Hogyan élesítsük a repülőgépet

Leggyakrabban sík alakú szerszámot használnak a fa feldolgozásához. Ha azonban a készülékben lévő pengék nincsenek megfelelően élesítve, a termék egyenetlen éleket és rossz minőségű feldolgozást kap. Beszélünk a sík további élezésének módjairól..

Tartalomjegyzék:

Gyalu: készülék, működési elv és fajtái

Sok szerszám létezik, amelyekkel fát dolgoznak fel. Mindegyiket megkülönbözteti egyedi jellemzői, funkciói és célja. A repülőgép nagy múltra tekint vissza, de továbbra is használt, gyakorlatilag változatlan..

Ennek az eszköznek a fő elemei közül megemlítjük:

  • acél kés;
  • Blokk;
  • ék.

Egy repülőgép esetében az árat a típusa határozza meg, ennek az eszköznek az olcsóbb kézi változata. Mielőtt hozzáfogna a gyalukések élezéséhez, ismerkedjen meg azok jellemzőivel..

A gyalu elektromos változatán a késeket egy speciális dobra rögzítik. Segítségükkel különféle részletek gyalulását végzik. Két lehetőség van a kések elhelyezésére: ha egy kés vagy két kés van a gyalugép felületén. Kések készítéséhez szerszámacélt vagy volfrám -karbidot használnak. A második lehetőség nem alkalmas az újbóli élezésre, az ilyen késeket működési zavarok esetén ki kell cserélni.

A pengék alakjához képest egyenesek, hullámosak vagy göndörök. A szerszám használata előtt ellenőrizni kell a kések helyes beszerelését. A kés szélének néhány tized milliméterrel ki kell nyúlnia a sík külső részén. Annak érdekében, hogy ellenőrizze a kés elhelyezésének minőségét, szemrevételezéssel ellenőrizze, és szükség esetén korrigálja a helyét..

A termék kiváló minőségű felületének biztosítása érdekében a pengének legalább 0,5 mm-rel ki kell nyúlnia a gyalugép felületéről. Durvább feldolgozás esetén 1 mm -es pengenyúlvány megengedett.

A kés elektromos síkon történő beállításához forgassa el a beállító csavarokat jobbra vagy balra. Miután elérte a kések kívánt helyét, a folyamat leáll..

A felső lap felületén található központosító kar vagy csavar segítségével rögzítheti a pengét az elektromos gyalugép felületéhez. A gyalukések vastagsága változó, némelyikük ellenáll a szögek jelenlétének egy fából készült nyersanyagban, míg mások eltörnek. Ezenkívül a vastagabb kés opciókat könnyű élezni, kevésbé kopni és hosszabb ideig tartani..

Ha a letörés végén fényes csík található, feltétlenül élesítse a kés pengéjét. A gyaluk egyes modelljei kétoldalas kések jelenlétét feltételezik, amelyek unalmassá válva a másik oldalra fordulnak és működnek.

A mérethez, a kialakításhoz és egyéb jellemzőkhöz képest sok lehetőség van a gyaluk számára. Közülük megjegyezzük:

  • elektromos sík – ennek a síknak a fő eleme egy elektromos motor, amely jelentősen növeli a berendezés termelékenységét és a fafeldolgozás sebességét;
  • kézi gyalugépek – műanyagot, fémet vagy fát használnak mechanikus berendezések gyártásához, mindegyik elemnek megvannak a maga előnyei és hátrányai a működésben, a leggyakoribbak a fából készült repülőgépek.

Ezenkívül a gyaluk megkülönböztethetők a feldolgozott felület típusától. A sík gyalulást végző gyalulók között megjegyzendő:

1. Szerszám félcsatlakozó formájában – a gyalu rövidített alfaja. A gyalulóblokk átlagos hossza nem haladja meg a hatvan centimétert. Segítségével nagyméretű alkatrészeket dolgoznak fel..

2. A medvén, a szokásos síkkal ellentétben, mindkét oldalon fogantyúk vannak. Ez az eszköz egy speciális ék alakú darabot használ a kés tartására. Ez az eszköz két személy részvételét igényli. Ennek az eszköznek a segítségével nagy részeket vágnak ki. Például a házak, mennyezetek vagy padlók burkolásához használt fa. A Medvedka lehetővé teszi egy fa eltávolítását egy milliméteres réteggel.

