Karimás csőcsatlakozás: típusok és telepítés

Bármely rendszer megbízhatósága a rendszer leggyengébb láncszemének megbízhatóságától függ. Az acélcsövek hegesztett kötései megbízhatóak és a legtöbb esetben használatosak. De olyan helyzetek merülnek fel, amikor a hegesztett kötés használata lehetetlen. Különböző szerelvények összekötése, összecsukható csatlakozás, a csőszerelvények, valamint az egységek munkaegységeinek megelőzése és javítása, különböző csövek összekapcsolása: öntöttvas-műanyag, öntöttvas-acél, acél-műanyag, acél-azbesztcement, műanyag- azbesztcement és még sok más technológiai probléma megoldása. A karimás csatlakozásnak biztosítania kell az ilyen kapcsolatok megbízhatóságát és tartósságát. Általánosságban elmondható, hogy a karima kialakítása pár karimát és tömítést és gyűrűket biztosít csavarokkal vagy csapokkal..

Karimák – általános jellemzők

A termékek egységesítése és ezen termékek felhasználásának lehetősége érdekében a világ különböző országaiban további feldolgozás nélkül bevezetésre került a karimás csatlakozások egyértelmű besorolása. Néha ugyanazt a karimát különböző osztályozásokban különböző jelölésekkel látják el..

A világon használt főbb osztályozások:

 • GOST – a Szovjetunióban elfogadott szabvány, amely a posztszovjet térben működik;
 • DIN – Európában érvényes német szabvány;
 • ANSI / ASME – Amerikai szabvány érvényes az USA -ban, Japánban és Ausztráliában.

Vannak szabványos átalakítási táblázatok, amelyek jelzik, hogy egy adott karima melyik szabványnak felel meg..

A karimák gyártásához különféle anyagokat használnak:

 • öntöttvas;
 • temperöntvény;
 • szénacélok;
 • rozsdamentes acélok;
 • ötvözött acélok;
 • polipropilén.

A polipropilén karimák az utóbbi évtizedben elterjedtek. Elsősorban nyomásmentes rendszerek telepítésére használják, PE csöveket fémcsövekkel összekötő, csőszerelvényeket, amelyekre karimás szerelés van felszerelve. A karimák, például a fém, öntéssel vagy sajtolással készülnek.

A karimák típusok szerint is fel vannak osztva:

 • lapos (GOST 12820-81);

 • gallér (GOST 12821-81);

 • laza karimák a hegesztett gyűrűn (GOST 12822-80);

 • karimák edényekhez és készülékekhez (GOST 28759.2-90);

 • gyűrűs dugó (GOST 12836-80).

Megengedett négyszögletes karimák gyártása, amelyek legalább 4 lyukkal rendelkeznek a csavarok vagy csapok számára. Az ilyen karimák olyan rendszereken használhatók, amelyek maximális nyomása nem haladja meg a 4,0 MPa -t..

A nómenklatúra és ennek megfelelően a GOST 12815-80 szerint a szerelvények és csőszerelvények karimái a tömítőfelület kilenc alapvető változatával rendelkeznek:

 • isp. 1 – összekötő peremmel, a karimák leggyakoribb változata, speciális összekötő peremmel rendelkezik letörés formájában 45 ° -os szögben
 • isp. 2 – az előző modellhez hasonló kialakítású, csak az összekötő párkány megy 90 ° -os szögben;
 • isp. 3 – mélyedéssel a belsejében, és külső kiemeléssel 45 ° -os szögben;
 • isp. 4 – tüskével;
 • isp. 5 – horonnyal gyűrű alakú minta formájában;
 • isp. 6 – a lencse tömítése alatt belülről le kell választani egy letörést;
 • isp. 7 – ovális keresztmetszetű tömítés esetén gyűrű alakú minta formájában a végoldalról;
 • isp. 8 – tüskével a fluoroplasztikus tömítéshez;
 • isp. 9 – horonnyal a fluoroplasztikus tömítéshez.

