Szivattyútelep csatlakoztatása kúthoz és kúthoz saját kezével

A kutak elrendezése lehetővé teszi a függetlenséget a központosított vízellátástól. Ahhoz azonban, hogy vizet juttasson a házba, gondoskodni kell arról, hogy azt a rendszeren keresztül szivattyúzzák. Erre a célra szivattyútelepet használnak. Többet megtudunk a szivattyútelep kúthoz és kúthoz való csatlakoztatásának jellemzőiről..

Tartalomjegyzék:

Diy fúrólyuk szivattyú csatlakozás

Mielőtt elolvasná a szivattyútelep csatlakoztatására vonatkozó utasításokat, javasoljuk, hogy tanulmányozza azokat az ajánlásokat, amelyek segítenek kiválasztani a kút vagy kút típusának megfelelő szivattyútelepet..

A szivattyúberendezések két fő típusa létezik – háztartási és ipari. Az első lehetőséget leggyakrabban magánházakhoz, nyaralókhoz használják, a második pedig a nagy mennyiségű vizet fogyasztó ipari vállalkozások számára releváns. A háztartási szivattyútelep eléggé képes ellátni a házat hideg vízzel, öntözni a kertet, vizet szolgáltatni a fűtőberendezésekhez és az alapvető háztartási szükségletekhez..

A szivattyútelep csatlakoztatási technológiáját a vízellátó forrás típusa határozza meg. Három fő ilyen forrás van – központosított vízellátás, kút vagy kút..

Kétféle szivattyúállomás is működik. Az első lehetőség kézi, a második automatikus. Vannak mobil és helyhez kötött állomások is. Az egyik vagy másik állomás megválasztását a telephely egyedi jellemzői, a napi elfogyasztott vízmennyiség indokolja. Ezért a szivattyútelep vásárlása előtt számos számítást kell elvégezni, hogy segítsen meghatározni a legjobb megoldást. A napi optimális vízmennyiség egy személy számára 230-250 liter. Ha a szivattyútelepet egy nyaralóba telepítik, akkor ezek a mutatók 10-15% -kal csökkennek.

A szivattyúállomás vagy a caissonba, vagy a ház bármely helyiségébe van felszerelve. Ezenkívül néha a szivattyúállomást pincékbe telepítik. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a berendezés semmilyen esetben sem érintkezhet vízzel, és nem teheti ki túl alacsony hőmérsékletnek..

Az állomás caissonba történő telepítésekor további szigetelést kell biztosítani. Az állomás telepítése a víz fagyási szintjétől két méterre történik. Ha a kút mélysége legfeljebb tíz méter, akkor javasoljuk, hogy maradjon az állomás egycsöves változatánál. Kétcsöves szivattyútelepeket telepítenek, ha a kút mélysége körülbelül húsz méter. A telepítési munkálatok megkezdése előtt ki kell dolgozni egy szivattyúcsatlakozási rajzot, amely figyelembe veszi a szerelési munkák minden fontos pontját.

Szivattyútelep csatlakoztatása kúthoz saját kezével

A szivattyúállomás csatlakoztatásának folyamata az ejektor – öntöttvas egység – összeszerelésével kezdődik, amelyet három csatlakozás jelenléte különböztet meg a kimeneten. Alsó részén hálószűrő van felszerelve. A kidobó tetején található egy műanyag elem, amelyre a gumibetét van felszerelve. A gumibetét összeszereléséhez elegendő két alkatrészét összekötni egymással átmeneti kötések segítségével.

A gumibetét kiömlő részén bronzból készült tengelykapcsoló van felszerelve. Ő az illesztő a polietilén csőhöz. Ne felejtse el, hogy minden ízületet kiváló minőségű és légmentesen le kell zárni; erre a célra len vagy speciális paszta kerül felhasználásra..

Ásni egy árkot a fagyás mélysége alatt. Ennek a mutatónak a megismeréséhez tekintse meg régiója geológiai térképeit. Az árok belsejében vízvezetéket építenek. Ebben az esetben kis csőtartományú csöveket kell használni.

A burkolatra speciális fej van felszerelve. Ha még nem vásárolta meg, akkor cserélje ki ezt az alkatrészt sima szögű térdekkel. Csatlakozókkal csatlakoztassa a csövet az ejektorhoz. A cső második végének leengedése előtt a könyök belsejében derékszögben kell felszerelni. Ezután csatlakozik a külső csővezetékhez..

