DIY kézi útválasztó

Az alapvető eszközökkel ellentétben a router nem. Tökéletesen megteheti nélküle. A fa- és fémfaragásokat továbbra is vésővel, vésővel és más egyszerűbb szerszámokkal végzik. Az útválasztókat akkor használják, amikor a famegmunkálás valódi vállalkozássá válik, vagy ha hosszú felújításra van szüksége. Ehhez nemcsak marógépre, hanem fűrészekre, csiszolószerszámokra, tartozékokkal, gyalukra és egyéb szerszámokra is szükség van. Maguk a marók viszonylag nemrég jelentek meg piacunkon, de már nagyon népszerűek az építők, asztalosok és bútorgyártók körében..

Tartalomjegyzék

Kézi útválasztó

Az útválasztó lehetővé teszi a letörést, a szegélyvágást, a díszítő faragványok létrehozását és a munkadarabokat a részletesebb munka megkezdése előtt. Az útválasztók azonban nem csak olyan anyagokkal dolgoznak, mint a fa. A fémhez tartozó kézi maró csak a megfelelő marók jelenlétében különbözik, azonban még ebben az esetben is csak lágy fémekkel dolgozhat. Lehetőség van plexi, műanyag és más hasonló anyagok megmunkálására is. Minden csak a kiválasztott maró típusától függ.

Kézi maró (videó)

A szerszám szerkezete a következő: az orsó csatlakozik a forgórészhez, és a megfelelő maró már az orsóhoz van rögzítve. Az orsó, ha be van kapcsolva, forogni kezd, és forgó állapotban képes az anyag vágására az éles kések miatt. A fizika minden törvénye szerint a forgás sebessége határozza meg a munka pontosságát. Más szóval, minél erősebb az útválasztó, annál pontosabb lesz a munka. Érdemes azonban figyelembe venni azt az anyagot, amellyel dolgozni kíván: a szükséges fordulatszám közvetlenül függ az anyag sűrűségétől. Egyébként erre a célra szinte minden útválasztó fel van szerelve szabályozóval..

A fent leírt szerkezet szerint a kézi marógépnek 2 fő eleme van: egy vágó és egy motor. Minden más részlet csak “közvetítő”, amely biztosítja ezen elemek működését. Ennek alapján a vágógépek és a motor paraméterei mindig az első helyen állnak a szükséges szerszám kiválasztásakor..

A kézi útválasztók típusai

Az összes ilyen típusú műszer leírásához le kell vezetni őket egy szabványos osztályba..

1. Alkalmazási módszer szerint:

– lamellás – másoknál jobb szerszám, amely alkalmas alkatrészeket összekötő hornyok készítésére;

– élszalagozás (vagy élszalagozás) – marógép, amelyet élek és letörések gyártására terveztek;

– felső – univerzális kézi marógép, mivel bármilyen faipari munkához használható.

2. Az univerzális maró (felső) a hatásmód szerint a következőkre oszlik:

– álló – a motor mereven rögzített, és maga a marási mélység függ a fel / le mozgástól;

– merülő – a motor mozog a vágóval (egy ilyen eszköz sokkal könnyebb lesz a kezdőknek).

3. A keskeny profilok fel vannak osztva az anyagok és alkatrészek szerint, amelyekre alkalmazni kell őket:

– csavarozógépek;

– gipszkartonon végzett munkához;

– horonyvágók;

– mások.

Így az eszközválasztás közvetlenül az alkalmazástól függ. De ha az útválasztó csak egy motor, amely képes forgatni az útválasztót, akkor lehetséges, hogy ilyesmit maga készítsen?

DIY kézi útválasztó

Sok oka lehet a házi kézi útválasztó összeszerelésének, a magas áraktól kezdve az univerzális eszköz készítéséig, amely számos feladatot képes elvégezni, vagy egy olyan útválasztót, amely teljes mértékben megfelel az asztalos elvárásainak..

Szükségünk van: elektromos motorra, maróra és tokmányra. Egyébként a motor szinte bármilyen elektromos készülékből lehet. Az egyetlen feltétel, hogy működőképes legyen. Ami a patront illeti, egyszerűen nincs jobb alkatrész, mint egy kalapácsos fúrópatron: a működés elve nem különbözik egymástól, és az alkatrészt nagy teljesítményre tervezték. Használhat tartós műanyagot (PVC) a motor alapjául, vagy nem pazarolhat pénzt, és szabványos forgácslapokat használhat. Vágja ki, rögzítse a motorhoz. Ezután logikus kérdés merül fel: hogyan lehet csatlakoztatni a patront és a motort? Annak ellenére, hogy a marót saját kezűleg végezzük, szakemberekhez kell fordulnunk segítségért. Szükségünk van egy speciális adapterre, amelyet bármely hozzáértő mestertől meg lehet rendelni. Időbe telik.

Alapvetően a routerünk készen áll. Ez a router manuális. Egy ilyen eszköz ára két -három ezer rubel körül ingadozik, figyelembe véve az összes anyagot. Ha összehasonlítjuk az online áruházak által kínált hasonló marógépekkel, akkor jelentős különbséget észlelhet az árban. Csak a szükséges vágók kiválasztása marad, és elkezdheti a munkát. Ha kézi szerszámból szeretne gépet készíteni, akkor csak ki kell vágnia a megfelelő méretű ágyat, és lyukakat kell készíteni a megfelelő helyeken. Így nemcsak kézi útválasztót, hanem valóban sokoldalú eszközt is készítettünk..

De van néhány figyelmeztetés a találmányunk hátrányaival kapcsolatban. Valószínűleg egy ilyen útválasztó nem biztosít elegendő sebességet a kiváló minőségű munkához, mint egy vásárolt, de a “durva” fafeldolgozáshoz tökéletes.