Láncfűrész porlasztó beállítása

A láncfűrész elengedhetetlen eszköz mind a házi kertben, mind a nyaralóban. De még a legmegbízhatóbb “vas” asszisztens is elkezd mocorogni, akkor nem indul el, majd leáll. Sok oka lehet, mind az üzemanyag -keverék, mind a motor minőségével kapcsolatban..

Sok árnyalat van, ebben a cikkben nem vesszük figyelembe mindegyiket. És “közelebbről megvizsgáljuk” a motornak azt a részét, amelyet karburátornak neveznek. És megpróbáljuk megtalálni a választ a következő kérdésekre: mikor szükséges a láncfűrész karburátorának beállítása, és valójában mi az ilyen beállítás beállítása?.

Láncfűrész porlasztó készülék

Mielőtt folytatná a beállítást, ismernie kell a porlasztó szerkezetét és működési elvét. Ez segít elkerülni sok “komplikációt”. Tehát először is emlékezzünk a belső égésű motor működési elvére. A henger üzemanyagot tartalmaz, és amikor elégetik, egy kis “robbanás” jön létre, ami nagy nyomást kelt. Ez a nyomás nyomja a dugattyút, a dugattyú mozgásba állítva forgatja a főtengelyt. Végül a nyomásenergia nyomatékká alakul, ami a láncot a lánckeréken keresztül hajtja.

A motor normál működése során minden ciklusban akár 10 milligramm üzemanyagot is eléget. És az üzemanyag -keveréket előkészítik és a porlasztóban szállítják.

Így a porlasztó célja, hogy az éghető keveréket a szükséges arányban levegővel keverje össze. Ha ezeket az arányokat megsértik, a motor működése megszakad. Például, ha kevés üzemanyag keverése jön be, de éppen ellenkezőleg, sok levegő, akkor az ilyen keveréket “soványnak” nevezik. És fordítva, ha nincs elég levegő, de éppen ellenkezőleg, sok az üzemanyag, akkor ez túltelített keverék. Mindkét eset meghibásodáshoz vezet a motor normál működésében, és beállítást igényel..

A porlasztó a következő alapelemekből áll, és bár a kialakítás modelltől függően eltérő lehet, a kialakítás és a működési elv nagyjából megegyezik:

 • a porlasztó alapja egy cső, amely jellemzőiben szélcsatornához hasonlít, légáram lép be rajta; – a légcsillapító a csövön helyezkedik el; helyzete vagy növeli vagy csökkenti a légáramot;
 • a csőnek szűkülete van – diffúzor, amely növeli a légáramlás sebességét éppen azon a helyen, ahol az üzemanyag -ellátó nyílás található;
 • maga az üzemanyag a permetezőből a légcsatornába kerül, amelybe az úszókamrából a fúvókán keresztül jut be (a fotón tüzelőanyag -tűként van feltüntetve);
 • maga az úszókamra egyfajta tartályként szolgál, amelynek célja az állandó üzemanyagszint biztosítása a légcsatorna bejáratánál.

A porlasztó működési elve a következő. Gyors légáram folyik át a légcsatornán, sebessége a csappantyú helyzetétől is függ. Az úszószint biztosítja az üzemanyag -ellátó csatorna nyitásának mértékét, és ugyanazon légcsillapító helyzetétől függ. A diffúzoron áthaladó légáram felveszi a bejövő üzemanyagot, és permetezi. Ebben a pillanatban keverék keletkezik, amelyet a szívócsövön keresztül a hengerbe szívnak..

Az úszókamrában a nyomás szintje megközelítőleg megegyezik a légköri nyomással, de a légcsatornában ritka. A nyomáskülönbség miatt az üzemanyag a fúvókán keresztül a légcsatornába szívódik. Minél nyitottabb a légcsappantyú, annál nagyobb a légáramlás, és ennek megfelelően több üzemanyagot adagolnak. Több üzemanyag – a motor fordulatszáma nő.

A karburátor így működik. Felépítésében lehetnek árnyalatok, de ismerve a legegyszerűbb porlasztó működését, mindig megértheti és meghatározhatja más elemek célját.

Mikor van szükség beállításra

Általában a Stihl láncfűrész vagy bármely más márka porlasztójának beállítása meglehetősen ritkán merül fel. A rosszul beállított porlasztó jeleit a következők jelzik:

Maga a kiigazítás nagyon ritka esetekben elveszik, nevezetesen:

 • ha az állítócsavarok rögzítése megszakad, akkor három van. A vibráció vagy a védőkupak sérülése lehet az oka. Elég ritka, hogy a csavarokat nem érintették meg..
 • a motor jelentős kopása, nevezetesen dugattyú esetén. Akkor a gyári beállítások nem megfelelőek. Ebben az esetben egy Patriot láncfűrész vagy más modell karburátorának beállítása egy ideig megmentheti a helyzetet. Itt azonban joggal gondolhatunk inkább a motor javítására, ahelyett, hogy egy Husqvarna láncfűrész porlasztóját állítanánk be, vagy hasonlók;
 • oka lehet a porlasztó elzáródásának kialakulása, oka lehet a rossz minőségű benzin, a levegőszűrő vagy a vízkő károsodása. Ebben az opcióban a beállításon kívül a karburátort is szétszerelni és öblíteni kell.

