Hogyan válasszunk elektromos repülőgépet?

Az elektromos sík elengedhetetlen eszköz a nem gyalult deszkák használatával járó építési munkákhoz. Egyrészt az ilyen táblák sokkal olcsóbbak, másrészt további feldolgozást igényelnek. És az elektromos repülőgép képes megbirkózni ezzel a feladattal gyorsan és hatékonyan. Az ácsmunkáknál pótolhatatlan. A legjobb elektromos gyalu kiválasztásához ismernie kell működési elvét és műszaki jellemzőit:

Sok elektromos gyalu használható kéziszerszámként, és ha rögzítve van, akkor asztalosgép formájában. Ebben a helyzetben a következőket teheti:

  • gyalulódeszkák;
  • állítsa őket méretre;
  • élek ferdítése rajtuk;
  • válassz vájatot (negyed).

Ha további tartozékokat, vágószerszámokat is használ, akkor a hagyományos elektromos gyaluk funkciói kellemesen meglepik tulajdonosukat! Ha ismeri a szerszám műszaki jellemzőit és képességeit, akkor helyesen választja az elektromos gyalulót.

Hogyan működik az elektromos sík?

Az elektromos gyalu alapja egy dob, amely egy erős motornak köszönhetően forog 10 000 ford / perc sebességgel. Ebben az esetben a különböző műszerek teljesítménye 600 és 1000 watt között változhat. A kések a dobon vannak rögzítve. A dobot motor és hajtószíj hajtja. Ez az öv az oldalvédő alatt található, amely lehetővé teszi annak eltávolítását és cseréjét. Egy másik burkolat található a motor felett. Az elektromos gyalu kialakításának köszönhetően a bekapcsolt sebesség fokozatosan növekszik, majd az elektronikának köszönhetően megmarad. Mindez a motor túlfeszültségének megelőzésére szolgál..

A dob előtt és mögött kések vannak egy elektromos gyalukhoz – az úgynevezett talphoz. Két részből áll, amelyek közül az első szabályozza és feldolgozza a fát, a második pedig álló helyzetben marad, és áthalad az előzőleg megmunkált fán, simítja a felületét.

Az asztalosmunka sebessége függ azok minőségétől és képességétől, hogy hosszú ideig élesek maradjanak. Ezért az elektromos gyalu kiválasztásakor ügyeljen arra a fémre, amelyből a talp készült. Ez keményfém és volfrám, kemény edzett acél.

A forgács vastagságát és a tábla vágási mélységét gomb vagy bizonyos esetekben osztógombbal lehet beállítani. Minél vastagabb lesz a forgács, annál lassabban mozog a gép. Az oldalsó korlát lehetővé teszi a szükséges vastagság negyedének kiválasztását a tábla feldolgozásakor. Ebben az esetben egy csuklós burkolat van rögzítve a dob felett: az oldalán van, ha a sík normál üzemmódban működik, és felfelé emelkedik, ha ki kell választania a negyedet. Ehhez a mintavételi mélység -beállítót kell használni..

Specifikációk

Az elektromos gyaluk teljesítményben különböznek. Ezek átlagosan olyan paraméterek, mint a 450-600 W az amatőr modelleknél és a 850-1100 W a professzionális hangszereknél. Minél nagyobb a szerszám teljesítménye, annál hatékonyabban fogja kezelni a kemény fát..

A dob (vágó) forgási sebessége is eltér: az egyes szerszámoknál (fekete&Decker), ez 10 000 rpm -től kezdődik, mint például a makita és az Interskol elektromos gyaluk, a fordulatszám eléri a 16 000 fordulat / perc értéket, a Bosh szerszámok – 19 000. A sebesség szerint a gyaluk sprinterekre (repülőgépek gyorsabban és sekélyebben) és maradókra ( lassabban és mélyebben).

Az elektromos gyaluk kiválasztásakor figyelmet fordítanak egy olyan paraméterre is, mint a lehető legnagyobb réteg, amelyet egyszerre eltávolítanak. Ez a vágás mélysége. Minél magasabb ez a paraméter, annál gyorsabban fog működni a szerszám, és eléri a szükséges táblavastagságot. A professzionális szerszámoknál ez az érték nagyságrenddel magasabb – eléri a 3-4 mm -t. Amatőr elektromos gyaluknál ez az érték 0,6 és 2,5 mm között mozog.

A legtöbb szerszám gyalulási szélessége 80-100 mm. De az egyes könnyű szerszámok gyalulási szélessége csak 50 mm lehet..

Súlyuk szerint megjegyezték, hogy a külföldi gyártók repülőgépei könnyebbek, mint a balti országokban és a volt FÁK -ban gyártottak. Ha az előbbiek átlagos tömege körülbelül 2,6 kg, akkor az olyan szerszámok, mint a Fiolent és a Bajkál 2,9 és 3,7 kg, az Interskol elektromos sík – átlagosan 4,8, a Rebir, SUIT vagy MRZ – körülbelül 6-7 kg. Ugyanakkor a Makita elektromos gyalu súlya a modelltől függően ingadozhat: a Makita N1923B súlya 2,9 kg, a Makita 1806B – 8,8, az álló Makita 2012NB pedig mind 27 kg..

Típusok és márkák elektromos gyalugépek

A nagyobb teljesítményű és nagy maximális vágási mélységű elektromos gyaluk professzionálisnak minősülnek. Háztartási célokra, ritka használattal, az amatőr elektromos gyaluk is jól megbirkóznak. A háztartási és a professzionális elektromos gyaluk abban is különböznek, hogy az előbbi bélyegzett talppal rendelkezik, az utóbbi pedig öntött, ami tartósabbá teszi. A professzionális gyaluk közé tartozik a Metabo, DeWalt, Bosch, Sturm, Hitachi, Makita gyalugépek, amatőr gyaluk – fekete&Decker, Blaukraft, Caliber, Interskol, Enkor, Energomash, Bison, Knight, Proton és mások.

Különbséget kell tenni a kézi és a helyhez kötött elektromos gyaluk között is. A legújabb kézi elektromos gyaluk helyhez szerelhetők és helyhez kötöttek.

Komplett elektromos gyalu

A műszaki jellemzők mellett az elektromos gyalu kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ergonómiát, a könnyű kezelhetőséget és a teljes eszközkészletet mindenféle eszközzel. Ugyanakkor a talpnak simának kell lennie; mérete határozza meg, hogy a sík milyen stabil lesz működés közben..

A munka kényelme érdekében ajánlatos két fogantyúval ellátott elektromos repülőgépet választani: a szerszámot az elülső vezeti, a hátsót pedig tolja. Az elülső fogantyú segítségével beállítható a borotválás mélysége, beállítva a szükséges lépést. Ez az úgynevezett mélységmérő. Kívánatos, hogy egy lépés 0,1 mm legyen, és a skála ne nulláról induljon. A gyakorlatból ismert, hogy a gép még ebben a helyzetben is eltávolítja a vékony forgácsokat. Ezért jobb olyan síkot választani, amelynek skála nulla alatt kezdődik..

A spirálpengevel ellátott gyalugép jobb és simább.

Az összecsukáshoz a gyaluk oldalsó ütközővel és vonalzóval vannak felszerelve. Szögütköző jelenlétében lehetővé válik a felület 45 fokos szögben történő tervezése. A gyaluk talpa V alakú horonnyal vagy akár három horonnyal van ellátva a letörés érdekében.

A sok szerszámkészlet cserélhető dobokat és rögzítőelemeket tartalmaz, hogy az elektromos gyalut összekötőként és gépként, késhegyezőként használhassa.

Annak érdekében, hogy a forgácsok ne szóródjanak minden irányba, a gyaluk forgácsfoglalattal vannak felszerelve. Erre a célra néhány modellhez porszívó csatlakoztatható. Egyes modellek kétoldalas forgácshulladék-eltávolító rendszerrel vannak felszerelve.

Az elektronikus érzékelőknek köszönhetően lehetséges a szerszám stabil működésének fenntartása – állandó fordulatszám az anyaggal való munka során, szabályozásuk alapjáraton és zökkenőmentes indítás. A biztonság érdekében fontos, hogy legyen egy zár a szerszám véletlen bekapcsolása ellen, és egy védőburkolat, amely megvédi a kezet az éles késsel való érintkezéstől. Vannak olyan burkolatok, amelyek automatikusan felemelkednek, amint a sík hozzáér a fához, az oldalsó kar segítségével vagy az első fogantyú megnyomásával. Bosch, Black modellekhez&Decker, Metabo, egy speciális lábütköző automatikusan kidobódik, ami felemeli a talpat hátul.

Az elektromos repülőgép kiválasztásakor vegye figyelembe az összes paramétert, tartsa a kezében, kérdezze meg a működés elvét, a biztonsági intézkedéseket a munka során és a jótállási időt. Hogyan válasszunk elektromos repülőgépet, az alábbi videó minden részletet elmond..