Hogyan készítsünk körömhúzót

A köröm meghajtásához különleges tapasztalat nem szükséges, minden fejlesztő megbirkózik ezzel a feladattal, egy másik dolog a kalapált köröm helyes kihúzása. Ha a kalap egy szintben van a felülettel, akkor ajánlott ismerni ennek a munkának néhány bonyolultságát. És sok múlik azon, hogy melyik szerszámot választja a körmök kihúzásakor. A legjobb, ha erre a célra titánszegezőt használ, amely a legjobban kezeli a körmöket..

Tartalom:

A körömhúzó célja

Volt idő, amikor a fa szögeket széles körben használták, ehhez először lyukakat fúrtak a táblákba, amelyek átmérőbe illeszkedtek, és csak ezután kötötték össze a szerkezeti részeket hasonló egyszerű módon. Az ilyen körmöket tipliknek nevezték. A csapot azonban nem lehetett kihúzni. És ma ezeket a termékeket fém rögzítőelemekkel helyettesítették, amelyek széles kupakkal rendelkeznek. A fatermékek gyártásakor gyakran szükség van a helytelenül kalapált körmök kihúzására..

Könnyű felvenni őket egy igával – egy speciális, lapított végű szerszámmal, ahol van egy ék alakú rés, amely kényelmes a köröm megfogásához. Felszedés után ki kell húzni azokat a rögzítőelemeket is, amelyeket a fa szálak szorosan összenyomnak, vagy beragadnak a betonpanelbe, ezért kovácsolt szegezőt kell használni. A kar erőfeszítése segít, így minden szöget meglehetősen hosszúra készítenek, és a horog közelében van egy kanyar, amely támaszt szolgál. Az anyagnak is nagy jelentősége van, ezért a körmök kihúzására szolgáló eszközöket gyakran edzetté teszik.

A körömkalapácsok közös asztalos kalapácsként működnek, vagy körömkalapácsként működnek. Egy ilyen eszköz segít mind a kalapács beütésében, mind a könnyű eltávolításában, ha helytelenül van felszerelve. Ma már vannak hasonló kalapácsok különböző fogantyúkkal: fa, fém, gumírozott, üvegszálas.

Így a kézi szegező célja a szögek kihúzása. És felhasználási területe meglehetősen nagy. Ezzel óvatosan és könnyen kihúzhatja a szöget a padlóból vagy az alaplapból. Függetlenül a körömlehúzó leírásától, különféle épületek, fa szerkezetek, dobozok és tartályok szétszerelésénél használják. A szegező nélkülözhetetlen eszköz a költözők, ácsok, egyéb műszaki dolgozók és otthoni magánfejlesztők számára..

A körömhúzó fő funkciója mellett más funkciói is ismertek: a körmök kihúzása egy réses, lapított vég segítségével, aszfalt, jég és fagyott talaj törése, különféle tárgyak felemelése, dobozok és egyéb szögekkel rögzített felületek felemelése hegyes vég használatával. Az egy darabból álló profil, amellyel a körömhúzó fel van szerelve, sikeresen lehetővé teszi az építőanyagok szétszerelését.

Körömhúzó kialakítás

A szegező egy kézi típusú kar-ékeszköz az anyagba szúrt szögek kihúzásához. A körömhúzót független szerszám vagy szerszám formájában állítják elő, amelyet olyan szerszámokkal kombinálnak, mint a feszítővas vagy a kalapács, mint a körömhúzók fényképén.

A szegező egy ívelt fém ék, amelyet egy működő horony oszt ketté, amely a fogás és a fogás folyamatára szolgál, amikor a szöget ki kell húzni a „fejből” az anyagból. A szegező akciója az éknek a felületre gyakorolt ​​hatására – a rögzítőelemre és az anyagra, amelybe a rögzítőelemet kalapálják -, valamint a kar elvére, amikor kihúzzák a szöget. A kar elvét az ember ősidők óta használja, amikor egy kődarab letörésére, egy nehéz tárgy felemelésére volt szükség, ami figyelemre méltó erőfeszítéseket igényelt..

