Hogyan kell helyesen dolgozni lyukasztóval

A kalapácsfúró nélkülözhetetlen asszisztenssé vált mind az építésben, mind a javításban. Ezt az erőteljes elektromos szerszámot, amelynek egyik fajtája máris tiszteletet kelt, téglából és betonból készült munkákhoz tervezték, de ugyanolyan jól használható fa vagy fém megmunkálásához, mint egy hagyományos fúró..

Hogyan kell kalapácsfúróval dolgozni, hogy az Ön által választott szerszám hosszú évekig szolgáljon? A kőzetfúró helyes működése nemcsak megnöveli a szerszám élettartamát, hanem jelentősen csökkenti a használat közbeni sérülés kockázatát. Szükséges bizonyos munkamódszerek alkalmazása, amelyek nem teszik lehetővé a szerszám túlterhelését, valamint figyelemmel kell kísérni annak időben történő megelőzését..

A perforátorok rövid leírása

Annak megértéséhez, hogyan kell helyesen dolgozni lyukasztóval, vegye figyelembe annak képességeit..

Ezt az erőteljes kézi elektromos kéziszerszámot kemény anyagok, például vasbeton, fém és kő ütésére tervezték. A perforátor segítségével nemcsak különböző átmérőjű lyukakat fúrhat, hanem lecsiszolhatja a régi csempéket, áttörheti a padlót és a falakat, lyukaszthatja a közműveket.

A kalapácsos fúró különböző módokban képes dolgozni, ami szinte univerzális szerszámmá teszi. Ez a forgás ütéssel és ütés nélkül, beton, kő, fém és fa fúrása, ütés forgás nélkül. A professzionális kalapácsfúró helyettesítheti az emelőkalapácsot is.

A perforátor belsejében ütőmechanizmus van – elektro -pneumatikus vagy elektromechanikus. Az aktiváláshoz csak nyomja meg a gombot. Maga a mechanizmus csapást okoz, további erőfeszítésekre nincs szükség.

Ennek az eszköznek a fő hátránya a jelentős súlya. Tömege szerint a perforátorokat hagyományosan 3 csoportra osztják: 18 kg -ig – könnyű, 18-25 -ig – közepes, 25 -nél több – nehéz. A műszaki specifikációk jelzik az ütközési erőt, amely a legtöbb háztartási lyukasztónál 2-3J lehet, a professzionális szerszámokban pedig 2-10 és 5-18J, valamint a percenkénti ütések gyakorisága, a teljesítménytől függően, percenként 23 ezer ütéstől 44,5 ezerig.

A forgó kalapácsok két rögzítőrendszert használnak a cserélhető szerszámokhoz. Ezek az SDS + és az SDS-MAX. Szárátmérőjükben 10 mm, illetve 18 mm. Könnyű kalapácsos fúrógépeken, amelyek súlya nem haladja meg az 5 kilogrammot, az SDS + patron van felszerelve. Az ilyen eszközök lehetnek háztartási és professzionálisak. Az SDS-MAX tokmány 5 kg-nál nagyobb súlyú kőzetfúrókhoz készült. Az SDS-MAX eszközöket professzionálisan használják.

Hogyan készítsünk elő egy forgó kalapácsot a munkához

A munka megkezdése előtt meg kell találnia egy eltávolítható szerszám felszerelését és eltávolítását, amelynek rögzítési rendszere a perforátor súlyától függ.

Vegyük fontolóra egy cserélhető szerszám telepítését a BOSCH GBH 2-26 perforátor használatával. SDS + típusú szárszárakat használ, négy résszel. A fúró felszerelése előtt meg kell tisztítani a szárát, és meg kell kenni egy speciális fúrózsírral. A kenés hozzájárul a kőzetfúró gördülékenyebb működéséhez és meghosszabbítja annak élettartamát.

A szerszám beszereléséhez a kenőgyűrűt vissza kell mozgatni. A patront kinyitják és behelyezik. Ezután kissé meg kell fordítania és rögzítenie kell a kívánt helyzetben. Ezt követően a csúszógyűrűt ki kell oldani, ami lehetővé teszi a szerszám rögzítését. Győződjön meg arról, hogy a szerszám megfelelően rögzítve van a kívánt helyzetben. Az alkatrészek beszerelése vagy eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a forgó kalapács ki van kapcsolva és ki van húzva..

