Hogyan készítsünk kézi szórópisztolyt saját kezűleg

A szórópisztoly egy univerzális eszköz a festék felhordásához, amely lehetővé teszi bármilyen tárgy festését a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban. A szórópisztoly megvásárlása azonban költséges folyamat, amely nem mindig indokolt. Sokkal olcsóbb, ha maga készít egy szórópisztolyt. Többet fogunk megtudni arról, hogyan lehet különböző célokra szórópisztolyokat készíteni..

Tartalomjegyzék:

Kézi szórópisztoly: a szerszám jellemzői és előnyei

A kézi szórópisztoly szerkezete egyszerűbb, mint a pneumatikusé. Működésének elve a színező kompozíció levegővel történő kiszorításából áll. A szórópisztoly fő alkotóelemei közé tartozik:

 • testrész – két szelep jelenléte különbözteti meg, amelyek levegőt pumpálnak és beszívják a festéket, ez a rész szabadon forog, és megváltoztatja a festékellátás irányát;
 • a nyomófej hüvely formájában – felelős a nyomásért, amikor a festéket szállítják;
 • szívó rész – szűrőrendszerrel rendelkezik, amely megakadályozza a fúvóka eltömődését;
 • horgászbot – két részből áll, maga a szerszám hosszát állítja be;
 • szivattyú – a test belső részében található, a dugattyúk kölcsönhatása miatt működik;
 • festéktartály;
 • tartály fedele.

A kézi festékszóró pisztoly használatának előnyei közül megemlítjük:

 • megfizethető ár – ez az eszköz kevesebbe kerül, mint egy kézi pneumatikus szórópisztoly;
 • könnyű használat – még egy olyan személy is képes megbirkózni kézi szórópisztollyal, akinek nincs festési tapasztalata;
 • a színező kompozíció gyors és egyenletes felhordása a falra;
 • a kézi mészpisztoly egyszerű kialakítása lehetővé teszi gyors megjavítását meghibásodás esetén.

A kézi szórópisztolynak azonban bizonyos hátrányai is vannak:

 • a munka manuális folyamata folyamatos levegőszivattyúzást jelent, ami nem túl kényelmes a munkafolyamat végrehajtásakor, amikor a nyomás csökken és megugrik, a sugár egyenetlennek bizonyul, különösen fontos a kezdő kézművesek számára;
 • lehetőség csak vízbázisú színező készítmények használatára, csak vízbázisú festékek vagy fehérítő oldatok kerülnek a szórópisztoly belsejébe, azonban sokféle színező készítmény létezik, amelyekkel színezést is végeznek, ezeket nem használják a festékkultúra kézi változata;
 • a munka során úgynevezett köd képződik, a festék apró részecskéi nemcsak a festés helyére esnek, hanem más tárgyakra is leülepednek, ennek elkerülése érdekében minden, a festési hely közelében lévő tárgyat bevonnak polietilén fólia.

Pneumatikus szórópisztolyok, kombinált légmentes – jellemzőik

A színezőkészítmény szórásának technológiájától függően a szórópisztolyokat három kategóriába sorolják. Az airless opció magában foglalja a festék összetételének saját mechanizmuson belüli nyomásával történő kiszorítását. Ebben az esetben a festék apró cseppekre szakad, amelyek lefedik a tárgyat. Ennek az eszköznek az előnyei közül először is a köd hiánya figyelhető meg a munkafolyamat során. Vegye figyelembe azt is, hogy nincs lehetőség a cseppek méretének beállítására. A kiváló minőségű festés érdekében drága berendezéseket kell használni..

A festék szórásának pneumatikus módszere magában foglalja a festékösszetétel levegőnek való kitettségét, amikor kilép a fúvókából. A nagynyomású légáramok kiszorítják a festéket, és permetezik. Ugyanakkor a festék apró elemekre szakad, felhőt képezve. A festék nagy része leülepedik a megfestett tárgyra, de apró részecskék is idegen tárgyakra kerülnek. A berendezésnek ez a változata figyelemre méltó a költségvetése miatt, ugyanakkor magas termelékenységgel rendelkezik a munkafolyamatban. Ebben az esetben a festékfogyasztás meglehetősen nagy, ezért a berendezéseket ritkán használják a mindennapi életben, de inkább alkalmasak ipari festésre..

Gyakran kombinált eszközöket használnak, működésük elve abból áll, hogy a festéket egy mechanizmuson keresztül levegővel érintkezés nélkül mozgatják, azonban a készülékből való kilépéskor egy pneumatikus elem hat rájuk, és nagy erővel nyomja ki a festéket. Így lehetőség van a munkahely tisztán tartására, nincs ködös felhő, és jelentős megtakarítás érhető el a színező összetételben..

