Hogyan válasszunk kézi repülőgépet

Ha valaha is volt szerencséje gyalulatlan fát “észbe hozni”, akkor tudja, milyen fáradságos és unalmas, különösen, ha régi kézi repülőgépet használ. Egy ilyen szerszámmal felfegyverkezve és sok erőfeszítéssel kiegyenlítheti a fatermékek felületét, csökkentheti vastagságukat és sokféle kiterjesztett barázdát hozhat létre. Magas termelékenységet, kiváló eredményeket és jelentős munkaerőköltséget takarít meg az elektromos repülőgép – az asztalosmunkák elengedhetetlen eszköze..

Tartalom:

Kézi gyalu: a fő cél és működési elv

A mechanikus analóggal ellentétben az elektromos sík sokkal funkcionálisabb és kényelmesebb a működésében. Ez nem meglepő, mivel a legtöbb terhelés az elektromos motorra esik, és egyszerűen csak a megfelelő irányba kell vezetnie a gépet..

Az elektromos gyalu által elvégzett műveletek alapvető listája a következőket tartalmazza: előzetes gyalulás, méretre történő gondos feldolgozás, illesztés, ferdítés, negyedvágás. A vágószerszámok és tartozékok használata pedig jelentősen növeli a szerszám funkcionalitását.

Persze eleinte hanyag lehet "lépések", amelyeket nagyon nehéz összehangolni. Tehát válasszon ki néhány táblát, amelyekre nincs szüksége, és gyakorolja a gyalulást. Ezenkívül elegendő az elektromos gyalut álló helyzetbe állítani, mivel a kéziszerszámok helyett megbízható gyalut kap.

Mint minden más elektromos kéziszerszám, az elektromos gyaluk minden modellje háztartási és professzionális kategóriába sorolható, csak a funkciók, a teljesítmény és a folyamatos működés megengedett időtartama szerint tér el egymástól..

Az elektromos kézi gyaluk fő elemei:

Ezért nem az elektromos gyaluk osztályozására összpontosítunk, hanem azokra a fő pontokra, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megválaszoljuk a “hogyan válasszunk kézi repülőgépet”.

Tehát minden elektromos gyaluk alapvető részeként forgó dobot használnak, amelyre a kések biztonságosan rögzítve vannak. Ahhoz, hogy a kezelt fafelület, amely jellegénél fogva heterogén, sima legyen, a dobot forgató villanymotornak elegendő teljesítményűnek kell lennie – 580 és 900 W között, valamint forgási sebessége akár 1000 fordulat / perc..

A fogaskerekű hajtószíj segítségével a forgómozgás az elektromos motorból a dobba kerül, és mivel rendszeresen elhasználódik és cserét igényel, levehető oldalsó burkolat alá helyezzük. A második levehető burkolat a motor felett elrejti az elektromos szénkeféket. A motor forgási sebességének egyenletes növekedése miatt, amikor a szerszám be van kapcsolva, és automatikusan egy adott szinten tartja, az elektromos motor túlterhelésének lehetősége szinte teljesen megszűnik.

Az elektromos gyaluk talpa kiváló minőségű alumíniumból készült, és két részre van osztva, az egyik a dob elülső és a másik része.

Álló helyzetben a szerszámtalp hátsó része a kezelt fára csúszik, míg az elülső rész még mindig egyenetlen felületeken mozog, és állítható magassággal állítható be a kívánt vágási mélység és forgácsvastagság. Ez a beállítás egy gomb vagy egy fokozatgomb segítségével történik, amely gyakran második gombként működik. Amikor elektromos síkkal dolgozik, azt állandó sebességgel kell mozgatnia, amelyet az eltávolított forgács vastagsága határoz meg.

Egyes modellek dobokkal vannak felszerelve, amelyek egyik oldalról hozzáférhetők. Ez lehetővé teszi a negyed kiválasztását 90 fokos szögben a tábla teljes hosszában. A gyakran a szerszámmal felszerelt oldalsó ütköző segítségével könnyedén kiválaszthatja a szükséges szélesség negyedét különösebb erőfeszítés nélkül.

Ezenkívül az ilyen modellek védett csuklós burkolattal vannak felszerelve, amely a dob oldalán található, az elektromos gyaluk klasszikus működése során, és amikor a negyedet választja, a felső síkra emelkedik.

Tudjon meg többet az elektromos gyalugépek tervezési jellemzőiről a youtube videóban.

Elektromos repülőgép kiválasztása: mire kell figyelni

A megfelelő elektromos gyalulási modell kiválasztásakor figyelni kell bizonyos pontokra.

Egyetlen

A gyalu talpa nagymértékben meghatározza a kezelt fafelület végeredményét: a sima talp garantálja a tökéletesen lapos gyalult fát.

A működés közben keletkező légpárna általában akadályt képez az azonos vastagságú vágás megszerzése előtt. Ez a probléma azonban teljesen megoldható, elegendő csak a talp hornyokkal való használata. A talp elülső részén található hornyok V alakúak, és úgy vannak kialakítva, hogy kiküszöböljék a letörést a munkadarabok sarkaiból.

Az elektromos gyalu talpának elülső részének magasságának beállítása magában foglalja annak függőleges és átlós irányú mozgatását. Ebben az esetben a szerszám talpa mindig egyenlő távolságra van a késtől, ami vékony, egyenletes vágást biztosít.

Meg kell jegyezni, hogy működés közbeni stabilitása az elektromos gyaluk talpának hosszától és vastagságától függ..

Elektromos gyalukarók

Mindig könnyebb olyan nehéz szerszámot mozgatni a munkafelületen két fogantyúval, mint egyvel.

A hátsó fogantyú segítségével megnyomhatja a szerszámot, míg az első fogantyú lehetővé teszi az elektromos gyaluk mozgási irányának beállítását, és lehetővé teszi a “lengő” munkát. Elég, ha erősen megnyomja az első fogantyút, mivel az eltávolított forgács nagyobb vastagságú lesz.

Az eltávolított forgács vastagságának beállítása

Mivel az elektromos kéziszerszámon lévő beállító gomb néha második gombként működik, belső hornyok láthatók rajta, amelyek megvédik a beállított forgácsvastagság véletlen vagy nem kívánt megváltoztatásától..

Jellemzően a kapcsolási lépés 0,1 mm, de a szerszám minden modelljének saját jellemzői lehetnek: például a “0” jelzésű elektromos gyaluk egyes modelljei továbbra is eltávolítják a forgácsot. Előnyösebb azokat a modelleket választani, amelyek skálája “0” -val kezdődik, például egy MAKITA műszer.

Elektromos gyalukések

Az elektromos gyaluk minden modellje két fordítható, levehető pengével van felszerelve, amelyek volfrámból és karbidból készültek. Vannak azonban olyan gyártók, akik edzett acélból készült késeket kínálnak, tartó segítségével élezve, amelyek biztosítják a szükséges élezési szöget..

A központosító horonynak köszönhetően az egyenes keményfém kések könnyedén a helyükre csúsznak a dob hornyaiban található késtartókban. Az edzett acél kések azonban gondosabb igazítást igényelnek..

Késvédelem

Az elektromos gyaluk minden modellje kétféle védőberendezéssel van felszerelve, amelyek össze vannak kötve, és az oldalon és az alján találhatók. Teljesen kiküszöbölik az ujjak és a munkafelület érintését a berendezés késeivel. Az elektromos gyaluk oldalán található védőlemez lehetővé teszi a dob szélének bezárását, és addig emelkedik, amíg az elektromos kéziszerszám mélyen a favágandó fába megy, amikor negyedet választ..

Forgács kidobása

A forgács közvetlen kilökődése miatt a szerszám megbízhatóan védve van az eltömődéstől, de repülhetnek a helyiségben. Az ürítő aljzat irányultsága nagyban megkönnyíti a tisztítást..

