Hogyan válasszunk tűzőgépet

A tűzőgép meglehetősen egyszerű, de széles körben alkalmazható eszköz – mára szinte nélkülözhetetlen elemévé vált az otthoni kézműves „úri készletének”. És természetesen nélkülözhetetlen asszisztensnek bizonyult az építőipar és a bútorkereskedelem szakemberei számára..

Választás előtt áll? Akkor érdemes egy kis időt szánni a cikk elolvasására, a választások sokféleségének megértésére és összetéveszthetetlenné tételére. Hiszen, ahogy mondani szokás, egy fösvény kétszer fizet, egy alkalmatlan – háromszor, egy bolond – élete végéig. Ezért növelje velünk kompetenciájának szintjét, és elkerülheti az ésszerűtlen költségeket..

Tartalom

Miért van szüksége építőipari tűzőgépre??

Az építő tűzőgép a tűzőkapcsok meghajtásához használható eszköz. Általában ez egy nagyon hasznos és szükséges dolog a háztartásban, mivel alkalmazási köre meglehetősen széles. Nem csoda, hogy annyi neve van: tűző, bútor tűző, tűzőpisztoly, mechanikus, rugós vagy kézi tűzőgép, tacker. Mint mondják, ő Gosha, ő Goga … Számos név jelenléte azt sugallja, hogy a hangszer régóta megérdemelt népszerűséget szerzett az emberek körében, ami azt jelenti, hogy érdemes részletesebben beszélni róla.

Az építési tűzőgép hatóköre hatalmas. Tehát alkatrészek rögzítésére vagy vékony és nem túl kemény anyagok rögzítésére szolgál rétegelt lemezre, műanyagra, fára vagy forgácslapra. Gyakorlatilag pótolhatatlan a bútorok gyártásában, kárpitozásában és restaurálásában, nagyon kényelmes burkolathoz, például műanyag fa erkélyhez, egyéb felületek szigeteléséhez, tápkábelek rögzítéséhez, mindenféle felülethez való rögzítéshez vásznak (szúnyoghálók, drapériák, plakátok, vásznak a keretekhez) stb..

Az építőipari tűzőgépek kis szögeket vagy lapos kapcsokat használnak fogyóeszközként. Gólt szerezni "rögzítőelemek", rögzítenie kell a felvevőt a felülethez, és meg kell nyomnia a ravaszt.

A tűzőgép sokkal kényelmesebb, mint a kis körmű kalapács, mivel amikor dolgozik, először az egyik keze szabaddá válik, másodszor pedig a műveletek sebessége összehasonlíthatatlanul megnő.

Hol kezdje a helyes választást?

A helyes választás nem nehéz, ha megérti a választás alapvető szabályait. Mint mindig, zseniálisan egyszerűek.

Szabályszám 1. Az én feladatom.

Először meg kell határoznia az előttünk álló feladatot. A tűzőgép választása ritka, kisebb otthoni javításoknál és a bútorok professzionális szállítószalag -gyártásánál nyilvánvalóan más lesz..

2. szabály. A tűzőgép típusa.

Ezt követően el kell döntenie a tűzőgép típusáról. Ehhez érdemes áttekinteni a típusosztályozást, különös figyelmet fordítva mindegyik egyéni előnyére és hátrányára..

3. szabály. Paraméterek, funkcionalitás, teljesítmény.

Fedezze fel az eszköz fő paramétereit, az adott modell funkcionális és működési jellemzőit, valamint a további funkciók elérhetőségét. Két azonos funkciójú eszköz jelentősen eltérhet az árban és az élettartamban az anyagok miatt, amelyekből készülnek..

Tűzőgép vásárlásakor feltétlenül ellenőrizze az ütközési erőt, ha kemény anyagokkal, például forgácslemezekkel kíván dolgozni. A legegyszerűbb módja annak meghatározása a tűzőkapocs maximális hosszával. 4 és 14 mm között változhat. Tehát két tűzőgépből, amelyek tűzési paraméterei 4-8 mm vagy 4-14 mm, a második lesz a legjobb. Különös figyelmet kell fordítani az ehhez a modellhez megfelelő kapcsok típusaira, árára és elérhetőségére is..

Szabály száma 4. Tűzőgép építési ára.

Fedezze fel a meglévő árkategóriákat, és különösen a régió árait. És ne felejtse el meghatározni a pénztárca súlyosságát a jelenlegi időben..

5. szabály. Határozza meg az arányokat.

Meg kell találnia az optimális arányt két arányban: feladat / típus és ár / minőség.

A választás ilyen kiegyensúlyozott megközelítésével kétségkívül összetéveszthetetlenné teszi választását. És ebben segítünk.

Típus besorolás: előnyök és hátrányok

1. Mechanikus tűzőgép (rugó, kézi tűzőgép).

Előnyök:

• ár;

• a tervezés egyszerűsége. Minél egyszerűbb a kialakítás, annál ritkábban törik el;

• mobilitás;

• Biztonság.

Hátrányok:

• fizikai erőfeszítést igényel;

• alacsony munkasebesség.

2. Elektromos tűzőgép.

Előnyök:

• nem igényel fizikai erőfeszítést;

• nagy munkasebesség;

• nagy teljesítményű.

Hátrányok:

• magasabb a mechanikus tűzőgéphez képest;

• a működési tartományt a huzal hossza korlátozza;

• áramforrás szükséges;

• a súlyt.

3. Pneumatikus tűzőgép.

Előnyök:

• nagyon gyors munkavégzés;

• nagyon nagy teljesítmény.

Hátrányok:

• kompresszor szükségessége. Ennek megfelelően nő az ár, a méretek és a súly;

• gyakrabban használják helyhez kötött telepítésként.

Mechanikus tűzőgép

A mechanikus tűzőgép a műfaj klasszikusa. Nagyon népszerű az átlagos felhasználók körében..

A mechanikus tűzőgép szerkezete egyszerű: test, kar és rugó. A kar a kéz fizikai erejének hatására összenyomja a rugót, és a rugó, kioldva, eltömíti a tartót. Kis mennyiségű munka esetén ez teljesen indokolt vásárlás, amelyet mindenki megengedhet magának. Ha azonban építő, bútorgyártó, vagy a helyiségek szigetelésével, bútorok átalakításával foglalkozik, akkor jobb, ha más vásárlási lehetőséget választ..

Elektromos tűzőgép

Az elektromos tűzőgép a professzionális szerszámok kategóriájába tartozik.

Az elektromos tűzőgép némileg más. Itt a konzol az elektromos erővel kalapálódik. Teljesen könnyű ilyen eszközzel dolgozni: szükség esetén még egy törékeny lány is képes megbirkózni vele..

Az elektromos tűzőgép sebessége sokkal nagyobb, mint a mechanikusé. De a szerszám fő előnye az, hogy nagy teljesítményű, és ezért a kapcsok hajtása más lesz. Ez lehetővé teszi, hogy erősebb anyagokkal dolgozzon, és garantálja a biztonságosabb tartást..

Az elektromos szerszám fő hátránya a tápkábel. Először is, függ az áramforrástól, az elektromos hálózat folytonosságától, és a kábel hossza is korlátozza. Másodszor, a zsinór gyakran akadályba ütközik, különösen akkor, ha nem a legkényelmesebb helyeken dolgozik (például szigetelés a tetőn). Harmadszor, hajlik, törik és nagyon megbízható szigetelést igényel. Nedves, párás időben nem használhatja az elektromos kéziszerszámot a szabadban.

A második hátrány a súlya: az elektromos szerszám mindig nehezebb, mint a mechanikus..

De a fő hátrány az ára. Egy jó elektromos szerszám sokkal többe kerül, mint egy mechanikus. Az ilyen költségek csak nagy munkamennyiség esetén indokoltak, mert ebben az esetben továbbra is ki kell választania. Más esetekben egy jó mechanikai analóggal is boldogulhat..

Akkus tűzőgép

Az elektromos tűzőgép egyik típusa az akkus tűzőgép. Az akkumulátor jelenléte megnehezíti a műszert, ugyanakkor autonómabbá teszi. Ez az autonómia feltételezi az elvégzendő feladatok körének bővítését. Az akkus tűzőgép ideálisan használható nehezen hozzáférhető helyeken (tetők, sokemeletes szerelés), rögzítési munkákat végezve nemcsak a házban, hanem a helyszínen is. Az akkumulátor töltése általában sokáig tart. Ez lehetővé teszi, hogy a tervezett munkát egy töltési cikluson belül elvégezze, ami nagyon kényelmes.

Pneumatikus tűzőgép

Ha szabadban, terepen kell dolgoznia, ahol nincs áramforrás, vagy nem akarja, hogy a huzal hossza korlátozza, akkor jobban figyeljen egy másik típusú professzionális eszközre – a pneumatikára.

A pneumatikus tűzőgép eszköze nem a villamos energia vagy az ember fizikai ereje, hanem a sűrített levegő energiája miatt hajtja a kapcsot.

Az ilyen szerszámmal végzett munka sebessége nagyon magas, akárcsak a kapcsok hajtóereje. A pneumatikus tűzőgép ereje lehetővé teszi a leghosszabb kapcsok meghajtását. Súlya az elektromos szerszámhoz képest lényegesen kisebb.

De a pneumatikának van egy jelentős hátránya: a sűrített levegő szükségessége. Azok. kompresszort kell vásárolnia. Ez egyrészt megnöveli az eszköz költségeit, másrészt növeli az állomás teljes méretét, harmadszor pedig a kompresszorral való állandó kapcsolat korlátozza a mozgást és növeli a súlyt. Ezért a nagy sebességű karakterisztikájú és a hajtókapcsok nagy erejű pneumatikáját gyakran használják a gyártásban álló berendezésként..

Amint látjuk, minden típus jó a maga módján, de bizonyos korlátozott alkalmazási körrel rendelkezik. Ez alapján döntsön.

Építőipari tűzőkapcsok

Nincs csekélység egy jó szakember számára a saját területén, és ez nem hiábavaló. A tűzőgép helyes választása rendkívül fontos, mert a tűzőgép minősége közvetlenül függ azok minőségétől. Ezért különös figyelmet kell fordítani rájuk..

Általában kétféle kapocs létezik: irodai (írószer) és építőipari (ipari). Ne helyezzen irodai tűzőkapcsokat az elektromos tűzőgépbe, még akkor sem, ha azonos méretűek. Végül is a kapcsok szilárdsága nagyon fontos mutató..

Az anyagok kapcsai nagyon nagyok. Lehet acél, fém, horganyzott és rézbevonatú. Sokféle kapocs létezik, egyes gyártók atipikus konfigurációjú kapcsokat gyártanak. De a klasszikus szabvány (az európai országok legnépszerűbb rögzítőelemei) az U alakú kapcsok, 11,4 mm szélesek, 0,75 mm vastagok.

Fontos mutató, amelytől függ a könnyű munkavégzés, a tűzőkapocs széleinek élessége. A tűzőkapcsoknak jól hegyes végekkel kell rendelkezniük a könnyű átszúrás érdekében.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megfelelő tűzőkapcsok száma, vagy inkább a töltésre alkalmas tűk minimális és maximális mérete a tűzőgépen vagy annak csomagolásán van feltüntetve. A konzol típusszámát két számjegy jelzi (például 24/8). A típusszám első számjegye a kapcsok szélességét, a második a szárának hosszát jelzi. A kapcsok hossza (mérete) 4 és 40 mm között, a vastagsága pedig 0,7 és 1,65 mm között van. Általánosságban elmondható, hogy a választás logikája a következő: minél nagyobb terhelést terveznek a rögzített anyagra, annál hosszabbak és erősebbek kell lenniük a kapcsoknak. Ha törékeny anyagot, például műanyag fóliát rögzít üvegházban, használjon vastagabb rögzítőelemeket.

A legfontosabb, hogy kerülje az alacsony minőségű termékeket. Ez biztosítja a tűzőgép kiváló kötését és tartósságát. Teljesen értelmetlen kétes fogyóeszközt vásárolni egy márkás tűzőgéphez. Egy fillér megtakarításával rubelt veszít. Végül is a márkás zárójelek helyesen vannak ragasztva a csúszópályába, tökéletesen élesek és általában az expozíciók (szögek, vastagság stb.) Figyelembevételével készülnek. Ezenkívül horganyzott vagy rozsdamentes acélból készül, ami azt jelenti, hogy nem rozsdásodnak a terméken. És ami a legfontosabb: garanciát vállalnak rá (az eredeti fogyóeszközök használata a garanciális szolgáltatás előfeltétele).

Gyártók egy pillantással

Annak érdekében, hogy könnyebben eligazodhassunk a végtelen sokféle választás között, rövid áttekintést készítünk az ismert gyártókról. A mai napig bútor tűzőgép található 800 rubel áron. kínai mesterséghez. De alig érdemes a kínai minőséget nézni, mivel egy ilyen elektromos kéziszerszám durván szólva elegendő egy kanapé felhúzásához.

2000 rubel áron. elég jó elektromos tűzőgépet kaphat olyan ismert gyártóktól, mint a TOPEX, Neo, Ultra, Stanley és Sigma. Ma az egyik legjobb tűzőgépgyártó, amelynek minőségét idővel tesztelték. Érdemes figyelni a Novus elektromos tűzőgépekre is, mivel ez a gyártó nagyon lenyűgöző tartományt és jó ár-minőség arányt kínál..

A Bosch német minőségi szabványa csak egy tűzőgép -modellt kínál, és ez a zöld (a zöld a Bosch besorolása szerint a háztartási szintű munkaeszköz).

Mivel a cikk meglehetősen rövid áttekintést nyújt a gyártókról, ne korlátozza magát az említett márkákra. A megfelelő szerszám kiválasztásakor vegye figyelembe a fent ismertetett műszaki, funkcionális és teljesítményjellemzőit.

Videoklip

A tűzőgép kiválasztásáról szóló rövid videó segít jobban asszimilálni az olvasott anyagot..