Vízvezeték kábel a csatorna tisztításához: kiválasztás, használat

Előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie a csatorna eltömődésének problémájával. Sajnos nem mindig lehet vízvezeték -szerelőt hívni, és ehhez a szolgáltatáshoz pénzt kell költenie. A vízvezeték -kábel segítségével a csatorna saját kezű tisztítása nem jelent problémát. Tovább beszélünk a szennyvízrendszer tisztítására szolgáló kábel kiválasztásának és működésének jellemzőiről..

Tartalomjegyzék:

Csatornaelzáródások: fajtái és előfordulása

Az elzáródás meglehetősen kellemetlen probléma, amely gyakran előfordul a csatornarendszer vagy a vízellátás felhasználói körében. Az eltömődés okai nagyon változatosak: apró ételrészecskék, különféle tárgyak, haj bejutása a csövekbe. Ennek eredményeképpen az elzáródások mindegyike zavarokat okoz a csatornarendszer működésében..

Mielőtt megismerkedne az eszköz jellemzőivel, amelyek segítenek megszabadulni ettől a kellemetlen jelenségtől, javasoljuk, hogy ismerkedjen meg az elzáródások típusaival és azok előfordulásának okaival:

1. Működési célú eltömődés akkor következik be, ha haj, gyapjú, szennyeződés, törmelék, élelmiszer, homok, zsír, kendő került a csővezetékrendszerbe. A csövek falán fokozatosan átfedések keletkeznek, ami akadályozza a víz normális áramlását. Az ilyen típusú dugulásokat könnyű eltávolítani vízvezetékkel vagy vegyszerekkel..

2. Mechanikai jellegű elzáródás következik be a szennyvízrendszer használatára vonatkozó szabályok megsértése miatt. Például, ha nagy tárgyakat dob ​​a WC -be, és ezt követően eltömíti, az ilyen típusú elzáródáshoz vezet. Az ilyen típusú dugulás megszüntetéséhez még a csöveket is szétszerelnie kell. De a legtöbb esetben elegendő egy kábel használata..

3. Technológiai jellegű elzáródás – helytelenül felszerelt csatornarendszer esetén jelenik meg, és a csövek teljes cseréjét igényli.

Vízvezeték -kábel: jellemzők és fajták

A vízvezeték -kábel olyan berendezés, amelyet a csatorna- és vízellátó csövek tisztítására használnak. A kábel mag alakú, amelyen két vezeték összefonódik. Ezenkívül néhány további huzalszálat használnak az egész szerkezet feltekercseléséhez. A zsinór mérete a huzal mennyiségétől függ, amellyel becsomagolják.

A csatorna kábel fajtái közül ki kell emelni:

 • kötél típusú kábel;
 • rugóra szerelt típusú eszköz;
 • rugós típusú kábel.

Az első lehetőség egy kötél típusú eszköz, amelyet mindenféle csővezeték tisztítására használnak. Egy ilyen kábel átlagos átmérője 0,6 cm, gyártásához horganyzott acélt használnak. A kábel ezen változatát nagy szilárdság, tartósság és rugalmasság jellemzi..

Ezen mutatók segítségével a kábel könnyen áthalad a csővezeték nagy területén, beleértve a kanyarokat, kereszteződéseket vagy csatornacsatlakozásokat. A kábel végszakaszát préseljük, hogy megakadályozzuk a huzal kibontakozását. A hegy törése során a kötél vége olyan lesz, mint egy kefe. Segítségével a hajcsomók könnyen kihúzhatók a lefolyórendszerből.

Ha kábelt szeretne használni egy lakásban vagy egy magánházban, akkor válasszon egy 250-500 cm hosszú anyagot..

A kábel második változata rugós tekercsű anyag. A kábel ezen verziója körülbelül 0,9 cm átmérőjű, spirális feltekercselt szerkezetű, a spirál belső része üres. Ezenkívül a kábelnek fogantyúja van ívelt szerkezet formájában..

A vízvezeték feszítő kábelt magánházak vagy lakások csatorna- és csővezetékeinek tisztítására használják. Rugalmassága miatt ez a berendezés tökéletesen tisztítja a szennyvízrendszert. Az ilyen típusú kötél speciális rögzítéssel rendelkezik, hegy vagy kanyar formájában.

A vízvezeték -rugó kábelt kizárólag professzionális vízvezeték -szerelők használják. Célja a nagy komplexitású dugulások átszúrása. A kötél rugóhuzalból készült. Átmérője átlagosan 14-16 mm. Ezenkívül egy ilyen kábel hossza több mint 25 méter. Egy kisebb átmérőjű kábel horganyzott acélból készül, 0,2 cm keresztmetszettel. Ha a kábel átmérője körülbelül 1,6 cm, akkor erősebb típusú huzalokat használnak a gyártásához.

