Kéményterelő: telepítési jellemzők

A terelő felszerelése a kémény felületére növeli annak huzatát, valamint díszíti és javítja az egész épület megjelenését. Különféle típusú terelőelemek léteznek, amelyek telepítésük technológiai pillanataiban különböznek egymástól. A kéményterelők tulajdonságairól és telepítésük szabályairól fogunk még beszélni..

Tartalomjegyzék:

A kémény huzatterelőjének jellemzői és jellemzői

A terelő egy aerodinamikai hatású eszköz, amelyet egy szellőzőcsatorna, jelen esetben kémény tetejére szerelnek fel. Fő funkciója a tapadás javítása a csatornákban. Ezt fizikailag bizonyított törvény segítségével érik el, amely kimondja, hogy az adott szakasz statikus tolóereje közvetlenül függ a módosított keresztirányú csatornában mozgó légáramok mozgási sebességétől.

Egy terelő segítségével javul a huzat, és nő a szellőző- és kéményrendszerek hatékonysága..

A kéményre szerelt terelőlap működése azon a tényen alapul, hogy a szél, amely akadályba ütközik, mielőtt a kéménybe költözne, olyan területen van, ahol alacsony a nyomás, ami javítja a huzatot.

Tudományos kutatások segítségével bebizonyosodott, hogy egy terelő felszerelése a kéményre legalább 15%-kal javítja annak hatékonyságát. Ezenkívül a terelő megakadályozza a kémény belsejének hóval, nedvességgel, törmelékkel stb. Történő szennyeződését..

A terelő nem függ a környezeti időjárástól vagy a széltől. Képes javítani a tapadást minden körülmények között..

A kéményen lévő terelő lehetővé teszi, hogy a légáramok kívülről megcsapják, majd az egész készülék felszíne körül áramlanak, a levegő ebben az esetben ritkul. Ennek köszönhetően jelentősen javult a tapadás..

A működés elve és a kéményterelő berendezése

A kéményrendszerek szinte minden otthonban megtalálhatók, mivel ezek az egyik legfontosabb alkatrészek, amelyek minden hőszerelést alkotnak..

A termikus szerkezetek hatékony működésének biztosítása érdekében ügyelni kell a friss levegő és a füst elszívásának megfelelő megszervezésére..

A hőleadó berendezések szívó működésével a kémény felelős az égéstermékek kimenetének stabilitásáért. A kémény szélhatásának csökkentése érdekében terelőelemeket használnak.

A készülék telepítése megfelelő abban az esetben, ha a füstöt nem megfelelően távolítják el a helyiségből. Ennek a kellemetlen jelenségnek a megjelenéséhez számos tényező van:

 • viharos erősített szél jelenléte, amely belép a csőbe és csökkenti a tolóerőt, ráadásul megakadályozza az égéstermékek teljes eltávolítását;
 • a kémény helytelen elhelyezése vagy túl alacsony magassága;
 • helytelenül kiválasztott kéményátmérő.

Szélvédő eszköz – terelő, segít eltávolítani a gázokat a füstcsatornákból, a szél segítségével. Az elterelő önállóan megváltoztatja a széláramot a szükséges irányban. Így a szél segítségével kiderül, hogy nem csökkenti, hanem növeli a tapadást..

A terelő felszerelése a csatornán egyéni és kollektív használatra egyaránt lehetséges. Ezenkívül felhasználásuk kiterjed a következőkre:

 • szellőzőrendszerek;
 • gázberendezések;
 • szemétcsatorna -csomagtartók.

A kéménycső terelőjének kialakítása a következőkből áll:

 • hengeres alakzat alsó szakasza, amelynek gyártásához fémből, azbesztből vagy kerámiából készült csöveket használnak;
 • diffúzor – a felső henger átmérője nagyobb, mint az alsóé; három vagy négy állványt használnak annak rögzítésére;
 • esernyő kúp.

A henger alsó részének felső részén és a diffúzoron gyűrűs visszapattanások vannak, amelyek segítségével a szél elterelődik. Az elterelő szerkezet célja, hogy biztosítsa az égéstermékek zavartalan kilépését a kéményből és javítsa a huzatot.

A diffúzor és a terelőernyő gyártásához horganyzott acélt használnak..

A terelő működési elve a következő:

 • a szél felső ütközésével a felületre a gázokat az alsó gyűrűs szakasz szívja be;
 • ha a szél az alsó részről kezd hatni, akkor a gázokat a felső nyílás távolítja el;
 • ha a szél hatása vízszintes irányú, akkor a tolóerő két gyűrűn keresztül azonnal javul.

