Hogyan telepítsünk egy hőmérőt

Korunkban a fogyasztásért fizetett fizetés gyakran a költségvetés legdrágább tétele. De van kiút ebből a helyzetből: meg kell vásárolni egy hőmérőt, amely egy külön mérőeszköz vagy egy olyan eszközkészlet, amelyet úgy terveztek, hogy figyelembe vegye a fogyasztott hőenergiát, és meghatározza a hűtőfolyadék tömegét és jellemzőit olyan rendszerekben, amelyek vízhőellátás. A hőmennyiségmérő helyes telepítésével a fűtési számlák sokkal kisebbek lesznek (akár 25-50%, az épület jellemzőitől függően).

Tartalomjegyzék

A hőmérők működésének elve

Bármely hőenergia -mérő a következő elemeket tartalmazza:

 • Ellenállás hőelem.
 • Hőenergia számológép.
 • Tápegységek nyomásérzékelőkhöz és áramlásmérőkhöz (ha szükséges).
 • Elsődleges áramlásátalakító.
 • Mérőnyomás -átalakító (személyre szabott).

Egy ilyen eszköz segítségével nagyszámú paramétert határoznak meg, beleértve:

 • Egy adott mérőállomáson telepített eszközök működésének időtartama.
 • A hűtőfolyadék átlagos napi és óránkénti átlaghőmérséklete a pótláshoz szükséges hidegvizes csővezetékekben, valamint az ellátó és visszatérő csővezetékekben.
 • Az elfogyasztott hőenergia mennyisége: összesen és óránként.
 • A hűtőfolyadék térfogata az épület vagy külön lakás fűtési rendszerének bejáratánál és kilépésénél.
 • A rendszer állandó feltöltéséhez felhasznált hűtőfolyadék térfogata.

Hőmérőkre van szükség a hőmennyiség regisztrálásához, amelyhez a készülékben található hőmérséklet- és áramlásérzékelőkből származó adatokat használják. A fűtési rendszer által óránként elfogyasztott teljes hőenergia -mennyiséget úgy kell kiszámítani, hogy a hűtőfolyadék bemeneti és kimeneti hőmérséklete és a hűtőfolyadék azonos időtartamra jutó hőmérséklete közötti különbség szorzata. Ezt az értéket egy speciális számológép határozza meg, amely információt kap az áramlási sebességről és a hőmérséklet -különbségről. Táplálásukért az áramlásérzékelők és két hőmérséklet -érzékelő felelős, amelyek közül az egyik a vízellátó rendszer tápvezetékébe van szerelve, a másik a visszatérőbe. A számológép feldolgozza az általuk szolgáltatott információkat, és megadja az elfogyasztott hőmennyiség pontos értékét, amely megjelenik az LCD -képernyőn, vagy hagyományos optikai interfész segítségével készül. A mérési hibát a hőmérsékletkülönbség mérésének hibája határozza meg, és a kiváló minőségű készülékekben nem haladja meg a 3-6% -ot.

A hőmérők típusai

Ma, mielőtt hőmérőt telepítenénk, érdemes megérteni annak fő fajtáit. A működési elv szerint ezeket a hőmérő eszközöket a következő típusokra osztják:

 • Elektromágneses hőmérők. Ezek azon a jelenségen alapulnak, hogy elektromos folyadékot gerjesztenek folyadékban, amely hőhordozó, mágneses mező hatására. Vagyis elektromágneses indukció keletkezik, amely lehetővé teszi az átlagos statisztikai fordulatszám és ezáltal a hűtőfolyadék térfogatáramának összefüggését a benne lévő térerővel és az ellentétes töltésű elektródákon fellépő potenciális különbséggel. Mivel a hőmennyiség meghatározása itt nagyon kicsi áramok mérésétől függ, az elektromágneses mérők különleges működési feltételeket és kiváló minőségű telepítést igényelnek. A leolvasási hiba jelentősen megnő, ha további ellenállások jelennek meg az ízületeken, a rossz vezetékcsatlakozás, valamint vasvegyületek és egyéb szennyeződések jelenléte a vízben. Ennek ellenére az ilyen eszközök metrológiai ellenőrzése általában jó eredményt mutat..

