Zuhanytálca felszerelése

A zuhanykabin hosszú távú működéséhez a zuhanytálcát megfelelően kell felszerelni. A munkavégzés technológiáját minden szerkezeti rész hozzáértő telepítésével kell kísérni. Ebben a cikkben leírjuk a zuhanytálca felszerelési jellemzőit a szakemberek szabályainak és ajánlásainak megfelelően..

Tartalomjegyzék:

Raklapok típusai

A zuhanyzó nagyszerű kiegészítője a fürdőszobának, ami helyet takarít meg a szobában. A zuhanytálca felszerelési módját biztonságos módon kell felszerelni. A telepítési lehetőségek a raklapok típusától és az adott anyaghoz való rögzítés technológiájától függenek. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden raklap telepíthető önállóan, és bizonyos esetekben segítséget kell kérnie a szakemberektől..

A zuhanytálcák az anyag típusától függően különböznek egymástól. Tehát a következő típusú szerkezeteket különböztetjük meg:

  • öntöttvas termékek;
  • raklapok márványból és kerámiából;
  • acéltermékek;
  • akril raklapok.

A márványtermékeket a legtartósabbnak és legmegbízhatóbbnak tekintik, azonban költségeik meglehetősen magasak, így nem mindenki engedheti meg magának egy ilyen akvizíciót. A kerámia raklapok szintén drágák és kiváló dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek, de túlságosan érzékenyek a különböző sérülésekre..

Megfizethető lehetőség az akril anyagokból készült zuhanytálca felszerelése. A szerkezet beépítéséhez speciális keretet kell építeni, amely megtámasztja a raklapot, mert az ilyen termékek hajlamosak a súly alatt hajlítani. A készlet speciális rögzítő lábakat, valamint megerősítő alkatrészeket tartalmaz, amelyek biztosítják a jövőbeni szerelés szilárdságát és megbízhatóságát. Például az öntöttvas raklapok a legolcsóbbak más típusú termékek között. Az ilyen raklapok különlegessége tartósságuk és megbízhatóságuk, amelyet a felhasznált anyag jelez..

Raklap telepítési szempontok

A zuhanykabin ára a termék funkcionalitásának sokféleségétől függ. Például egy zuhanyzó hidromasszázzsal, telefonnal, világítással és más effektusokkal nagy költségekkel jár. Ugyanakkor fontos figyelembe venni a munkavállalók fizetését a teljes szerkezet telepítéséért. A legegyszerűbb az akril- vagy acéltermékek saját kezű telepítése..

A saját kezűleg történő telepítés során fontos megjegyezni a zuhany felületének kiegyenlítését a lábak függőleges helyzetéhez képest. A szerkezet összeszerelési technológiája látható a termékre vonatkozó utasításokban. Jelzik a műanyagból vagy fémből készült termék telepítésének jellemzőit, és leírják a csatornarendszer zuhanykabinhoz való csatlakoztatására vonatkozó tippeket is. Raklapok szerelhetők téglával helyettesíthető műanyag tartóelemekre.

Fontos tudni! A zuhanytálca szigeteléséhez, valamint az összes üreg lezárásához poliuretánhabot kell használni a munkában. Ez a módszer azonban bonyolíthatja a szétszerelési vagy javítási munkákat. A zuhanytálcák helyes beszerelésének ellenőrzéséhez rendkívül óvatosan kell bejutni, majd meg kell határoznia a szerkezet stabilitását és megbízhatóságát.

Akril raklap telepítése saját kezűleg: a munka jellemzői

Az akril termékek fő hátránya a támasz hiánya a raklap középső része alatt. Így a felület sérülhet óvatlan mozgással. Ez károsíthatja a berendezést és károsíthatja az emberi testet.

Ezért az akril raklap telepítésekor fontos betartani a sorrendet.

Előkészítő munka

A fürdőszobában végzett felújítási munkák során különös figyelmet fordítanak a csatornarendszer és a vízellátás csatlakoztatására. A zuhanykabinhoz több rendszert kell csatlakoztatni, amelyek a vízellátás és a vízelvezetés, valamint az elektromos vezetékek. Ugyanakkor az utolsó résznek nagy nedvesség- és vízállósággal kell rendelkeznie..

A zuhanyzótálcák felszereléséhez kiváló minőségű csöveket és egyéb termékeket kell vásárolnia a jövőbeni szivárgás elkerülése érdekében. A fürdőszoba összes kommunikációs rendszerének telepítése után fontos mindent alaposan ellenőrizni, különösen a vízellátást és a csatorna működését. A szerelési munkák idején minden csőnyílás ideiglenes dugóval van lezárva.

Telepítési folyamat

Fontos, hogy minden raklapot szigorúan függőlegesen állítson be a telepítés során. Ez annak köszönhető, hogy szükség van a megfelelő vízelvezetésre a szennyvízrendszerbe, csak akkor, ha a termék vízszintesen van elhelyezve. Ez megakadályozza a tócsák kialakulását a zuhany alatt. A raklap felszereléséhez fontos, hogy lapos csempét vagy kerámiát készítsen..

A raklap megfelelő felszerelése érdekében rögzítenie kell a termék központi részét, miközben a vízszintes szerkezetet nem szabad megzavarni. A munka egyszerűsítése érdekében a raklap teljes kerületén körvonalat rajzolunk a termék pontos helyzetének megállapítása érdekében. Ezt követően megkezdheti a csatornacsövek és egyéb elemek csatlakoztatását..

A zuhanytálca megerősítése

A zuhanytálcák beépítésének erőssége érdekében meg kell mérni a termék és a padló közötti távolságot. Kezdetben fontos, hogy hagyjon helyet a lefolyónak, hogy a lefolyócsöveket később tisztítani vagy cserélni lehessen. A tartó további részei lehetnek tégla vagy acélcsövek, a tervezési paraméterektől függően.

A csövek vagy téglák tetejére gumit helyeznek, majd a tartókat szilárdan be kell tolni az akril raklap alja alá. Ezt követően csatlakoztathatja a kommunikációs rendszereket.

Részletes utasítások a zuhanytálcák felszerelésére

Mielőtt folytatná a telepítési munkát, elő kell készítenie a szükséges szerszámot. A telepítéshez a következő anyagokra lesz szüksége:

  • FUM szalag;
  • tömítőanyag vagy speciális ragasztó;
  • dupla a csatornahálózaton;
  • ha a készlet nem tartalmaz szifont, akkor azt minden vízvezeték -áruházban meg kell vásárolnia.

Ezután megfontoljuk: hogyan kell helyesen felszerelni a zuhanytálcát. A munka végrehajtásának folyamata a következő sorrendben történik:

1. A lábakkal ellátott raklapot vízszintesen kell kiegyenlíteni. Ehhez a lábakat külön le kell csavarni és speciális rögzítőcsavarokkal rögzíteni. Ha támaszok nélküli fülkét vásárolt, akkor a padlót cementhabarccsal kell feltölteni. Az alap szintjének meg kell felelnie a fürdőszobai padló helyzetének. Ezt követően megkezdik a szerelési munkákat és elvégzik a dekorációt kerámialapok vagy más termékek felhasználásával..

2. Fontos, hogy ragasztókkal rögzítse a raklapot a fal oldaláról. Az illesztéseket és rögzítési pontokat tömítőanyaggal is le kell zárni. Minden munkát óvatosan kell elvégezni, hogy elkerüljék a víz további beszivárgását a fal és a szerkezet között. A csatornahálózathoz dupla csatlakozik, más típusú csatlakozások jelenlétében pólót szerelnek fel.

3. A raklap minden részét és kötését gondosan le kell zárni, hogy elkerülje a víz szivárgását és a raklap megsemmisülését..

4. Fontos, hogy a raklapot a csatornacsövek szintje fölé telepítse. Ez szükséges ahhoz, hogy meghibásodás vagy sérülés esetén a kommunikációs elemekhez további hozzáférést biztosítsanak javításhoz vagy szétszereléshez..

5. Végül ellenőrizze az összes rögzítési pontot. Ellenőrizze a vízellátást és a vízelvezetést is. Ha egyes területeken szivárgás tapasztalható, fontos, hogy minden csatlakozást alaposabban húzzon meg. Ha szükséges, végezzen további szigetelést.

Más típusú raklapok telepítésének jellemzői

Az olcsó fülke raklapja különféle módon szerelhető fel, például téglalapra, műanyag támaszokra vagy fémkeretre. A munka technológiája függ a termék tulajdonságaitól és az anyagtól, amelyből készült.

Kerámia raklap esetén nincs szükség támaszok vagy egyéb állványok felszerelésére, mert a szerkezet közvetlenül sík padlóra van szerelve. Ebben az esetben nem lesz szerelési távolság, ezért fontos az összes kommunikációs rendszer magas színvonalú és professzionális elhelyezése. A javítási munkák elvégzéséhez vagy a csatornaalkatrészek cseréjéhez szükséges a raklap szétszerelése. Válaszolva a kérdésre: hogyan kell felszerelni egy zuhanytálcát kerámia lábak nélkül, a terméket ragasztóval vagy cementkeverékkel kell rögzíteni a csempékhez. Végül, de nem utolsó sorban szerelje be a leeresztő nyílást.