3. A fa végső tisztításának elvégzéséhez csiszológép alakú szerszámot használnak. Ez az eszköz lehetővé teszi a hibás területek, végek, csomók tisztítását. Ezt a síkot kettős kés jelenléte jellemzi, amelyen egy egyenes penge található..

4. Zinubellel a fafelületek érdesebbek lesznek. Így a fából készült nyersdarabok összeragasztásakor megnövekedett tapadás jellemzi őket. Fűrészes hornyok találhatók a kések felületén. Mivel a kés a készülékben nyolcvan fokos szögben van, a fafeldolgozás során nem keletkeznek bevágások.

Ezenkívül a következő gyalugépeket kell kiemelni:

  • vége – alkalmas egy kis területű fa megmunkálására, zavaros szerkezetű;
  • a gyalu egyetlen változata – lehetővé teszi a fa másodlagos feldolgozását, a folyamat során tökéletes forgácsot lehet kapni;
  • a kettős gyalu lehetővé teszi, hogy két kés jelenlétének köszönhetően ideális minőségű feldolgozott fafelületet kapjon.

Különbség van a göndör gyalulást végző eszköz között is:

1. Sík zenzubel formájában – két kés jelenlétében különbözik, ami jelentősen javíthatja a feldolgozott felület minőségét.

2. Federgubelny sík – segítségével a fa részeken hosszirányú nyúlványokat hoznak létre. A szerszám speciális pengével rendelkezik, amelynek segítségével téglalap alakú kiemelkedés érhető el az alkatrészen.

3. A negyedek lecsupaszításához falzebel eszközt használnak. Egyetlen késsel és lépcsős talppal rendelkezik.

4. Ezenkívül vannak olyan eszközök, amelyek fából készült nyersdarabokat lekerekítenek, hosszirányú horonycsuklókat vágnak rájuk.

Eszköz kések élezésére gyalukhoz

A fő jelek, amelyek azt jelzik, hogy a gépet élezni kell, a funkciók rossz teljesítménye: meghosszabbított idő a fa megmunkálásához, rossz minőségű feldolgozás stb..

Ha nincs tapasztalata a sík élezésében, akkor jobb, ha ezt a folyamatot szakemberekre bízza. Mivel a helytelenül élezett szerszám nem képes az anyag megfelelő feldolgozására. Ezenkívül az élezés során sérülésveszély áll fenn..

A sík élezése nagyon nehéz folyamat, különösen akkor, ha az elektromos sík élesíthető. Ezt az eszközt a különböző formájú és méretű pengék jellemzik. Így az egyenes pengék segítségével a negyedekből mintát vesznek, a lekerekített kések lehetővé teszik a nagy felületű munkadarab feldolgozását..

A pengéket csak akkor lehet élezni, ha gyártásuk anyaga szerszámacél. Ellenkező esetben újakra kell cserélni őket..

A gyalukések kiváló minőségű élezésére jellemző, hogy ezt követően a szerszám egyenletesen távolítja el a forgácsokat a felületről. A kézi típusú sík élesítéséhez szüksége lesz:

  • csiszolópor;
  • kövek őrlése.

Ezek a gyalukések élezésére szolgáló eszközök általában rendelkezésre állnak, azonban a velük való munkavégzés ismerete nélkül meglehetősen nehéz a síkot hatékonyan élezni. Az élezési folyamat finomhangolással ér véget, vagyis a penge olyan beállításával, hogy egyenletesen távolítsa el a forgácsot.

Ha a síkot megnövelt keménységű fával vagy olyan alkatrészekkel dolgozzák fel, amelyeken nagyszámú csomó található, akkor tompaságának sebessége nő..

A gyalukés élezése érdekében, különösen akkor, ha sok horpadás van, a legjobb, ha nagy átmérőjű csiszolókorongot használ. Mivel az élezés során a kések kissé meghajlanak, homorúvá válnak, egy nagyobb átmérőjű kör megakadályozza ezt a folyamatot. A végén azonban még mindig szükség van a letörés igazítására a tökéletes egyenletesség elérése érdekében..

Előnyös, ha két körű, finom és durva szemcséjű csiszolót választunk. Ily módon a gyalukések tökéletes illeszkedése érhető el. A gyalu élezési szöge is különösen fontos, mivel az élezett felület minősége ettől függ..

Az élezési folyamat során a kés ne nyomja túl erősen a kereket, mivel a fém túlságosan eltávolításra kerül. Ezenkívül ajánlatos a pengét hideg vízben hűteni az élezés során, mivel a hevítés során deformáció veszélye áll fenn..

Miután a pengét csiszolókoronggal befejezték, finom szemcsés rúddal és polírozó pasztával fejezték be. Ez a folyamat sok időt vesz igénybe, és sok erőfeszítést igényel, hogy a pengék ne váljanak túl unalmassá, célszerű időnként élezni őket..

Ha a pengét nem időnként korrigálják és nem élezik, akkor a feldolgozott alkatrészek minősége csökken, a kések meg vannak őrölve, és ki kell cserélni. A gyalukés élezési szöge huszonöt és negyvenöt fok között van. Az élezési szög pontos értéke határozza meg annak az anyagnak a keménységét, amelyből a penge készült. A penge élezési szögének ellenőrzéséhez használjon saját készítésű sablont..

Hogyan élesítsünk egy síkot: az eljárás technológiája

A gyalu élezése magában foglalja a beállítását és beállítását is. Ez a folyamat a penge beállításán és a talpon túlnyúló mennyiség beállításán alapul. Ennek az értéknek a meghatározásához ellenőrizze a műszert az elejétől a talpig. Ha a kést túlságosan gurítják ki a gyalugépből, akkor a forgács vastagabb lesz, miközben a fa rágottnak tűnik.

Ha a pengét egy shekhrebelbe szerelték fel, akkor ez a tény normális lenne, mivel ez az eszköz durva fafeldolgozáson megy keresztül. A sík azonban tökéletesen egyenletes állapotba dolgozza fel a fát, és a belőle eltávolított forgácsnak mérsékelten vékonynak és egyenletesnek kell lennie..

Ha a kések túl kevés hézaggal vannak felszerelve, akkor a forgácsot gyakorlatilag nem távolítják el a felületről. Ebben az esetben a fa feldolgozásának ideje többször megnő. Ha a kés egyenetlenül van beállítva a gyalugép elején és alján, akkor szinte lehetetlen tökéletes egyenletességet elérni..

A penge vízszintes helyzetbe történő beszereléséhez csak a szerszám ellenőrzésével és működésének időszakos ellenőrzésével kell vezérelnie. A csavar meghúzása előtt ellenőrizze a síkot durva fán, ha szükséges, a pengét egyik vagy másik irányban korrigálják..

Az éket, amely megfogja a pengét a síkban, megfelelően kell felszerelni a síkra, mivel a csúsztatás során a penge deformálódik. Használjon kalapácsot az ék meghajtásához. És a sík pengéinek gyengítéséhez több ütést kell ütnie a repülőgép hátsó felületére egy kalapáccsal. A blokk hátuljának megérintése növeli a penge nyúlását a gyalukon, az elülsőre koppintva ez az érték csökken.

A gyaluk egyes modelljeit megkülönböztetik a beállító csavarok jelenléte, amelyek egyszerűsítik a kések beszerelési folyamatát..

Gyalukés élező gép

A legegyszerűbb eszköz, amely lehetővé teszi a sík élesítését, egy blokk, amelynek felső része késsel és vésővel van felszerelve. Az élezés szöge a rúd csiszolóanyaghoz viszonyított magasságától függ. Az élezés során a penge egyik oldalát a készülék csiszoló részére, a másodikat a rúd második részére kell felszerelni. Annak érdekében, hogy a rúd jól csúszjon a felületen, és ezáltal élesedjen, helyezzen alá üvegből készült állványt.

Ennek az eszköznek az egyetlen hátránya, hogy a csiszolóanyagnak csak egy kis részét használják fel, így az élezési folyamat tovább tart. Egyes eszközök görgős mechanizmusokkal vannak felszerelve, amelyek biztosítják kiváló minőségű csúszásukat..

Külsőleg a sík élezésére szolgáló eszköz úgy néz ki, mint egy acéldoboz, amelyen belül egy polc található. A szorítócsavar az élezett penge rögzítésére szolgál. A görgők élesíthető tengelyre vannak szerelve. A munka során a szerszámot a csiszolóanyag felületére szivattyúzzák. Figyelni kell a penge felületre nyomásának egyenletességét..