Ez a típusú kábel speciális fogantyúval rendelkezik, amely feszítőként működik. A feszítési folyamat során a kábel megfeszül, és nagy hatékonysággal áttör minden dugulást, és megtisztítja a kommunikációs rendszert. Ezt a típusú kábelt széles körben használják az álló rendszerek tisztítási folyamatában..

A mérethez képest a vízvezeték -kábelek a következők:

1. Körülbelül 9 mm átmérőjű – háztartási szerszám, amely üreges spirálon alapul, rugó formájában.

2. Körülbelül 13 mm átmérőjű – professzionálisabb típusú berendezés, amely spirálból áll, rugós huzaltekercsekkel, ez a kötélfajta körülbelül 20 m hosszú. Ezenkívül ívelt fogantyú. Jól tisztítja a felszálló és vízszintes csöveket. Az ilyen kábelek használatának eljárása szintén segít megszabadulni a WC -ben lévő elzáródástól..

3. Az 1,6 cm átmérőjű berendezés tisztán professzionális típusú. Rugalmas tengely alakú, amelyen rugós huzal található. Segít megszabadulni az összetett elzáródásoktól. A kábelt a feszültség és a fokozott merevség jellemzi.

Ezenkívül a vízvezeték -kábelek a tartozékok céljától és típusától eltérnek, amelyek a következők:

 • alsó – homokkal, kőforgácsokkal való megbirkózás;
 • ütős – a régi tömörített eltömődések eltávolítására tervezték;
 • horogszerű – segít eltávolítani a régi rongyokat, hajat és szennyeződéseket;
 • hurok alakú, amelyen horganyzott acélból készült rugó található-segít eltávolítani a nem eltávolítható víztömítést.

Vízvezeték -kábel a csatornatisztításhoz: a berendezés előnyei

Vannak más radikálisabb intézkedések is a szennyvízcsatorna tisztítására, azonban a vízvezeték -kábelek továbbra is vezető szerepet töltenek be ebben a kérdésben, az ár és a munka minőségének aránya miatt..

Bár a vízvezeték -kábel kialakítása egyszerű, ennek ellenére számos előnye van, amelyek közül az első a tisztítási folyamat és a csövek igénybevételének szabályozása. Minden csőhajlatnál a kábel a vele dolgozó személy irányítása alatt fut. Ha valamilyen anyagot találnak, azt speciális fúvókák segítségével távolítják el..

Ezenkívül a vízvezeték -kábelek megfizethetőek és megbízhatóak..

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a kábelek használatának fő előnyeivel a csatornák tisztításához:

1. A kötelek gyártásához rugalmas dróttengelyeket használnak, amelyek meglehetősen rugalmasak és erősek a csavarás előtt. Így a kábel könnyen megbirkózik az eltömődésekkel. Különböző típusú tartozékok használata segít a berendezés funkcionálisabbá tételében.

2. A működés időtartama egy másik jelentős előny. A kábel megfelelő gondozásával, használat után mosva és olajjal kenve, a korrózió elkerülése érdekében az ilyen berendezések körülbelül 20 évig szolgálhatják tulajdonosukat..

3. Z alakú fogantyúkkal a kábel könnyen használható. A fogantyú az a nyomatékátviteli kar, amely a kábelt a csöveken és azok kanyarulatain keresztül nyomja..

4. Egy csatorna kábel segítségével a kéményrendszereket is megtisztítják a korommaradványoktól. Ezenkívül a berendezést a csövek rozsdától, a szellőzőcsatornákat a törmeléktől, a kazánoktól és a kazánoktól az eltömődéstől való tisztítás során használják..

A vízvezeték kábel használati útmutatója

A szennyvízvezetékkel végzett munka több szakaszból áll:

 • készítmény;
 • Munka;
 • befejezése.

Az első szakasz a kábel működésének előkészítését foglalja magában, ehhez a következő műveleteket kell végrehajtania:

 • a szerszám ellenőrzésének folyamata a működőképesség ellenőrzését foglalja magában, emellett meg kell győződnie arról, hogy nincsenek megsértve a berendezés épsége;
 • a fogantyú rögzítésének megbízhatóságának és szilárdságának ellenőrzése;
 • a fogantyún lévő perselyek kenése;
 • cserélhető fúvókák felszerelése, ha vannak.