Láncfűrész porlasztó beállítása

Bár meglehetősen ritka, a porlasztó beállítása még szükséges lehet. Azonnal megjegyezzük, hogy nem lehet mindent önállóan elvégezni, ha nincs fordulatszámmérője, és legalább egyszer saját szemével nem látja, hogyan kell helyesen csinálni.

A Makita láncfűrész porlasztójának beállításához, mint a legtöbb más modellhez, három állítócsavar van. Bár egyes gyártók kettőt óvatosan eltávolítottak, csak egyet hagytak a felhasználó kísérleteire. Tehát a porlasztó testén lévő három csavart a következő betűk jelzik:

 • L – ez a csavar a motor alacsony fordulatszámának beállítására szolgál;
 • H – nagy sebességű beállítás;
 • T – az üresjárati fordulatszám beállítása (a kísérletekre hagyjuk).

Általánosságban elmondható, hogy a porlasztókat a gyártó már beállította az optimális működés érdekében, a csavarokat pedig úgy tervezték, hogy pontosabban állítsák be a Champion láncfűrész és más porlasztóját, olyan nehéz időjárási körülmények között, mint a magasföld stb. Mivel a levegő ott vékonyabb, pontosabb hangolás szükséges a műszer működéséhez. Normál körülmények között ezt nem kell tennie..

A Goodluck láncfűrész, valamint más márkák porlasztójának beállításához két csavart használnak L és H, hogy megfelelő minőségű üzemanyagkeveréket hozzanak létre. A sovány keverék létrehozásához a csavarokat az óramutató járásával megegyező irányba kell elforgatni, ez lehetővé teszi a fordulatok száma, pl így állítson be magas fordulatszámot. Ennek megfelelően, amikor a csavarokat az óramutató járásával ellentétes irányba forgatják, a keverék telítettebbnek bizonyul, ez szabályozza a motor alacsony fordulatszámát. Így a Partner láncfűrész porlasztójának beállításakor a csavarok óramutató járásával megegyező irányba történő elforgatásával növeljük a fordulatszámot, az óramutató járásával ellentétes irányban csökkentjük.

A kínai láncfűrész vagy más porlasztójának beállításakor számos követelményt be kell tartani:

És ne feledkezzünk meg saját biztonságunkról sem, a láncot velünk ellentétes irányba kell irányítani, a fűrésznek biztonságosan állnia kell egy sík felületen, és nem érhet hozzá semmilyen tárgyhoz a vágó résszel. Finombeállítás esetén a csavarokat a következő sorrendben kell beállítani L – H – T. Az L csavarral meg kell találni a motor maximális fordulatszámát. Ehhez forgassa el a csavart az óramutató járásával megegyező irányba, vagy az ellenkező irányba, amíg a maximumot “tapogatjuk”. Itt van szükség fordulatszámmérőre, vagy érzékeny fülre a zenére, és ismernie kell a motor fordulatszámkorlátjának hangját, ha túlzásba viszi, különösen a H szabályozónál, a motor meghibásodik. A javítás szép fillérbe kerül, ezért javasoljuk, hogy bízza szakemberre az ilyen munkát.

Ha rendelkezik fordulatszámmérővel, és ismeri a motor maximális fordulatszámát, akkor saját felelősségére és kockázatára megpróbálhatja befejezni a beállítást. Ez valahogy így fog kinézni: a fordulatok legközelebbi értékét az L szabályozóval találjuk meg, majd ugyanazokkal a szabályozókkal az óramutató járásával ellentétes irányban térünk vissza a csavarfordulat negyedével. Hagyjuk, és a H szabályozóhoz megyünk, és ha túlságosan meghúzzuk, a motor meghibásodik..

Fordítsa ezt a gombot ¼ fordítsa el a csavart az óramutató járásával ellentétes irányba (ezt megelőzően felmelegítjük a motort). Figyelmesen hallgatunk, vagy tájékozódunk a fordulatszámmérőnél. Ha szólni akarunk – ideális, amikor a motor maximálisan úgy működik, mint egy négyütemű motor. Ha a keverék túl gazdag, a hang nyikorgó. Megpróbálhat átlagos értéket elérni, nincs ideálja, de csavarral távolítsa el a nyikorgó hangot. És ha a fűrész munkája megfelel Önnek, akkor jobb, ha úgy hagyja, ahogy van, jobb, mint ha motor nélkül marad..

Ha lehetséges volt többé -kevésbé beállítani az L és H csavarokat, akkor kevés maradt – az alapjárati fordulatszám beállítására. Itt az ideális annak biztosítása, hogy a motor egyenletesen járjon minden helyzetben, amíg a lánc el nem kezd mozogni. Forgassa ezt a csavart az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg a lánc meg nem áll. Ha ezt nem lehet elérni, akkor szakember segítségére van szükség. A beállítatlan láncfűrész nagyon veszélyes dolog..

Egy jól beállított porlasztó:

 • alapjárati lánc “áll”;
 • a motor gyorsan felgyorsul;
 • a motor működése négyütemű motorra hasonlít.

Az alábbiakban egy videó látható a láncfűrész -karburátor beállításáról