Ezután a kilökőt leengedik a kútba. A telepítés mélységét azonnal fel kell jegyezni. Az ejektor felszerelési helye egybeesik a burkolat kilépési helyével. Használjon egészségügyi szalagot a csőfej rögzítéséhez.

A kezdők bizonyos hibákat követnek el a szivattyú csatlakoztatásakor, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg velük:

  • amikor a csöveket az állomásról a házba fekteti, hozzon létre egy bizonyos tartalékot, mivel a csővezetéket a szögek és kanyarok betartásával végzik;
  • csavarkulccsal húzza meg a csatlakozásokat, a kézi meghúzás nem elegendő, azonban nem kell túlzásba vinni a csavarkulccsal, mivel fennáll a rögzítőelemek károsodásának veszélye;
  • figyeljen az akkumulátorra, ha 1,3 atmoszféra alatti nyomásingadozásokkal kompresszorokat használnak annak növelésére.

Szivattyútelep csatlakoztatása saját kezűleg a vízellátáshoz

Ha nincs elegendő nyomás a központosított vízellátó rendszerben, ajánlott szivattyútelepet csatlakoztatni hozzá. Ellenkező esetben a fűtőberendezés szenved először. A nyomás hiányát az alábbi tényezők provokálják:

  • a hidrogeológiai feltételek változása;
  • elavult berendezések jelenléte;
  • nagy vízfogyasztás szükségessége.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a szivattyútelep csatlakoztatása előtt meg kell vásárolnia és telepítenie kell egy tárolótartályt.

A telepítési folyamat a következő:

1. A telepítés helyén válassza le a vízvezetéket és szerelje be a csapokat.

2. Az autópálya azon része, amely a városi autópályához kapcsolódik, csatlakozik a tárolótartályhoz.

3. A tartály a szivattyúállomáshoz van csatlakoztatva, amelynek kimenete a házhoz tartozó beömlőcsőhöz van csatlakoztatva.

4. Ezután a szivattyúállomásnak az elektromos hálózathoz való csatlakoztatása szükséges.

5. A berendezés konfigurálása és szabályozása a terület egyedi jellemzőinek megfelelően történik.

A szivattyúállomás úgy van beállítva, hogy optimális állandó nyomást biztosítson a rendszerhez. A berendezés beállításához kezdetben két liter vizet kell önteni a csigába. Ezután meg kell határoznia a szivattyú be- és kikapcsolásának idejét. Ha a szivattyúállomást túl gyorsan kapcsolja be, csökkentse a nyomást. Ezenkívül a szivattyú fedele alatt speciális csavarok vannak, amelyek szabályozzák annak működését..

A keringető szivattyú csatlakoztatásakor figyelembe kell vennie az olyan tényeket is, mint a víz kémiai és fizikai állapota. Szinte minden vizet megkülönböztet a káros alkatrészek jelenléte, amelyeket el kell távolítani, mielőtt a víz belép a szivattyútelepre. Ezért ajánlatos egy további szűrőt felszerelni az állomás szívóoldalára. Ha ezt nem teszi meg, akkor az olyan szennyeződések, mint a homok, agyag, fém, felhalmozódnak a szivattyú belsejében, és meghibásodásához vezetnek. Ez a probléma gyakran vibrációs típusú szivattyúknál fordul elő..

Vegye figyelembe a szűrő telepítésének negatív aspektusait. Először is ez további nyomás és fej létrehozása. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen tisztítsa meg és cserélje ki a szivattyúberendezés szűrőit..

Nyomáskapcsoló csatlakoztatása a szivattyúhoz saját kezével

A nyomáskapcsoló saját kezű csatlakoztatásával a szivattyúhoz lehetőség van a vízellátó rendszer működésének automatizálására és a szivattyútelep automatikus működésének biztosítására. A nyomáskapcsoló a szivattyúberendezéshez, a vízellátó rendszerhez és az elektromos hálózathoz van csatlakoztatva.

Először a relét a vízvezeték -rendszerhez, majd a szivattyúhoz és csak ezután az elektromos hálózathoz csatlakoztatják. A vízellátó rendszer mutatóinak kiszámításakor először is vegye figyelembe a víznyomást, amelyet a hidraulikus akkumulátor tovább fog biztosítani. Leggyakrabban egy relét és egy nyomásmérőt közvetlenül a hidraulikus akkumulátor csőre szerelnek. Ebből a célból öt kimenettel rendelkező szerelvények formájában kell eszközöket vásárolni..