Ennek az építési szerszámnak az egyik végén ívelt, lapított platform van, résszel, amely tágul, a másik pedig egyenes hegyes tét. A másik végét gyakran egyszerűen lelapítják és élezik. A szerszámmal szemben támasztott követelményeknek megfelelően a szegező különböző méretű. A piacon lévő szegezők ára is változik. A körömhúzók hossza 320 és 1000 milliméter között mozog, súlya pedig 0,6–4 kilogramm. Ennek az építőszerszámnak a méretének megválasztása közvetlenül függ a körmök méretétől, amelyekkel dolgozni fog..

A választható körömhúzó funkcióval ellátott kalapácsok többsége gumi markolattal rendelkezik, amely kesztyűként fogja a tenyerét. A szegező szilárdságának növelése érdekében magas széntartalmú acél hőkezelését is használják, amely gyakori szerszámanyag. Vannak fa nyéllel és vasheggyel ellátott körömhúzók is. De nem ajánlott elragadtatni a különböző formai tényezőkkel, a körömhúzó szerszámban a legfontosabb a penge lapos felülete, amelyet a fej alá visznek, és az erőssége.

Körömhúzó készítése saját kezűleg

Minden tulajdonosnak szüksége van egy jó körömhúzóra, mint egy fűrészre, kalapácsra vagy fejszére. Ezért hasznos tudni, hogyan lehet otthon szögezni. Javasoljuk, hogy készítsen három körömhúzót, amelyek segítenek kihúzni a szögeket és rögzítőelemeket.

A kis körmök húzására szolgáló szegező legjobban magas széntartalmú acélból készül, hogy a munkadarab megkeményedhessen. Ehhez vegyen 0,5 mm vastag acélhuzalt, majd egyenesítse ki az üllőn, és kissé simítsa le a munkavégét..

Vágjon egy sekély vágást fűrésszel a tengely mentén, dolgozza fel a vágás széleit reszelővel. Hajlítsa meg a szerszám hegyét satuban. Szokás két lépésben hajlítást végezni: először azon a helyen, ahol a munkadarab vastagabb, majd közelebb a munka végéhez. Fájl segítségével távolítsa el a kis horpadásokat a satuból. Ezután csiszolja le a szerszám munka részét, és ha lehetséges, polírozó pasztával csiszolja..

Marad a keményedés befejezése egy jövőbeli vakációval. Ezen manipuláció után darálja meg újra a szerszám munkadarabját és csiszolja. Helyezze a kapott munkadarabot a fogantyúra. Kész a DIY körömhúzó kis körmökhöz!

Szokás erősítő acélból készíteni körömhúzókat nagy és közepes szögekhez. Csak ne feledje, hogy nem kell simítani a munkadarabot. Végezzen el minden durva feldolgozást csiszolóhengeren..

Az ilyen szegezők fogantyúi nem szükségesek. Annak érdekében, hogy egy közönséges szögezővel kihúzzon egy hosszú szöget, különféle tárgyakat kell tennie az alapja alá, például egy darab deszkát, ami nem túl kényelmes. Frissítse a szögezőt úgy, hogy hegeszt egy hosszabbítódarabot 6 centiméterre a munkadarabtól..

Házi szegező használata

Most meg kell tanulnia, hogyan kell helyesen használni a házi szegezőt. Ez az eszköz könnyen használható. A köröm átmérőjétől függően fel kell vennie a készletből a megfelelő házi készítésű körömhúzót, és ki kell ütnie a szerszám ék részét kalapáccsal a fej alatt.

Amikor a köröm belép a munkadarab nyílásába, mozgassa a fogantyút a fa felé – a köröm kissé kijön a lyukból. Helyezzen egy rövid tömböt, hogy támaszkodjon rá. Ezt követően a köröm még egy kicsit kijön. Most fogóval foghatja meg a kalapját..