Hogyan válasszunk hegesztő transzformátort

Ma már senkit sem fog meglepni kézi ívhegesztőgéppel. Ennek a találmánynak köszönhetően a fémekből készült lemezek, csövek, csatornák és egyéb elemek és szerkezetek hegesztése általánosan elérhetővé vált mind az iparban, mind a háztartásokban. A hegesztőberendezések közül a legelterjedtebbek az AC hegesztő transzformátorok. Ezek az egyszerű, szerény és megbízható kialakítású egységek kézi ívhegesztéshez hagyományos 220 vagy 380 voltos hálózatról működnek, és kemény körülmények között is képesek dolgozni. Az elektrotechnika és az elektronika fejlődése lehetővé tette különböző módosítások hegesztő transzformátorainak létrehozását, amelyek jelentősen bővítették kínálatukat a piacon. De nincs különösebb nehézség a hegesztő transzformátor kiválasztásában. A legfontosabb az, hogy megértsük a hegesztő transzformátorok típusait, tudjuk, miért és hogyan fogjuk használni a készüléket, valamint azt is, hogy milyen jellemzőket kell figyelembe venni a választás és a vásárlás során.

Azoknak, akik először vásárolják meg ezt a készüléket, és dolgoznak vele, tudniuk kell és meg kell érteniük, hogyan működik minden. Maga a transzformátor két tekercsből áll – egy primerből és egy leeresztő másodlagosból, amelyek egy magra vannak tekerve. A hegesztő transzformátor működési elve meglehetősen egyszerű, és a 220 vagy 380 voltos bemeneti feszültség alacsonyabb, 30-60 volt nagyságúvá alakításából áll. Ugyanakkor az áramerősség elérheti a 700 Ampert, ami lehetővé teszi a fémtermékek összeolvasztását és hegesztését. Minden típusú hegesztő transzformátor ezen elv szerint működik. A villamosmérnöki fejlesztéseknek köszönhetően azonban lehetővé vált a hegesztő transzformátorok fejlettebb és könnyen használható modelljeinek létrehozása..

Hegesztő transzformátorok típusai

Elég sok idő telt el az első hegesztő transzformátor létrehozása óta. Ebben az időszakban új technológiák jelentek meg, és a hegesztőgépek új módosításai születtek. Ma három fő típusú hegesztő transzformátor létezik. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A hegesztő transzformátor kiválasztásakor fontos megérteni a modellek közötti különbségeket, és mindegyik milyen célra alkalmasabb..

Minimális és normál mágneses szivárgástranszformátorok

Az STE hegesztő transzformátorokat úgy tervezték, hogy a tekercsek minimális mágneses szivárgással rendelkezzenek. Az áramerősséget a fojtószelep csavaros mechanizmusa állítja be, amelyet külön ki kell venni. Ilyen hegesztő transzformátor-sémát használnak az STE-85 és az STE-24U modellekben..

Minimális és normál mágneses szivárgástranszformátorok

A normál szivárgástranszformátorok felépítésükben hasonlóak a fent leírtakhoz. A különbség abban rejlik, hogy egy további reaktív tekercs van jelen az elsődleges és másodlagos tekercs mágneses magjának fő rudain, valamint a fojtótekercs további tekercsén. Maga a fojtószelep mágneses magra van szerelve. Az áramot ugyanúgy állítják be, mint az STE transzformátoroknál. A normál mágneses disszipációjú hegesztő transzformátorokat olyan modellek mutatják be, mint az STN és a TSD. Az ilyen transzformátorok tekercsei rézből és alumíniumból készülnek..

STE modellek, STN és A TSD -t kézi ívhegesztéshez használják, működésük egyszerű és problémamentes. De az egyszerű és megbízható kialakítás ellenére ezeknek a transzformátoroknak számos jelentős hátránya van. Először is, a fojtószelep rezgése leüti az áramerősség beállítását működés közben. Másodszor, a normál és alacsony mágneses disszipációjú hegesztő transzformátorok nagy teljesítményfelvétellel rendelkeznek, 25 kW -tól 78 kW -ig. Harmadszor, nagy tömeg – több mint 120 kg. Ezen transzformátorok között is vannak olyan modellek, mint a TSD-1000-4 és a TSD-2000-2, amelyek 1000 A és 2000 A névleges hegesztőáramot képesek leadni. De ezeknek a transzformátoroknak, valamint az STN-700, STN tömegének -500-1, STN-350, TSD-500 220 kg-tól 675 kg-ig, ami nagyon kényelmetlenné teszi őket magán használatra.

