Kerti öntöző szivattyúk

A veteményeskert folyamatos odafigyelést igényel, és az öntözés minőségétől és gyakoriságától függ, hogy a dachaágyak indokolják -e a tulajdonosok munkáját. Korábban, hogy elegendő nedvességet biztosítsanak a növényeknek, különféle trükkökhöz folyamodtak: vödröket, öntözőkannákat használtak, vizet szállítottak a tározókból, folyókból. A haladás azonban nem áll meg. És ma nagyon népszerűek lettek a kert öntözésére szolgáló szivattyúk, amelyek nagyban megkönnyítik a kertész életét. De itt a választék bősége miatt egy másik probléma merül fel: “Milyen szivattyút válasszak a kert öntözésére?” Tehát találjuk ki ezt..

Tartalomjegyzék

A kert öntözésére szolgáló szivattyúk típusai

Manapság meglehetősen sokféle szivattyú létezik a kert öntözésére..

A vízbevitel forrása szerint a szivattyúk:

 • felület,
 • merülő.

A búvárokat viszont fúrólyukra, kútra és vízelvezetőre osztják.

A működési elv szerint a szivattyúkat megkülönböztetik:

 • centrifugális,
 • kipufogó.

Az összes ilyen típusú szivattyú kompakt, könnyű, könnyen kezelhető és telepíthető..

A kert öntözésére szolgáló szivattyú kiválasztásának kritériumai

 • Vízforrás

Az öntözőszivattyú kiválasztása teljes mértékben a közelben lévő vízforrástól függ. Például, ha webhelye mellett van valamilyen tározó vagy kicsi (legfeljebb 9 méter) kút, akkor biztonságosan vásárolhat felszíni szivattyúkat. A merülő szivattyúk segítségével a mély kutakból és kutakból vizet lehet szivattyúzni, míg a szívóanyag közvetlenül a vízforrásnál található.

 • A szivattyú célja

Ha a nyaraló egy tározó mellett található, és csak szivattyúra van szüksége a kert öntözéséhez, akkor bátran válasszon felszíni szivattyút. Abban az esetben, ha nemcsak öntözéshez, hanem iváshoz is vizet szeretne “kinyerni”, akkor a merülő szivattyúk segítenek Önnek..

 • Műszaki mutatók

A szivattyú kiválasztásakor nagyon fontos kritérium a műszaki teljesítménye. A felhasználók száma, termelékenység, nyomásfok, tömörség, hatékonyság, zaj – ezeket és sok más mutatót gondosan elemezni kell a szivattyú kiválasztásakor.

 • A víz hőmérséklete és típusa

Továbbá, amikor kiválasztja, érdemes figyelembe venni a szivattyúzott folyadék típusát és hőmérsékletét. A helyzet az, hogy néhány kerti öntözőszivattyút csak tiszta víz beszívására terveztek, míg mások szennyezett vizet is pumpálhatnak. Ezenkívül minden típusú szivattyú lehetővé teszi a szivattyúzott víz bizonyos hőmérsékletét. Például, ha tiszta vízszivattyúval dolgozik szennyezett vízzel, annak élettartama nagyon rövid lesz..

Merülő szivattyúk kerti öntözéshez

Abban az esetben, ha nyaralójánál van egy kút vagy kút, amelynek mélysége több mint 10 méter, akkor nem nélkülözheti a merülő szivattyúkat. Közvetlenül vízforrásba merítik, és a vizet szokásos tömlőkön keresztül szivattyúzzák a felszínre. Merülő szivattyú vásárlásakor fontos figyelni egy olyan mutatóra, mint a vízemelkedés magassága. Néhány modell 40 méter magasságot képes kezelni, és néhány – 80 métert.

A merülő szivattyúk nagy teljesítményűek, mivel a vízszivattyúzási veszteségi tényező nagyon alacsony.

A merülő szivattyúk minden előnye ellenére van egy hátránya is: télire le kell szerelni, ha csak a kert öntözésére szolgál, és nem az egész ház öntözésére..

A merülő szivattyúk felszerelése jelentős szakmai készségeket igényel, ezért a probléma megoldásához jobb szakembert hívni.

