Vízvezeték a fürdőszobában. Telepítési diagram

A fürdőszobában végzett javítás során aktuálissá válik az a kérdés, hogyan készítsük el a csöveket a helytakarékosság érdekében, és ne rontsuk el a kialakítást. Beszéljünk tovább a legnépszerűbb csővezetési rendszerekről..

Tartalomjegyzék:

Ajánlások csővezetési rendszer kidolgozásához

A kiváló minőségű csővezetékek alapszabálya a fürdőszoba maximális hatékonyságának biztosítása, komplexumként és külön is.

A csövek helyes vezetése a fürdőszobában a kényelem és a pihenés kedvenc helyévé teheti..

A rendszer kidolgozása előtt el kell döntenie az összes vízvezeték -termék helyét.

A WC külön helyiségben történő elhelyezése esetén meg kell jegyezni, hogy a fürdőszobában lévő csövek közvetlenül kapcsolódnak a WC -hez, ezért ajánlott együtt csinálni.

A csövek telepítésekor figyelembe kell venni a következőket:

 • WC csésze,
 • kád vagy zuhanyzó,
 • kazán,
 • kagyló,
 • szivattyú, stb.

A csővezetékek elvégzéséhez a fürdőszoba szinte minden helyiségében a kapcsolási rajz azonos típusú. Csövekből áll:

 • melegvíz -ellátás,
 • hideg vízellátás,
 • csatornák.

A rendszer fő eleme egy központi csővezeték jelenléte, amelyből további csöveket fektetnek le. Minden olyan eszközhöz, amelyhez a vízellátás csatlakozik, három főcső szükséges: meleg és hideg vízellátás, valamint a szennyvíz eltávolítása, azaz a szennyvízrendszer. Szinte mindhárom típusú cső közel van egymáshoz felszerelve, bár a csatlakozási pontok eltérőek.

Egy magánházban vagy egy olyan lakásban, ahol a melegvízellátás vízmelegítőkön keresztül történik, a fő melegvíz -ellátási pont nem esik egybe a hideg vízellátás kimeneti pontjával.

A csővezetékek fő típusai a fürdőszobában

A legtöbb esetben a csővezetés modern körülmények között történő megvalósításához fém-műanyag csöveket használnak. Alumínium ereszcsatornából állnak, amelynek belső és külső védőrétege van.

A fürdőszobában kétféle cső létezik:

1. Sorozat vagy póló típus – az első csövet a vízmelegítő és a legközelebbi vízvezeték -szerelvény közötti távolságra kell felszerelni. Egy pólót szerelnek a közelébe, amelyhez a cső csatlakozik, a póló egyik végéből a cső a vízvezetékhez, a második pedig a következő eszközhöz megy, ahol a póló is fel van szerelve. Így sorba kerül a vízellátás. Előnyök:

 • egy csővezeték használata,
 • anyagok megtakarítása.

Hiba:

 • egy terület nem blokkolható,
 • lehetséges nyomásesés több eszköz bekapcsolása esetén.

Nagyszerű lakás vagy ház egy fürdőszobával.

2. A kollektor típusú kábelezés – az első cső a vízmelegítőből a kollektor készülékbe kerül. A kollektorból számos csövet fektetnek le, amelyek más vízvezeték -szerelvényekkel vannak összekötve. A hideg és a meleg víz ellátásához külön elosztókat használnak. Hátrányok:

 • nagyszámú cső,
 • az ilyen huzalozás költsége drágább és bonyolultabb,
 • több helyet foglal el.

Előnyök:

 • nincs nyomásesés;
 • lehetőség egyes területek külön átfedésében.

Akkor használják, ha egy fürdőszobában egy házban vagy egy lakásban több van.

Annak érdekében, hogy sokkal kevesebb csövet használjon, a kollektor bekötése során a csövet a vízmelegítőből a fürdőszobák közötti központi pontra kell vinni. Így, ha kollektorot csatlakoztat, közvetlenül a vízmelegítő közelében minden csövet el kell vezetni a kollektorból az egyik és a későbbi fürdőszobákba. Ha a kollektor a fürdőszobák közepén található, akkor a csövek hossza jelentősen csökken..

Vízellátó csővezeték: átmérő

A nem megfelelő csővezetékeket jelző nagyon gyakori probléma az éles nyomáscsökkenés, amely akkor fordul elő, ha több vízvezeték -szerelvényt használnak..

Ez annak köszönhető, hogy a vízvezetéket azonos átmérőjű csövekkel szerelik össze..

Ez a probléma nem vonatkozik azokra a lakásokra, amelyek központi vízellátással vannak ellátva, hideg és meleg vízzel egyaránt. De ha a forró víz vízmelegítőből származik, akkor a nyomásesés számos kellemetlenséget okoz.

Például zuhanyozás közben a mosógép vizet kezd szívni, a nyomás csökken, és nagyon forró vagy hideg víz kezd folyni a csapból..

E probléma megszabadulása érdekében különböző átmérőjű csövekkel kell vezetékeket kötni..

A főcsövek átmérője ¾ hüvelyk, és az ágrészek, amelyekhez a vízvezeték csatlakozik ½ hüvelyk. Minél több vízvezeték van a házban, annál vastagabbak a csövek. Lakások csővezetékezéséhez a fenti paraméterek megfelelőek.

Rejtett vagy nyitott csővezetés: melyik a jobb

A fürdőszobában lévő csövek kétféle módon vezethetők el: rejtett, amely magában foglalja a csövek elrejtését a burkolat alá, és nyitott – amikor minden cső látható. A fürdőszoba esztétikájának biztosítása érdekében természetesen jobb választani egy rejtett huzalozási módszert, de a megbízhatóság érdekében a nyitott megfelelő.

Rejtett csőszerelési módszer használatakor számos jellemző van:

1. Magas szintű megbízhatóság – kiváló minőségű anyagok használatát jelenti, amelyek nem vezetnek szivárgáshoz a hosszú élettartam során. A legjobb megoldás a rézből vagy polipropilénből készült csövek.

2. A kondenzációs tömegek képződése a falon belül, amelyben a csövek találhatók, penész és penész kialakulásához vezet, és hátrányosan befolyásolja a fal minőségét is. Ennek elkerülése érdekében a forró csövet magasabbra kell felszerelni, mint a hideget. Használja a Merilont, egy speciális szigetelést, mielőtt csöveket szerelne a falba..

A csővezetés nyílt módszere pénzt takarít meg a fűtőberendezések vásárlásakor, és csökkenti a munka mennyiségét. Hátrányok:

 • állandó páralecsapódás a téli szezonban;
 • esztétikai megjelenés.

DIY csővezeték anyagok

A kiváló minőségű csővezetés érdekében a csövek önmagukban, mint szükséges anyag, nem elegendőek.

Kerítésszerelvények – golyó- és műszercsapok, amelyek felelősek a víznek a lakásba való bejutásáért és az egyes vízfogyasztók felügyeletéért.

A legtöbb esetben vízmérőt telepítenek a fürdőszobába, amelyhez visszacsapó szelep és durva szűrő szükséges. A szűrő képes meghosszabbítani a számláló működését, és a szelep nem teszi lehetővé a számláló kicsavarását.

A rendszerben a nyomás normalizálására reduktort használnak. Telepítése opcionális. Reduktor – olyan eszköz, amely nem engedi, hogy a nyomás a norma fölé emelkedjen vagy csökkenjen, és segít meghosszabbítani az olyan eszközök élettartamát, mint a kazán, kazán, szivattyú.

Utasítások a csövek vezetéséhez a fürdőszobában

A csővezetés során kerülje a cső további vágását vagy hajlítását..

A feladat egyszerűsítése és a csövek beszerelésének felgyorsítása érdekében használjon kész vázszerkezeteket, csatlakozókat és szerelvényeket.

A nyomásesések elkerülése érdekében kétféleképpen lehet csöveket fektetni:

 • az ellátó cső méretének növelése;
 • kollektor kapcsolási rajza, külön cső jelenlétét feltételezve, minden olyan eszköz esetében, amelyhez vízellátás van csatlakoztatva.

A nyomás beállításához használja:

 • egy reduktor, amelyet a durva szűrők beszerelése után szerelnek be, és szabályozza a vezeték nyomását, a reduktorral együtt vásároljon egy nyomásmérőt, amely meghatározza a normál nyomást;
 • elzáró szelepek, amelyek segítségével a vízellátás bármikor elzárható.

A csövezést egy szabályozó szelep beszerelésével kell megkezdeni. Kötelező elem a durva vízszűrő felszerelése. A szelep után van felszerelve.

Ezután vízmérőt és finomszűrőt szerelnek be. Nagy nyomáshullámok esetén reduktor és nyomásmérő van felszerelve. Ezután kollektorokat kell felszerelni, ha kollektorhuzalozást használnak.

Polipropilén csövek lefektetésekor szüksége van egy speciális forrasztóberendezésre, amely felmelegíti az alkatrészeket, majd összekapcsolja őket.

Tipp: Ne forrasztjon különböző gyártók csöveit és csatlakozásait. Fennáll annak a veszélye, hogy rossz minőségű kapcsolatokat kap.

A huzalozás előtt zárja el az elzárócsapokat, és ellenőrizze a meglévő berendezések minőségét.

Különböző csövek vezetékekhez

A fürdőszobában a csövekhez csöveket használnak:

 • műanyagból készült,
 • fém-műanyagból,
 • fém.

A műanyag csövek olcsók. A műanyagokat a következőkre osztják:

 • polipropilén – a legmagasabb minőségűek, más műanyag csövekkel összehasonlítva, magas hőállósággal rendelkeznek, hosszú élettartam jellemzi őket;
 • polietilén csövek – rugalmasak, nem repednek fel, amikor a víz megfagy, az ilyen csövek nem alkalmasak melegvízellátásra, mivel nem képesek ellenállni a magas hőmérsékletnek;
 • A PVC a legolcsóbb és legbiztonságosabb a vízellátásban, az ilyen csövek alkalmasak a szennyvízhez, mivel mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek befolyásolják a víz állapotát.

Fém -műanyag csövek – egyesítik a műanyag csövek számos előnyét, ezek a tartósság, a hőstabilitás, a magas hővezető képesség, de ugyanakkor elég erősek, mint a fém.

A fémcsövek a következők:

 • acél – nagy szilárdsággal és hővezető képességgel rendelkeznek, nehezen összeszerelhetők és korróziónak vannak kitéve;
 • réz – tartós, praktikus, környezetbarát, vegyszerek által nem befolyásolt, a legmagasabb költség minden típusú cső között.

Tippek a csövek kiválasztásához

A műanyag csövek ellenállnak a korróziónak és a lerakódásoknak.

1. Az öntöttvas és horganyzott csöveket meglehetősen nehéz felszerelni, és idővel eltömődnek. Ennek ellenére számos előnyük van:

 • magas szintű erő,
 • alacsony zajszintű teljesítmény,
 • tűzállóság.

2. A vízmelegítők elvezetésére tökéletesek a fém, acélcsövek, amelyek képesek ellenállni a magas hőmérsékletnek..

3. A megerősített műanyag csövek használata akkor megfelelő, ha nincs sok hajlítás, és a csövet egy darabban fektetik le..

4. A fűtött törülközőtartó csöveinek kiválasztásakor a legjobb megoldás a rozsdamentes acél. Az ilyen csövek több évtizedig tartanak..

5. Csatornázáshoz vagy vízelvezetéshez a műanyag csatornacsövek tökéletesek..

Videó a csövekről a fürdőszobában: