DIY lézervágás rétegelt lemez és fa

Egyedi pavilonok építéséhez exkluzív, réselt válaszfalak és panelek, bútor elemek és egyéb csodálatos, fából vagy rétegelt lemezből készült tárgyak létrehozásához a belső térben egy bevált és hatékony módszert alkalmaznak – fa lézervágása és rétegelt lemez saját kezű vágása..

A belső térben lévő áttört elemek segítségével nemcsak zónát alakíthat ki a helyiségben anélkül, hogy elveszítené a helyet, hanem egyedi mintákkal is díszítheti, teljesen megváltoztatva a környező tér felfogását, miközben nincs szükség globális javításokra..

Tartalomjegyzék:

A lézerrendszer működésének elve

Hogyan valósítja meg azt a számtalan ötletet, amely felmerült a fa lézeres vágására szolgáló berendezést kereső olvasó fantáziájában? Van-e mód a rétegelt lemez lézervágó berendezéseinek önálló összeszerelésére? A készülék mely részeit kell megvásárolnia, és mit készíthet saját maga? És a fő kérdés: érdemes-e befektetni egy rétegelt lemez vágására szolgáló, saját összeszerelésű lézergépet??

A működés elve egy nagy teljesítményű sugár létrehozásán alapul, amely gázkeverékkel töltött csőből származik. Az áramforrásból a csőre felvitt elektromos töltés egyenletes monokróm energiakibocsátást eredményez. A tükörrendszeren keresztül a kezelendő felületre esve hőmérsékletének azonnali emelkedését és ennek következtében párolgását idézi elő. Teljesítményátalakító eszköz használatával növelhető vagy csökkenthető a lézersugár teljesítménye. Ez lehetővé teszi az energia hatékonyabb felhasználását, a feldolgozandó anyagtól és az alap áttört mélységétől függően..

A lézeres telepítés szerkezeti elemei

A fából készült alapból készült dekoratív hornyolt alkatrészek teljes körű gyártásának megszervezése nem lehetséges a lézerkomplexum teljes alkotóeleme nélkül. A rétegelt lemez lézeres vágásához (a folyamat videóját az alábbiakban mutatjuk be) feltétlenül szükséges:

 • A működő elem egy lézer. A készülék fejének szabadon kell mozognia bármilyen irányban a munkafelület mentén. Ebből a célból vezetőket és speciális kocsikat használnak, amelyek mentén mozognak. Ennek tartalmaznia kell a hűtőrendszert is..
 • Az egység vezérlőegysége egy elektronikus modul, amely vezérli a lézer mozgását, teljesítményét és egyéb műszaki paramétereit..
 • Az adatbevitel a tökéletesen pontos eredmények érdekében számítógép vagy laptop segítségével történik. Innentől parancsok adódnak, ahol a rajz sablonok, a telepítési módok funkcionalitása stb..
 • Az égéstermékeket megfelelően ki kell üríteni. Abban az esetben, ha a fa lézervágását házi gépen, kis helyiségben végzik (a videó jól mutatja az ilyen telepítés eredményét), akkor kellően nagy mennyiségű káros füst képződik.

A lézervágás legfontosabb előnyei és hátrányai

Bármilyen termelés bizonyos kockázatokkal jár. Csak akkor lehet megérteni, hogy érdemes -e befektetni ebbe, csak a termelés összes pozitív és negatív aspektusának alapos mérlegelése és a becsült költségek egyértelmű kiszámítása után..

1. A lézervágás előnyei

A lézeres vágásnak, amelynek ára a berendezések magas költségeinek köszönhető, számos előnye van a kézi munkához képest:

 • A lézer minimális vágási szélessége (vagy inkább átszúrása) 0,01 mm. Ennek köszönhetően a kis alkatrészek programozott minta szerinti végrehajtásának pontossága közel az ideálishoz..
 • A rétegelt lemez lézeres vágására szolgáló berendezések nemcsak a rétegelt lemez lapjain lévő lyukak áttörésére használhatók. A lézersugár teljesítményének és a gépkocsi mozgási sebességének beállításával különféle anyagokra gravírozhat. Beleértve a műanyagot, a plexit és más olyan anyagokat, amelyek alacsony égési hőmérsékletűek és hővezető képességűek.
 • A rajz összetettsége abszolút lényegtelen. Még a legkisebb, összetett és szimmetrikus alkatrészeket is professzionális, gyárilag összeszerelt gép hajtja végre a legnagyobb pontossággal..

 • A lézervágások szélei, ellentétben a szúrófűrésszel végzett vágásokkal, tökéletesen egyenes élűek. Szükség esetén a lézerrendszer további tartozékai biztosíthatják, hogy ne legyenek égési területek. A folyamat technikai oldalának ezt a hátrányát egy kiváló minőségű fúvórendszer részben kiküszöböli..
 • Ami a kézi munkát illeti, a fa lézervágása saját kezűleg a malomban sokkal gyorsabb és jobb lesz..
 • A perem elsötétülése rétegelt lemez (fa) vágásakor vagy gravírozásakor elképesztően játszható, egyedi mintákat és mintákat hozva létre.
 • A lézervágógéppel végzett fizikai erőfeszítések minimálisak, és az él további feldolgozása nem szükséges, mivel az alap szerkezete nem sérül.

2. Negatív oldalak

Az önállóan összeállított ilyen berendezésnek azonban számos jelentős hátránya is van:

 • Az olyan alkatrészek magas költsége, amelyeket nem lehet eltávolítani más berendezésekből vagy önállóan gyártani. Például a DVD-ről származó kis teljesítményű lézerdióda, amelyet a kézművesek megtanultak használni olcsó, saját összeszerelésű gravírozók építéséhez, nem alkalmas rétegelt lemez vágására. A falemezek vágására szolgáló lézer minimális teljesítménye 20 watt, és jobb – akár 80 watt.
 • Egy lézercső, amelynek beszerzése meglehetősen kézzelfogható pénzügyi költségeket is vonz, nem tart tovább 8 ezer óránál. Annak érdekében, hogy a készülék megvásárlásának és karbantartásának költségei indokoltak legyenek, komoly szakmai ismeretekre és nagy mennyiségű gyártott termékre van szükség..
 • A készülék nem működhet a lézercső folyadékhűtése nélkül. Az ipari egységekhez hűtőt használnak erre a célra, meglehetősen drága eszköz. Egy kis otthoni egységhez használhatja a lézercső hagyományos áramkörének vízhűtését 80-100 literes tartály és vízpumpa segítségével..

 • A telepítés működésének megszervezéséhez megfelelő szoftverre van szükség. A rétegelt lemez lézervágásának másik előfeltétele a rajz. A megfelelő vázlatok és rajzok megtalálása nem olyan egyszerű, de ahhoz, hogy saját kezűleg elkészítse őket, bizonyos ismeretekkel és készségekkel kell rendelkeznie, és sok időt kell töltenie. Érdemes megjegyezni, hogy a fa lézervágásához önállóan összeállított eszköz szoftver nélkül is vezérelhető, azonban az ilyen körülmények között a végrehajtott rajz pontossága jelentősen befolyásolható..
 • A rétegelt lemez lézeres vágásának középpontjában egy olyan eszköz áll, amely átégeti az anyagot, és egy erős sugár hatására azonnal elpárolog. Hatása alatt a hőmérséklet azonnal emelkedik az érintkezési ponton, és az anyag mintha elpárologna. A füst elkerülése érdekében a gyári egységekbe fúvórendszert szereltek. Azt is biztosítja, hogy a lézer és az alapanyag közötti érintkezési ponton ne legyen tűz. Egy házi készítésű készülékben a szellőzőrendszert külön kell bonyolítani. Nem rossz megoldás – zárt doboz üvegfallal és kényszerített szellőzéssel.

A munkafolyamat

Ha úgy döntenek, hogy asztali lézergépet vásárolnak rétegelt lemez vágására, és továbbra is fennáll a vágy, hogy saját kezűleg dolgozzanak, akkor érdemes megfontolni a munka szakaszát, amelynek eredményeként csodálatos áttört faragott fa vagy rétegelt lemez termékek kerülnek ki. a gép alól.

 • Kép rajzolása. Ebben a szakaszban kétféle végrehajtás lehetséges: kézi és számítógépes. Vagy kész sablonokat és nyersdarabokat használnak, vagy manuálisan elkészítik a jövőbeli termék vázlatát, amelyet a tervek szerint lézergép segítségével hajtanak végre.
 • A lézer teljesítményének meghatározása. A gyári lézerrendszer többféle üzemmóddal van felszerelve. Ezeket a feldolgozott rétegelt lemez vagy fa vastagságától, valamint a kívánt lyukasztási mélységtől függően választják ki. A magas színvonalú munkavégzéshez érdemes több kísérletsorozatot is elvégezni, hogy bizonyos készségek nélkül valóban kiváló minőségű és gyönyörű termékeket készíthessen..
 • A termék kivitelezése. A lézer sebessége közvetlenül befolyásolja a munkadarab sebességét. De érdemes megjegyezni, hogy nagyobb lézersebesség esetén a rétegelt lemez szélei sötétednek..

A technológia bizonyos esetekben eltérhet, de a működés általános elve ugyanaz marad minden típusú lézergépnél. Minden a telepítés méretétől, specifikációitól és konfigurációjától függ. A fából vagy rétegelt lemezből készült nyersdarabok és termékek optimális hatékony előállításának otthoni műhelyben történő megalapozása érdekében érdemes CNC eszközt vásárolni, azaz programvezérléssel..

A lézervágás jellemzői

A lézer használata résekből készült termékek fából vagy rétegelt lemezből bizonyos jellemzőkkel rendelkezik:

1. A vágási szélek mentén lévő sötétedési helyeket csiszolópapírral vagy festékkel kell letakarni, hogy elrejtse a fa színváltozását.

2. Lézervágáshoz jobb, ha nem használunk puhafa rétegelt lemezt, mivel a magas gyantatartalom miatt a munkadarab szélei nagyon sötétek lesznek.

3. Ha nagy mennyiségű szállítást tervez, ki kell választania egy gépet, amely kiegészítő rendszerrel rendelkezik az evakuáláshoz.

Gépek fa és rétegelt lemez vágásához

Korábban a göndör fafaragás mesterei kézi vagy extrém esetben elektromos kirakósokat használtak. Az ilyen munka után a termékek további feldolgozást igényeltek. Néha csak a legmagasabb végzettségű mestereknek sikerült kecses faragványokat hozniuk logikus következtetésükre..

A technológia fejlődésével új módszerek jelentek meg a fa alap feldolgozására. A rétegelt lemez lézeres vágása nem olyan régen jelent meg. Azonban a vékony réses termékek szépségének igazi ismerői között azonnal vitathatatlan népszerűségre tett szert. Hiszen egy fa lézervágógép segítségével valódi műalkotások kerülnek ki a művészi struktúrákból a fa vásznakból..

A szerszámgépgyártók különféle termelékenységi és teljesítményigényeket kielégítő eszközöket kínálnak. De a kézművesek megtaláltak módokat az ilyen egységek saját kezű tervezésére. Fontolja meg, hogy milyen lézergépeket használnak rétegelt lemez és fa kiváló minőségű vágásához.

 • Az állandó üzemre és nagy technológiai terhelésre tervezett nagy teljesítményű ipari egységek akár 3 kW teljesítményű lézerteljesítménnyel rendelkeznek.
 • Professzionális gép kisebb gyártási volumenhez, bútorgyártásban vagy ajándéktárgyak gyártásában. Ezeknek a gépeknek a lézersugaras teljesítménye akár 195 W.
 • Az otthoni lézervágó gép (asztali gép) egy miniatűr, kis teljesítményű (akár 100 W) gép, amelynek költségei jóval alacsonyabbak a korábbi kategóriákhoz képest, de funkcionalitása is jelentősen korlátozott. Ezzel az eszközzel panelt készíthet, kis áttört felületeket készíthet redőnyökről vagy ablakpárkányokról és egyéb díszítő elemekről.

Fa és rétegelt lemez lézeres vágása

A lézervágó fa fő hátránya az ár. Az egész folyamat, az öröm meglehetősen drága. Az egy vagy két alkatrész gyártásának vágya nem indokolja a lézerrendszer beszerzésének költségeit. Még egy többé -kevésbé hatékony eszköz saját kezűleg történő összegyűjtése a hulladékanyagokból is elég fillérbe kerül, mivel néhány alkatrészt még meg kell vásárolnia. Ezért jövedelmezőbb megrendelni számos dekorációs elem gyártását otthoni belső térhez, személyes projekt alapján, professzionális gyártásban..

Másrészt az otthoni lézervágó fa ára, beleértve a gépvásárlást is, megtérülhet, ha némi erőfeszítést tesz, és megtanulja, hogyan kell minőségi termékeket eladni, professzionális szinten létrehozni a termelést..