A kalapácsos fúróval való kényelmesebb munkavégzéshez puha kiegészítő fogantyút kell csatlakoztatnia, ami csökkenti a rezgésszintet. A munka megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy megfelelően rögzítve van.

Hogyan lehet ütéssel dolgozni különböző módokban

Fúrási mód

A szerszámot először ütés nélkül fúrás üzemmódba kell kapcsolni. Ebben az esetben a kapcsoló a jelzéssel szemben van felszerelve, ami fúrónak tűnik. Ezt követően a fúrót a megfelelő helyre kell helyezni, és a gombbal be kell kapcsolni a szerszámot. Fúráskor nem kell erősen nyomni a perforátort, a nyomás ne haladja meg az öt kilogrammot.

Fúrótokmányok használatakor tilos az óramutató járásával ellentétes irányban és ütközési helyzetben végzett fúrást használni, mert ez károsíthatja a tokmányt, és elválhat az elektromos szerszámtól. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a kalapácsos fúróhoz hozzáadták az “ütközésgátló” funkciót, amelyet különféle lyukak fúrására terveztek fába vagy fémbe..

A szerszám tényleges működése előtt ellenőrizni kell az üzemmódot, amelyben található. A kőzetfúrónak körülbelül egy percig üresjáratban kell lennie. Ügyeljen a sebességváltó működésére. Nem lehet idegen zaj, rezgés és kopogás. Az égő szagoknak vagy a füst megjelenésének is figyelmeztetnie kell. Ezek megjelenhetnek az elektromos szerszám meghibásodása esetén..

Ütvefúrás mód (fúrás)

Először a kalapácsfúrót kalapácsfúrási módba kell kapcsolni. Ebben az esetben a váltókapcsolót a jel fölé kell felszerelni egy fúró és egy kalapács képével. Ezt követően a fúrót úgy kell elhelyezni, hogy lyukat kell készíteni, majd be kell kapcsolni a szerszámot.

A fúrás során meg kell próbálnia, hogy ne ferdítse el a fúrót, ne engedje elcsúszni a kívánt pontról. A kalapácsos fúrót szilárdan kell tartani, de ne nyomjon rá. A könnyű nyomás optimális eredményt ad.

Amikor a lyukat morzsával és porral töltik meg, próbálja meg üríteni a fúrót, hogy tisztítsa meg a törmeléket. Ez megkönnyíti a további munkát..

Beton fúrásakor a fúró a vasalásba ütközhet. Annak érdekében, hogy ne veszítse el a szerszám feletti uralmat, még a munka megkezdése előtt figyelembe kell vennie ezt a lehetőséget, és azonnal kényelmes helyzetbe kell helyeznie, biztonságosan tartva az ütőt..

Ütési mód

Az ütésmódot kalapáláshoz és véséshez, valamint véséshez használják. A kapcsoló a kalapácsjel fölött ütés üzemmódba van állítva. A szerszámot két kézzel és nagyon határozottan kell fogni. Kapcsolja be az ütést. Annak érdekében, hogy a sztrájkhoz megfelelő helyen legyen, némi erőfeszítést kell tenni. Itt nincs szükség nagy erőre sem, mivel az eredmény ettől nem fog javulni..

Ne feledje, hogy a lyukasztó működése közben nem változtathatja meg a helyzetét.

Technikák az ütéssel történő helyes munkavégzéshez

1. Munka közben védőfelszerelés használata szükséges. Ezek közé tartozik a szemüveg, a kesztyű és a füldugó. Gombos overallban kell dolgoznia, eltávolítva mindent, ami véletlenül feltekerhet a fúrógépen végzett munka során.

2. Ne nyomja erősen a kőzetfúrót ütés vagy fúrás irányába. Ez nem szükséges, mivel ez nem befolyásolja a szerszám ütési erejét és teljesítményét, de emiatt meghibásodhat..

3. A kalapácsos fúrónak nem szabad alapjáraton járnia, mert ebben az esetben az ütközési energiát elnyelik a mechanizmusok, és ez további kopásukhoz vezet.

4. Ha porózus és laza anyagokkal dolgozik, akkor jobb, ha nem kalapácsos fúrást használ, hogy elkerülje az omlást..

5. Ha megnövelt keménységű anyagokkal dolgozik, ajánlott speciális kenőanyagot használni. A gépolaj kenőanyagként használható.

6. A szilárd anyagokkal végzett munka folyadékhűtést is igényel. Különleges emulziók működhetnek vágófolyadékként, zsírt vagy gépolajat is használnak.

7. Ha a pénz megtakarítása érdekében hosszú fúrókat kell használni, akkor célszerű rövidebb, azonos átmérőjű fúrókkal kezdeni a fúrást..

8. Rendszeresen, 180-200 lyukonként meg kell zsírozni a fúrószárakat, miután megtisztította őket a portól és száraz ruhával megtörölte őket. Kenőanyagként szilárd olaj vagy lítium használható..

9. A fogyóeszközök erőforrásainak növelése érdekében időnként hagyja lehűlni a fúrót, és hűtse le a bóraxot vízben vagy gépolajban.

10. Figyelemmel kell kísérni a szerszámtest felmelegedését azon a területen, ahol a sebességváltó található. Erős hőség esetén szünetet kell tartania a munkában, amíg a kalapácsfúró le nem hűl. Nem ajánlott vizet használni hűtéshez, mivel a víz, ha a házba kerül, károsíthatja a műszert..

11. A műszer munka- és pihenőidejét váltakozni kell. Professzionális kőzetfúróknál ajánlott minden 30 perc után 10 perces szünetet tartani..

Forgó kalapács gondozása és kezelése

Az élettartam hossza közvetlenül attól függ, hogyan tartják be a lyukasztás alapvető szabályait. Először is figyelni kell a szerszám kenésére. Itt nem érdemes spórolni, főleg, ha konkrét munkát kell végezni..

A munka során mindig sok építési por keletkezik. A perforátort porszívóval védheti meg tőle. Sok modell speciális szerelvényekkel rendelkezik a testen, amelyhez a tömlőt rögzítik. Annak érdekében, hogy megvédje magát a betonrészecskékektől, a fúrón pajzsot helyezhet, amely például műanyag palack aljáról készült.

Hogyan kell dolgozni kalapácsfúróval a túlmelegedés elkerülése érdekében? Kérjük, vegye figyelembe, hogy mind a gyors forgás során, mind a szerszám alacsony fordulatszámon történő használatakor nagyon gyorsan felmelegszik. Ezért fontos, hogy kövesse a kalapácsfúró működési és pihenési módját..

Annak érdekében, hogy ne kelljen feltennie a kérdést, hogy miért nem működik a kalapácsfúró, megfelelően ellenőriznie kell az elektromos kéziszerszámot, és megfelelő állapotban kell tartania. Használat után a leválasztott műszert puha ruhával kell megtisztítani. Ha szükséges, használjon szappanos vízzel megnedvesített nedves ruhát is. Feltétlenül meg kell tisztítani a szellőzőnyílást a portól és a szennyeződéstől..

Ha ennek ellenére a lyukasztás leáll, kérjük, vegye figyelembe, hogy szakembereket kell bevonni a javításba. Egyébként a szerszám intenzív használata után, még akkor is, ha jó állapotban van, vegye fel a kapcsolatot a szervizközponttal. A rutin vizsgálat segít megelőzni a sérüléseket okozó hibákat. Ezt az ajánlást nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen akkor, ha nagy teljesítményű és erős ütésű szerszámok működnek..

Amikor lyukasztóval “zajt csapni” tud

Külön beszélgetés a szerszám működése közben keletkező zajról. Nem titok, hogy a működő kalapácsfúró hangja reggel és hétvégén kevés örömet okoz senkinek. Mi van, ha javítást kell végeznie, de nem akar veszekedni a szomszédokkal? Mikor dolgozhat lyukasztóval, hogy ne veszekedjen a törvénnyel? Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a törvény szerint a “csendes időszak” az országban a 23.00 és 07.00 közötti időintervallum..

Nem minden ember ébred fel reggel hétkor, ezért jobb, ha a zajos javításokat legalább kilenc órára halasztjuk. Általában minden régiónak megvan a saját időkerete. Egyes esetekben javítási munkák csak hétköznap engedélyezettek, 09.00 és 19.00 óra között. Ezért az a kérdés, hogy hány órát és meddig dolgozhat lyukasztóval, a legjobban megoldható az Ön régiója közigazgatási szabálysértési kódexe alapján. A helyi törvényekre és rendeletekre való hivatkozás nem lesz felesleges, és mivel a javítási munkák szabályozásával kapcsolatos egyéb pontok vagy egyéb, az Ön területén releváns információk is figyelembe vehetők.