A leghatékonyabb terelőművelet akkor figyelhető meg, ha fejszél hatást gyakorol a kéményre. Ugyanakkor a szél visszaverődik egy esernyő segítségével. Minden típusú terelőnek van ez a hátránya. Ennek kiküszöbölésére az esernyő készítésének folyamatában nem egy, hanem két kúpos rész formájában kell elkészíteni, amelyek összekötése azzal a résszel történik, ahol az alap található. Így az alsó kúp segítségével a levegő és a füstáramok visszaverődnek..

Kéményterelő – fajták

A tervezési jellemzők és az alak tekintetében a terelőelemeket a következőkre osztják:

 • lapos tetejű eszközök;
 • terelők, amelyekben a fedél kinyílik;
 • két lejtő jelenlétével a cső felületén, vagyis oromfalas burkolattal;
 • félkör alakú tetejének jelenlétével.

A modern stílusban épített ház külsején a terelő egy változatát használják, amelynek lapos teteje réz összetételű.

Ezenkívül a kupak félkör alakú pommel változata nagyon népszerű..

Az oromzatos kupakkal ellátott terelő megbízhatóan védi a kéményt a portól vagy a légköri csapadéktól.

A terelőgép gyártása során horganyzott acélt használnak. Bár vannak megvásárolt lehetőségek a terelők számára, amelyekben a fém műanyaggal vagy zománccal van borítva.

Rengeteg szerkezeti terelő van:

1. A Tsagi terelő használata lehetővé teszi a huzat növelését a szellőző- és füstcsatornában. Ezt a terelőt henger jelenléte különbözteti meg; kerek és téglalap alakú keresztmetszetűek. Annak érdekében, hogy az elterelő zökkenőmentesen működjön, a tető fölött 100-159 cm távolságra kell felszerelni.

Az ilyen típusú terelőelemek fő összetevői a következők:

 • Bemeneti cső;
 • diffúzor;
 • konzolok;
 • testrész;
 • esernyő.

2. A „Füstfog” elnevezésű terelőt egyedi beépítési jellemzők különböztetik meg, ami azt jelenti, hogy a füstgyűjtő ajtaján keresztül kell felszerelni. Ennek egyik végét a fal mögé tekerik, a másikat felemelik és a kéményre szerelik. A telepítés megkönnyítése érdekében ügyelni kell arra, hogy távolítsa el a beégető lemezeket, amelyek a hátsó és az oldalsó falakon találhatók. Ezenkívül ezen az elterelőn két fogantyú található, amelyeket “hideg kéznek” neveznek, és ezek segítségével állítják be és szabályozzák a tűzhely működését..

3. Különösen népszerű a Grigorovich terelő használata, amely kiválóan javítja a huzatot mind a kéményeken, mind a szellőzőnyílásokon. Ez a terelő egyszerű kialakítású, így teljesen saját maga is megteheti. Ez a terelő alsó hengert tartalmaz, amely két fúvókát, egy felső hengert, kúpos részt és rögzítőelemeket tartalmaz – két tartó.

Az ilyen típusú terelő gyártásához jobb ón, horganyzott acél vagy kazánok építésére szánt speciális acél. Ezen anyagok megvásárlásának lehetőségének hiányában olcsóbb alternatívákkal helyettesítik, csak ebben az esetben a légterelő élettartama jelentősen csökken.

Ezen opciók mellett a kéményterelők gömb alakúak, csillag alakúak, nyitottak, kerekek. A terelőelemeket rendeltetésük szerint eszközökre osztják:

 • szabványos kéményekhez;
 • légterelő gázkéményhez;
 • szellőzőrendszerekhez;
 • szemétcsúszdákhoz.

Diy kémény terelő: gyártási jellemzők

Minden elterelőjük egyedi méretekkel rendelkezik, amelyeknek meg kell felelniük bizonyos paramétereknek. Például a terelő magasságának kiszámításakor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy annak 1,6 résznek kell lennie a kémény belső méretéhez képest, és a szélesség kiszámítása 1,8 rész..

Ezenkívül az 1,2 a terelő szélessége. A terelő saját kezűleg történő elkészítéséhez szüksége lesz az alábbi formájú anyagokra:

 • galvanizált acél;
 • réz;
 • rozsdamentes acélból.

Bár ezeknek az anyagoknak a beszerzése költséges, a legjobb, ha előnyben részesítjük őket, mivel a terelő a leginkább érzékeny a szél, az ultraibolya sugárzás és a csapadék formájában megjelenő külső ingerekre. A legjobb megoldás a réz használata. Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a terelő saját kezűleg történő készítésével kapcsolatos utasításokkal:

1. Mielőtt folytatná a terelő kialakítását, gondoskodjon a kéményből történő mérésekről és a kéményterelő rajzának elkészítéséről..

2. Először kartonpapírra kell rajzolni a terelőt alkotó összes részt..

3. A fémfelületre kerülnek, és speciális ollóval vágják le a megadott munkadarabnak megfelelően..

4. Szegecsek, csavarok vagy hegesztés segítenek a szükséges alkatrészek összekapcsolásában..

5. A konzolok acélszalagokból készülnek, amelyeket a kupak rögzítésére használnak.

6. A terelő kúpos része a motorháztetőre van felszerelve.

Először maga a terelő van összeszerelve, amelyet ezután a kéményre szerelnek. Ezt követi az alsó henger felszerelése, amelyet csavarokkal rögzítenek. Ezután egy diffúzort rögzítenek rá; bilincseket használnak erre a célra. A diffúzor felületére fordított kúppal ellátott kupola van felszerelve..

Az időjárólapát -terelő tervezési jellemzői

Van egy változata az időjárólapát-terelő gyártásának, amelyet egy forgó testrész jelenléte különböztet meg. Tartalmaz terelőellenzőket, csapágyszerelvényt és egy szélvédőt, amely közvetlenül felelős a terelő elforgatásáért.

Ennek az eszköznek a működési elve abban áll, hogy a légáramlás áthalad a látómezőtérben, így a levegő cseppfolyósodik és felgyorsul. Ez pozitív hatással van a kéményben a huzat növelésére, az üzemanyag égési sebességére és a légcsere javítására, további szellőzés mellett..

Ezekkel a terelőelemekkel megakadályozható a fordított huzat, a szikraképződés és a lángfúvás.

A szerkezet saját előállításához rögzítenie kell a terelőelemet a kémény vágásánál csapágyazású gyűrűk segítségével.

Bár megkülönböztetik a különböző kialakítású szélvédő terelőit, gyors megromlás jellemzi őket, mivel a forgásért felelős elemek meghibásodnak. Káros hatással vannak rájuk a korrózió és a szennyeződés. Ezenkívül ősszel és tavasszal a szélvédő fém alkatrészei sűrített tömegeknek vannak kitéve, amelyek télen lefagyva leállítják a lapát működését. Ezért használatuk a súlyos telekkel rendelkező régiókban nem praktikus..

Diy terelő gyártási technológia

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg azokkal az ajánlásokkal, amelyek segítenek Grigorovich -terelő építésében saját kezével. A terelő ezen változata a következőkből áll:

 • két henger a készülék alján és tetején;
 • elágazó cső;
 • kúpos rész;
 • két zárójel.

Az elterelő szerkezet építése előtt meg kell határozni a terelők méretét, amelyekhez meg kell mérni a kéménycső átmérőjét, a rögzítési helyet és a szerkezet magasságát..

A munkához szüksége lesz:

 • fémlemez;
 • olló fémhez;
 • rögzítőelemek, például csavarok, anyák, szegecsek;
 • írástudók;
 • sűrű karton alap;
 • közönséges olló.

Annak érdekében, hogy ne rontsa el a drága acélt, a terelő kartonmodelljét előre vágják, amelyet a kémény méretéhez igazítanak. Továbbá, már egy előre elkészített elrendezés szerint, minden fém alkatrészt kivágnak. Ehhez kartonpapírokat készítenek acélra, és rajzolással rajzolják ki.

A fém olló segít vágni az elemeket. Minden alkatrész fém szegecsekkel, csavarokkal és anyákkal van összekötve. A konzolok gyártásához acélszalagokat használnak..

Az összes szükséges alkatrész előkészítése után a terelőt összeszerelik:

 • egy alsó hengeres elem van felszerelve a kéménycsőre a rögzítéshez, mely csavarokat használnak;
 • diffúzor van rögzítve rá;
 • konzolok segítenek rögzíteni a fordított kúp és a kupak felületét.

Tipp: Ha túl nagy a kémény átmérője, akkor fémhuzalt használnak annak csökkentésére, amely a terelő körül van tekerve.

A tapadás maximalizálása érdekében ajánlatos a terelőt a tető felett 150-200 cm távolságra felszerelni.

A terelő ezen kialakításának előnyei között szerepel:

 • a kémény jó védelme a törmelék és a légköri hatások behatolása ellen;
 • a működés időtartama;
 • a kémény hatékonyságának növelése.

Ennek a terelőnek a hátrányai közé tartozik:

 • tökéletlen kialakítás;
 • nehézségek merülnek fel a mérések és a gyártás során.