Mágneses szivárgástranszformátorok

Az alapvető különbség a megnövelt mágneses szórású transzformátorok és az alacsony és normál szórású hegesztő transzformátorok között a tekercsek vagy söntök mozgatható kialakítása. Ez a megközelítés nagyobb teljesítményt tett lehetővé a transzformátor viszonylag kis súlyával. Összehasonlításképpen meg kell nézni az SGE-34U modellt és a TDM 503 hegesztő transzformátort. Gyakorlatilag azonos teljesítményjellemzőkkel a súlykülönbség majdnem a fele a TDM javára.

Mágneses szivárgástranszformátorok

A megnövelt mágneses szórású transzformátorok közé tartoznak a mozgatható tekercselésű modellek, például a TS-500, TSK-300 hegesztő transzformátor és a TD-300 hegesztő transzformátor. Vannak modellek mozgatható mágneses söntökkel is, mint például az STSH-250 és a TDM-317 hegesztő transzformátor. A felsoroltakon kívül vannak olyanok, amelyek rögzített torzítású söntökkel és tekercsekkel rendelkeznek-TDF-1001 és TDF-2001, valamint transzformátorok komplex mágneses kapcsolással. Például hegesztő transzformátor VDU-506 vagy hegesztő transzformátor VD-306. Ma, magán használatra, a hegesztő transzformátorok leggyakoribb modelljei TD, TS és azok módosításai TDM, TDE Egyéb. A megnövelt mágneses szivárgással rendelkező hegesztő transzformátorokat ív- és automatikus hegesztéshez, valamint víz alatti hegesztéshez használják.

Tirisztoros transzformátorok

Tirisztoros transzformátorok

Egy másik típusú hegesztő transzformátor a tirisztoros hegesztő transzformátor. Ez egy viszonylag új típusú hegesztőberendezés. Működése az áramerősség fázisszabályozásának elvén alapul tirisztorok segítségével, amelyek a bejövő váltakozó áramot váltakozó impulzusokká alakítják. Az ilyen transzformátorokat eredetileg salak- és ellenálláshegesztésre használták az ívégetés instabilitása miatt. Napjainkban a félvezető technológia fejlődésével a tirisztoros hegesztő transzformátorok megszabadultak fő hátrányuktól, és a hegesztőgépek legújabb generációja. Széles körben használják kézi ívhegesztéshez, valamint pont- és salakhegesztéshez. A tirisztoros transzformátorra példa a Deltapower 400E.

A hegesztő transzformátorok jellemzői

A hegesztő transzformátorok jellemzői

A hegesztő transzformátor típusától függetlenül minden hegesztőgépnek számos sajátossága van, amelyek meghatározzák működési hatékonyságát és könnyű használatát. A hegesztő transzformátor kiválasztásakor fontos tudni és megérteni, hogy az egyes jellemzők miért felelősek, és melyekre kell elsősorban figyelni..

Hegesztő transzformátor jelölése

Az első dolog, ami megragadja a tekintetét, a hegesztő transzformátor neve. Például egy hegesztő transzformátor TDM-401, amelynek nevében az alapvető jellemzők titkosítva vannak. Ez azért történik, hogy műszaki útlevél nélkül meg lehessen határozni, hogy milyen eszközről van szó, hogyan működik és mekkora a névleges áram. Ma a hegesztő áramforrások egységes kijelölési és osztályozási rendszerében a következő szabályokat állapítják meg:

  • áramforrás típusa: T – transzformátor, G – generátor, A – egység, V – egyenirányító, U – speciális forrás -telepítés;
  • hegesztés típusa: D – ív, P – plazma;
  • hegesztési módszer: G – védőgázokban, F – merített ív, U – univerzális. Ha csak két betű van, akkor a hegesztést fedett elektródákkal végezzük;
  • a külső jellemzők típusa: F – kemény, P – eső;
  • hegesztőoszlopok száma: M – többoszlopos, megjelölés nélkül egy oszlopot jelöl;

Hegesztő transzformátor jelölése

Fontos! Néha az “M” betű mechanikus módszert jelöl az áramerősség beállítására. Ezenkívül a “T” vagy a “P” betű állhat, ami tirisztoros hegesztő transzformátort jelöl.

  • a névleges áramot egy vagy két számjegy jelöli, tíz vagy száz amperre kerekítve.
  • az utolsó egy vagy két számjegy a fejlesztés alatt álló regisztrációs számot jelzi;
  • a számok után a megengedett éghajlati használat betűjelzése szerepel: CL – hideg éghajlat, U – mérsékelt, T – trópusi;
  • az utolsó számjegy a megengedett elhelyezést jelzi: 1 – szabadban, 2 – lombkorona alatt, 3 – fűtetlen szobában, 4 – fűtött helyiségben.