A merülő szivattyúház teljesen vagy részben víz alá merül, és ehhez a vezetékek és a vezérlőelektronika kiváló minőségű és megbízható szigetelése szükséges. Ehhez rozsdamentes acélból készült anyagokat, valamint különféle vízálló polimereket használnak. A művelet jellegéből adódóan a szivattyúház átmérője korlátozott, például 20 méteres mélységből történő vízszivattyúzáskor a henger átmérőjének 10 centiméternél kisebbnek kell lennie. A helyszűke miatt többlépcsős szívórendszert alkalmaznak a megfelelő víznyomás létrehozásához, ami természetesen növeli a szivattyúk költségeit..

Fúrásos szivattyúk

A mélylyukakat, vagy ahogy gyakran nevezik, a mélyszivattyúkat olyan tulajdonság jellemzi, mint a magas víznyomás.

A kert öntözésére szolgáló fúrószivattyúk teste általában rozsdamentes acélból készül, és 100 mm átmérőjű henger alakú.

A szivattyúzás során a kellően magas víznyomás biztosításához többszintű rendszert használnak..

Nos szivattyúk

A kútszivattyúkat különféle kutakból és tározókból szivattyúzzák. A kútszivattyúzási rendszerekkel ellentétben a kútszivattyúzási rendszerek nem rendelkeznek ilyen kategorikus méretkorlátozásokkal, és ez kibővíti a motor lehetőségeit. Az ilyen típusú merülő szivattyú kialakítása speciális figyelmeztető úszót tartalmaz. Úgy tervezték, hogy kikapcsolja a mechanizmust, ha a vízszint a szivattyú helye alatt csökken, hogy elkerülje az alapjáratot és a túlmelegedést. Érdemes figyelni arra a tényre is, hogy a szivattyút legalább 1 m -rel az alja fölé kell helyezni annak érdekében, hogy megakadályozzák a homok vagy föld beszívását, ami tönkreteszi a szivattyúzási szerkezetet..

Vízelvezető szivattyúk

Ha piszkos tartály van a ház közelében, szűrőrendszerre van szükség a szivattyúhoz, mivel ha nagy mennyiségű szilárd elem kerül bele, akkor meghibásodhat. Van azonban egy másik kiút is – vízelvezető szivattyú használata, amely a legjobb megoldás a veteményes kertjének piszkos tartályból történő öntözésére. A vízelvezető szivattyúkat úgy tervezték, hogy kiszivattyúzzák az elárasztott helyiségeket vagy lefolyókat. Még a nagy szilárd részecskék sem félnek egy ilyen szivattyútól, mivel őrlővel vannak felszerelve. És ha például levelek kerülnek a szívórendszerbe, a leeresztő szivattyú őrli őket, és a vízzel együtt további műtrágya kerül a kertbe..

Felszíni szivattyúk kerti öntözéshez

A felszíni szivattyúk közvetlenül a talajon helyezkednek el, és a vizet a vízforráshoz dobott tömlő segítségével szivattyúzzák. A merülő szivattyúkkal ellentétben a felszíni szivattyúk felszerelése nem lesz nehéz. Elég lesz csak a szerkezetet a vízforrás közelében elhelyezni és a tömlőket csatlakoztatni. A lényeg az, hogy a hely száraz és meleg, de ha nem lehetett ilyen helyet találni, akkor tervezhet egy kis fedett szobát. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy ilyen szivattyú zajszintje meglehetősen magas, ezért a szakértők azt javasolják, hogy egy gumiszőnyegre szerelje, amely kissé elnyeli a rezgést..

Centrifugális szivattyúk

Ez a típusú szivattyú a legnépszerűbb. Működési elve centrifugális erőn alapul, amely hozzájárul a víz szivattyúzásához. A szivattyúház belsejében található forgó kerék két tárcsából áll. A tárcsák összekötő elemei a kerék irányával ellentétes irányban ívelt pengék. A szivattyú bekapcsolásakor víz lép be a lapátok közé, és amikor a kerék forog, centrifugális erő keletkezik – középen a nyomás alacsony, a periférián pedig megnő. A különböző fokú nyomás miatt a vizet hurrikánként dobják ki.

Rezgő szivattyúk

A szivattyú burkolata, belül egy speciális membrán osztja el. Az egyik fele vízzel van feltöltve, a másik pedig egy mechanizmusból áll, amely mozgásba hozza ezt a membránt. Emiatt nő vagy csökken a mérete, ami a szivattyú belsejében lévő nyomás növekedéséhez vagy csökkenéséhez vezet. A nyomás csökkenésével a forrásból származó víz a közepébe kerül, és növekedésével kiszorul. Ennek a szivattyúnak a fő előnye a kert öntözéséhez az ár viszonylag alacsony, de ugyanakkor az élettartam is alacsony..

Hordó szivattyú

Egy ilyen szivattyú kerti öntözéshez szivattyúzza a vizet speciális tározókból, például hordókból, eurókockákból. Ennek a kialakításnak kis súlya van (legfeljebb 4 kg), ezért ha kis (legfeljebb 1,2 mélységű) hordókat vízzel az egész területre helyez, gond nélkül kézben tarthatja. A kert öntözésének megkezdéséhez csak rögzítenie kell a hordós szivattyút a tartály szélén, és be kell dugnia az elektromos hálózatba. A szivattyú nyomásszabályozóval van felszerelve, így önállóan csökkentheti vagy növelheti a víznyomást. Ezenkívül egy szűrőt is tartalmaz a kialakítás, amely megtartja a különböző szilárd részecskéket. Az alacsony zajszint nagy előnye a hordós szivattyúknak a kerti öntözéshez.

Automata szivattyúk

Ha nincs ideje sok órás öntözésre, akkor érdemes automatikus csepegtető öntözést telepíteni. Egy ilyen kerti öntözőrendszerhez radiális vagy centrifugális szivattyú alkalmas. Az elsőnek csak jó körülmények között kell működnie, a másodikat pedig két járókerékkel kell felszerelni. Az ilyen szivattyúrendszereket speciális nyomáskapcsolóval, hidraulikus akkumulátorral és nyomásmérővel is fel kell szerelni. A tulajdonos beállítja az öntözési módot, és a nyomásnak minimálisnak kell lennie.

Gyártó típusa

Nem érdemes előnyben részesíteni a kert öntözésére szolgáló szivattyúgyártókat, mivel mind a külföldi, mind a hazai termelés meglehetősen tartós és kiváló minőségű. A legnépszerűbb szivattyúk a fogyasztók körében: Honda, Aquario, Gardena, Subaru, Agidel, Elpumps, AL-KO.

A gardena kert öntözésére szolgáló szivattyúk nagy teljesítményűek, ezért jó nyomású vizet tudnak szolgáltatni az öntözési terület alatt található tartályból. A kerti öntözéshez használt Agidel szivattyúk nagyon népszerűek a felszíni modellek környezetében is. Az AL-KO merülő szivattyúk alkalmasak hosszú távú öntözésre, garantálják a legmagasabb nyomást kellően jó vízellátás mellett.

Mi okozhatja a kert öntözésére szolgáló szivattyúk meghibásodását

 • Üresjárat.

A szivattyú víz nélküli működése túlmelegedéshez, és ennek következtében meghibásodáshoz vezet. A szivattyú által szivattyúzott víz hűtési és “kenési” funkcióval is rendelkezik..

 • Víz kalapács.

A kert öntözésére szolgáló szivattyúk többségét fel kell tölteni vízzel a bekapcsolás előtt, mivel különben a szivattyúzott folyadék kézzel foghatóan ütközik a járókerék lapátjaihoz, úgynevezett vízkalapács keletkezik, aminek következtében a teljes szivattyúszerkezet tönkremehet. Érdemes megjegyezni, hogy vízütés akkor is előfordulhat, ha a vízpumpáláskor légbuborék kerül a tömlőbe.

 • Folyadék fagyása a házban.

Ha a szivattyú olyan helyen található, ahol a hőmérséklet nulla alá csökken, akkor a szivattyúból származó vizet le kell engedni, mivel a házban lefagyott folyadék súlyosan károsíthatja a készüléket..

 • A szivattyúzott közeg megengedett maximális hőmérsékletének túllépése.

Ez a tényező természetesen nincs olyan káros hatással a szivattyúra, mint az alapjárat, de ugyanazok a tünetek vannak jelen. Például, ha túl magas hőmérsékletű vizet szivattyúznak, a hőelvezetés lassabban megy végbe, ami a motor túlmelegedéséhez vezet..