Hogyan és mit kell fúrni

A válasz erre a kérdésre nemcsak a javítási munkák kezdőit, hanem a profi építőket is érdekli. Valójában fúró használata nélkül még a legáltalánosabb polcot vagy horgot sem lehet rögzíteni. Fém, beton, csempe, üveg vagy kő esetében a kalapács és a szög nem a megoldás. Egy szép, tiszta lyuk fúrásához nemcsak bizonyos készségekre van szükség, a megfelelő fúró kiválasztása és élezése fontos szerepet játszik.

Tartalom

Milyen gyakorlatok vannak?

A fúrás a leggyakoribb módja annak, hogy lyukat kapjunk bármilyen anyagból. Ennek a folyamatnak a fő eleme a fúró, amelynek típusát a kezelendő felület típusától és a munka céljától függően választják ki..

Ennek a vágószerszámnak számos osztályozása létezik..

A munkadarab kialakítása szerint a fúrók spirális, lapos, kör alakú, központosított, egyoldalas vágófúrókra vannak osztva, mélyfúráshoz.

A farokrész kialakításától függően a fúrók hengeres, kúpos, három-, négy- és hatszögletű, SDS-fúrókra vannak osztva.

Rendeltetésük szerint (feldolgozott anyag típusa): fúrók fémhez, fához, betonhoz, üveghez, kőhöz, kerámiához, univerzális.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fúrót?

A fúró kiválasztásakor a fő szabály az, hogy a vágószerszám szerkezetének keményebbnek kell lennie, mint a feldolgozandó anyag szerkezete. Gipszkarton, fa, műanyag fúrásához hagyományos nagy szilárdságú acélfúrót használhat. Kő, tégla vagy beton fúrásához keményfém fúrót kell használnia – ezeknek a fúróknak a csúcsai ötvözetlemezei keményebbek, mint a beton és a kő. Leggyakrabban egy ilyen ötvözet szerepe lesz győztes – a volfrám ötvözete kobaltnal 9: 1 arányban.

Szükséges a megfelelő méretű fúró kiválasztása az elvégzendő munka típusához. A fúró átmérőjét és hosszát a feldolgozott felület tömegétől függően választják ki – minél nagyobb, annál vastagabb és hosszabb a fúró. A mindennapi életben leggyakrabban használt fúróátmérők 6-12 mm. A kis polcok vagy függönyrudak 6 vagy 8 mm -es fúróval rögzíthetők. A WC -t rögzítheti a 10 mm átmérőjű fúróval fúrt lyukakba. A specifikusabb munkákhoz különböző méretű fúrók szükségesek.

A fúró kiválasztásakor fontos figyelembe venni a munkaeszköz funkcionalitását, amelyet a feldolgozandó anyag típusa alapján választanak ki. Hagyományos fúróval fúrhat lyukakat fába vagy műanyagba. Az elektromos fúró vagy csavarhúzó használata leegyszerűsíti a munkát. Ezek az eszközök nélkülözhetetlenek kő- és fémfelületek fúrásához. Ha lyukakat kell fúrni a betonba, akkor a legjobb, ha kalapácsfúrót használ..

A fúrók kiválasztásakor fontos figyelni a megjelenésükre. A minőségi szerszám nem tartalmazhat forgácsot, karcolást vagy egyéb hibát.

A legjobb, ha olyan jól ismert gyártók fúróit választja, amelyek bizonyítottak a piacon-ez biztosítja a rossz minőségű szerszámok vásárlását és a pénzpazarlást..

Fúró kiválasztása fémhez

A fémfúró segítségével könnyedén lyukakat készíthet fémkerámia, ötvözött és ötvözetlen acél, színesfémek és öntöttvas között.

A leggyakrabban használt sodrott fúró fémhez, amely egy hengeres rúd, két spirális horonnyal, amelyek vágóéleket képeznek.

Leggyakrabban ezek a fúrók nagy sebességű vagy ötvözött acélból készülnek. Ezek az anyagok erős, tartós fúrókat készítenek, amelyekkel a legtöbbet hozhatja ki munkájából..

A fémhez használt hengeres és kúpos fúrók gyakoriak. A Hss kúpos fúrók kiválóan alkalmasak fémlemezek megmunkálására. A Hss Sprint fémfúrók kézi fúrókkal használhatók. A professzionális fémfúrók egyéb márkái közé tartoznak a DeWolt, a Bosch és a Ruco fúrók..