Például, hegesztő transzformátor TDM-401 elmondja, hogy ez egy mechanikusan vezérelt ívhegesztő transzformátor, egy hegesztőállomással, névleges áramerőssége 400 A. A régebbi modellek, például a TC vagy az STSh hegesztő transzformátor, régebbi jelöléssel vannak ellátva. Tehát a “W” a shunt segítségével történő beállítást, az “S” pedig azt jelenti, hogy a gépet hegesztésre tervezték.

Az IP rendszer dekódolása hegesztő transzformátorokhoz 1. index

Az IP rendszer dekódolása hegesztő transzformátorokhoz 2. index

Az IP rendszer dekódolása hegesztő transzformátorokhoz 3. index

Ezenkívül a hegesztő transzformátor műszaki útlevele jelzi a nemzetközi IP rendszer szerinti védelmi osztályt. Az alábbi táblázatok részletes átiratokat tartalmaznak.

A hegesztőáram szabályozásának határai, A (min-max)

Talán ez a jellemző a hegesztő transzformátorok fő jellemzője. A hegesztőáram beállítása egyszerre két fontos pontot jelez. Először is az a tény, hogy a beállítás általában lehetséges, ami azt jelenti, hogy különböző átmérőjű elektródákat használhat. Másodszor, láthatja a lehető legnagyobb áramerősséget, amely lehetővé teszi nagy átmérőjű elektródák használatát, ami viszont befolyásolja a munka termelékenységét. Ez különösen fontos azok számára, akik hegesztő transzformátort választanak olyan műhelybe vagy műhelybe, ahol nagy, 200 A feletti hegesztőáram szükséges. Háztartási használatra még kisebb hegesztőáram is elegendő.

Az elektróda átmérője

Az egyik másodlagos, de nagyon fontos jellemző az alkalmazott elektródaátmérő. Az alábbi táblázat a fő elektródaátmérőket mutatja a hegesztő transzformátor áramerősségétől függően.

Hegesztő elektróda átmérője

Meg kell jegyezni egy olyan fontos pontot, mint az a tény, hogy a megadott mutatók ellenére kissé kisebb átmérőjű elektródákat kell használni. Amint a gyakorlat azt mutatja, az áramerősségéhez maximálisan kiválasztott elektróda nem lesz elegendő a varrat kiváló minőségű hegesztéséhez.

A hálózati feszültség és a fázisok száma

Ez a jellemző az egyik legfontosabb. A hegesztő transzformátor normál működéséhez szükséges hálózati feszültséget jelzi. A megfelelő kiválasztásához előre tudni kell, hogy milyen feszültség lesz a hegesztő transzformátor működési helyén. Emellett maga a transzformátor fázisainak száma is ettől függ. Tehát az egyfázisú hegesztő transzformátorhoz 220 V-os áram szükséges, a kétfázisú 380 V-hoz, de a TD-500 hegesztő transzformátor, amely mind 220 V-os, mind 380 V-os hálózatról működik, három -fázis.

A transzformátor névleges hegesztési árama

A hegesztő transzformátor kiválasztásakor az egyik legfontosabb paraméter. A hegesztőáram maximális értékét jelzi, amelyet a transzformátor képes leadni. Értéke függ a fém megolvasztásának és vágásának képességétől, valamint a munkához használt elektródáktól. Ezt a paramétert jelzi a hegesztő transzformátor egyik vagy másik modellje kétjegyű szám formájában, például a TC-200 hegesztő transzformátorban, ahol a “200” azt jelenti, hogy a névleges hegesztőáram 200 A.

Névleges üzemi feszültség

Ez a paraméter jelzi a másodlagos tekercs kimeneti feszültségét, amely szükséges a stabil hegesztési ív fenntartásához. Mint korábban említettük, ez a feszültség 30-60 volt között van. Ennek a paraméternek az értéke befolyásolja bizonyos vastagságú fémekkel való munkavégzés képességét. Minél alacsonyabb a névleges érték, annál vékonyabbak a fém elemek. Ez a mutató különösen fontos lesz azok számára, akik autós karosszériát fognak főzni..

Névleges üzemmód PN%

Ez a jellemző nem különösebben befolyásolja egy adott hegesztőgép kiválasztását. De még mindig tudnia kell és meg kell értenie, hogy miért felelős, mivel a hegesztő transzformátor biztonsága működés közben ettől függ. A névleges üzemmód, vagy más néven – a bekapcsolás időtartama – azt jelzi, hogy mennyi ideig lehet a transzformátor hegesztési módban. Így például a TD-300 hegesztő transzformátor névleges üzemmódja 40%. Ez azt sugallja, hogy 10 perc 4 percből megszakítás nélkül dolgozhat, és 6 percig pihenhet, így a transzformátor lehűlhet. Ellenkező esetben fennáll a veszélye a készülék károsodásának..