Az edények és készülékek karimái saját teljesítménykövetelményekkel rendelkeznek a GOST 28759.2-90, lapos hegesztett karimák esetében pedig a GOST 28759.390 szabványban

Karima tervezési jellemzők

A karimák, mint minden cső vagy elzáró szelep, számos tervezési jellemzővel rendelkeznek. A karimák megnevezésének kiválasztásakor és dekódolásakor ezeket a tulajdonságokat ismerni kell..

Feltételes passz

A karima névleges átmérője annak a csőnek, szerelvénynek vagy elzárószelepnek a belső átmérője, amelyhez a karima van hegesztve. Ezt csak a névleges csőméret alapján veszik figyelembe.

A 100, 125, 150 névleges furatú, lapos hegesztett karimáknál a verziótól függően a betűt kell feltüntetni (A, B, C) – a cső külső átmérője ettől függ, ha a betű nincs feltüntetve, az A betű alapértelmezettnek számít.

Sorok

A perem minden geometriai mérete a névleges mérettől függ. Ugyanaz a névleges furatú karima kétféleképpen készülhet – 1. sor és 2. sor. Különböznek az összekötő furatok közötti különböző középtávolságokban, valamint bizonyos esetekben a csatlakozófuratok különböző átmérőjében. Alapértelmezés szerint a karimák a 2. sorban készülnek.

Nyomás

A karimás csatlakozás fontos tulajdonsága, hogy képes a rendszer nyomását szivárgás és rendszerromlás nélkül fenntartani. Ezt a mutatót feltételes nyomásnak nevezik. A névleges nyomásjelző a karima geometriai méreteitől, a gyártási anyagtól, a kialakítástól és a tömítéstől függ.

Fontos: A karimák megrendelésekor ne feledje, hogy a nyomás különböző méretei: kgf / cm2, Pa (MPa), atm., Bar. Ezért pontosan meg kell jelölni, hogy milyen nyomásra kell ezt a terméket tervezni..

Hőfok

Az üzemi folyadék hőmérséklete a karima hőmérsékletévé válik, meg kell jegyezni, hogy a nyomás és a hőmérséklet paraméterei kölcsönösen függenek egymástól. A hőmérséklet emelkedésével csökken a maximális nyomás, amelyen a karimacsukló működik. A függőség lineáris interpolációval fejezhető ki. Az egyes peremek üzemi hőmérséklete és nyomása közötti függőségeket speciális táblázatok és GOST -ok tartalmazzák..

Karima jelölés

A karimák mindegyikének saját megnevezése van, mindegyiket figyelembe vesszük.

Lapos hegesztési karimák

Vegyünk egy példát a lapos hegesztett karimák megjelölésére:

Karima 1-65-25 09G2S GOST 12821-80

Hegesztett lapos karima 1 -es verzió névleges furattal (DN) – 65 mm, 25 kgf / cm2 névleges nyomásra tervezve, 09G2S acélból, a GOST 12821-80 szerint.

Amikor egy karikát választ a fluoroplasztikus tömítéshez a Du szám után, jelölje meg az F betűt.

Nyakörv karimák

Karima 1-1000-100 Cikksz. 12x18n10t GOST 12821-80

Az 1 -es verzió karimáját jelöli, névleges furatával 1000, 100 kgf / cm2 nyomásra tervezve, 12x18n10t acélból, amely szerkezeti rozsdamentes acél.

Négyszögletes karimáknál a névben ezenkívül tüntesse fel – négyszögletes karima.

A lapos karimáknál fluoroplasztikus tömítés használatakor jelölje az F betűt.

Laza karimák a hegesztőgyűrűn

A laza karimák és a lapos karimák megnevezése kissé eltér. Mivel ez a termék hegesztett gyűrűt használ, a karima megnevezés tartalmaz egy gyűrűmegjelölést is, például:

Karima 50-6 ST20 GOST 12822-80

Gyűrű 1-50-6 ST 35 GOST 12822-80

Itt: 50 – névleges furat, névleges nyomás 6 kgf / cm2, a karima acél st20, a gyűrű acél st35.

A 100, 125, 150 feltételes szakaszhoz meg kell adnia a betűt (A, B, B), alapértelmezés szerint – A.

Karimás tömítések

Az egység vagy csatlakozás tömítése túlzott nyomás alatt, gyakran agresszív környezetben, fontos szerepet játszik a karimacsatlakozás kialakításában.

A használt perem vagy karika típusától, a közeg kialakításától, nyomásától, hőmérsékletétől és kémiai tulajdonságaitól függően a következőket használják tömítő tömítésekként:

 • KShch (7338-77)-műszaki sav-bázis gumi;
 • MB (7338-77) – olaj- és benzinálló gumi;
 • Т (7338-77)-műszaki hőálló gumi;
 • PON (481-80) – általános célú paronit;
 • PMB (481-80) – olaj- és benzinálló paronit;
 • Azbeszt karton;
 • Fluoroplaszt-4.

Karimás csatlakozások meghúzása

A karimacsatlakozások meghúzása a karima rögzítésének kulcsa. Minden alkatrésznek pontosnak kell lennie a maximális tömítés eléréséhez..

Az elemek előkészítése

Tisztítsa meg és zsírtalanítsa a peremfelületeket, ellenőrizze a karcolásokat, horpadásokat és horpadásokat. Ellenőrizze a karima és a rögzítőelemek – csavarok és anyák – korrózióját. Távolítsa el a sorját a menetről, és minden csavart és anyát “meghajthat” a menet mentén. Kenje meg a csavar meneteit vagy csapjait. Készítse elő és szerelje be a tömítést. Győződjön meg arról, hogy helyesen van felszerelve, középre kell helyezni.

Fontos: Ne használjon régi tömítéseket, ha nem lehetséges a tömítés cseréje, akkor több régi tömítést is felszerelhet.

Meghúzási sorrend

A csavarok megfelelő meghúzási sorrendje biztosítja, hogy a karima biztonságosan és helyesen legyen rögzítve. Ehhez enyhén árnyékolja be az első csavart, válassza ki a következő csavart az ellenkező oldalról, és kissé húzza meg. A harmadik csavar, amelyet meghúz, negyed fordulattal (90 °) van az első mögött, vagy közel ehhez a szöghöz. A negyedik a harmadikkal szemben van. Folytassa a sorozatot, amíg minden csavar meg nem húzódik. A karimák 4 csavaros rögzítéssel történő meghúzásakor használja a technikát – keresztben.

Nyomaték

A szivárgásmentes csatlakozás eléréséhez a csavaroknak megfelelő meghúzási nyomatékkal kell rendelkezniük. A meghúzási feszültséget egyenletesen kell elosztani a karimán. A meghúzás során húzóerő hat a csavarra a csukló meghúzóerejével szemben. A túlzott meghúzási erő eltávolíthatja a menetet a csavaron, vagy eltörheti magát a csavart..

A meghúzási erő beállításához különböző meghúzási technikákat alkalmaznak:

 • hidraulikus feszítő mechanizmus;
 • hidraulikus nyomatékkulcs;
 • pneumatikus ütőkulcs;
 • kézi nyomatékkulcs.

Végső megoldásként használhat kézi meghúzást, de jobb, ha egy szakember így dolgozik..

Függetlenül a kiválasztott meghúzási módtól, az anyák meghúzási erőjének meg kell felelnie a termék specifikációinak..

A karima beszerelése és a rendszer beindítása után, az első 24 üzemórában akár 10% -os meghúzási nyomaték is csökkenhet. Ez minden csavaros csatlakozásban rejlik a vibráció, a tömítés zsugorodása és a hőmérsékletváltozás miatt..

Egy -két nap múlva a specifikációnak megfelelően húzza meg a menetes csatlakozásokat a beállított nyomatékhoz.