Csináld magad kézi szórópisztoly vízbázisú festékhez

Ha kevés a munka, készítsen szórópisztolyt a fogantyúból. Egy ilyen eszköz legfeljebb egy liter térfogatú festékkel működik. A munka során a következőkre lesz szüksége:

 • közönséges golyóstoll;
 • egy darab gumi, műanyag vagy hab – téglalap alakú.

A fogantyú alján el kell távolítania a hegyet. Távolítsa el a pasztát az üres csőből. Ha nem tudja eltávolítani a rudat, akkor vágja le. A légáramnak szabadon kell áthaladnia a cső üregén..

A fogantyú kúpos részét is le kell vágni, hogy jó lyukat kapjon. Állítsa be az átmérőt próba és hiba útján, különféle tollakkal, amíg meg nem elégedett a festési eredménnyel..

A rúd eltávolításához a pasztából használjon alkoholt, öblítse le vele. Ezután menjen a szórópisztoly testének felépítéséhez. Ebből a célból szüksége lesz egy korábban kiválasztott anyagra. Fúróval fúrjon lyukat a téglalap falába, a lyuk átmérőjének olyannak kell lennie, hogy a cső és a rúd áthaladjon rajta. Az összes rész szorosabb rögzítéséhez először ragasztóval kell bevonni őket, majd behelyezni a téglalapba. A rúd legfeljebb három milliméterrel megy a fogantyú belsejébe. Az összes alkatrész helyes rögzítése a mechanizmus kiváló minőségű működésének eredménye.

Szerelje be a rudat a festéket tartalmazó tartályba, töltse fel a készítménnyel és fújja be a festékszóró csőbe. Légörvény keletkezik az alkatrészek rögzítésének helyén, és kiszorítja a festéket a szerszámból. Ha a festék nem emelkedik fel a szórópisztolyon, akkor meglehetősen viszkózus, gondoskodnia kell a további feloldódásáról.

Elektromos kézi szórópisztoly – mi magunk építjük

Ha rendelkezik speciális kompresszor egységgel, lehetősége van saját elektromos szórópisztoly elkészítésére. Magas funkcionalitást és könnyű kezelhetőséget kínál.

Természetesen egy ilyen szórópisztoly segítségével nem lesz lehetőség kiváló minőségű autó festésére, azonban alkalmas festék falra történő felhordására, egyenletesen elosztva azt a felületen. Ez a szórópisztoly nem igényel további gondozást, könnyen összecsukható és szerény a munkában.

A kézi szórópisztoly gyártásához szüksége lesz:

 • több utántöltő gél tollból;
 • fogantyú test;
 • vékony tömlő, körülbelül 25-30 cm hosszú;
 • néhány blokk;
 • önmetsző csavarok, amelyek segítségével az alkatrészeket egymáshoz rögzítik;
 • műanyag palack kupak;
 • több fémszalag, 2 mm vastag.

Annak érdekében, hogy saját maga készítsen szórópisztolyt, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Helyezze a műanyag fedelet egy blokkra, rögzítse önmetsző csavarokkal. Szerelje be a rögzítőelemeket úgy, hogy egy kis lyuk fúródjon át a fedél közepén. A fedél rögzítése után fúróval készítse el a lyukat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a furat átmérőjének meg kell egyeznie a használt fogantyú tengelyének átmérőjével..

2. Helyezze a rudat a lyuk belsejébe, a fémhegynek néhány milliméterre ki kell nyúlnia tőle. Ne dobja el az acélhegyet, mivel az első esetben a festék egyenletesebben folyik át rajta.

3. Ezután a rudat felépítik a későbbi rudak segítségével. Ezt követően csatlakoztassa a fogantyú testét a tömlőhöz. Rögzítse ebben a helyzetben az acélcsúcs téglalap alakú területének kijáratánál. A fogantyú teste a csúccsal érintkezik, hogy enyhe kiemelkedést biztosítson az élfelület felett.

4. Hozzon létre egy elemet a légáramlás blokkolására. Így javítható a szórópisztoly használatának kényelme. Ha szükséges, nem kell minden alkalommal a kompresszorhoz futni, hogy leállítsa a festési folyamatot. Ehhez biztosítani kell a tömlő és a levegőellátás becsípődését. Ehhez készítsen több lyukat a blokkon. Az egyik közelebb kerül a hegyhez, a másik távolabb. Az egyik lyukon keresztül a tömlő belép, a másodikon keresztül kilép a rúdból. Így lehetőség van hurok létrehozására. Ugyanakkor kiderül, hogy automatizálja a kompresszor levegőellátásának leállítását. Ha a tömlő mellé fogantyút szerel, ujjaival megcsípheti a tömlőt. Ezt a módszert könnyebb végrehajtani..

A porlasztó elkészítése után csatlakoztassa azt egy kompresszorhoz, például egy régi hűtőszekrényből vagy porszívóból. A nyomás körülbelül két atmoszféra lesz. Ennek a szórópisztolynak a segítségével gond nélkül lehet festeni a falakat vagy a szükséges bútorokat..

Csináld magad kézi szórópisztoly fehérítéshez

Egy másik lehetőséget kínálunk egy univerzális mechanizmus gyártására, amelynek segítségével nemcsak festést, hanem fehér meszelést is végezhet. A szórópisztoly gyártási módszerének segítségével javítható a kialakítás sokoldalúsága. Először is, a munkához műanyag vagy üvegtartályra lesz szüksége a folyadékhoz, amelynek átmérője legalább 3 cm. Ezenkívül elő kell készíteni egy csövet rézből vagy alumíniumból, 4 cm átmérőjű, 200 mm hosszú. A csövet meg kell hajlítani, és egy permetező palackhoz vagy egy porszívó tömlőjéhez kell csatlakoztatni.

A tipp egy sárgaréz fúvóka lesz, amelyet saját maga készített vagy vásárolt. A fúvókákhoz többféle opció is gyártható, így a szórópisztolynak többféle üzemmódja lesz..

Ezután elő kell készítenie az aljzatot a dugaszoló csatlakozóból, és egy csövet kell beépítenie, amelynek átmérője két milliméter. Építsen egy fém konzolt, csatlakoztassa a cső egyik végét a mechanizmus kúpos részéhez.

Csatlakoztassa a kézi meszelő szórópisztoly előzőleg elkészített elemeit, állítsa be a légáramot szívó csövet. Győződjön meg arról, hogy ugyanabban a helyzetben van, mint a tengely. Rögzítse a csövet az aljzathoz ragasztóval vagy forrasztóberendezéssel. Ezenkívül szereljen fel egy anyát a csatlakozóra. Ellenőrizze az eszköz működését. A permetezésnek egyenletesnek és jó minőségűnek kell lennie.

A kompresszor kiválasztásának és a kézi szórópisztoly javításának jellemzői

Kiváló minőségű szórópisztoly gyártásához meg kell választani a megfelelő kompresszort, amely bizonyos nyomást biztosít a festék szórásához. A régi porszívók modelljei nemcsak kifújást, hanem levegőt is fújnak. A tőlük származó kompresszor tökéletesen megbirkózik a szórópisztoly funkcionális terhelésével.

A kiváló minőségű festés és az állandó levegőellátás érdekében vevőkészüléket kell használnia. Javasoljuk, hogy focilabdát vagy gumiabroncs gumiabroncsot használjon erre a célra. A nyomáscsökkentő szeleppel ellátott vevőegység szabályozza a szórópisztoly levegőellátását. Minden alkatrészt szorosan össze kell kötni egymással. Ezt a feltételt elérve kiváló minőségű festékanyagot lehet szerezni a mechanizmusból. Egy ilyen szórópisztoly lehetővé teszi a falak, a falak meszelését és még a fák festését is..

A szórópisztoly elkészítése minimális költséget és időt vesz igénybe, de háztartási ügyekben meglehetősen magas. A festés során azonban nem szabad megfeledkezni a biztonsági szabályokról. Munkavégzéshez használjon overallt, maszkot és légzőkészüléket, mivel apró festékrészecskék kerülhetnek a szembe és a légutakba.

A munka megkezdése előtt ellenőrizze a festék viszkozitását, a túl viszkózus összetétel nem szóródik, eltömíti a szórópisztolyt. Állítsa be a pisztoly fúvókáját a tintapermet méretéhez. Ehhez használjon egy darab papírt. Válassza ki a szórópisztoly és a festendő felület közötti időközt a folyamat során. Mozgassa a pisztolyt alulról felfelé, és fordítva, fedje át a rétegeket. Az egyenletesség és egyenletesség elérése érdekében, amikor a pisztolyt egy tárgy fölé hajtja, nyomja meg, amikor leállítja a szórópisztolyt, állítsa le a festékellátást.

A szórópisztoly javításának elkerülése érdekében be kell tartania bizonyos működési szabályokat. Először is, házi készítésű szerszámokkal csak vízbázisú festéket vagy mészt használjon. Használat után alaposan mossa le a szerszámot, különös figyelmet fordítva a fúvókára. Ellenkező esetben a festék egyenetlenül oszlik el, vagy akár a fúvóka eltömődik..

A különböző összetételű festékek lemosásához használjon vizet vagy más oldószereket benzin formájában. Ügyeljen a készülék szűrőjére – azt is alaposan meg kell mosni. A munkában használt festék nem tartalmazhat csomókat és idegen zárványokat. Általában a munka megkezdése előtt ellenőrizze az összes alkatrészt, hogy nincs -e festék a felületükön. Ha igen, akkor speciális oldószerekkel távolítsa el a szárított festéket a mechanizmusból. Csak ezt követően összegyűjtheti az összes alkatrészt egyetlen mechanizmusba, és elkezdheti a készülékkel való munkát..