Hogyan lehet élezni fúrót fához és fémhez

Annak érdekében, hogy lyukat fúrjon egy fém vagy fa részbe, fúrókat használnak. Működés közben azonban élesítésre van szükségük. Ha nem élezi meg a fúrót, akkor a munka hosszú lesz, és a lyuk minősége nem kielégítő. Fogunk beszélni a fák és fémek fúróhegyeinek módszereiről..

Tartalomjegyzék:

Fa és fém fúrók kiválasztásának jellemzői

Az egyik vagy másik fúró kiválasztása során először szemrevételezéssel ellenőriznie kell. A felületén nem lehetnek repedések, forgácsok vagy egyéb deformációk; sima és egyenletes legyen. Ennek az eszköznek a színéhez képest meghatározzák a végső feldolgozás típusát, amely befolyásolja a fúró szilárdságát és tartósságát..

A fekete fúrók kiváló teljesítményt nyújtanak, mivel gőzzel dolgoznak fel. Ha a fúró színe sárga vagy arany, akkor titán bevonatú. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a fúró eltávolítsa a felesleges feszültséget. Ezenkívül a fúrógép élettartama jelentősen megnő..

A szürke fúró azt jelzi, hogy a feldolgozását nem végezték el, ezért az ilyen szerszám működési tulajdonságai alacsonyak. Fúrógép vásárlásakor egy sor fúrót kap, amelyek átmérője, hossza és felhasználási módja eltér..

Leggyakrabban a fúrókat a lyukak fúrására használt szerszámokba sorolják:

 • betonfelületeken;
 • fa felületeken;
 • fém felületeken.

Minden fúrótípust megkülönböztetnek a megjelenés és a szín egyedi mutatói. Fafelületek fúrásához használjon toll, kígyó vagy spirál alakú fúrókat.

A fa esetében a leggyakoribb csavarfúró átmérője háromtól ötvenkét milliméterig terjed. Ez az eszköz kettős szalaggal rendelkezik a lyukak pontos fúrásához. Ugyanakkor kizárt a fúró csúszása működés közben. A forgács eltávolítása érdekében a fúrónak lyukak vannak a spirálban, amelyen keresztül kilép. Alkalmas lyukak fúrására dübelek, tömör és fa deszkák, rétegelt lemezek stb..

A fúró szerpentin változatát gondosan őrölt és őrölt spirál jelenléte jellemzi. Segítségével lyukakat készítenek furnérból készült részekben.

A fa tollfúró széles körben alkalmazható. Könnyen használható és különböző átmérőjű. Puha és keményebb fákhoz egyaránt használható. A fa tollfúró kiváló és sokoldalú megoldás szinte minden lyuk fúrásához.

A sodrott fúrók fúrást biztosítanak a fa szemek ellen. A fém és fa csavaros típusú fúrók átmérője egy-öt centiméter. Egy ilyen fúró hossza négy -tíz centiméter..

A kapott furat minőségét elsősorban az adott anyaghoz tartozó fúró helyes megválasztása, valamint a fúró élezési szintje határozza meg..

Favágó élezése fához: munkafolyamat -diagram

A fa fúró élezésének kérdésére adott válaszban számos árnyalatot kell figyelembe venni. Először is meg kell határoznia, hogy a fúró valóban tompa, talán az oka a törése vagy kopása. A fafúró további élezésre utaló jelei mindenekelőtt az a tény, hogy a lyuk fúrása sokkal hosszabb ideig tart, a lyukak egyenetlenek és rossz minőségűek. Ezenkívül egy ilyen fúró nagyon gyorsan felmelegszik és deformálódik túl magas hőmérséklet hatására..

Ha nincs tapasztalata a fafúrók élezésében, javasoljuk, hogy kezdetben gyakoroljon régi és már elhasználódott fúrógépeken. Ha az élezést helytelenül hajtják végre, a fúró további működése vagy helyreállítása lehetetlen. A fához való nagy átmérőjű fúró jobban élezett, mint a fémfelületek fúrására használt fúrók. Mivel a fúrók rugalmasabb és lágyabb anyagokból készülnek. Ebben az esetben a kéznél lévő háztartási szerszámok elegendőek az ilyen fúrógép élezéséhez..

