Fűtött törülközőtartó beépítése saját kezűleg a fürdőszobában: összeszerelési technológia. Mit lehet tenni, és hogyan lehet önállóan csatlakozni

A fűtött törölközőtartó minden fürdőszobában elengedhetetlen. A vízvezeték -szerelvény kényelmes hőmérsékletet biztosít a helyiségben, megakadályozza a nedvességet, és rendeltetésszerűen használják – ruhák szárítása. Valójában a tekercs egy helyi fűtési rendszer a fürdőszobában. Az új szárítógép önálló cseréjével és telepítésével való megbirkózás olyan házi kézműves ereje, aki rendelkezik a vízvezeték -munka elvégzéséhez szükséges képességekkel. A vállalkozó köteles a telepítési sémát helyesen kidolgozni, figyelembe venni a telepítési követelményeket és figyelembe venni a technológiai folyamat árnyalatait. A fűtőberendezés zavartalan és tartós működésének fontos tényezője a fűtött törülközőtartó helyes megválasztása.

A fűtött törülközőtartó kiválasztásának árnyalatai: működési elv, anyag és forma

A fürdőszárító kiválasztása a berendezés négy fő paraméterének értékelésén alapul:

 • a fűtés típusa;
 • gyártási anyag;
 • csatlakozási lehetőség;
 • forma és kialakítás.

A működési elvtől függően megkülönböztetünk vízi, elektromos és kombinált modelleket. Minden tekercsnek van pozitív és negatív oldala is.

Vízzel fűtött törülközőtartó. Az áramlási szárítás a legnépszerűbb. A tekercs be van helyezve a fűtő- vagy melegvízellátó rendszerbe.

Megkülönböztető tulajdonságok:

 • energiatakarékos;
 • a felállás változatossága;
 • korlátozott telepítési hely – csővezeték szükséges.

Fontos! Egy többszintes épület melegvízellátásában a nyomás 7-10 atmoszféra. Ezenkívül a legtöbb fűtött törülközőtartót alacsony üzemi nyomásra tervezték, és falai legfeljebb 1,25 mm vastagok. Ha a mutatók nem egyeznek, a szárítási élettartam legfeljebb 2 év

Elektromos tekercs. Fűtőfolyadék vagy száraz fűtőelem található a szerkezet belsejében. Az elektromos fűtött törülközőtartó használata a következő helyzetekben van értelme:

 • sürgős telepítésre van szükség a fűtési / vízellátó rendszer rekonstrukciója nélkül;
 • további szárítás elhelyezése;
 • a tekercs felszerelése a fürdőszobán kívül – egy mobil elektromos egység megteszi.

A fürdőszoba 22-24 ° C-ra történő felmelegítéséhez 140 W / négyzetméter sebességű modellt kell választania. Ha a tavaszi-nyári szezonban “tartalék” szárítást telepítenek, akkor optimális teljesítménye 100 W / négyzetméter.

Kombinált eszközök ötvözi a víz és az elektromos módosítások előnyeit. Hátránya – hiány és magas költségek.

Mielőtt fűtött törölközőtartót telepítene a fürdőszobába fűtésből vagy melegvíz -ellátásból, fontos az optimális gyártási anyag kiválasztása.

Lehet rozsdamentes acél, réz / sárgaréz vagy fekete acél. A különböző tekercsek jellemzői:

A fűtés konfigurációját személyes preferenciák és helyiség alapján választják ki. Az U- és M-alakú tekercseket gyakran használják a szovjet fűtött törülközőtartók cseréjére. A halszálkás és létra radiátorok kompaktak, de elég tágasak.

A telepítési módszer szerint a vízvezeték -kiegészítők a következők:

 • alsó vagy felső csatlakozás;
 • szögletes hűtőfolyadék -ellátás;
 • bal vagy jobb kapcsolat.

A legpraktikusabb az oldalsó csatlakozás. Az ilyen modellek különböző telepítési helyekhez igazíthatók. További plusz a dizájn esztétikája.

Általános követelmények a vízvezeték -szerelvény felszerelésére

A csatlakozási szabványokat az SNiP 2-04-01-85 szabályozza. Alapvető szabályok:

Fűtött törölközőtartó bekötési rajzai a fürdőszobában

A tekercs teljesítménye közvetlenül a jól megválasztott bekötési sémától függ. A csatlakozástípust a modell jellemzői és a központosított felszálló helyének figyelembevételével választják ki.

Ajánlott beillesztési módszerek

1. séma. Univerzális oldal / átlós csatlakozás.

A rendszer előnyei:

 • a hűtőfolyadék -ellátás bármely vektora;
 • alkalmas a különböző vízkeringési sebességekhez;
 • nincs szükség légtelenítésre;
 • önkényesen nagy távolságra a központi cső.

Rendszerkövetelmények:

2. séma. Alsó betét.

A rendszer jellemzői:

 • hűtőfolyadék -ellátás – bármilyen irányban;
 • a rejtett telepítés lehetősége – a vezeték elhelyezése a zuhany / kád alatt;
 • a hűtőfolyadék -ellátás megszakadása esetén a Mayevsky csapokon keresztül levegőleeresztésre lesz szükség;
 • az alsó csatlakozás hatékonysága kisebb, mint az “átlós” vagy “oldalsó” rendszer.

A rendszer végrehajtása a következő feltételek mellett lehetséges:

Alternatív sémák

Az 1. számú hagyományos szerelésnél megengedett oldalirányú csapolás nem szabványos csővezetéssel.

Az ábra alternatívákat mutat:

A 2. ábra szerinti alsó csatlakozás a következő módosításokat teszi lehetővé.

Az első esetben az összes kimenet a szárítás alatt található, a másodikban pedig a fűtött törülközőtartó alja fölötti felső bemenet. Ez a kombináció korlátozza a hűtőfolyadék irányát – felülről lefelé. Ellenkezőleg, a rendszer instabil..

Nem működő csatlakozási lehetőségek

A tipikus bekötési hibák a fűtőelem meghibásodását idézik elő. Helytelen összeszerelési sémák:

Egyszerre két nem működő kapcsolat kombinációja figyelhető meg, amikor az építők megpróbálják elrejteni az alsó autópályát a padlóban, a felsőt pedig a mennyezetben.

Hogyan telepítsünk új fűtött törülközőtartót a régi csövekre

Lépésről lépésre elemezzük, hogyan lehet fűtött törölközőtartót csatlakoztatni a fürdőszobában a régi elhasználódott berendezések cseréje érdekében. A technológia meglehetősen egyszerű, és számos kötelező lépést tartalmaz..

A munkaeszközök kiválasztása

Az eszközök listája a vízvezeték anyag típusától függ. A műanyag szerelvényeken keresztül történő felszereléshez konzolokra, gömbcsapokra, csövekre, építő késre, lézer- vagy vízszintre és forrasztópáka szükséges a polimer termékekkel való munkavégzéshez. További készlet: kalapács, csavarhúzók, állítható csavarkulcsok, vonóhorog vagy alternatív tömítés.

Általában a tekercset standardként szállítják:

 • átmeneti sarkok;
 • szilikon és fluoroplasztikus tömítések;
 • teleszkópos konzolok;
 • záró csomók.

Kényelmes, ha a készlet tartalma: Mayevsky csap, reteszelő csavar és dekoratív kupak.

Az elavult tekercs eltávolítása

Mielőtt vízzel fűtött törülközőtartót szerelne be a fürdőszobába kézzel, óvatosan távolítsa el a régi berendezéseket.

Eljárás:

Fontos! A központosított tápvezetékben lévő levágásnak nagyobbnak kell lennie, mint a beépített tekercs csövei közötti távolság az elkerülő út rögzítéséhez szükséges elemek teljes hosszával..

A bypass és a szelepek rögzítése

Az elkerülő út telepítése nem kötelező, de nagyon kívánatos feltétel a fűtött törülközőtartó cseréjéhez. Az O-gyűrűk és a tömítések elemi cseréje a tekercs csatlakozási pontjainál el kell zárni a vizet a rendszerben. Ez azt jelenti, hogy időt kell pazarolnia, és jelentkeznie kell a lakáshivatalhoz. Ha átkötőt helyez az áramkörbe, saját belátása szerint leválaszthatja a tekercsáramkört, és elvégezheti a tervezett javítási munkákat.

A bypass szerepét egy szokásos polipropilénből, rézből vagy acélból készült cső látja el. A telepítéshez három golyósszelepre lesz szüksége. Az elzárószelepek egyik eleme közvetlenül a válaszfalra van felszerelve, és két csap – a visszatérő és a hűtőfolyadék -csatlakozásokra.

Az áthidaló golyós szelepe lehetővé teszi a fűtött törülközőtartó kör vízellátásának intenzitásának beállítását. Ez a döntés azonban meglehetősen ellentmondásos. Sok vízvezeték-szerelő ellenzi, hogy az elzárószelepeket az bypassba üsse..

Telepítési eljárás:

Új szárítógép telepítése és csatlakoztatása

A fűtött törülközőtartó rögzítésének módjának kiválasztásakor a konzolokat kell előnyben részesíteni, nem pedig a falon keresztül történő merev rögzítést. Ez a megoldás megvédi a falat és a csövet a termikus deformációk okozta feszültségektől..

Fontos! A tekercset szigorúan vízszintesen kell felszerelni. Torzulások esetén a fűtött törülközőtartó nyomás alatt elszakadhat

A munka előrehaladása:

Ha nincs szivárgás, akkor a tekercset átkapcsolhatja normál üzemmódba – teljesen nyissa ki a golyóscsapokat.

Az elektromos egység elhelyezése

Az elektromos szárító modell felszerelése valamivel egyszerűbb, mint a víz analógja. A legfontosabb az, hogy tartsa be a biztonsági intézkedéseket az elektromos készülék telepítése és üzemeltetése során..

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell megfelelően fűtött törülközőtartót készíteni a fürdőszobában, felsoroljuk a telepítés alapvető követelményeit:

A csatlakozás típusa az elektromos fűtőelem módosításától függ. Az olaj egységeket szigorúan vízszintesen kell felszerelni, és merev rögzítést igényelnek. A kábeltekercseket bármilyen irányba el lehet fordítani.

Ha az eszközök hatékonyságáról beszélünk, akkor az olajszárítók hőigényesebbek – hosszú ideig felmelegszenek és a kikapcsolás után ugyanannyi ideig hűlnek. A kábel éppen ellenkezőleg, gyorsan felmelegíti a helyiségeket és gyorsan lehűl..

Fűtött törülközőtartó barkácsolású felszerelése a fürdőszobában: videó

Vizuális videó utasítások az oldalra csatlakoztatott fűtött törülközőtartó felszereléséhez:

Mesterkurzus alacsonyabb hűtőfolyadék -ellátású létratekercs beszereléséhez: