Hogyan kell megfelelően feltölteni egy csavarhúzó akkumulátorát

A háztartási és professzionális elektromos szerszámok közül a csavarhúzó az egyik legkeresettebb. Segítségével nemcsak öncsavarokat csavarhat és csavarhat be, hanem lyukakat is fúrhat. A hálózati árammal működő szerszámok nem használhatók mindig és mindenhol, és a vezeték folyamatosan zavarja a munkát. Az akkus csavarhúzók mentesek ezekből a hátrányokból. Velük szabadon mozoghat, és nem függ a kimenet jelenlététől a szobában..

Minden akkus szerszám fontos eleme az akkumulátor, amely lehetővé teszi az önálló munkavégzést. Ez nagyon kényelmes, de előbb -utóbb az ilyen elektromos kéziszerszámok tulajdonosai szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan kell feltölteni egy csavarhúzó akkumulátorát.

A csavarhúzó működtetéséhez használt elemtípusok

Mielőtt új elemeket vásárolna a csavarhúzóhoz, alaposan tanulmányozza a készülékre vonatkozó utasításokat. A munkához szükséges eszközök lehetnek professzionálisak, háztartási és félig professzionálisak. Az akkumulátorok kapacitásukban, minőségükben és árukban különböznek egymástól..

Bizonyos típusú, különböző terhelésekre tervezett akkus szerszámok is bizonyos munkákra szolgálnak, ezért különböző elemekre van szükségük. Minél magasabb az akkumulátor teljesítménye, annál tovább működik. A kényelem érdekében jobb, ha két akkumulátor van, hogy a másodikat újratölthesse, ha eggyel dolgozik. Gyakran előfordul, hogy a készülék eladásakor egy második elem is szerepel a csomagban..

A csavarhúzókhoz különféle típusú elemek használhatók. A leggyakrabban használt nikkel-kadmium (Ni-Cd) és nikkel-fém-hidrid (Ni-MH), valamint újabban a lítium-ion (Li-Ion).

Ezek közül a leggyakoribbak a nikkel-kadmium akkumulátorok, amelyek kompakt méretűek, nagy kapacitásúak és megfizethető áron. Ezeket az akkumulátorokat a tervezésüktől, az anyagok tisztaságától, az üzemmódtól függően, beleértve a helyes töltést is, több mint ezerszer lehet hatékonyan feltölteni. Ezeknek az eszközöknek azonban úgynevezett memóriaeffektusuk van, és ha úgy töltjük fel őket, hogy nem várunk a teljes lemerülésre, akkor az akkumulátor kapacitása fokozatosan csökken. Ezenkívül az ilyen elemek előállítása annyira mérgező, hogy az Európai Unió felhagyott vele a területén..

A második helyen a használati gyakoriság tekintetében – nikkel -fém -hidrid akkumulátorok, amelyek a hasonló eszközök új generációját képviselik. Környezetvédelmi szempontból ezen akkumulátorok gyártása és ártalmatlanítása gyakorlatilag biztonságos. Az ilyen típusú akkumulátorok előnyei közé tartozik az a tény, hogy kevésbé hangsúlyos memóriahatással rendelkeznek, és a hátrányok – magas önkisülési áram. Ezeket az akkumulátorokat fel kell tölteni és teljesen fel kell tölteni, ha egy hónapnál hosszabb ideig nem használják..

Újabban erősebb lítium-ion akkumulátorokat használnak az akkus szerszámokhoz. Ezenkívül nincs olyan hátrányuk, mint a memóriahatás, amely időszakos kisütési ciklusokat igényel a kapacitás helyreállításához. Ezek az akkumulátorok azonban nem tolerálják az alacsony hőmérsékletet, és nem kívánatos velük dolgozni hideg időben. Gyors töltésük és nagy kapacitásuk ellenére még nem túl népszerűek, mivel ára meglehetősen magas..

Az akkumulátor töltési jellemzői

Hogyan kell megfelelően feltölteni egy csavarhúzó akkumulátort, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson?

Az akkumulátorokat az első használat előtt fel kell tölteni, mivel a tárolás során lemerülnek. Annak érdekében, hogy a csavarhúzó akkumulátor kapacitása a lehető legnagyobb legyen a nikkel-kadmium cella számára, ajánlott háromszor feltölteni, majd lemeríteni. Így, mivel az új akkumulátor nem teljes kapacitással rendelkezik, azt fel kell hozni a teljes munkaképességre. Ezt követően az akkumulátorokat fel kell tölteni, amint a kapacitásuk minimálisra csökken. A lítium-ion akkumulátorok könnyebben használhatók. Nincs memóriaeffektusuk, így nem tudja teljesen lemeríteni és tölteni őket, amikor kényelmes.

Töltéskor figyelembe kell vennie a folyamat optimális hőmérsékleti rendszerét. Jobb, ha a környezeti hőmérséklet tíz fok felett van, és nem haladja meg a negyvenet. A töltés során az akkumulátorok néha felmelegednek, de ennek nem szabad így lennie, mivel a túlmelegedés hátrányosan befolyásolja teljesítményüket, és le kell őket hűteni. Nem kívánatos, hogy az akkumulátorokat a töltőben hagyja. És jobb tárolni őket, ha leválasztja őket a csavarhúzóról, külön a szerszámtól. Ha az elemeket hosszú ideig nem használja, havonta egyszer fel kell tölteni őket..

Jobb újratölthető elemeket vásárolni a speciális értékesítési helyeken. A helyes használat növeli az élettartamukat. Működés közben nem kívánatos az elemek teljes kisütése a motor leállításáig. Ezeket fel kell tölteni, amint azt a jelentősen csökkent teljesítményük jelzi..

Mennyi ideig tart a csavarhúzó akkumulátorainak feltöltése?

Általában a csavarhúzó akkumulátor töltési idejét a szerszámra vonatkozó utasítások jelzik. Ezeket az ajánlásokat gondosan be kell tartani. A töltő gyakran rendelkezik egy speciális kijelzőrendszerrel, amely segít megérteni a töltési folyamat folyamatát. Ennek köszönhetően könnyen meghatározhatja, hogy mennyivel töltse fel a csavarhúzó akkumulátort. Amikor a töltés befejeződött, időben meg kell szakítania, hogy ne károsítsa az akkumulátorokat. A csavarhúzó akkumulátora átlagosan fél órától 7 óráig tölthető fel. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy 1,2 Ah kapacitású Ni-Cd akkumulátort 250 mA árammal töltenek körülbelül hét órán keresztül. A töltőáram fenntartása a hálózati adapter segítségével történik.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy kétféle akkumulátortöltő létezik – hagyományos és impulzusos. A szokásos hagyományos töltőt gyakrabban használják nem professzionális szerszámban, körülbelül 3-7 óra alatt tölti fel az akkumulátort. Pulzus – alkalmasabb professzionális mechanizmusokhoz. Ennek köszönhetően az akkumulátor teljesítménye legfeljebb egy óra alatt helyreállítható..

Tárolás előtt fel kell töltenem az akkumulátorokat?

Ha az akkus szerszámot hosszú ideig nem használja, a szakértők azt tanácsolják, hogy alaposan mérlegeljék az akkumulátorcellákat..

Ajánlott a nikkel-kadmium akkumulátorok lemerítése tárolás előtt, de nem nullára, hanem addig a pontig, amikor a műszer teljes kapacitással leáll. Hosszú távú tárolás esetén az akkumulátor kapacitásának helyreállításához 3-5 teljes lemerítési és töltési ciklust kell végrehajtani. A szerszám használata közben azt is célszerű biztosítani, hogy az akkumulátor töltés előtt ne merüljön le részben, hanem teljesen..

A nikkel-fém-hidrid akkumulátorok nagyobb önkisülési sebességgel rendelkeznek, mint a korábbi cellák. Javasoljuk, hogy töltve tartsák őket, és hosszú „pihenés” után töltsék körülbelül egy napig. Az ilyen típusú elemeknél előnyös a részleges lemerülés. Kapacitásuk 2-3 száz töltés-kisütési ciklus után csökken..

A memóriahatással nem rendelkező lítium-ion akkumulátorok bármikor tölthetők, függetlenül a kisütés mértékétől. Ezek az akkumulátorok rendelkeznek a legalacsonyabb önkisüléssel, nagy kapacitás mellett. Nem ajánlott teljesen lemeríteni őket, mivel ez letilthatja a védőáramkört. Az ilyen akkumulátorokkal rendelkező elektromos kéziszerszámok vezérlőelektronikával vannak felszerelve, amelyek lekapcsolják a cellát a terhelésről, ha a hőmérséklet vagy a feszültség emelkedik. Javasoljuk, hogy ezeket az akkumulátorokat 50 százalékban feltöltött állapotban tárolja. A töltés-kisütés ciklusok száma nem befolyásolja a cellák kapacitív jellemzőit, élettartamukat azonban az idő korlátozza, és körülbelül két év..

Mi a teendő, ha a csavarhúzó akkumulátora nem töltődik fel??

Ha a csavarhúzó akkumulátora nem töltődik fel, akkor valószínűleg annak az oka, hogy meg kell vizsgálnia annak romlását vagy a töltő hibás működését. A probléma azonban gyakran abban rejlik, hogy megszakad az érintkezés a csavarhúzó és a töltő akkumulátor kivezetései között, mivel azok idővel lehajlanak. Ebben az esetben szétszerelheti a töltőt, és meghajlíthatja a csatlakozóit.

Ezenkívül bizonyos idő elteltével az akkumulátor érintkezői és a töltő érintkezői oxidálódhatnak és szennyeződhetnek. Még az ilyen jellegű kisebb változtatások is akadályozhatják az akkumulátorok megfelelő töltését. Ez általában a töltési és a vezeték nélküli elektromos szerszám működési idejének jelentős csökkenésével jár. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen törölje le az akkumulátor érintkezőit, a csavarhúzó akkumulátorának töltőjét és a szerszámot.

Sajnos az akkumulátorcellák teljesítménye idővel romlik. Tehát a háztartási csavarhúzó modellekben leggyakrabban használt nikkel-kadmium akkumulátorok helytelen használatával gyorsan elveszítik kapacitásukat. A szakértők néha azt tanácsolják, hogy “túladagolják” az ilyen akkumulátorokat. Az akkumulátort szétszerelik, és azonosítják a problémás elemeket. Ezt követően fel kell tölteni őket. Ebben az esetben mennyi árammal kell feltölteni a csavarhúzó akkumulátort? A szakértők azt javasolják, hogy először töltse fel az ilyen elemeket a szükségesnél nagyobb árammal, majd ürítse le és töltse fel újra, de kis árammal. Ha az elektrolit még nem párolog el Ni-Cd akkumulátorokban, akkor ez a “terápia” segíthet életre kelteni őket..

Ezenkívül visszaállíthat egy akkumulátort kettőből, amelyek részben elvesztették kapacitásukat, ha kiválasztja közülük és összeforrasztja az egész “bankokat”. Ezt követően a töltés kiegyenlítése érdekében többször fel kell tölteni és le kell tölteni a visszanyert egységet..

Ezenkívül az ok az, hogy az akkumulátor nem töltődik, lehet, hogy a hőmérséklet -érzékelőben van (videó).