 • A mechanikus hőmérők egyszerűségükkel örvendeztetik meg a fogyasztót. Náluk a hűtőfolyadék transzlációs mozgása a hőenergia mennyiségének meghatározására szolgáló eszköz mérőelemének forgó mozgássá alakul. Az ilyen modellek mechanikus típusú lapátos vagy forgó vízmérőkből és hőmérőből állnak. Megfizethető ár jellemzi őket, de élettartamuk növelése érdekében speciális szűrőket kell felszerelni eléjük. Ezenkívül nem ajánlott mechanikus hőmérőket használni olyan rendszerekben, ahol a hőhordozó megnövelt keménységű víz. A rozsda és vízkő apró részecskéi beszorulnak a szűrőkbe és a készülék más részeibe, ami meghibásodást okozhat. Ezenkívül az ilyen áramlásmérők felelősek a víznyomás meglehetősen jelentős csökkenéséért a többi hőmérőhöz képest..
 • Az ultrahangos hőmérők, amelyek ára valamivel magasabb lesz, mint más modellek esetében, meghatározzák a felhasznált hőmennyiséget az időintervallum változása miatt, amely alatt az ultrahang áthalad az adott jel forrásától a vevőjéig. Ez a paraméter a fűtési rendszerben áramló folyadék sebességétől függ. Ilyen mérőberendezés telepítésekor a vevő és az ultrahangos jel kibocsátója egymással szemben lévő csőre vannak felszerelve. Az emitter olyan jelet bocsát ki, amely áthalad a vízoszlopon és eléri a vevőt. Az ehhez szükséges idő közvetlenül összefügg a csőben lévő áramlási sebességgel, ezért a folyadék áramlási sebességét pontosan meghatározza annak értéke. Az ultrahangos hőmérők csak akkor mutatnak jó eredményt, ha tiszta víz folyik a rozsdamentes csöveken keresztül. Ha azonban hőhordozóként vízkőt, homokot, mérleget tartalmazó folyadékot használnak, és áramlási sebessége nem stabil, akkor az ilyen eszközök leolvasása csak nagy nyújtással tekinthető pontosnak. Az ilyen eszközök jellemzője, hogy képesek szabályozni a folyadék áramlását két külön csatornán keresztül..

 • Az örvény hőmérők a jól ismert fizikai jelenségnek köszönhetően működnek, amely az áramlás útjában lévő akadály mögött örvények kialakításából áll. Ezek közé tartozik a csövön kívül elhelyezett állandó mágnes, a csőbe függőlegesen rögzített háromszögprizma és egy mérőelektróda, szintén a csővezetékben, de kissé távolabb a hűtőfolyadék irányában. A prizma körüli folyadékáramlás az áramlási nyomás pulzáló változásához vezet, ami lehetővé teszi a rendszer csövein átáramló folyadék térfogatának megállapítását. Az örvényképződés gyakorisága egyenesen arányos a csővezetéken belüli áramlási sebességgel. Az örvény hőmérőknek jelentős előnyei vannak. Ezeket a hűtőfolyadék sebességének éles változása és a benne lévő nagy idegen zárványok befolyásolják, de a mészlerakódások a csövek felületén vagy a magas vízkoncentráció semmilyen módon nem befolyásolják egy ilyen mérőberendezés működését. A mérések minőségét az sem befolyásolja, hogy az örvény hőmérőt a rendszer vízszintes vagy függőleges szakaszára szerelik -e fel..

A használati mód szerint az ilyen hőenergia -mérőberendezéseket megkülönböztetik:

 • Háztartási hőmérők, amelyeket rendszerint többszintes épületek bejáratánál telepítenek, és esetenként gyártásban vannak. Az ilyen eszközök zökkenőmentesen illeszkednek a 32–150 mm átmérőjű csővezetékekbe, és egyes modellek legfeljebb 300 mm átmérőjűek..
 • Hőmérők egyedi lakásokhoz. Telepítésre kerülnek egy lakás vagy magánház fűtési rendszerének bejáratánál. Az ilyen modelleket 15-20 mm átmérőjű csöveken használják, és két elemet tartalmaznak. Ez egy hőmennyiségmérő, amely két érzékelővel van felszerelve, amelyek rögzítik a víz hőmérsékletét mind a befúvásban, mind a csővezetékben, és elhagyják a lakást, valamint egy melegvíz -fogyasztásmérővel, amelynek köszönhetően a lakás hőmérői nem csak a hőmennyiséget, de regisztrálja az otthonába belépő víz mennyiségét is.
 • Fűtési költségosztók. Ezek elektronikus eszközök az adott lakás relatív részesedésének megállapítására az általános hőenergia -fogyasztásban, amelyet kollektív (általános) hőmérő segítségével határoznak meg. Működésének elve a helyiségen belüli fűtőradiátor hőmérséklete és a helyiség levegőjének hőmérséklete közötti különbségen alapul, amelyet az idő múlásával folyamatosan rögzítenek. A fűtési költségek elosztója közvetlenül a radiátor felületére van felszerelve, és nem igényel beavatkozást a fűtési rendszerbe.

A lakás hőmérőinek telepítésének jellemzői

Ha úgy dönt, hogy csökkenti az elhasznált hőre vonatkozó számla összegét, és a hőmérők telepítése valósággá válik, egyáltalán nem szükséges felvenni a kapcsolatot a speciális szervezetekkel. Elegendő beszerezni egy engedélycsomagot a telepítéshez, elő kell készíteni magát a hőmérőt, egy összekötő készletet visszacsapó szeleppel, szűrőt, befogókat, speciális hőérzékelőkkel ellátott csapokat, hővezető pasztát, csavarkulcsot fémcsövekhez vagy hegesztéshez fém-műanyag fűtési rendszerhez. Ezt követően a következő műveleteket kell végrehajtania:

 • Öblítse le azt a csővezetéket, amelyre a hőmérőt fel kell szerelni. Ez elkerüli az elzáródásokat, és csökkenti a hibát az eszköz számításaiban. Ebben az esetben győződjön meg arról, hogy víz van a készülék áramló részében, és a testén lévő nyíl iránya megfelel a víz áramlási irányának. A modern modellek felszerelése a rendszervezeték függőleges és vízszintes szakaszaira egyaránt lehetséges.

 • A mérőegység felszerelése előtt győződjön meg arról, hogy a rendszer nyomás- és hőhordozó mentes. Ezt követően folytassa a hőérzékelőkkel ellátott gömbcsapok felszerelését a hőmérő előtt és után. Lehetővé teszik nemcsak a hőmérsékletkülönbség meghatározását, hanem a csövek azonnali lezárását is vészhelyzet esetén. Legyen óvatos a hőmérő mérőegységének a rendszerhez való csatlakoztatásakor: mivel az áramlási útvonalban található, nagyon könnyű megsérülni.
 • A készülék készlete két hőátalakítót tartalmaz, amelyek közül az egyik mérőpatronba, a másik pedig hüvelybe van szerelve, miután egy speciális hővezető pasztával dolgozta fel. A megfelelően felszerelt hőcserélőnek kétharmaddal át kell fednie a csövet. Ezután ezeket az elemeket le kell zárni..

Hőmérők a mérőműszerek modern piacán

Most a hőmérő telepítése válik igazán relevánssá. De a piacon az ilyen eszközök köre nagyon nagy, ezért figyelembe vesszük számos népszerű modell jellemzőit:

 • Hőmérők Elf. Ezek az eszközök lehetővé teszik az információk távoli olvasását és további impulzus kimenettel ellátott eszközök csatlakoztatását (például gáz- és vízmérőket). De mechanikus típusúak, ami azt jelenti, hogy érzékenyek a hűtőfolyadék szennyeződéseire, és 4-5 év után ki kell cserélni. Költségük 160-190 dollár között mozog..
 • ST-10 hőmérő. Nemcsak a hő, hanem az elektromos energia, valamint az elfogyasztott hideg és meleg víz mennyiségének figyelembevételére tervezték. A készülék mind elektromágneses, mind mechanikus vízmérőkkel működik. Ennek a sorozatnak azonban nem minden modellje rendelkezik beépített vezérlővel. Ugyanakkor áraik 250 dollárról indulnak..

 • Az ENKONT (RF) hőmérő egyidejűleg akár négy csővezetéket is kiszolgálhat, és két független cserekörben is figyelembe veszi a hőenergiát. Az ultrahangos típushoz tartozik, ezért a leolvasások pontosságát erősen befolyásolja a csövekben lévő víz szennyeződése. Egy ilyen eszköz a bonyolultságtól függően 1500-3200 dollárba kerül..
 • Hőmérő MAGIKA (RF). A készülék az elektromágneses eszközök kategóriájába tartozik, kiegészítve egy digitális interfésszel, lehetővé teszi több áramlásmérő és hőátalakító csatlakoztatását. Ezenkívül különösen jó minőségű telepítést igényel, és ára 600 dollártól kezdődik..

A legoptimálisabb választás, mind a munka minősége, mind az ár szempontjából, az ST-10 hőenergiát rögzítő eszköznek nevezhető.