Az élezés során szüksége lesz egy élezőgépre és egy edényre a fúró hűtésére használt vízzel. A víz megakadályozza az acél túlmelegedését és a fúró deformálódását élezés közben.

Ha nincs fúróélesítő gép, akkor használjon normál reszelőt. Ebben az esetben azonban az élezési folyamat többször is tovább tart. A hosszú fához tartozó fúró kiváló minőségű élezésének fő szabálya, a helyes arányok és geometriai formák betartása. Vagyis a fúró alakjának pontosan ugyanolyannak kell lennie, mint a vásárlás után. A fához készült körfúrót bizonyos élezési szögnek megfelelően kell élezni.

Az élezőgép használata során ebben az esetben óvatosan helyezze a fúrót az élező tárcsára. Annak érdekében, hogy a szükséges értékek a lehető legpontosabbak legyenek, használjon további eszközöket. Ez lehet olyan eszköz, amelybe fúrót szerelnek és rögzítenek..

Így a fúró speciális mechanizmusban van, és a felmelegedés miatt csökken az égési sérülés veszélye. Ezenkívül, hogy ne sértse meg a kezét, élesítés előtt feltétlenül viseljen kesztyűt. Előzetes élezés után a széle fokozatosan sima formába és tökéletes állapotba kerül. Ez ugyanazzal a géppel történik, de kis sebességgel. A befejezés után a fúró rendeltetésszerűen használható..

Ha az élezést helyesen végzi, a fúrógép élettartama jelentősen megnő..

Videó a fúró élezéséről a cikk végén.

A fához tartozó fúrók technológiája a következő műveleteket foglalja magában:

1. A fafúró élezési szöge kilencvenöt fok. Ezt az értéket kötelezően fenntartják.

2. A fúró kizárólag a daráló szélére van felszerelve.

3. A munka pontosságának növelése érdekében javasoljuk, hogy a fúrót egy speciális szerszámba, például alátétbe helyezze.

4. Húzza meg néhány milliméterrel a hátsó széleit, és győződjön meg arról, hogy minden éle egyenletes.

5. Az élezés után csökkentse a gép sebességét és folytassa a munkát.

6. Próbálja meg nagyon vékonyan tartani a hidat a fúrón. Így a szerszám használhatósága nő. Ha a fúró túl vékony, akkor a jumpert nem kell élezni.

7. Ezután le kell hűteni a fúrót, és ellenőrizni kell a teljesítményét. Ha a lyuk egyenes és a munka gyorsan történik, akkor a szerszámot megfelelően élezik..

Fémfúrók fajtái és élezése

A fémfúrók vastagságuk, méretük, alakjuk vagy alkalmazási területük szerint különböznek egymástól. A spirálfúró fémhez:

 • a kúpos fémfúrót a kúpos szár jelenléte jellemzi, a kúpos fémfúró átmérője hat -hatvan milliméter;
 • a fém lépcsőfúrója ritka;
 • fémfúró hengeres szárral;
 • hosszú négyzet alakú fúró fémhez.

A fémfúrók végső feldolgozásával kapcsolatban a következők vannak:

 • a kezeletlenek eltérnek a szabványos acél színétől;
 • gőzzel kezelve fekete színűek;
 • arany színű, képes túlzott stressz átvitelére;
 • titán fúrók élénk sárgák.

Fúrók gyártásához fémhez, gyorsacélhoz, szerszámacélhoz kobalt-adalékokkal, ötvözött acélhoz, speciális típusú fémeket használnak.

Hengeres csavaros fúrók segítségével alumínium, réz, cink vagy magnézium ötvözeteket dolgoznak fel. A titánötvözeteket speciális berendezésekkel és A-osztályú fúrókkal dolgozzák fel.

Kúpos fémfúrókat használnak karbidfémek fúrására. Ezek különböznek az acél minőségétől és típusától, amelyből készültek. Ennek vagy annak a fémnek a feldolgozása a fúró élezési szögétől függ. Ugyanakkor ilyen követelmények vonatkoznak a fémfúró élezési szögére:

 • ha a fúró puha vagy színesfémből készült, akkor az élezési szög nyolcvan és kilencven fok között van;
 • ha a fém átlagos keménységi fokú, és öntöttvas fémeknél az élezési szög száztizenhat és százhúsz fok között van;
 • nagyon kemény acél esetén a fúró élezési szöge százharminc száznegyven fok.

