Rotációs szivattyú besorolása

A forgószivattyúk használata nagy mennyiségű folyadék szivattyúzásának szükségességével jár. A forgó lebeny szivattyúknak több típusa létezik, amelyek működési elvükben és tervezési jellemzőikben különböznek. A továbbiakban megvizsgáljuk a forgószivattyúk fő típusait és kialakítását..

Tartalomjegyzék:

A forgó lebeny szivattyúk működési elve és jellemzői

A forgószivattyú működési elve abban áll, hogy a folyadékot egy kamrába helyezve szállítják, ahonnan rotációs és transzlációs manipulációk segítségével kiszorítják. Ezen szivattyúk fő működési mechanizmusa a rotor. A forgólebenyű szivattyúk kialakításukat tekintve különböző típusokra oszlanak.

A forgószivattyúk működési mechanizmusa folyamatosan forog, de ennek ellenére e berendezés működési elve egyedi, és nem hasonlít a dinamikus szivattyú opciókra. A folyadék szivattyúzása során belép a kamrába, és elmozdulását a nyomócső segítségével hajtják végre.

A forgószivattyú munkakamrája belsejében egy zárt típusú tér jön létre, amely korlátozza a készülék mozgatható és álló részeit. A munka során ez a tér térfogata megváltozik. A mozgatható típusú alkatrészek mozgatása során a munkakamra mérete megváltozik, így a munkafolyadékot szivattyúzzák.

A forgószivattyú fő mozgásától függően kétféle – forgó forgás és forgó szívó. Az első lehetőség a szivattyú mozgó alkatrészeinek kivételes forgásán alapul, míg a második a forgás és a beáramlás kombinációján alapul.

A forgó szivattyúk fogaskerék és csavar típusúak. Az első lehetőséget egy működőkamra jelenléte különbözteti meg, amelynek teste álló helyzetben marad, és a fogaskerekek egy bizonyos irányba mozognak. A munkakamra mérete a fogaskerekek mozgása miatt változik. A szivattyúk ezen változata külső és belső hajtóművel is rendelkezhet..

A csavaros szivattyúkat egy működőkamra jellemzi, rögzített burkolattal és mozgatható csavarokkal. A csavarok a tengelyük körül forognak, ezáltal ideiglenes munkakamrát hoznak létre, amely szivattyúzza a folyadékot és szivattyúzza azt. A szivattyúk ezen lehetőségét figyelembe véve meg kell különböztetni a lapátos és a forgódugattyús változatokat..

A forgószivattyú lapátos változatát megkülönbözteti a hosszirányú résekkel ellátott rotor jelenléte, amelyen belül lapátrészek vannak. A rotor forgása a hengeres testen belül történik, míg a rotor és a karosszéria tengelyei nem esnek egybe.

A hengeres szivattyúk munkakamrájának korlátozásához annak testrészét és kapuit kell használni. A munkakamra bezárása érdekében a kapuk szorosan illeszkednek a testrészhez centrifugális erő vagy a forgószivattyú belső részébe szerelt speciális rugómechanizmusok segítségével. A forgó hengeres szivattyú tervezési jellemzőihez képest egyetlen, kettős működésű.

A forgódugattyús szivattyúk radiális és tengelyirányúak. Ennek a szivattyúberendezésnek az elve hasonló a szivattyúhoz és a hidraulikus motorhoz. Ezek a szivattyúk a forgó és a transzlációs mozgások kombinációjának köszönhetően működnek..

A forgószivattyú előnyei és hátrányai

Annak ellenére, hogy a forgólebenyű szivattyúk kialakítása eltér, a berendezés minden típusa a következő előnyökkel rendelkezik:

 • a szivattyúzott folyadék egyenletes ellátásának jelenléte a dugattyús szivattyúberendezésekkel kapcsolatban;
 • a szivattyú hidromotoros üzemmódban való működésének képessége a reverzibilitás jelenléte miatt;
 • a szelep hiánya a szivattyú kialakításában, ezért a berendezések hatékonysága és teljesítménye magas szinten van;
 • a forgószivattyú mozgásának gyakorisága meglehetősen magas, sebességük a legmagasabb szinten van más alternatív szivattyúkkal összehasonlítva.

A forgószivattyúknak azonban vannak bizonyos hátrányai, nevezetesen:

 • a szivattyúzott közegnek meg kell felelnie bizonyos regresszív követelményeknek, és nem érintheti koptatóan a szivattyú belső részeit;
 • a berendezések magas szintű megbízhatósága, karbantartása és üzemeltetése magas költségekkel jár.

A forgószivattyú berendezése és rajza

A forgószivattyú áramlási útvonalán belül van egy üreges forgó tárcsa, amely felelős a forgási manipulációk elvégzéséért és a folyadék szivattyúzásáért a fúvókák között..

Azokat a szivattyúkat, amelyekben üres tárcsa van, a folyadékok szilárd anyagokkal történő szivattyúzására használják. Ezek azonban megbízhatóságban, tartósságban és alacsony forgási sebességben különböznek egymástól. A szivattyúba több üreges tárcsa is beépíthető. Ennek a szivattyú opciónak az előnyei közül megemlítjük:

1. Az önfelszívás lehetősége. A szivattyú akkor is elindul, ha nincs benne folyadék.

2. Képesség alacsony sebességgel dolgozni. Ennek az előnynek köszönhetően a szivattyúk képesek nagy viszkozitású folyadékok szivattyúzására. Az alacsony sebességű működés biztosítja a berendezés hosszú távú működését, megbízhatóságát és kopásállóságát.

3. A fordított áramlás funkcióval tisztítható a folyadék a leeresztő csövekből. Nincs szükség második szivattyú vagy kapcsolócsatlakozások használatára.

4. A lemez nagy alkalmazkodóképessége miatt szilárd részecskék kerülnek a folyadékba..

5. A forgólapátos szivattyú szívómagassága több mint nyolc méter..

6. Az alacsony zajszint és az alacsony rezgés biztosítja a szivattyú könnyű kezelhetőségét.

7. A magas hatékonyság és termelékenység szintén ezen szivattyúk egyik előnye. A készülék teljesítménye nem függ a szivattyúzott folyadék viszkozitásának szintjétől.

8. A szivattyú sokoldalúságát elsősorban az biztosítja, hogy képes különféle típusú folyadékokat szivattyúzni.

9. A szivattyú tervezési jellemzői egyszerűek, mivel kompakt elemeket tartalmaz, amelyek könnyen cserélhetők vagy javíthatók..

10. Bizonyos körülmények között az üledék folyadék nélkül is képes működni..

A szivattyú működési elve egy üreges tárcsa forgásából áll, amely fokozatosan érintkezik a testrész belső részeivel. Ennek eredményeként létrejön egy vonal, amely felelős a folyadék felszívásáért a rendszerből. Ennek köszönhetően a folyadék elkezd mozogni. A lemez vezérléséhez membránt használnak; a folyamat során két külön lezárt kamrát hoznak létre. A vákuum tér felelős a szivattyú belsejében lévő folyadék felszívásáért.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a forgó tárcsás szivattyúk csak néhány alkatrészt tartalmaznak, hosszú élettartamúak, nem törnek el és könnyen javíthatók. Az ilyen típusú eszközök felhasználási köre a következőkre terjed ki:

 • illékony és viszkózus folyadékok;
 • fokozott szárazságú kenőolajok és folyadékok;
 • csiszolóanyagokat tartalmazó folyadékok;
 • agresszív és maró folyadékok;
 • élelmiszer termékek.

A forgó üledékek osztályozása és alkalmazásuk jellemzői

A forgó lebeny szivattyúknak két fő osztálya van:

 • forgó szivattyúk;
 • forgó-dugattyús szivattyúk.

A szivattyúk első változatát az különbözteti meg, hogy csak forgó mozgások vannak jelen a folyadék szivattyúzásának folyamatában. Különbséget kell tenni a forgó forgószivattyúk között, az úgynevezett fog- vagy fogaskerék -szivattyúk között.

Ez a szivattyúváltozat lehet belsőleg vagy külsőleg csatlakoztatva. A külső fogaskerék -szivattyú nagy viszkozitású folyadékok szivattyúzására szolgál, amelyek kenési típusúak. Az ilyen szivattyúk önszívási képessége legfeljebb öt méter. Ennek a mechanizmusnak a működési elve a mechanizmus meghajtó és hajtott részeinek állandó kapcsolatán alapul. Ezt követi a mozgásba helyezési folyamat. A lerakódás forgásának folyamatában a fogak vákuumos tér kialakulása miatt elkezdik szívni a folyadékot. A fogak közötti érintkezés kialakulása miatt a folyadék a mechanizmus egyik részéről a másikra kerül.

A fogaskerék -szivattyú második változata belső hajtóművel rendelkezik, és kompaktabb méretű. Ennek az eszköznek a gyártása azonban sok erőfeszítést igényel, ezért költsége egy kicsit drágább. A fogaskerék hajtásához elektromos motorra van szükség. Mivel tengelye fogak segítségével elfogja a készülék vezető szakaszát, a kerék forgása megkezdődik. A forgás során a térfogat felszabadul, ennek eredményeként a folyadék belép a szivattyú belsejébe. A közeg mozgását az injektálás hatására hajtjuk végre.

A forgószivattyús opciók a következőkre oszlanak:

 • lapát típusú forgólapátos szivattyú;
 • forgódugattyús szivattyú.

A lapátos szivattyút forgólapátos szivattyúnak is nevezik, ez a berendezés önfelszívó és térfogati méretekben különbözik. Ennek a szivattyúnak a fő funkciója olyan kenőanyag -tulajdonságokkal rendelkező folyadékok szivattyúzása, mint az olajok vagy a dízel. A szivattyúk képesek száraz helyzetben folyadékot szívni, és nincs szükségük működő folyadékra.

Ennek az eszköznek a működési elve az excentrikusan elhelyezkedő lemezekkel ellátott rotor jelenlétén alapul, amelyeken belül hosszirányú variációjú rések vannak, úgynevezett kapuk. A centrifugális erő segítségével nyomjuk őket az állórész felületére.

A forgórész excentrikus helyzete miatt a forgás során a lemezek folyamatosan érintkeznek a házrész falával, először belépnek a rotor belsejébe, majd elhagyják azt. Emiatt a folyadékot először a mechanizmus belsejébe pumpálják, majd nyomás alatt kilép..

A pozitív térfogatú forgódugattyús szivattyú lehet axiálisan dugattyús és sugárirányban dugattyús. Ezen a mechanizmuson belül vannak olyan munkadarabok, amelyek a folyadékbefecskendezés szerepét töltik be. Leggyakrabban ezek dugattyús vagy dugattyús elemek. Az axiális dugattyús szivattyúkat a mechanizmus forgástengelyével párhuzamosan mozgó mozgások jellemzik. Radiális dugattyús szivattyúknál ezt a mozgást sugárirányban hajtják végre.

Az axiális dugattyús forgószivattyúk tengelyirányban elhelyezett csapólemezekkel vagy forgólemezekkel rendelkeznek. A ferde tömbű axiális dugattyús típusú szivattyúk továbbra is nagyon népszerűek. A nyomaték ilyen eszközökben történő továbbítására összekötő rudat használnak, amely a dugattyúk belső részében található. Ennek a sémának a segítségével nemcsak a szivattyú méretének csökkentése, hanem a munka gyorsításának és lassításának dinamikája is javítható..

A forgó kézi szivattyút üzemanyagok és kenőanyagok szivattyúzására használják. Leggyakrabban ez a szivattyú öntöttvasból készül. Van egy alumíniumból készült forgó csöves szivattyú is, amelyet benzin szivattyúzására terveztek. A szivattyúkat könnyű kezelhetőségük jellemzi, amelyek megkülönböztetik az olajat az egyes tartályok szerint. A megfizethető költségek ellenére ezeket a szivattyú opciókat magas megbízhatóság és hosszú távú működés jellemzi..

A dinamikus típusú forgólebenyű szivattyúk dinamikus működési elven alapulnak. Egy bizonyos típusú elem forgásának segítségével kinetikus energia keletkezik, amely nyomást biztosít a folyadék szivattyúzására. A működési elvtől függően ezek a szivattyúk örvény és lapátosak. A forgólapátos szivattyú nem rendelkezik önfelszívó funkcióval. A lapátos szivattyúk közül kiemeljük:

 • centrifugális, radiális, átlós és axiális típusú eszközök;
 • spirál, gyűrű vagy vezetőhajtás jelenlétében;
 • a folyadék típusától függően egy- és kétáramú.

A forgó örvényszivattyúk nyitott csillag alakúak és zártak, perifériás csatornával. A folyadékáram áthaladásától függően az örvényszivattyúk egy- és többlépcsősek.

A szivattyúberendezések alkalmazási körétől függően ezeket az eszközöket betápláló, keringető és kondenzvíz szivattyúkra osztják..