A csatorna vízvezeték -kábellel történő hatékony tisztítása érdekében számos műveletet kell végrehajtania:

 • vigyázzon a szifon eltávolítására, amely bármilyen leeresztő lyukhoz van rögzítve, cső alakú, amely horog formájában hajlított, a szifon fő funkciója a vízzáró, amellyel minden szennyvíz a rendszer nem tud behatolni a helyiségbe;
 • a szifon leválasztása után öblítse le forró vízzel, hogy eltávolítsa a maradék szennyeződést;
 • szerelje be a kábel egyik részét a szennyvízrendszerbe, a másikat pedig gyűrű alakban tekerje fel, és tartsa szilárdan a kezében;
 • fokozatosan forgassa el a kábelt a fogantyúval, így minden fordulat és nehéz szakasz leküzdhető;
 • rendszeresen távolítsa el a kábelt a csőből és tisztítsa meg;
 • amikor úgy érzi, hogy a kábel elzáródásba ütközik, próbálja meg növelni a mozgás sebességét;
 • ha van egy speciális horogra akasztható horog, akkor azzal kösse össze a törmeléket, és távolítsa el a csőből;
 • amikor a vízvezeték -kábellel végzett munka befejeződik, először forró vizet kapcsolnak be, először alacsony nyomás alatt, hogy a csöveket kiöblítsék a szennyeződésektől;
 • befejezi a szennyvízrendszer tisztítását vízvezeték -kábellel, eltávolítja azt a csőből, öblíti forró vízzel és mosószerrel;
 • a berendezés megszáradása után gépolajjal kenik, ami segít megelőzni a korróziót és visszahajtani korábbi formájába.

További ajánlások a csatornakötél használatához:

 • ne nyomja túl erősen a kábelt, mert fennáll a cső vagy a csatorna károsodásának veszélye;
 • a csövek tisztításának minősége azt mutatja, hogy a víz bekapcsolásakor nincs tölcsér;
 • ha a rugalmas tengely beszorul a csőbe, akkor óvatosan távolítsa el onnan forgó mozdulatokkal;

További módszerek a csatorna tisztítására kötél használata nélkül

A szennyvízcsatorna -kábel megvásárlása időt és pénzt igényel, ezért mielőtt elmenne a boltba a kábelért, próbálja ki a fenti módszereket, amelyekkel nem lesz nehéz megszabadulni az apró dugulásoktól:

1. A dugattyú használata – olyan eszköz, amely úgy néz ki, mint egy gumiszivattyú vagy egy fa fogantyúval ellátott tapadókorong. A dugattyú fő funkciója az eltömődés átnyomása és megsemmisítése vízi kalapáccsal. Kiválóan alkalmas a fürdőszobában vagy a mosogatóban lévő dugulások eltávolítására.

2. Elég egyszerűség, de jó hatásfok a forrásban lévő víz használata, amely jól megolvasztja a zsírokat és az élelmiszerhulladékot.

3. Por vagy folyékony kémiai összetételek. Különleges gondosságot és speciális védőfelszerelést igényelnek, mivel meglehetősen agresszívak. Teljes eltömődés esetén a rendszerek hatástalanok.

4. A csövek kábellel történő tisztítása után ajánlatos ecet és szódabikarbóna oldatával megtölteni, amely elvégzi a szennyvízrendszer további tisztítását..

Vízvezeték kábel a szennyvízrendszer tisztításához – választható tulajdonságok

A vízvezeték -kábel a víz- vagy csatornacsövek, valamint a kazánok és kazánok tisztítására használt berendezés. Fő funkciójuk a forgás továbbítása, amely segít eltávolítani az eltömődést..

A kábel mag formájában van, amelyet huzal vesz körül. Az átmérőhöz képest a kötelek 6-18 mm. Ez a paraméter meghatározó a tisztítás minőségében..

A kisebb működési dugulások tisztításához elegendő a legkisebb átmérőjű berendezés. Egy ilyen kötél könnyen kezelhető, és nem igényel speciális készségeket a munkához..

Ezenkívül fontos tényező a berendezés minősége, amelyből a kábel készült. Ügyeljen a csőre, műanyagnak és kissé ruganyosnak kell lennie.

Ezenkívül a vízvezeték -kábelnek rugalmassággal és csavarodással szembeni tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Az egyik végén lévő kábelek mindegyike fogantyúval rendelkezik, amelynek segítségével meg van csavarva, a másik végén pedig egy fúvóka segít eltávolítani a törmeléket a csőből..

A csúcshüvely segítségével különféle fúvókákat rögzítenek a kábelre, amelyek segítenek áttörni az eltömődést.

Vízvezeték -kábel vásárlásához vegye fel a kapcsolatot egy építőipari vagy vízvezeték -áruházal.

Az otthoni szennyvízrendszer tisztításához szükséges kábel átmérőjének meghatározásához először meg kell mérnie a magánházban vagy lakásban található csövek átmérőjét. Ezzel a paraméterrel kapcsolatban válassza ki a legoptimálisabb opciót, amely nagy erőfeszítés nélkül segít eltávolítani az eltömődéseket..

A cső gyors és hatékony tisztítása érdekében a vízvezeték -kábelt vegyi anyagokkal, vegyszerekkel, ecettel, szódával vagy forró vízzel történő tisztítással kombinálják..

Különféle típusú kábelek léteznek működési módjuk és külső alakjuk szerint. A kábel kényelmesebb használata érdekében a dobban található, amelyről fogantyúval eltávolítják. Ennek a berendezésnek a költsége valamivel magasabb, mint egy hagyományos kábelé.