A kimeneti szakaszok vízcsövekhez, hidraulikus akkumulátorhoz, nyomásmérőhöz és reléhez vannak csatlakoztatva. Annak érdekében, hogy a nyomáskapcsolót a vízellátó rendszerhez csatlakoztassa, csak rögzítenie kell a szükséges lyukba. Tartsa szemmel az ízületek tömítését, e célból fumlentát használnak.

A nyomáskapcsolónak két nyílása van a huzalozáshoz. Az első csatlakozik a szivattyúállomáshoz, a második pedig a kimenethez. Ezután a fedelet eltávolítják, és a vezetékeket a relé kapcsaihoz csatlakoztatják.

Húzza ki az áramellátást, mielőtt a relét a hálózathoz csatlakoztatja. Szerelje be a tápkábelt a házrész bemenetébe, miközben a kábel több magra van osztva, és különböző célú csatlakozókhoz van csatlakoztatva. Ne felejtse el biztosítani a földelést, ez kötelező.

Hasonló módon az érintkezők a szivattyúberendezés kivezetéseihez vannak csatlakoztatva. Miután befejezte a relé hálózatra csatlakoztatásával kapcsolatos munkát, állítsa be a készüléket és tesztelje a működését. A rendszerben a nyomás szabályozásához használjon nyomásmérőt; van egy bizonyos kimenet a csatlakozóhoz való csatlakoztatáshoz. Néhány nyomáskapcsoló beépített nyomásmérővel rendelkezik. A készülék működésében fellépő bizonyos meghibásodások esetén javasoljuk, hogy forduljon szakemberekhez. Ezzel befejeződik a szivattyú elektromos csatlakoztatása..

Szivattyútelep csatlakoztatása kúthoz saját kezével – technológia és ajánlások

A munka megkezdése előtt döntse el a szivattyútelep telepítési helyét. Két lehetőség van – egy alagsor, vagy a szivattyú telepítése közvetlenül a caissonba. Az első lehetőség csak akkor elfogadható, ha az alagsort fűtik, és nincs magas páratartalom. Így a berendezéssel kapcsolatos problémák esetén gyorsan hozzá lehet férni. A szivattyúberendezések pincébe történő beszerelésének költségei sokkal alacsonyabbak, ráadásul ezen munkák elvégzésének ideje csökken.

A berendezést nem fal mellé szerelik, mivel a szivattyú működés közben rezeg, és fennáll annak a veszélye, hogy a burkolat a falhoz esik..

A második lehetőség egy szivattyútelep beszerelése caissonba. Ebben az esetben gondoskodnia kell a bánya felett található gödör telepítéséről. Ebben az esetben a szivattyúállomást közvetlenül a kútba kell felszerelni. Ennek a módszernek a hátránya a munka elvégzésének időtartama, fizikai és anyagi költsége. Ezenkívül a berendezés eléréséhez újra kell ásni az alapozó gödröt..

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a szivattyú saját kezűleg a kúthoz való csatlakoztatásának jellemzőivel. Ebben az esetben a berendezés kétcsöves lesz.

Először olvassa el a gyártó utasításait. Ebben részletes leírást talál a telepítési munkákról, valamint a kidobó egység jellemzőiről. Az ejektor alsó részébe szűrőt kell felszerelni, amely további víztisztítást biztosít. Ellenkező esetben a szűrő nélküli szivattyúberendezések gyorsan meghibásodnak. Annak érdekében, hogy zökkenőmentes átmenetet biztosítson a gumibetétről a műanyag csőre, szükség lesz bronzból készült tengelykapcsoló felszerelésére..

Az ízületek további tömítéséhez használjon szalagot. Állítson be egy árkot, amelynek mélységének alacsonyabbnak kell lennie, mint a talaj fagyásának mélysége. Szereljen be benne vízvezeték rendszert. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a csövek margóval vannak felszerelve. Annak érdekében, hogy a csővezetékben lévő víz ne fagyjon be súlyos fagyok esetén is, gondoskodjon a vízellátás további szigeteléséről.

Csatlakozóval csatlakoztassa a cső egyik részét a kidobóhoz. A cső második végét átvezetjük a könyökön, és a teret poliuretánhabbal töltjük fel. Csatlakoztassa a csövet a könyök adapterhez. Ezután az ejektor leereszkedik a kútba.

Ügyeljen arra, hogy olyan szűrőrendszert telepítsen, amely meghosszabbítja a szivattyúberendezés élettartamát. A szűrő felszerelése után rendszeresen tisztítsa meg vagy cserélje ki. Ebben az esetben lehetőség van a szivattyúberendezés minőségi csatlakoztatására a vízellátó rendszerhez, ebben az esetben kút formájában.