Fordított ozmózisos víztisztító rendszer: szerelési útmutató

A modern csapvíz olyan környezet, amely nemcsak oldott ásványi anyagokat és káros szervetlen szennyeződéseket tartalmaz, hanem fertőző betegségek kitörését okozó kórokozókat is. A mérgezés és a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében, amelyek vízi úton terjednek, a mindennapi életben és az ipari körülmények között szűrőberendezéseket használnak, amelyek a hozzájuk fűzött remények ellenére sem minden esetben képesek a lehető leghatékonyabban megbirkózni a feladattal. E tekintetben felmerült az igény olyan speciális szűrőberendezések feltalálására, amelyek felhasználhatók a káros szennyeződések hatékony eltávolítására a vízből, amellyel a tudósok nagyon sikeresen megbirkóztak, miután kidolgoztak egy projektet egy fordított ozmózisos víztisztító rendszerre. Tekintettel arra, hogy a víz fordított ozmózissal történő tisztítása a legígéretesebb és legmegbízhatóbb módszer az ivóvíz előkészítésére, ebben a cikkben megvizsgáljuk az ilyen rendszerek fő működési jellemzőit és a telepítés részletes módszerét..

Ozmózis és fordított ozmózis: a fogalmak rövid leírása

Ozmózis – olyan jelenség, amely minden élő szervezet anyagcseréje mögött áll, és magában foglalja a tápanyagok sejtbe juttatását és a metabolitok kiválasztását. Ezeknek a folyamatoknak a végrehajtása egy féligáteresztő membránon keresztül történik, amely lehetővé teszi egyes anyagok molekuláinak átjutását, és megakadályozza mások átjutását. Ha a féligáteresztő membrán, amely csak vízmolekulákon képes áthaladni, ellentétes oldalain különböző koncentrációjú sóoldatok vannak, természetes a koncentráció kiegyenlítése, ami a vízmolekulák mozgását eredményezi egy kevésbé koncentrált oldatból nagyobb koncentrációjú oldat felé. A hajtóerő ebben az esetben az ozmotikus nyomás.

Fordított ozmózis – olyan koncepció, amely akkor következik be, amikor egy nagyobb koncentrációjú oldatot külső nyomásnak tesznek ki, amelynek értéke meghaladja az ozmotikus oldatot. Ebben az esetben a vízmolekulák mozgása az ellenkező irányba történik, vagyis koncentráltabb oldatból alacsonyabb koncentrációjú oldat felé. Így a túlnyomás, amelynek értéke meghaladja az ozmotikus értéket, “arra kényszeríti” a vízmolekulákat, hogy a közvetlen ozmózissal ellentétes irányba diffundáljanak a membránon keresztül.

Fordított ozmózisos víztisztítás: a membránrendszerek működésének elve

A fordított ozmózisos folyamaton alapuló víztisztítási módszert a múlt század 60 -as éveinek kora óta használják a tengervíz sótalanításának fő módszereként. Manapság ilyen berendezések használatával naponta több százezer tonna palackozott ivóvizet állítanak elő, amelynek tisztítási hatékonysága nem kétséges. Röviden, a fordított ozmózis szűrők a következőképpen jellemezhetők: innovatív víztisztítási technológián alapuló eszközök. Ha nem mennek bele a részletekbe, és elvetik az összes technológiai árnyalatot, akkor a vízszűrést a bennük levő speciális membrán jelenléte miatt végzik, amelynek célja a vízben lévő szennyeződések oldott állapotban történő eltávolítása. A fordított ozmózisos víztisztítási technológia alkalmazásával megtisztíthatja a vizet a 0,001-0,0001 mikronnál nem nagyobb részecskektől. Ez a tartomány magában foglalja a vízben található legtöbb szennyeződést: keménységű sókat, festékeket, kis molekulákat, nátrium -ionokat, szulfátokat és nitrátokat. Ha a fordított ozmózisos egységek közvetlen használata előtt további tisztítási szakaszokat alkalmaznak, például mikro-, ultra- és nanoszűrést, valamint mechanikai tisztítást, akkor a fordított ozmózisos egységek segítségével végzett tisztítási hatékonyság jelentősen megnő..

Fordított ozmózis fotó

A fordított ozmózisos rendszerek működése baromembrán technológiákon alapul, amelyek szerint a folyamat hajtóereje a féligáteresztő membrán mindkét oldalán létrehozott nyomáskülönbség. Porózus anyagokból, például poliamid vagy acetát cellulóz filmekből és üreges szálakból készül. A tervezési jellemzőket tekintve kétféle szűrőelem létezik:

 • Üreges rost;
 • Tekercs.

Fontos! A víztisztító rendszerekben a leggyakoribb tekercs típusú fordított ozmózis elemek, amelyek két félig áteresztő membránból és egy réteg szalag típusú rugalmas elemből állnak, amelyeket egy központi perforált vízelvezető csőre tekercselnek. A kezdeti tisztítandó víz belép a tekercsmodulba, és szerkezetének sajátosságai miatt két áramra oszlik:

 • Permeate – tisztított és ásványtalanított víz, amely áthaladt a membránon;
 • Sűrítmény – víz, amelyet a szennyeződések magas tartalma jellemez, amelyek nem mentek át a membrán pórusain.

A szűrőmembrán szerkezete és funkciói

A szűrőmembrán egy kompozit polimer, amelyet egyenetlen sűrűség jellemez, és két rétegből áll, amelyek elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. A külső réteg 0,00001 “vastag. Gátként szolgál, és egy kevésbé sűrű 0,005 hüvelykes rétegen nyugszik. A fordított ozmózisos membrán szűrőelem, amely minden követelménynek megfelel, ezért elméletileg a membránon áthaladó vízben, függetlenül a vízben található ásványi anyagok kezdeti koncentrációjától, egyáltalán nem szabad szennyeződéseket tartalmazni. Valójában a szűrőn áthaladó vízben kis mennyiségű ásványi szennyeződés található 6-7 mg / l koncentrációban, ami megfelel az ivóvíz egészségügyi követelményeinek is.

A szűrőmembrán fő funkciója, mint a neve is mutatja, a szűrés, amelyet az anyag pórusain keresztül végeznek. A szűrőmembránon áthaladó víz kis molekulatömegű vegyületeket és ionokat tartalmaz, amelyek mérete kisebb, mint a vízmolekuláké. A vízben lévő egyéb szennyeződések, például vírusok, egyes molekulák, valamint oldott sók és fémionok megmaradnak.

A fordított ozmózisos egység működése során a féligáteresztő membrán felülete és pórusai fokozatosan szennyeződnek, ami negatívan befolyásolja az egység teljesítményét. Az eszköz eredeti teljesítményének visszaállításához le kell öblíteni az eszközt, más néven regenerációs ciklust. A membránfelület tisztításának leggyakoribb módja a vízmosással történő utómosás vagy sűrített levegővel való fújás..

Fontos! A készülék tisztítása közötti időtartam növelése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy vegyi reagenseket adjanak a szennyvízáramhoz, hogy megakadályozzák az iszapképződést. A leggyakrabban használt reagensek a kénsav és / vagy inhibitor, amelyeket az előkezelő egységen áthaladva adnak a vízhez..

A fordított ozmózisú növények alapvető összetevői

A fordított ozmózisos víztisztító berendezések összetétele meglehetősen változó, és függ a kezelt víz összetételétől, valamint az eljárás végrehajtásának körülményeitől. Van azonban egy szabványos alapkonfiguráció, amely a következő funkcionális elemeket tartalmazza:

 • Előszűrő, előzetes víztisztításra szánták, amelynek során legfeljebb 5 mikron méretű szilárd részecskéket távolítanak el;
 • Szűrőegység, a vízszűrésben közvetlenül részt vevő membránmodulok beépítésére szolgálnak;
 • Szivattyú berendezés, más szóval fordított ozmózis szivattyú, amely létrehozza a szükséges nyomáskülönbséget, és fordított folyadékáramot biztosít;
 • Csövek szerelése;
 • Szabályozási és ellenőrzési eszközök, a fordított ozmózis telepítés vezérlésének és automatikus vezérlésének biztosítása;
 • Öblítő blokk, úgy tervezték, hogy a membránfelületet a megfelelő időben öblítse le a berendezés termelékenységének növelése érdekében.

További patronok, amelyek másodlagos funkciókat látnak el, és a rendszerbe vannak felszerelve a víz minőségének javítása érdekében:

 • Ásványosító, amelynek köszönhetően a tisztítandó víz telített ásványi anyagokkal és sókkal, amelyek szükségesek a szervezet normális sóegyensúlyának fenntartásához. Ezenkívül a fordított ozmózisú vízszűrőkön áthaladó víz pH -értéke magasabb;
 • Ionizátor, víz ionizálására és a negatív ionok eltávolítására tervezték. Az ionizátorokkal ellátott szűrőkön áthaladó vizet az emberi szervezet könnyebb asszimilációja jellemzi, hozzájárul a pH -szint optimális szabályozásához, valamint a méreganyagok eltávolításához a szervezetből;
 • Biokerámiai patron, helyreállítani a víz természetes szerkezetét. A biokerámia patronnal ellátott, fordított ozmózisos egységen áthaladó ivóvíz segít megtisztítani a testet, eltávolítani a méreganyagokat és lassítja a szabad gyökök oxidációját;
 • Lágyító patron, amelynek telepítésével kalciumionoktól megtisztított vizet kap, amely felelős a víz keménységéért.

Fontos! Ha fordított ozmózis egységet használ további patronnal, akkor győződjön meg arról, hogy dupla csap van felszerelve, amely további tisztításon esett vízhez készült, és csak fordított ozmózis szűrőn áthaladó víz.

Fordított ozmózisos víztisztítási folyamat

A fordított ozmózisú berendezést alkalmazó víztisztítás klasszikus sémája ötlépcsős, és szakaszokat tartalmaz, amelyek betartását a hatékony víztisztítás fő garanciájaként ismerik el. A modern, fordított ozmózisú üzemek működési elve azon alapul, hogy az előzetes mechanikai kezelésen átesett víz egy féligáteresztő membránon áthalad, amelyet a mikroszkopikus pórusok jelenléte jellemez, amelyek elfogják a szennyeződéseket, amelyeket a víz áramlása később lemos. a csatornarendszerbe. Az előzetes mechanikus tisztítás a víztisztítás első és szükséges szakasza, mivel a szűrőmembrán pórusaiba kerülő legnagyobb részecskék eltömíthetik azokat, ami csökkenti a fordított ozmózisos egység teljesítményét, vagy teljesen letiltja azt..

Az előtisztítási szakasz magában foglalja a víz átvezetését egy szűrőn, amely patronrendszert tartalmaz, és több szakaszból áll, amelyeket az alábbiakban sorolunk fel:

 • Durva szűrő, a nagy mechanikai részecskék (homok és rozsda) visszatartása;
 • Szénblokk, olajtermékekből, fenolokból, klórból és nehézfémekből történő víztisztításra szánták;
 • Finom szűrő – az a szakasz, amelyben a víz végső további tisztítása történik, ami magában foglalja az 1 mikronnál kisebb részecskék eltávolítását.

 • A tisztítás negyedik szakaszában a víz közvetlenül áthalad fordított ozmózis membrán. Ebben a szakaszban a vizet átszűrjük a membrán pórusain, amelyek mérete segít eltávolítani a baktériumokat és más “kis kaliberű” szennyeződéseket a vízből;
 • Miután a vizet átszűrjük a fordított ozmózisos membrán pórusain, felhalmozódik egy fémből vagy műanyagból készült lezárt tartályban, amelyet gumi membrán választ el. A membrán egyik oldalán levegőt pumpálnak a tartályba, a másik oldalon víz jut be.
 • A csap kinyitása után a vizet kiszorítják a tartályból, majd áthalad a tisztítás ötödik szakaszán – szénszűrő. Az ötfokozatú tisztítás után a víz teljesen használatra kész, kellemes ízű és illatú..

Fontos! A fordított ozmózisú növények egyetlen hátránya a tisztítás időtartama, alacsony termelékenységük miatt..

A fordított ozmózis szűrők előnyei

 • A legmagasabb szintű víztisztítás más szűrőművekhez képest;
 • A fordított ozmózisú üzemek működése során nincs szükség további reagensek használatára;
 • A fordított ozmózis egységeket a készletben található berendezések kompakt elrendezése jellemzi;
 • Az értékesítésben számos fordított ozmózis szűrő modellt talál, amelyeket különböző kapacitások és sokféle teljesítményjellemző jellemez, amelyek lehetővé teszik, hogy mind háztartási, mind kereskedelmi célokra használják őket;
 • Könnyű használat és igénytelen működés;
 • A fordított ozmózis szűrők másik előnye az automatizált üzemüzem;
 • Az ilyen létesítmények tervezési jellemzői szintén a legmagasabb szinten vannak. Megkülönböztető jellemzőjük egy moduláris rendszer, amelynek köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy további szűrőpatronok telepítésével növelje az egység termelékenységét egy szabványos készlettel;
 • A fordított ozmózisú üzemek csövei és szerelvényei korrózióálló anyagokból készülnek, ami szintén pozitív hatással van a teljesítményükre..

Barkácsolt fordított ozmózis rendszerek: szakértői ajánlások

 • Mielőtt hozzákezdene a fordított ozmózisú berendezés telepítéséhez szükséges összes alkotóelem megvásárlásához, meg kell határozni a víznyomást a csőben. Ha nem haladja meg a 2,5 bar értéket, akkor szivattyút kell vásárolnia, amely növeli a nyomást.
 • Ezenkívül fontos kiszámítani a napi vízmennyiséget. Nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan membrán teljesítménye, amely naponta 50-100 liter vizet képes megtisztítani, meghatározza a teljes rendszer teljesítményét..
 • Az összes szűrő és a beépített patronok optimális kiválasztásához ajánlott előzetesen elemezni a vizet, nevezetesen annak ásványi összetételét. Egy standard fordított ozmózis berendezés három előszűrőt tartalmaz, azonban magas vízminőség és optimális érzékszervi jellemzők esetén ezek száma kettőre csökkenthető.
 • A fenti elemeken kívül szükség van egy vízáramlás -korlátozó beszerzésére, amely egy kalibrált lyukú cső és egy műanyag betét, amely a vízáramot a csatornába vezeti..

A megfelelő áramláskorlátozó kiválasztásához figyelembe kell venni a membrán teljesítményét:

 • Egy 50 gallon vizet megtisztító membránhoz 300 áramláskorlátozó szükséges;
 • 75 gallon vizet tisztító membránhoz – 450 áramláskorlátozó;
 • A membrán tisztításához 100 liter víz – 550 áramláskorlátozó.
 • A rendszer teljesítményének növelése érdekében ajánlatos sebességváltót felszerelni az előszűrő elé..
 • A fordított ozmózisú szűrők beszerelése során a rendszer összes alkatrészét műanyag csövek segítségével kell a megfelelő sorrendben csatlakoztatni, és a csatlakozások lezárásához FUM szalagot és tömítőanyaggal ellátott vontatót kell használni.

A fordított ozmózis üzemek összeszerelése során a következő anyagokra lesz szüksége:

Membrán és ház hozzá;

Szűrőrendszer: mechanikus szűrők, szénszűrő és további szűrők;

 • Tároló tartály;
 • Fordított ozmózis szivattyú;
 • Áramláskorlátozó;
 • Manométer a víznyomás mérésére;
 • Hideg vízmérő;
 • Csökkentő;
 • Koppintson a;
 • Szűrő szerelőlap;
 • Két méter kis átmérőjű cső;
 • Vízelvezető bilincs a tömlőhöz a csatornához;
 • FUM-szalag és vonóhorog.

Hogyan telepítsünk fordított ozmózis rendszert? Alapvető rendelkezések

 • Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fordított ozmózis szűrők felszerelésére többféle lehetőség is van, mindenekelőtt az összes meglévő lehetőség közül ki kell választani az otthoni használatra legmegfelelőbbet. A leggyakoribb lehetőség a fordított ozmózis telepítése és csatlakoztatása a mosogató alá..
 • A rendszer felszerelése függőlegesen és vízszintesen is elvégezhető. Ha a tárolótartály elhelyezésekor szembesülnie kellett a mosogató alatti helyhiánnyal, akkor a konyhaszekrénybe vagy az oldalán lévő helyzetbe helyezhető, ami semmilyen módon nem befolyásolja az egység működését..
 • Ezenkívül a végső vízkivezetést külön csaphoz kell csatlakoztatni, amelyet a mosogató közvetlen közelében kell felszerelni, vagy valamilyen eszközhöz kell csatlakoztatni, például egy kávéfőzőhöz..

Fontos! A beépített membránnal és további patronokkal ellátott szűrőket úgy kell elhelyezni, hogy működés közben könnyen hozzáférjenek a patronok cseréjéhez.

 • Annak érdekében, hogy a víz a fordított ozmózis rendszerbe kerüljön, egy pólót kell beépíteni a hidegvíz -csőbe.

Fontos! Ha szükségessé válik a nyomásfokozó szivattyú beszerelése, akkor úgy kell elhelyezni, hogy a fordított ozmózisú féligáteresztő membrán előtt, de az előszűrők után legyen. A membrán ilyen módon történő elhelyezése meghosszabbítja a szivattyú élettartamát, mivel nem tömődik el csapvízzel..

 • E tekintetben a szivattyút a hálózatról táplálják, a szivárgások és a további rövidzárlatok elkerülése érdekében gondosan le kell zárni az összes kötést.
 • Ezenkívül ügyelni kell egy négyirányú bypass szelep felszerelésére, amely a vízellátás elzárására szolgál, ha a tárolótartály túlcsordul. A szelep egyik bemenetét mechanikus szűrőn áthaladó vízzel látják el, a másikat – a fordított ozmózisos membránhoz.
 • A fennmaradó csatlakozók a tárolótartály és a membrán közötti résbe vannak csatlakoztatva. Olyan rendszer telepítése esetén, amelyben nincs tárolótartály, mindkét csatlakozó a csatornába kerül.
 • Az ivóvízcsapnak a mosogatóra történő felszereléséhez elő kell készíteni a csőbilincseket és a rögzítőanyákat. Ha nincs megfelelő csaptelep, akkor azt fúróval és gyémántfúróval kell kivágni..

Fontos! A szűrő felszerelésekor a bilincset a leeresztő csőre kell felszerelni, amelyet a hidraulikus tömítés felett kell elhelyezni.

 • A telepítés befejezése után öblítse le a rendszert néhány szűrt vízzel. Ennek a manipulációnak a végrehajtásához le kell zárni a szelepet a tartályhoz, és egy ideig nyitva kell tartani a szelepet. Miután teljesítette ezt a feltételt, zárja el a csapot és nyissa ki a tartályt. Miután megtelt, az összes vizet le kell önteni a lefolyóba. Ha követi a fenti ajánlásokat, biztos lehet benne, hogy a szűrt víz megfelelő minőségű..

Hogyan lehet meghosszabbítani a rendszer élettartamát? Tintapatronok cseréje

 • Az otthoni víztisztítás során fontos a fordított ozmózisos üzemek megfelelő állapotának fenntartása a fogyóeszközök időben történő cseréjével..
 • Figyelembe véve a tisztított víz mennyiségét, amelynek mennyisége a mérőórák szerint nyomon követhető, a mechanikus és szénszűrők cseréjét legalább 3-6 havonta el kell végezni;
 • A fordított ozmózisos membrán élettartama is változó, és a víz mennyiségétől, hőmérsékletétől és minőségétől függően 1 és 5 év között mozog..

A membrán cseréjének szükségességét a következő jelek alapján lehet megítélni:

 • Csökken a nyomás a rendszerben;
 • A szűrt víz minőségi jellemzőinek romlása;
 • Üledék a membránban.

Fontos! Ha a tisztítórendszert egy hétig nem üzemeltetik, a membránt fertőtleníteni kell..