Mélységmérő és oldalsó ütköző

Az oldalsó ütközővel és az elektromos gyaluk mélységmérőjével, amelyet a szerszámkészletnek tartalmaznia kell, beállíthatja az eltávolított forgácsok pontos mélységét és szélességét.

A sarkok vágásához néhány ütközőt 45 ° -kal meg kell dönteni. Az oldalsó rögzítés elengedhetetlen a finom vonalak létrehozásához: kiegyensúlyozza az elektromos szerszámot

Elektromos gyalu tartozékok

Az elektromos kézi gyalu különféle kiegészítőkkel felszerelhető, például edzett acélból készült hullámos késekkel, amelyek hatékonyak a fa nagyolásához..

Ha az elektromos gyalut helyhez kötött berendezésekkel látja el, akkor gyalulává és automatikus gyalúvá válik. Természetesen ez nagyon kényelmes, de különös figyelmet igényel a berendezés biztonságos működésének biztosítása..

Az elektromos gyalu ergonómiája

Az elektromos gyaluk nagy méretei és nagy súlya jó egyensúlyt biztosít, de akadályt jelenthet nagy mennyiségű fa feldolgozása és “nagy munka” során..

A megfelelő választás: a világ vezető márkáinak áttekintése

Ma az építőipari szerszámok piaca a háztartási és professzionális kézi gyalulók hatalmas választékát mutatja be, amelyek ára függ a funkcionális terheléstől és a konfigurációtól, a megjelenéstől és a műszaki jellemzőktől. Maradjunk a vezető márkák termékeinél, beleértve a Skil, Metabo, Makita, Bosch, Black termékeket&Decker, DeWalt és Atlas Copco

Skil elektromos gyalugép

A Skil kézi fémgyalu szuperéles késekkel és tartós, elektronikusan kiegyensúlyozott késdobdal van felszerelve. A Skil elektromos berendezések sorából kiemelkednek az 1506V és 1510V modellek, amelyek teljesítménye különbözik: az 1506V 450 W -ot fogyaszt, míg a gyalulás mélysége és szélessége eléri a 0,6 mm -t, illetve a 82 mm -t. Az 1510V 500 W -ot fogyaszt, de a gyalulási mélység 1,0 mm -re nő.

Elektromos gyaluk Metabo

A Metabo termékcsaládban a kedvenc címe a HO 0882. modellhez tartozik, és mindez azért van, mert 800 W teljesítménye nem terheli túl egy magánház vagy vidéki ház hálózatát. Egy menetben a gyalulási mélység 3,0 mm. Kompakt szerszám könnyen használható ravaszzal és robusztus elülső fogantyúval, mélységszabályozóval.

A dob 12 000 fordulat / perc sebességgel forog, ami lehetővé teszi, hogy egy perc alatt elvégezze azt a munkamennyiséget, amelyet egy hagyományos kézi síkkal 24 000 ütés után elvégezne. A modell kiegészítő késekkel van felszerelve a dekoratív fafeldolgozáshoz.

Elektromos gyalugépek Makita

Az erőteljes és megbízható Makita gyalugép kielégíti a legigényesebb felhasználó minden igényét. Ha finom befejezésre és a vágás vastagságának menet közbeni beállítására van szüksége, akkor az 1902 vagy 1923H elektromos sík modell nélkülözhetetlen. A forgási sebesség eléri a 16 000 fordulat / percet, a gyalulási mélység 1,6 mm, míg a teljesítmény 750 W, illetve 850 W.

Bosch elektromos gyalugép

A Bosch elektromos gyalui az ár és a minőség tökéletes kombinációja. A PHO 25-82 és a PHO 16-82 elektromos gyaluk különleges helyet foglalnak el a háztartási modellek között, különböznek egymástól a fogyasztás tekintetében-750 W, illetve 500 W. A szinte csendes PHO 16-82 modell nem két késsel, hanem egy késsel van felszerelve, ami miatt a percenkénti fordulatszám eléri a 18 000-et, és a gyalulási mélység 1,6 mm.

A professzionális termékek közül kiemelhetjük a GHO 31-82 és a GHO 36-82C modelleket, amelyek 3,6 mm-es megnövelt gyalulási mélységgel, illetve 750 W, illetve 850 W teljesítményfelvétellel rendelkeznek..

Elektromos gyalu fekete&Decker

Erőteljes és nagy pontosságú háztartási elektromos gyalu Black&A Decker kiváló keményfém megfordítható késekkel és forgácselvezető készülékkel van felszerelve. A legelőnyösebb modell a KW715, 550 W fogyasztással és 1,6 mm gyalulási mélységgel. A dob 15.000 fordulat / perc sebességgel forog. A KW725E elektromos gyalu kissé erősebb, mint az előző modell: a teljesítmény 900 W, a gyalulási mélység pedig 2,5 mm. A modern vezérlőelektronika lehetővé teszi a forgási sebesség pontos szabályozását.

A DeWalt professzionális elektromos gyalui elülső fogantyúval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a gyalulás mélységének beállítását is. Az erőteljes motor meghosszabbítja a szerszám élettartamát, és a tartóblokk megvédi a munkafelületet az esetleges sérülésektől. A modern elektronika lehetővé teszi az állandó sebesség fenntartását terhelés alatt, és az egyedi spirálpenge jobb fafeldolgozást biztosít.

Néhány tipp kezdőknek

1. A kezeletlen, durva fa befejezésekor először állítsa a gyalugépet a maximális vágási mélységre, és csak a következő menetben csökkentse jelentősen. A folyamat során ne nyomja túlságosan a szerszámot, mert a feldolgozott fa széle lekerekített.

2. Elektromos vagy kézi gyalukkal felfegyverkezve mindig a fa szemének irányába tervezzen. Ha a kezelendő felület több rúdból vagy deszkából áll, akkor ajánlott a ragasztási varratokhoz képest szögben és a szemcse irányába tervezni. Mivel a fa éles szélei idővel meghasadnak, a legjobb letörni. Az elektromos gyaluk legmodernebb modelljeinek talpa háromszög alakú horonnyal rendelkezik, ami megkönnyíti a letörést..

3. Gyakran még a legalaposabb fafelület -kezelés elektromos síkkal is megköveteli az alig észrevehető nyomok eltüntetését kézi ciklus segítségével, amelynek szélének élesnek és egyenletesnek kell lennie. Ha enyhén szögben vezeti a szemcsék irányába, akkor levágja a felesleges nyúlványokat és kiegyenlíti a felületet. Végül csiszolja le a felületet csiszolópapírral – ez különleges simaságot ad.

4. Ha a szerszám elakad vagy kilóg "bozontos" forgács, élezze a vágót. Ehhez használjon szorítóval ellátott darálót, amely lehetővé teszi a kívánt dőlésszög – általában 25 ° – rögzítését. Ez a szög alkalmas a 6,7-7 mm vastagságú pengékhez. Egyenletesen élezzen, különben jelentősen megnehezíti a további munkát az elektromos síkkal.

5. Puha fazekaskoronggal lehet élezni a vágót. Győződjön meg arról, hogy a fém nem ég vagy túlmelegszik; ehhez finoman érintse meg a köszörűkorongot a késsel, időről időre lehűtve. A csiszolótárcsának folyamatosan forognia kell a penge ellen. Ha az élezés során sorja alakul ki, távolítsa el finom csiszolással belga kővel, csiszolókorong olajjal vagy bőr csiszolószalaggal. Csiszolja, amíg a penge széle tökéletesen sima nem lesz..

6. És végül ne feledje, hogy az elektromos síkot nagyon traumatikus eszköznek tekintik, annak ellenére, hogy minden vágóelem rejtve van, ezért legyen nagyon óvatos és óvatos. Sok szerencsét!