Fémfúró élezése: az élezés technológiája és jellemzői

Bármely fúró működése közben meghibásodik, és élezni kell. Annak érdekében, hogy pénzt takarítson meg egy új fúrógép vásárlásakor, különösen ha rozsdamentes acélból készült, javasoljuk az élezését.

A fúrók a fémhez – a fához tartozó fúrókkal ellentétben – kiváló minőségű acélból készülnek, amelynek élezése speciális készségeket igényel a csiszológéppel való munkához. A fúró legoptimálisabb és leggyakoribb átmérője tizenhat milliméter. Az ilyen fúrógép élezésének legegyszerűbb módja a csiszolókorong használata. Ha nincs ilyen felszerelés a garázsban, akkor a fúrót elektromos fúróba kell felszerelni, rögzíteni kell rögzített helyzetben, csiszolókövet kell venni és élezni kell..

Kérjük, vegye figyelembe, hogy védőmaszkot kell viselnie a szemén, és kesztyűt a kezén, mivel a fúró túlhevül az élezési folyamat során. Készítsen elő egy kis folyadéktartályt, amely fokozatosan lehűl.

A víz cserélhető gépolajjal. Ha működés közben nem hűti le a fúrót, akkor a magas hőmérséklet hatására deformálódik..

Az élezési folyamatnak konzisztensnek kell lennie, először a felület hátulját kell megmunkálni. Próbálja a fúrót szorosan a felülethez tartani. Ügyeljen a fúró élezési szögére, azonos szinten kell lennie. Ha oldalról megvizsgálja a fúrót, akkor annak kúpos formára kell hasonlítania..

Ezután meg kell dolgoznia a fúró vágó részét. Ezenkívül a fúró bizonyos szögének fenntartásából következik. Ezután végre be kell fejeznie a hátsó felületet. Ügyeljen a jumper irányára, kis fúrók esetén nem lehet nagyobb, mint 0,4 mm. Ha a fúró átmérője nagy, akkor a híd akár egy centiméter is lehet.

A munka megkezdése előtt javasoljuk, hogy gyakoroljon régi fúrókkal. Miután megszerezte a csiszolókoronggal való munkavégzéshez szükséges készségeket, folytassa a fúró közvetlen élezésével. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fúrást nem maga a hegy végzi, hanem az oldalsó oldalai, ezért azokat tökéletesen élezni kell.

Ha a fúrónak pobedit hegye van, akkor élezési technológiája kissé eltér a szabványosétól. Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a fémélező fúrókra vonatkozó ajánlásokkal:

 • próbálja meg a fúró szélét párhuzamosan tartani a csiszolókorong vagy a kő munkafelületével;
 • az élezést fokozatosan kell elvégezni, ne nyomja meg a fúrót a körön;
 • próbálja meg egyforma hosszúságú széleket tartani;
 • a fém fúró kiváló élezési minőségét bizonyítja a fúró felülete, amelyen nincs vakító fény.

Az első élezési lehetőség egysíkú. Ezt az élezést akkor használják, ha a fúró átmérője nem haladja meg a három millimétert. Ezt a technikát nagy körültekintéssel végzik, különben a fúró szétmorzsolódhat. A szerszámot a körre helyezzük, és mozdulataival párhuzamosan mozog.

Ha a fúró átmérője meghaladja a három millimétert, akkor kúpos élezést kell használni. Ebben az esetben a fúrót két kézzel kell fogni, fokozatosan élesítve a tollait. A fúró könnyen nyomható a kőhöz, és kissé inog az élezési folyamat során.

A fúró élezése után finomhangolni kell. Segítségével megszabadulhat a kis bevágásoktól, és a széle polírozott. Ezekre a célokra speciális puha kő használata ajánlott..

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az élezést végző személynek jó látással kell rendelkeznie. Ezenkívül a munka során meg kell szervezni a jó megvilágítást. Az élezés nagyobb pontosságának biztosítása érdekében speciális szerszámot kell készíteni. Segít rögzíteni a fúrót álló helyzetben a csiszolókoronghoz képest..

Fúróélesítés fém videóhoz: