megjelölése, jelöléssel a megfelelő sarkokban. Ezt követően össze kell kötni a jeleket a szerszám hornyaival, rögzíteni kell a lábazatot és permetezni kell.

3. A következő hiba a szegélylécek rossz vágása a mennyezethez. Ezek a padló szegélyléceivel szemben helyezkednek el, ezért fordítva kell fűrészelni őket..

4. Az utolsó hiba az, hogy a szegélyléc pontos szögben történő levágása után nem egyeznek. Így érdemes rögzíteni a tárgyat a műszerben, mivel az a mennyezeten található..

Ha forgó gérvágó dobozzal dolgozik, akkor a beállított szögtől függetlenül be kell tartania ugyanazokat az utasításokat és ajánlásokat..

Tippjeink és trükkjeink segítségével könnyedén elkészíthet házi gérvágó dobozt minden további erőfeszítés nélkül. Reméljük, hogy az általunk adott utasítások és magyarázatok segítenek a munkájának nehézség nélküli elvégzésében, és hasznosak lesznek a gyakorlatban..