Az acél vagy öntöttvas termékek beszereléséhez megbízhatóbb tartóelemeket kell használni, amelyek téglák. Kezdetben a raklap telepítésének határait a padlón határozzák meg. Ezt követően cementhabarcsot készítenek és téglafalakat készítenek. A falazat magasságának meg kell felelnie a raklap paramétereinek, és azonos alakúnak kell lennie. A raklap nem érintkezhet a padlóval ahhoz, hogy kommunikációs rendszert telepítsen.

Három nap múlva, miután a cementhabarcs megszáradt, raklapot kell felszerelni. A falazat tetejére cementréteget kell felhordani, majd rögzíteni a terméket, és vízszintes helyzetben kiegyenlíteni. Tömlőt kell csatlakoztatni a leeresztő rendszerhez. Burkolólapként dekoratív paneleket, mozaikokat és egyéb bevonatokat használnak. Ez szükséges a telepített szerkezet befejezéséhez..

Az alacsony zuhanytálca telepítésével ellentétben más termékekhez fém- vagy műanyag keretet kell használni, ami megkönnyíti a barkács telepítési folyamatát. A munka elvégzésének folyamata a lábak kiegyenlítéséből, a raklap beszereléséből és a leeresztő lyuk rögzítéséből áll.

A telepítés végén ellenőrizni kell a szerkezet stabilitását. Ha a raklap tántorog vagy köt, akkor további tartóelemeket kell készíteni téglafalként vagy acélcsövek rögzítéseként.

DIY raklapkészítési folyamat

Teljesen lehetséges a raklap saját kezű telepítése anélkül, hogy hasonló termékeket vásárolna a vízvezeték -áruházakban. A legfontosabb, hogy tartsa be a szabályokat és a részletes utasításokat a munka elvégzéséhez. A zuhanykabin alapja különböző lehet, a befejezéshez különböző anyagokat is használhat, létrehozva saját szerkezetét. A munkafolyamat a következő sorrendben történik:

1. Először jelöljük meg a lefolyó helyét és a leeresztő rendszer telepítését. A zuhanytálca alatti aljzat felületét vízszigetelő réteggel fedjük le, és a falburkolat magassága 30 cm legyen.

2. A szerkezet kerülete mentén tégla akadályt kell felszerelni, amelynek magassága több mint 5 cm legyen a leeresztőnyílás helyzete felett. Ezután öntik az esztrichet, amelynek 6 cm -rel a leeresztési pont alatt kell lennie.

3. Miután az esztrich és a téglafal megszilárdult, a sorompót szigetelő réteg borítja. A ragasztókat vagy a cementhabarcsot enyhe lejtéssel kell lefolyni a lefolyórendszer felé. A keverék felhordásának technológiája a szélétől indul, és a közepére tolódik. Fontos, hogy ne legyenek meredek hajlásszögek, mivel ez jelentős és hanyag átmeneteket képez.

4. A munka végén a felületet különböző anyagokkal, például kerámialapokkal, mozaikokkal és más termékekkel végzik el a tulajdonosok döntése szerint..

A zuhanytálca oldalainak felszerelési jellemzői

Miután meghatározta a zuhanytálca telepítésének jellemzőit, amelynek videója a cikk végén található, folytathatja az oldalak építését. Ha a raklap nagy magasságú, akkor a zuhanykabinhoz egy vagy több lépést kell építeni. A falazat téglából készülhet zsaluzat beépítésével, azonban a felhasznált anyag típusa nem számít, mert a felületet csempe borítja.

A lépések lefektetése és a zsaluzat eltávolítása után fontos, hogy az oldalak felületét alapozóval és vízszigetelő réteggel fedjük le. Ezt követően a feldolgozott és megfelelően felépített szerkezetet befejező anyagokkal lehet bevonni. Fontos, hogy az árnyék és a felület típusa illeszkedjen a zuhanykabin megjelenéséhez és a fürdőszoba stílusához. Fontos, hogy a falakat a raklap mögött csempézzék, kivéve, ha vízálló anyaggal vannak kiképezve. Csemperagasztóként vízálló termékeket kell választania szilikon hozzáadása nélkül, mivel idővel sötétedik és rontja a zuhanykabin megjelenését.

A zuhanykabin felszerelése egy lakásban jobb, ha segítséget kér a szakemberektől. Ez lehetővé teszi a terhelés helyes elosztását az alapon, valamint az összes kommunikációs rendszer lefektetését. Könnyebb ilyen szerkezetet telepíteni egy magánházba vagy egy vidéki házba, ahol nincs veszély a ház alsó szintjeinek elárasztására. A munkavégzés során fontos, hogy minden alkatrészt és elemet szilárdan és megbízhatóan rögzítsen, hogy meghosszabbítsa a zuhanytálca élettartamát.