Hogyan cserélje ki a fűtőelemet egy vízmelegítőben

Az elektromos vízmelegítők határozottan beléptek az életünkbe, akár otthon, akár vidéki házban használják. De mint minden technika, karbantartást és javítást igényelnek. És Murphy törvénye szerint: “Ha fennáll annak a lehetősége, hogy valamilyen baj történhet, akkor biztosan megtörténik.” És ez számunkra rosszkor fog megtörténni.

És ennek elkerülése érdekében nagyon fontos a vízmelegítő műszaki állapotának figyelemmel kísérése. És ebben a felülvizsgálatban megvizsgáljuk a karbantartás gyakoriságát, hogyan cseréljük ki a fűtőelemet egy vízmelegítőben, és hogyan tehetjük meg saját kezünkkel, anélkül, hogy igénybe vennénk egy szervizközpontot.

Elektromos tároló vízmelegítők építése

A kazán javítása vagy a műszaki felülvizsgálat elvégzése érdekében el kell kezdeni az elméleti részt, amelyet meg is fogunk tenni. Az elektromos vízmelegítő berendezése nem nehéz. Kezdjük sorban. Ennek az eszköznek a felépítése a következőkből áll:

 • a karosszéria a fő rész, talán a legnagyobb, az egész szerkezet annak alapján van összeszerelve;
 • egy hőszigetelő réteg, meg kell szüntetni a fűtött víz hőveszteségét;
 • víztartály, olyan tartály, amelyben vizet melegítenek;
 • melegvíz -bevezető cső, méretben könnyen megkülönböztethető;
 • magnézium anód, a fő védelem a tartály és a fűtőelem korróziója ellen;
 • TEN – melegíti a vizet egy kazánban, működésének elve megegyezik az elektromos vízforralóval;
 • hidegvízellátó cső;
 • érzékelők, a vízmelegítő talán legtechnikailag legfejlettebb része, termosztátot, termikus kapcsolót és termosztátot tartalmaznak, automatikusan be- / kikapcsolják a vízmelegítést és védenek;
 • Vezérlőpult: termosztát gomb, tápellátás -jelzők és módkapcsoló.

Ezek az elektromos vízmelegítők alapvető elemei. Most nézzük meg gyorsan, hogyan működik..

Amikor hideg vízzel kinyitja a csapot, a tartály megtelik, miután a levegő a melegvíz -bevezető csövön keresztül kifolyik, bekapcsolhatja a készüléket a hálózathoz. A hőérzékelők rögzítik a kazánban lévő víz alacsony hőmérsékletét, és bezárják a fűtőelemek elektromos fűtőkörét. Elindul a vízmelegítés a vízmelegítőben. A termosztát helyzetétől függően a felhasználó manuálisan állítja be a kezelőpanel segítségével, a vizet felmelegítik a kívánt hőmérsékletre. Amint a termosztát és a termosztát deklarált hőmérséklete egybeesik, a fűtőelem kikapcsol, a kazán a kívánt vízhőmérséklet fenntartásának módjába lép. Forró víz felvételekor a fenti eljárást megismételjük, a víz hőmérséklete csökken, a termosztát lezárja a fűtőelemek fűtőkörét.

Ebben az esetben az égő lámpa (LED) jelzőfény figyelmezteti a felhasználót a fűtés kezdetére (be) vagy a fűtés végére (ki).

Különböző modellekben és különböző gyártóknál a vízmelegítő berendezés kiegészítő védelmi rendszerekkel, digitális kijelzőkkel stb. De a cselekvés elve mindenki számára megegyezik a fent leírtakkal..

Ha szükséges az anód és a fűtőelem cseréje?

Röviden, a vízmelegítő karbantartását évente egyszer, tisztítással kell elvégezni. A magnézium anód 15 – 18 hónapos folyamatos működés közben, valamint a fűtőelem cseréje a vízmelegítőben változik – ahogy elromlik.

A vízmelegítő karbantartása azt jelenti, hogy szétszereljük, ellenőrizzük az anód, a fűtőelem állapotát, és megtisztítjuk az ülepített iszaptól és vízkőtől. Az ilyen ellenőrzésre legalább két okból van szükség: lehetővé teszi az eszköz élettartamának meghosszabbítását, és további cseréjével időben észreveszi az elemek kopását. Ami a higiéniát illeti, szerintem minden világos a fenti fotón..

A fényképen látható magnézium anód a fő eleme a vízmelegítő fém alkatrészeinek elektrokémiai korrózió elleni védelmének. Csere szükséges, ha a kopás meghaladja a 40%-ot. Nagyon egyszerűen meghatározható – tegye a működő kazán anódja mellé és egy újat, ha a használt típus “szánalmas” – változtassa meg.

A magnézium -anód használatával történő védelem a következő elv szerint működik: a magnézium aktívabban kölcsönhatásba lép a vízzel, mint a vas, így valójában felvállalja az oxigénatomok “támadását”, hogy magnézium -oxidot képezzen. Ebben az esetben a vasatomok érintetlenek maradnak, és a tartályt nem károsítja a korrózió. Ezenkívül az oxigén és a magnézium kölcsönhatása “lágy” Mg (OH) 3 sót képez, amely könnyen eltávolítható a vízmelegítő tisztításakor. A fent említett tulajdonságokkal összefüggésben fontos a magnézium -anód állapotának monitorozása és időben történő cseréje..

Az Electrolux vízmelegítő fűtőelemének cseréjének szükségességére utaló jelek észrevehetők mind a vízmelegítő szervizelésekor (ha a védőburkolat sérülése nyomokban látható), mind pedig a következő esetekben:

 • az RCD védelem a kazán bekapcsolásakor aktiválódik, ami rövidzárlatot vagy jelentős áramszivárgást jelez, általában ilyen helyzetekben a fűtőelemek meghibásodtak;
 • a vízmelegítő be van kapcsolva, de a víz nem melegszik fel, ha multiméterrel történő ellenőrzéskor a fűtőelem érintkezőin lévő feszültség jelen van – valószínűleg nyitott.

A fűtőelem cseréjének eljárása

Például egy Ariston vízmelegítő fűtőelemének cseréje és a karbantartás szinte azonos, és nem jelentenek semmi nagyon bonyolultat. Gondoljuk végig lépésről lépésre.

Szerszám: Phillips és egyenes csavarhúzók kellenek; csavarkulcsok (lehetőleg sapka) 14/22 és 8/10 méretben; fogó; multiméter; rongyok, amelyek jól felszívják a nedvességet, vagy törlőkendő (sokat); a fűtőelem elemei és (vagy) a magnézium anód.

Ha minden készen áll, elkezdjük szétszedni:

 • Elzárjuk a vízellátást, általában a víz elzáró csapja a kazán közelében található, ha nem, akkor leválasztjuk a bemenetet a felszállóról vagy az Ön rendelkezésére álló bármely módon;
 • Húzzuk le a vízmelegítőt a hálózatról, vagy dugóval a konnektorból, vagy más, az Ön rendelkezésére álló módon;
 • Csavarhúzóval távolítsa el a védőburkolatot, és multiméterrel mérje meg a feszültség hiányát a bemeneti kapcsokon. Egyébként ebben a helyzetben az ellenállás mérésére szolgáló skála segítségével ellenőrizheti a fűtőelemek épségét, ehhez leválasztjuk a vezetékeket a fűtőelemek érintkezőiről és mérjük. Ha épek, a készülék ellenállást mutat, a nyíl eltér, ha nem, ki kell cserélni.

 • Folytatjuk a víz leeresztését a készülékből. A víz elvezetése a csatlakozás módjától függ. Ha egy gondoskodó szerelő a vízmelegítő telepítésekor külön csapot biztosított a hideg víz bemeneténél – minden egyszerű, felhelyezünk egy tömlőt, elküldjük a csatornába, kinyitjuk a szelepet, és megvárjuk, amíg el nem fut. Ha nincs ilyen kapcsolat, akkor nehezebb lesz. Ki kell csavarni a hidegvízellátó tömlőt, és le kell engedni a vizet a vödörbe, nagy mennyiségű kazán esetén az öröm átlag alatti … Ne felejtse el kinyitni a melegvíz kivezető csapot, ez szükséges a levegő áramlásához lépjen be a tartályba – a víz gyorsabban elfolyik.
 • A víz leeresztése után eltávolíthatja a kazánt a fali tartóról, ha szabadon hozzáférhet a fűtőelemekhez, nem tudja eltávolítani. Ahogy szeretnéd.

 • Húzzuk le a vezetékeket, és írjuk le, melyik színű a vezeték. A bemenet színei általában a következők: barna – fázis, kék – nulla, más színek – őrölt. Ha van lehetőség fénykép készítésére – tedd meg, jól jöhet.

 • A vezetékek leválasztása után folytatjuk a fűtőelem eltávolítását. A rögzítés általában 6 csavarral van megszervezve, de a különböző modellekben a rögzítés eltérhet, például az alábbi képen látható modell szerint. Nem sietünk kicsavarni az összes anyát, bár leeresztettük a vizet, annak egy részét, valamint a vízkőt és egyéb szennyeződéseket. Fokozatosan csavarja le és engedje le a maradékot egy medencébe vagy bármilyen más edénybe. Ha eltávolította a kazánt a tartóról, itt könnyebb – kicsavarjuk az összes csavart, és kivesszük a fűtőelemet. Megfordítjuk a vízmelegítőt, és leengedjük a maradék folyadékot.

 • Néhány kazán elektronikus vezérlőpanelt használ, ne aggódjon, sok vezeték lehet, de nem minden olyan ijesztő, mint amilyennek látszik. Először a vezetékek leválasztásakor rögzítsen vagy fényképezzen. Másodszor, sok terminálnak saját kialakítása van, és egyszerűen nem illeszkedik más csatlakozókba. Ha mindent óvatosan tesz, és nem siet, akkor nagyon kicsi a hibázás esélye..
 • Miután kivettük a fűtőelemeket, ronggyal vagy szalvétával megtisztítjuk a tartály belső tartályát. Hagyja megszáradni, ez az eljárás felgyorsítható normál hajszárítóval..

 • Cseréljük a fűtőelemet, ha szükséges, az anódot, és fordított sorrendben mindent összegyűjtünk. Rögzítjük a fűtőelemet. A tartály és a fűtőelem alapjának tömítettségéről gumi tömítés gondoskodik, ha ép – tegye vissza, ha horpadások vagy törések vannak – újat kell vásárolnia, különben a készülék szivárog.
 • Csatlakoztatjuk az elektromos alkatrészt, feljegyzések vagy fényképek alapján, és még egyszer ellenőrizzük, hogy minden megfelel-e az eredeti űrlapnak. Rögzítjük a védőburkolatot, csatlakoztatjuk a tömlőket, és megpróbáljuk a hidegvízellátást. NE HASZNÁLJON HÁLÓZATBA!
 • Ha a kazántartály megtelt, nincs szivárgás – várjuk, amíg a levegő megáll a forróvíz csapon. Ha nem talál további szivárgási problémát, akkor csatlakoztathatja a hálózathoz. Várjuk, amíg a víz felmelegszik, és ha minden megtörtént, akkor rendben – használjuk, mint korábban, örömünkre.

Nem lesz nehéz fűtőelemet vagy anódot vásárolni. Például egy 2 kW-os Termeks vízmelegítő fűtőelemének ára az online áruházakban 20-30 dollár körül ingadozik. A magnézium anód még olcsóbb a 3-5 USD folyosókon.

Valójában ez az egész eljárás, a vízmelegítő fűtőelemének cseréje, másfél órán keresztül működik, de a javítással megtakarított összeg kellemesen fogja Önt és szeretteit.