Energiafogyasztás és teljesítmény (hatékonyság)

Ezzel a mutatóval minden nagyon egyszerű. Azt jelzi, hogy mennyi energiára van szükség a transzformátor egy órás működéséhez. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb. De hegesztéskor is figyelni kell a teljesítményre. Ha túl nagy a különbség közöttük, akkor jobb, ha másik transzformátort keres, amelynek hatékonysága sokkal magasabb. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy sok kilowatt energiát pazarol el, miközben a szükséges munka csekély részét végzi. Sok gyártó azonnal megjeleníti a hatékonyságot, és néhány csak a fogyasztott és a kimenő teljesítményt jelzi. Legyen óvatos, és miután ráakadt a második lehetőségre, emlékezzen a minimális különbségre az energiafogyasztás és a kimeneti teljesítmény között..

Hegesztő transzformátorok összehasonlító táblázata

Nyitott áramköri feszültség

Egy másik fontos jellemző a nyitott áramkör feszültsége, amely felelős a hegesztési ív megjelenéséért. Minél magasabb ez a jellemző, annál könnyebb ívet létrehozni. De vannak bizonyos biztonsági korlátozások a kezelő számára. Tehát egyenáramú hálózat esetén a küszöbérték 100 V, váltakozó áram esetén 80 V.

A kiszolgált állások száma

Ezzel a paraméterrel minden nagyon egyszerű. Ez jelzi a transzformátorból egyidejűleg dolgozó hegesztők számát. Valójában ez a paraméter fontos azoknál a műhelyeknél, ahol több embernek kell egyszerre dolgoznia. A háztartási modellek egy munkahelyre korlátozódnak.

AC DC

AC DC

Ez a rövidítés azt jelzi, hogy a hegesztő transzformátor képes egyenáramú vagy váltakozó áramú működésre. Vannak transzformátorok, amelyek csak váltakozó árammal működnek, és vannak olyanok, amelyek csak egyenárammal működnek. Például a Fubag TR-300 hegesztő transzformátor váltakozó áramú hálózatról működik. Vagy VD-306 hegesztő transzformátor, amely szintén váltakozó áramot fogyaszt. De mindkét eszköz egyenáramot biztosít. Második nevük a hegesztési egyenirányítók. Szükséges továbbá a DECA MMA PRIMUS 250E AC / DC kiemelése, amely fényes képviselője az AC / DC jelöléssel ellátott hegesztő transzformátorok között..

Hűtés típusa

Egy másik kisebb, de ugyanakkor meglehetősen fontos jellemző a transzformátor hűtésének típusa. Nem befolyásol semmit, de egy vagy másik készülék felé billenheti a mérleget. Vannak szabadon hűtött és kényszerhegesztő transzformátorok. Valójában a kényszerhűtés jobb, mert lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megszabaduljon a felesleges hőtől működés közben. De nem minden transzformátor van felszerelve ventilátorral..

A hegesztő transzformátor súlya és méretei

A hegesztő transzformátor súlya és méretei

Súlya és méretei nem befolyásolják a hegesztő transzformátor teljesítményét. Mindazonáltal ezek a tulajdonságok befolyásolhatják a választást. Végül is a transzformátor súlyától és méreteitől függ, hogy mobil vagy álló lesz -e, kerekeken vagy fogantyúkkal lesz -e szállítva. Manapság különböző modellek vannak a piacon, és rengeteg közül lehet választani. De azonnal le kell foglalni, hogy a nagy teljesítményű és hatékony hegesztő transzformátorok nagyon terjedelmesek és nehézek lesznek, ipari körülményekhez létrehozva. Ugyanakkor az utcai hétköznapi ember számára kompaktabb és könnyebbeket terveztek. Napjainkban az elektrotechnika területén kifejlesztett technológiák lehetővé tették a kiváló teljesítményű, viszonylag kis súlyú és meglehetősen szerény méretű hegesztőgépek létrehozását..

A hegesztő transzformátor kiválasztása egy kezdőnek a hegesztésben rémálomnak tűnhet. Különösen akkor, ha nincs megértés, hogy ez vagy az a jellemző miért felelős. A helyes döntés meghozatalához hívjon segítséget egy szakembert, aki segíthet a választásban. De ha előre felkészül, miután tanulmányozta az összes szükséges anyagot a hegesztő transzformátorokról, a választás nem lesz olyan nehéz..