Lépcsős fúró segítségével tiszta lyukat kaphat a fémlemezben anélkül, hogy deformálná..

Fúró kiválasztása betonhoz

A betonfeldolgozás nem könnyű feladat az anyag ereje és ereje miatt. Keményfém és gyémánt fúrókat használnak lyukak fúrására a betonban. A beton fúrását legegyszerűbben aszimmetrikus fúróval lehet elvégezni. És jobb, ha lyukat tervez, és fúrást kezd egy hagyományos élezésű fúróval.

A betonhoz használt sds-fúrók nagyon népszerűek. Kifejezetten kemény betonszerkezetek és nagy ütésterhelések kezelésére tervezték.

A beton professzionális fúrásához Bosch fúrókat használnak. A Bosch fúrók négy spirál alakúak, ami lehetővé teszi az anyagmaradványok gyors eltávolítását a lyukból.

Fúró kiválasztása fához

Több lyukat is fúrhat egy fafelületbe fémfúróval, de a fával való állandó munkavégzéshez, amelyben a pontosság és a pontosság fontos, nem lehet speciális fúró nélkül.

A fa szerkezetek megmunkálásához leggyakrabban sodrófúrókat, tollfúrókat és hengeres fúrókat használnak..

A sodrófúrók előnye, hogy a munka befejezése után könnyen eltávolíthatók a munkaterületről. Tollfúrókkal 10 mm vagy annál nagyobb átmérőjű vakfuratokat készítenek a fába. Az ilyen fúrókat kifejezetten lyukak létrehozására használják, mivel lehetetlen meglévő lyukat fúrni a segítségével, mivel nincsenek vágóélek az oldalfelületen. Nagy átmérőjű lyukak létrehozásához hengeres vagy magfúrót használnak. Egy ilyen fúró használata lehetővé teszi, hogy hibátlanul tiszta lyukat kapjon, nagy feldolgozási hatékonysággal..

Amit a fúrásról tudni kell?

A fúrási folyamat során a vágószerszám felmelegszik, ami az acél szerkezetének megváltozásához és a fúrógép élettartamának csökkenéséhez vezet. Ezért, ha nagy számú lyukat kell fúrni egy erős anyagban, a fúrót le kell hűteni úgy, hogy vízzel egy edénybe engedi..

Amikor különféle anyagokkal dolgozik, érdemes megismerni a fúrás néhány jellemzőjét. Ha lyukat kell fúrni a csempebe, akkor egy lyukat kell készíteni a lyuk tervezett helyén. Ez azért történik, mert a csempe máza sokkal erősebb, mint maga a csempe, és nagy sebességgel a fúró ki tud csúszni, nyomokat hagyva a csempén. A bevágás fúrószár, acél dübel vagy speciális lyukasztó segítségével készül. Ugyanez a művelet segít minőségi lyukakat fúrni a fémfelületeken..

Fontos megfigyelni a lyukak fúrási mélységét. Ha a fal vékony, akkor fennáll a fúrás veszélye. Ezzel szemben vastag tégla- vagy betonfalak fúrásakor figyelembe kell venni a rögzítőelem hosszát. A kívánt mélységű lyukat készíthet, a fúrókon feltüntetett speciális gyári ütközőkre összpontosítva. Ha nincsenek ilyen jelek, akkor csavarjon egy kis elektromos szalagot a fúróra, ezzel jelölve a szükséges fúrási mélységet.

Annak érdekében, hogy elkerülje a csempe felhasadását fúrás közben, fúrót kell használnia a munkához, és kapcsolja ki az ütközési módot.

Az alábbiakban bemutató videó található egy csempe fúrásáról.

A gyémánt fúró segítségével minőségileg és gyorsan fúrhat lyukat erős anyagokban. Ez a lehetőség a legjobb választás, ha nagy számú lyukat kell készíteni rövid idő alatt..

Középső lyuk fúrásához és további feldolgozásához használjon középfúrót.

Ez a fúró akkor is alkalmas, ha ki kell fúrni egy „makacs” csavart vagy facsavart..

Nagy átmérőjű vakfuratok fúrásához, például átmenő vagy csuklós lyukakhoz, Forstner fúrót használnak zsanérok bútorokba történő beszerelésére..