DIY ponthegesztő gép

A hegesztőgép megvásárlása nem mindenki számára elérhető, mivel ez az eszköz drága. Ezért sokkal olcsóbb saját kezűleg elkészíteni hulladékanyagokból. Az alábbiakban megvizsgáljuk a ponthegesztő készülék használatának és gyártásának jellemzőit..

Tartalomjegyzék:

Ponthegesztő gép: működési elve és a gyártás alapjai

Az ellenálláshegesztés alkalmazási köre meglehetősen széles; ezt az eszközt különféle fémtermékek javítására vagy gyártására használják. Ezenkívül ennek az eszköznek a segítségével könnyedén elvégezhet különféle munkákat fém lépcsők, kapuk, szerkezeti elemek stb..

Az ellenálláshegesztés működési elve az, hogy az elektromos áram felmelegíti az egymással érintkező acél alkatrészek bizonyos területeit. Ez hegesztett kötést hoz létre, amelyet varratnak neveznek. A hegesztés végeredménye közvetlenül függ az anyag típusától, amelyből az alkatrész készül, sűrűségétől. Ezenkívül figyelembe kell vennie a következő paramétereket:

 • a hegesztő áramkörnek kellően alacsony feszültségjelzővel kell rendelkeznie, 1 és 10 watt között;
 • a hegesztési folyamat legfeljebb néhány másodpercig tart;
 • a hegesztési impulzus nagy áramerősségű;
 • minél kisebb az olvasztási zóna, annál jobb a hegesztés minősége;
 • a hegesztésnek ellen kell állnia a nagy terheléseknek.

A hegesztés eredménye közvetlenül attól függ, hogy ezeket a jellemzőket helyesen vették -e figyelembe. A hegesztőgép saját gyártása meglehetősen összetett folyamat, amelynek magas színvonalú megvalósításához bizonyos utasításokat és technológiai ajánlásokat kell követnie.

Egyszerűbb lehetőség a hegesztőgép összeszerelése változó áramerősséggel. Ez az eszköz úgy vezérli a hegesztési folyamatot, hogy megváltoztatja az alkatrészt érintő hegesztési impulzus időtartamát. Ezen műveletek végrehajtásához szüksége lesz egy órajelre, amely automatikusan vagy manuálisan vezérelhető..

A házi ponthegesztőgép fő egysége egy hegesztő transzformátor, amely gyakran megtalálható a háztartási készülékekben, például mikrohullámú sütőben, TV -ben stb. A transzformátor készülék tekercselései a szükséges áramhoz és feszültséghez viszonyítva tekercselődnek, amely során hegesztést végeznek.

A hegesztőgép vezérlési körének kiválasztásához először össze kell szerelnie a készülék fő mechanizmusait. A hegesztőgép szerkezeti elemeit a teljesítménye és a transzformátor paraméterei – a fő mechanizmus – alapján választják ki.

Az érintkezőhegesztőgép gyártását az alkalmazás típusától és az anyag tulajdonságaitól függően végzik. Leggyakrabban hegesztő típusú fogókat csatlakoztatnak a fő eszközhöz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy minden elektromos csatlakozásnak jó minőségűnek kell lennie. Minden vezetéknek megfelelő átmérőjűnek és keresztmetszetűnek kell lennie. Ha az áramkör nem megbízható, az áram elveszik. Ebben az esetben lehetséges a szikra, és a hegesztési folyamat leáll..

Fémalkatrészek hegesztőjének diagramja

Az érintkező típusú ponthegesztő készülék saját gyártásához használja az alábbi ábrákat. Az elsőt akkor használják, ha a ponthegesztőt legfeljebb egy milliméter vastagságú fémlemezek hegesztésére használják, valamint huzalhoz és rúdhoz, legfeljebb négy milliméter átmérőig..

Ebben az esetben szüksége lesz egy ilyen eszközre:

 • 220 W váltakozó feszültségről működő készülék;
 • a kimeneti feszültség típusa 3-7 V, terhelés nélkül;
 • a hegesztőáram maximális értéke másfél ezer amperig.

Az egész eszközt megkülönbözteti egy vázlatos áramkör jelenléte, amely tartalmaz egy tápegységet, egy automatikus kapcsolót és egy vezérlőáramkört. Ha a munka során vészhelyzetek merülnek fel, akkor azokat csak a kapcsoló segítségével lehet megakadályozni. Az első csomóponton van egy transzformátor a t2 hegesztéséhez, és egy egyfázisú érintésmentes tirisztorkapcsoló, amely segítségével az elsődleges tekercs elektromos áramhoz van csatlakoztatva.

A vezérlési séma második változata magában foglalja a tekercselés végrehajtását a hegesztő transzformátoron bizonyos fordulatokkal. Az elsődleges tekercsen hat kivezető szakasz található. Ezek kapcsolásával lehetőség van a kimenő hegesztőáram szabályozására a szekunder tekercshez képest. Ugyanakkor a hálózati áramkör állandó csatlakozása az első terminálon marad, a többi segítségével pedig szabályozható az elektromos áram működése.

A М ТТ4 К jelzésű önindító sorozatgyártású. Ezt a modult a tirisztoros kapcsoló jelenléte különbözteti meg, amely a zárás során az első és a harmadik érintkezőn keresztül kapcsolja a terhelést. Ez az eszköz képes terhelés alatt működni, legfeljebb nyolcszáz watt feszültséggel és legfeljebb nyolcvan amper árammal. Ez az ellenőrzési rendszer a következőket tartalmazza:

 • tápegység;
 • lánc a mechanizmus beállításához;
 • relé k1.

A hegesztőgép áramellátásához bármilyen típusú transzformátort használnak, amelynek teljesítménye legfeljebb húsz watt. Ugyanakkor 220 V névleges hálózaton történő üzemeltetéskor kell használni. A tekercselés második változatában kiadott feszültség körülbelül 22 V. Az áramellátás kiegyenlítése érdekében ajánlatos telepíteni dióda híd. Ezenkívül bármilyen más, azonos paraméterekkel rendelkező mechanizmus használható..

A negyedik és ötödik érintkező bezárásához a k1 relét kell használni. Ezt a folyamatot akkor hajtják végre, amikor a vezérlőáramkörről a tekercsre feszültséget adnak. Ebben az esetben a kapcsolt áram értéke nem lesz több 99 mA -nél. Ebben az esetben szinte minden olyan relére lesz szükség, amely alacsony áramerősségű elektromágneses jellemzőkkel rendelkezik..

A ponthegesztő készülék készüléke és kialakítása

A vezérlő áramkörnek több funkciója van. Amikor a k1 be van kapcsolva, egy bizonyos típusú idő van beállítva egy meghatározott időtartamra. Ebben az esetben lehetőség van bizonyos idő beállítására az elektronikus impulzusok ellátására a hegesztendő alkatrészeken..

Az elektromos áramkör kondenzátorokat tartalmaz, c1 -től c6 -ig. Elektrolitikus jellemzőkkel rendelkeznek, miközben a feszültség meghaladja az 52 V. Ezenkívül 46 μF kapacitású kondenzátorra van szükség. Ha az alaphelyzetben zárt érintkezőcsoport nyitva van, a relét közvetlenül a tápegységről töltik.

Ennek a mechanizmusnak a fő teljesítménye egy transzformátor. Segítségével az egyik villamos energiát átalakítják a másikhoz. Ebből a célból 2,5 A mágneses vezetéket használnak. A régi tekercset el kell dobni; a mágneshuzal végére gyűrűket kell felszerelni, amelyek gyártásához elektromos kartont használnak. A belső és külső élek fölé hajlanak. Ezután a mágneses áramkört három vagy több rétegben lakkruhával tekerjük fel. A tekercselés befejezéséhez a következő vezetékekre lesz szüksége:

 • az elsődleges tekercs körülbelül 1,5 mm átmérőjű, annak érdekében, hogy jobban átitathassuk lakkal, ajánlott huzalt használni szövet alapon;
 • a tekercs másodlagos változata körülbelül két centiméter átmérőjű, többmagos szigetelést tartalmaz, amely szilícium-szerves eredetű.

Az első tekercselés során közbenső sorkapcsokat kell felszerelni. Ezután lakkal impregnálják. Az elsődleges orsóra pamutszalagot tekercselnek, amelyet szintén lakkal impregnálnak. Ezt követi a másodlagos tekercselés folyamata, és további lakkos impregnálás.

A házi ponthegesztőgép készítése fogó készítését is jelenti. A kullancsok két típusból állnak: álló vagy távoli. Az első opció könnyebben gyártható, mivel kiváló minőségű és megbízható szigeteléssel rendelkeznek, szilárdan összekapcsolt csomóponti szakaszokkal. De ezeknek a fogóknak van egy bizonyos hátránya, hogy a szorítóerő létrehozásához a hegesztési munkát végző személy közvetlen részvétele szükséges.

A távoli fogó kényelmesebb használat, könnyen eltávolítható, nem foglal sok helyet. A fogók erejének szabályozásához elegendő megváltoztatni a készülékből történő eltávolításuk hosszát. A csavarokat, perselyeket és alátéteket a külső hegesztőfogó csatlakozási pontjára kell felszerelni, amelyek megbízható vízszigetelést biztosítanak..

A saját kezű pontszerű hegesztőgép fogóinak készítésének folyamatában meg kell határozni az elektródatérből való távozás mértékét, a test és a fogantyú mozgatható kötéseinek helyét. Ez a paraméter befolyásolja a hegesztés és a lapok illesztési éle közötti maximális lehetséges távolságot..

Az állkapocs elektródák készítéséhez használjon réz rudakat vagy berillium bronzt. Lehetőség van nagy teljesítményű forrasztógép hegyének használatára. Az elektróda átmérőjének meg kell egyeznie a huzal átmérőjével, amelyhez csatlakoztatva van. Annak érdekében, hogy a hegesztőmagok jó minőségűek legyenek, az elektróda végeinek kúposnak és minimális méretűnek kell lenniük..

Hogyan készítsünk ponthegesztőt a mikrohullámú sütőből

A ponthegesztő ára meglehetősen magas, így sokkal olcsóbb saját maga elkészíteni. A folyamat során szüksége lesz egy mikrohullámú sütőre, előnyösebb nagyobb készüléket választani. A jövő hegesztőgépének teljesítménye ettől a paramétertől függ..

Ha nincs mikrohullámú sütője, keresse a bolhapiacon, vagy kérdezze meg szomszédait, és vásároljon felesleges mikrohullámú sütőt nagyon alacsony áron. Ezután szétszerelje a mikrohullámú sütőt, és távolítsa el az alkatrészt nagyfeszültségű transzformátor formájában.

Kérjük, vegye figyelembe: annak ellenére, hogy szétszereli a tápegységre nem csatlakoztatott mikrohullámú sütőt, vannak benne alkatrészek, amelyek még ebben az állapotban is áramütést szenvednek..

A transzformátor fő részei közül meg kell jegyeznünk a magot és kétféle tekercset – elsődleges és másodlagos. A mag csatlakoztatásához két vékony hegesztési varratot használnak, azokat ártalmatlanítani kell. Ezt meg lehet tenni kalapáccsal és fémfűrésszel. Csiszológépet is használhat a levágásához. Így eljut a transzformátor tekercseihez, próbálja meg nem károsítani őket. A másodlagos tekercs eltávolításához óvatosan vágja le a másodlagosat, és húzza ki a szükségest.

Ezt követően megkapja a transzformátor magját és elsődleges tekercselését. A magnak két részből kell állnia, egymástól elkülönítve.

Ezután végre kell hajtania a transzformátor rész másodlagos tekercselését. Ebből a célból szüksége lesz egy rézkábelre, amelynek keresztmetszete megegyezik a transzformátor résével. Szél két fordulat körül. Egy szabványos kétkomponensű epoxigyanta segítségével a mag két fele össze van kötve. Annak érdekében, hogy jobban összekapcsolódjanak, helyezze őket satuba.

Ellenőrizze a feszültségszintet a transzformátor mechanizmus kimenetén, nem haladhatja meg a két voltot. Ebben az esetben az áramerősség minimális értéke 850 A.

Ezután gondoskodnia kell a hegesztőgép testének gyártásáról; erre a célra fa vagy nagy szilárdságú műanyag használható. A tok hátlapján több lyuknak kell lennie, amelyek közül az egyik felelős az áramellátásért, a másik pedig a mechanizmus ki- és bekapcsolásáért.

Ha a test fából készült, akkor jól csiszolni, impregnálni és lakkozni kell. A kézi ponthegesztőgép elkészítéséhez a következőkre is szüksége lesz:

 • tápkábel;
 • kilincs;
 • kapcsoló;
 • rézből készült tartók, amelyekből az elektródák készülnek;
 • rézhuzal nagy keresztmetszettel;
 • facsavarok és szögek.

Miután a testrész megszáradt, össze kell szerelnie ezt az eszközt, és össze kell kötnie az összes alkatrészt. Ezután vágja le a rézből készült huzal két részét, az egyes szakaszok mérete körülbelül 25 mm. Elektródaként fognak működni; a tartóba való rögzítéshez elegendő egy közönséges csavarhúzó használata. Ezután rögzítse a kapcsolót, a megvastagodott kábel megakadályozza annak kiesését. A transzformátort a házrészhez szokásos önmetsző csavarokkal rögzítse. Ebben az esetben ügyelnie kell a földelésre, amely az egyik terminálon kopott..

A mechanizmus használatának nagyobb biztonsága érdekében javasoljuk egy további kapcsoló telepítését. A karok rögzítéséhez önmetsző csavarokat és szöget is használnak. Az érintkező elektródák a karok végszakaszaira vannak felszerelve. Rendes gumi segítségével emelje fel a felkarját. Az elektródák kiégése után könnyen kicserélhetők újakra, amelyek ugyanúgy készülnek..